Godišnje savetovanje pčelara

30.novembar 2019.

    Godišnje savetovanje pčelara Podunavskog okruga u Skupštini grada Smedereva. Prisutne je pozdravila Jasmina Vojinović, član Gradskog veća za lokalni-ekonomski razvoj, infrastrukturu i MZ i poželela im uspešan rad.

 

 

 

 

 

Delegacija kineskih privrednika u poseti Smederevu

30.novembar 2019.

    Delegacija kineskih privrednika i eminentnih umetnika je u četvorodnevnoj poseti gradu. Svečani prijem delegacije upriličen je u Gradskoj upravi Smederevo. Razgovarali su o budućoj privrednoj i kulturnoj saradnji dveju zemalja koje veže iskreno prijateljstvo.

 

 

 

 

 

Zlatni odbojkaš u Smederevu

27.novembar 2019.

    Danas je u Gradskoj upravi priređen prijem Nikoli Pekoviću, reprezentativcu Srbije u odbojci i osvajaču zlatne medalje na nedavno završenom prvenstvu Evrope u Parizu, kome su prisustvovali Jasmina Vojinović i članovi Gradskog veća. Nakon toga, pehar šampiona Evrope, koji je osvojila muška odbojkaška reprezentacija Srbije, danas je mogao da se vidi u Tehničkoj školi. Kao i prilikom boravka u OŠ "Dr Jovan Cvijić", i ovoga puta prisutni učenici na tribinama Tehničke škole mogli su da prisustvuju pokaznom treningu odbojke koji su odradili odbojkaši i odbojkašice Smedereva, Smederevo Carine i Tehničara. Libero odbojkaške reprezentacije Srbije Nikola Peković zahvalio se na prijemu i naglasio da se seća dana kada je sala Tehničke škole bila jedino mesto gde se igrala odlična odbojka. Pored direktora škole Sime Đorđioskog, u sali Tehničke škole bili su i članovi Gradskog veća, Saša Branežac i Marina Tirnanić. Već sutra pehar će biti u sali OŠ "Dimitrije Davidović", a nakon toga i u OŠ "Branko Radičević" i na kraju u OŠ "Dositej Obradović".
 
 

 

Završna manifistacija književnog konkursa

26.novembar 2019.

    Na pozajmnom odeljenju Narodne biblioteke Smederevo, održana je završna manifestacija književnog konkursa "Reci Dosta!". Goste je pozdravila Marina Tirnanić, član Gradskog veća zadužena za resor kulture, a u ime grada Smedereva nagrade i diplome pobednicima konkursa uručila je gospođa Jasmina Vojinović, član Gradskog veća zadužena za resor lokalni-ekomomski razvoj, infrastrukturu i MZ. Na ovaj način priključili smo se obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
 
 

 

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

25.novembar 2019.

     Nasilje nad ženama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava. Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine proglasila 25. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Grad Smederevo se priključuje akciji obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svest da su žene kako širom sveta, tako i kod nas žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja. Žene na svojim poslovima, rukovodećim mestima, u politici, porodici, izložene su raznim vidom nasilja. Danas ćemo poseban akcenat staviti na jedan vid nasilja, to je porodično nasilje. Poražavajući podatak je da je u Srbiji više od 30 žena ubijeno zbog nasilja u porodici. Stručna orgnizacija civilnog društva, koje se bave pitanjima nasilja nad ženama imaju veliki značaj o sprovođenju preventivnih aktivnosi u lokalnoj zajednici sa ciljem sprečavanja nasilja ali kao i podsticaj žena da prijave nasilje.

 

 

 

 

 

Veoma su važne edukacije građana o pravima i načinima na koje da ih ostvare, kako da prepoznaju nasilje i odgovore na adekvatan način.

 

Na tu temu govorila je Vesna Emeršić. 

 

 

 

Smederevci pretrčali najviše

24.novembar 2019.

    Danas su na 8. Sajmu sporta u Beogradu proglašeni pobednici izazova "Trčim za školu" u okviru TreninGo aplikacije, a u organizaciji OKS i delegacije EU. OŠ "Branislav Nušić" iz Smedereva zasluženo je osvojila 1. mesto, sa pretrčanih 3121 km i ponela sa sobom vrednu nagradu, vaučer u iznosu od 300.000 dinara koji su im uručili ministar omladine i sporta Republike Srbije Vanja Udovičić i predstavnik delegacije EU gospodin Enstrom. Završnoj ceremoniji prisustvovali su učenici iz OŠ "Branislav Nušić", gimnazijalci - đaci reporteri, inicijatori i organizatori prof. Vladan Živković, Miloš Dabulhanić, Jelena Dabulhanić, direktor škole Dragan Jovičić, koordinator za školski sport Podunavskog okruga Sandra Papić, kao član Gradskog veća zadužen za resor sporta Saša Branežac.

