Međunarodni skup vaspitača u Smederevu U skladu sa željama sugrađana Trka mira prošla kroz Smederevo Predavanje maturantima o bezbednosti u saobraćaju Održana 14. sednica Skupštine grada


Šezdeset novih radnih mesta


Nakon završenog Konkursa za podsticanje novog zapošljavanja u Smederevu, koji je 18. novembra ove godine raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje - filijala Smederevo, danas su u Skupštinskoj sali Grada potpisani ugovori sa 44 prvorangiranih preduzetnika.

Poslodavcima koji su ispunili konkursne uslove za zapošljavanje ukupno 60 nezaposlenih lica sa evidencije NZS-Smederevo, odobrena je subvencija od 100.000,00 dinara po radniku.

Konkurs je raspisan u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji posebnog Programa novog zapošljavanja, koji su potpisali Grad Smederevo i Nacionalna služba za zapošljavanje. Ciljevi ovog Programa su smanjenje nezaposlenosti, otvaranje novih radnih mesta, razvoj preduzetništva i podsticanje privatne inicijative u obavljanju privrednih delatnosti.

Programom je, takođe, definisan i iznos subvencije od 100.000,00 dinara po jednom radniku poslodavcima koji zaposle nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje-filijala Smederevo. Sredstva se dodeljuju namenski, za opremanje radnih mesta.

Grad Smederevo je, Odlukom o budžetu za 2009.godinu, za realizaciju ovog Programa obezbedio sredstva u iznosu od 7.000 000,00 dinara.

U ime lokalne samouprave, prisutne su pozdravili gradonačelnik Smedereva, Predrag Umičević, zamenik gradonačelnika, dr Jasna Avramović i predsednik Lokalnog saveta za zapošljavanje, Zoran Cvišić.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik je ukazao na neophodnost postojanja dvosmerene komunikacije između lokalne samouprave i preduzetnika. U skladu sa tim, kako je istakao, lokalna samouprava je prevazišla uobičajeni deklarativan pristup problemu nezaposlenosti , o čemu svedoče i sredstva koja su, u okviru izrazito restriktivnog budžeta, planirana za realizaciju Programa novog zapošljavanja.