Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


29. СМЕДЕРЕВСКЕ СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ - ДОБИТНИК СВЕТОСАВСКЕ ПОВЕЉЕ - ДР НЕНАД ПЕТРОВИЋ

 29. СМЕДЕРЕВСКЕ СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ

ДОБИТНИК СВЕТОСАВСКЕ ПОВЕЉЕ - ДР НЕНАД ПЕТРОВИЋ

 

„Светосавска повеља" за 2017. годину додељује се др Ненаду Петровићу за изузетне резултате постигнуте у дужем временском периоду у области здравства и хуманитарног рада.

 

Др Ненад Петровић рођен је 1958. године у Смедереву, у породици просветних радника. Био је одличан ученик Основне школе „Димитрије Давидовић" и гимназије „Јован Јанићијевић" у Смедереву. Године 1976. уписује Природно-математички факултет, одсек Биохемија, који завршава са просеком 9,00. Постдипломске студије на истом одсеку завршава 1986. године. Његова магистарска теза о клонирању гена за људски бета интерферон помоћу његове оригиналне методе у то време представљала је револуционарни приступ овој теми, што је изазвало велику пажњу интернационалних научних кругова.

           

Докторске студије завршио је 1992. године на Одсеку за биохемију Универзитета државе Њујорк у Сједињеним Америчким Државама са пуном државном стипендијом, а одмах након тога почео је са радом у Институту за изучавање канцерогених обољења „Росфел парк" у Бафалу, једном од пет најзначајнијих онколошких института у Америци.

 

Богата су професионална достигнућа овогодишњег добитника „Светосавске повеље":

 

-          био је професор-асистент на Медицинском факултету у Пенсилванији, виши научни сарадник на Универзитету Западне Аустралије, асистент на Универзитету америчке државе Конектикат;

 

-          објавио је две стручне књиге и тридесет пет научно-истраживачких радова од којих су многи овенчани значајним наградама од стране реномираних организација за евалуацију међународних истраживања у медицини;

 

-          консултант је једног од пет водећих светских часописа за васкуларну биологију, учесник многобројних научних конгреса, члан три професионална удружења: аустралијског Удружења за васкуларну биологију, америчког Друштва за биохемију и молекуларну биологију, као и Удружења за истраживање запаљенских болести Њујоршке академије наука;

 

-          важан сегмент његових професионалних успеха чини и предавачка делатност којом следи светосавске просветитељске путоказе - предавао је фармакологију на многим реномираним америчким и аустралијским универзитетима, а тренутно је професор на Универзитету Јужне Аустралије. Област кардиоваскуларних обољења је и данас примарна у његовим научним истраживањима.

 

Др Ненад Петровић је и човек великог срца, хуманиста и искрени патриота који својим племенитим делима, неговањем хуманости и саосећања, несебичним залагањем и развијањем правих моралних вредности доприноси стварању темеља за будуће генерације и неко боље и хуманије друштво. 

 

Бавио се добротворним радом помажући српској деци из подручја захваћеним ратом у Босни. Као члан америчког Удружења српског јединства организовао је многобројне пошиљке хуманитарне помоћи и лекова и допринео изградњи сиротишта у Србији за децу чији су родитељи страдали у рату у Босни. Као председник Српског националног савеза у Западној Аустралији допринео је бољем положају српских имиграната, а у време бомбардовања наше земље 1999. године организовао је у Аустралији бројне активности којима је скренуо пажњу јавности на неправде које подноси српски народ.

Уредник је књиге „Југославијо, у срцу те носим", збирке оригиналних текстова обичних људи у Србији, објављених на интернету током бомбардовања.

 

 

ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ ЗА СТВАРАЛАШТВО МЛАДИХ:

 

ОЉА ЈАКОВЉЕВИЋ,

АЛЕКСА НИШЕВИЋ

И АНЂЕЛА ЋИРИЋ

 

Оља Јаковљевић је завршила школске 2016/2017. године природно-математички смер Гимназију у Смедереву као ученик генерације. Носилац је дипломе „Вук Караџић" и специјалне дипломе из српског језика. Током средњошколског образовања учествовала је на такмичењима из српског језика, француског језика и математике и освајала бројне награде. Била је члан екипе „Архимедес", такмичила се на „Архимедесовим" математичким турнирима где је као ученица четвртог разреда освојила треће место у појединачној конкуренцији на републичком рангу.

Алекса Нишевић је такође студент прве године Електротехничког факултета у Београду. Гимназију у Смедереву завршио је као ученик на природно-математичком смеру школске 2016/2017. године. Носилац је дипломе „Вук Караџић" и специјалне дипломе из математике. Све четири године средњошколског образовања учествовао је на такмичењима из математике и освајао бројне награде. Као ученик завршног разреда освојио је другу награду на Републичком такмичењу из математике.

 

Анђела Ћирић је ученица првог разреда природно-математичког смера у смедеревској Гимназији. Завршила је Основну школу „Др Јован Цвијић" као ученик генерације. Поред ласкаве титуле најбољег у својој генерацији, носилац је дипломе „Вук Караџић" и чак пет специјалних диплома за изузетне резултате на бројним такмичењима - из српског језика, историје, физике, математике и хемије.

 

 

Светосавским наградама овенчани Смедеревци својим знањем, радом, залагањем и успесима заслужују да буду узоран пример свима. Верујемо да ће се о њиховим резултатима тек чути и да ће наставити да са поносом прослављају име Смедерева широм Србије и света.

 


 ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР 29. СВЕТОСАВСКИХ СВЕЧАНОСТИ У СМЕДЕРЕВУ