 

 

 

Lopte na poklon školama

22.novembar 2019.

    U šoping centru "Stop Shop" u Smederevu otvoreno je prodajno mesto eminentne svetske kompanije "Intersport". Tom prilikom je Snežana Josifovski, menadžer prodaje, u prisustvu članova Gradskog veća Marine Tirnanić i Saše Branežca, svim osnovnim i srednjim školama sa teritorije grada Smedereva uručila prigodne poklone u vidu lopti za više vrsta sportova.

 

 

 

Obeležen Dan grada Smedereva

21.novembar 2019.

Svečanom sednicom Skupštine grada  obeležen je Dan grada Smedereva, 21. novembar.

 

Međunarodni dan deteta

20.novembar 2019.

    Povodom Međunarodnog dana deteta u OŠ "Dr. Jovan Cvijić" održana je prigodna manifestacija posvećena promociji odbojke. Pred prepunom tribinom učenika ove škole, na parketu fiskulturne sale, našli su se predstavnici mlađih kategorija gotovo svih klubova u našem gradu. Posebna atrakcija za sve prisutne bio je pehar evropskih šampiona muške odbojkaške reprezentacije Srbije, specijalno donet za ovu priliku.

Popularizaciji odbojkaskog sporta prisustvovali su članovi gradskog veća Svetlana Mihajlović i Saša Branežac, kao i kapiten OK Carina Petar Petrović, a sve prisutne pozdravila je direktorka škole Dragica Golubović.

Akcija se nastavlja posetom još 4 škole i to:

26.11. Tehnička škola

27.11. OŠ "Dimitrije Davidović"

28.11. OŠ "Branko Radičević"

29.11. OŠ "Dositej Obradović"

 

 

 

 

 

Hitna pomoć dobila mobilni aparat defibrilator

20.novembar 2019.

    Grad Smederevo je preko Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Smedereva obezbedio mobilni aparat defibrilator, čija vrednost sa pdv-om iznosi oko 600.000,00 dinara. Aparat je namenjen Hitnoj pomoći za slučajeve prilikom zbrinjavanja nastradalih u saobraćajnim nezgodama. Shvatajući značaj efikasne hitne pomoći za smanjivanje najtežih posledica saobraćajnih nezgoda, zajedno sa ovim, u protekle 3 godine donirano je ukupno 5 mobilnih aparata i to dva defibrilatora, dva EKG aparata i jedan aspirator. Danas su u prostorijama Hitne pomoći Doma zdravlja u Smederevu u prisustvu direktorke Svetlane Mihić Jovanović i načelnice dr. Jasmine Maksimović, aparat uručili Jasmina Vojinović, član Gradskog veća grada Smedereva, resorno zadužena za lokalni-ekonomski razvoj, infrastrukturu i MZ i Branislav Drobnjaković, član Gradskog veća grada Smedereva, resorno zadužen za saobraćaj i bezbednost.

 

 

 

 

 

Obaveštenje JKP Vodovod Smederevo

15.novembar 2019.

    JKP Vodovod Smederevo vas obaveštava da od 15-og novembra 2019. godine, možete sklopiti Sporazum za otplatu dugovanja na rate bez učešća, umesto dosadašnjeg obaveznog učešća od 20%. Takođe smo omogućili da Sporazum možete sklopiti bez obzira na visinu dugovanja, što do sada nije bilo moguće i važi za sve kategorije potrošača. Ovo je još jedna u nizu planiranih mera, sa ciljem da po povoljnim uslovima izmirite dugovanja za utrošenu vodu i odvođenje otpadnih voda. Naglašavamo da je kvalitetna usluga i zadovoljan korisnik, uvek, naš primarni cilj.

    Takođe napominjemo, da redovno izmirivanje vaših obaveza, dovodi do razvoja i unapređenja vodovodne i kanalizacione mreže i usluge koje vam pruža javno komunalno preduzeće. Pozivamo vas, da nam se za sva dodatna pitanja obratite na adresi 17. Oktobra br. 3, kancelkarija br.3 u prizemlju ili nas kontaktirate na broj telefona 026/672-960 lokal 113.

 

Obnovljena stolarija i sportski tereni u OŠ Ivo Andrić u Radincu

14.novembar 2019.

