Пријем генералног секретара Културно-просветне заједнице Србије ... Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода града Смедерева Састанак градоначелника са представницима ПКЦ-а У парку Три хероја обележен Дан ослобођења Смедерева


ОШ Др. Јован Цвијић

Од 12. Октобра 1959.године када је на седници општинског већа донета одлука о оснивању Основне школе под називом „Др Јован Цвијић" до данашњег дана протекло је 49 година. Најпре је предложено да се школа зове Вожд Карађорђе, због близине карађорђевог дуда, али је на поменутој седници ипак одлучено да се зове Др Јован Цвијић, јер се налази у истоименој улици. Датум доношења одлуке о оснивању, сасвим случајно се поклопио са датумом рођења Јована Цвијића чије име је добила школа.

Школа је почела да ради са 578 ученика распоређених у 17 одељења. Број ученика се стално повећавао да би школске 1973/74. Достигао број од 1562. Данас школу похађа 1100 ђака распоређених у 43 одељења редовне наставе и 6 одељења за децу са посебним потребама.

У школи је запослено 89 радника, од тога 68 у настави. резултати наших ученика и наставника запажени су у свим наставним областима, а резултати постигнути на регионалним и републичким такмичењимасу међу бољима у региону.

С поносом можемо да кажемо да је ово узоран колектив и расадник талената.

Оно што је на први поглед чини сасвим различитом од других школа са подручја Grada је зграда у којој се настава одвија. Наиме, од оснивања 1959. године школски простор је готово стално дограђиван, а настава извођена у три и четири смене. због просторних проблема, до 1995. године школа је радила у три смене, а са доградњом 6 учионица прелази на двосменски рад. Проблем са којим се годинама суочавају ученици и наставници ове школе је фискултурна сала. било је готово немогуће изводити наставу физичког у учионицама или неравном и неадекватном школском дворишту. У мају 2005. године стекли су се услови за почетак радова на изградњи фискултурне сале и учионичког блока. После неколико месеци грађевински радови су завршени, а тек након 18 месеци настављена је друга фаза радова.

2007. је година када је у књизи историје основне школе „Др Јован Цвијић" отворена нова страница.

Завршена је фискултурна сала и учионички блок после више од четири и по деценије чекања и наде бројних генерација ученика и наставника. За само неколико месеци, опремљена су три од пет кабинета у новом делу школе (кабинет за физику, хемију и биологију), а у старом делу школе кабинет за информатику. Опремљена је и фискултурна сала и свлачионице, зубна амбуланта је пуштена у рад, а прилаз школи, школско двориште и сам школски објекат попримио је другачији естетски изглед. Урађен је најсавременији видео надзор којим је покривено школско двориште и најважније просторије школе.

Од 8. октобра 2007. године. прешли смо на кабинетски начин рада, а настава је добила на квалитету, вратио се један осећај вредности и код ученика и код наставника. И сами родитељи поносни су изгледом школе, па повремено инсистирају да прошетају и завире у нове просторије.

Разликујемо се од других школа и по томе што смо први у Србији увели школске униформе, ученици их редовно носе и поносни су што су „цвијићевци".

Имамо и добру сарадњу са родитељима, а састанци Савета родитеља подсећају на добро уигран тим који ради на заједничком пројекту.

У наредном периоду планирамо да уз помоћ и разумевање Локалне заједнице опремимо кабинете за стране језике, музичку културу и матемтику и да школски простор допунимо очигледним средствима и училима.

Позивамо све, а посебно бивше цвијићевце, родитеље будућих првака да дођу и виде у каквим ће условима учити њихова деца, да осете пријатну атмосферу и леп амбијент једне, сада, модерне градске школе.

 

√ ДИРЕКТОР ШКОЛЕ

Проф. Драгица Голубовић

√ ПОМОЋНИК ДИРЕКТОРА ШКОЛЕ

Проф. Биљана Миленковић

√ СЕКРЕТАР ШКОЛЕ

Дипл. правник Максимов Маријана

√ ПЕДАГОГ

Виолета Живковић

√ ПСИХОЛОГ

Невенка Милијановић

√ Телефон Школе

026/641-450;

026/641-451;

026/617-390

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Адреса Школе:
Цвијићева 9, 11300 Смедерево

---------------------------------------------------------------------------------------------------

E - mail:
osdrjcvijic@sezampro.yu

---------------------------------------------------------------------------------------------------

WEB SAJT:
www.cvijiceva.co.yu

---------------------------------------------------------------------------------------------------