    U OŠ "Ivo Andrić" u Radincu zamenjena je stolarija, obnovljeni su sportski tereni u matičnoj školi kao i izdvojenom odeljenju u Ralji. Sredstva su obezbeđena iz budžeta Grada Smedereva.

 

 

 
 
 

 

 

Održana studijska poseta Lionu u vezi sa stvaranjem pristupačnog okruženja

13.novembar 2019.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije je u saradnji sa Zaštitnikom građana organizovao studijsko putovanje u Lion, namenjeno predstavnicima i predstavnicama jedinica lokalne samuprave koje su 2019. godine dobile Nagradu za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti. Studijska poseta organizovana je kako bi predstavnici/e jedinica lokalne samouprave razmenili/e iskustva i bili/e u prilici da saznaju više o primerima dobre prakse grada Liona u pogledu stvaranja okruženja koje je pristupačno svim građanima i građankama. Lion je grad koji je Evropska komisija nagradila za unapređenje pristupačnosti za 2018. godinu.

 

Thérèse Rabatel, zamenica gradonačelnika Liona zadužena za prava osoba sa invaliditetom i rodnu ravnopravnost, predstavila je učesnicima/ama sastanka normativni okvir koji se tiče pristupačnosti, kao i institucionalne mehanizme koji su uspostavljeni u Lionu. Grad Lion pristupačnost posmatra kao horizontalno pitanje koje bi trebalo da bude predmet javnih politika u svim oblastima i ulaže značajne napore u stvaranje podsticajnog okruženja za sve građane i građanke. Kako bi se na adekvatan način bavili različitim aspektima pristupačnosti, grad Lion je uspostavio savetodavno telo na nivou grada čija je osnovna nadležnost rad na obezbeđivanju pristupačnosti grada. Ovo telo se sastaje dva puta godišnje, a u njegovom radu učestvuju odbornici/e, predstavnici/e lionskih kvartova, predstavnici/e različitih gradskih službi kao i predstavnici/e preko 50 udruženja građana. Takođe, uspostavljene su i tri radne grupe, čiji se predstavnici češće sastaju. Prva radna grupa je fokusirana na objekte javne namene, druga na različite gradske prostore, a treća na institucije i sadržaje u oblasti kulture.

 

Valerie Fouet, koja radi na poslovima u vezi sa unapređenjem pristupačnosti objekata javne namene i rukovodi radnom grupom koja se bavi unapređivanjem pristupačnosti objekata javne namene u Lionu, podelila je informacije o Agendi za pristupačnost, programu za unapređenje pristupačnosti koji Lion sprovodi od 2016. do 2024. godine. U prvoj fazi mapirani su svi javni objekti (škole, bolnice, pozorišta, muzeji) i prostori (parkovi, bašte, groblja) na čijem će se prilagođavanju raditi, a cilj je da do kraja trajanja programa svi javni objekti i prostori u Lionu budu dostupni svima.

 

Predstavnici/e delegacije su imali priliku da obiđu Muzej likovne umetnosti (Musée des beaux arts) i vide primere dobre prakse u pogledu unapređivanja pristupačnosti muzeja, među kojima su informacije pisane jednostavnim jezikom (eng. easy to read) i krupnim slovima, štampane na Brajevom pismu, različita taktilna pomagala, korišćenje muzike i mirisa kako bi se dočarala atmosfera različitih umetničkih dela. Takođe, predstavljeno je i nekoliko inicijativa koje su bile namenjene većem uključivanju ljudi niskog socioekonomskog statusa u sadržaje koje muzej nudi. Francois Flores i François Vallin, zaduženi za poslove koji se tiču javnog saobraćaja u Lionu, sproveli su delegaciju kroz grad koristeći različite vrste prevoza (autobus, tramvaj, metro) i prikazali sve elemente pristupačnosti javnog prevoza na kojima je Lion radio u proteklom periodu. Istakli su da je gradski prevoz u Lionu drugi po veličini javni transportni sistem u Francuskoj (nakon Pariza) i da je mreža javnog prevoza široka - sastoji se od četiri metro linije, pet tramvajskih linija, dve linije žičare i 122 regularne autobuske linije (1000 autobusa), pri čemu je prevoz u potpunosti pristupačan osobama sa invaliditetom.

 

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Zaštitnik građana i Stalna konferencija gradova i opština ustanovili su 2016. godine nagradu za jedinice lokalne samouprave koje su u prethodnoj kalendarskoj godini najviše doprinele razvoju svih oblika pristupačnosti na njihovoj teritoriji. Cilj je promovisanje primera dobre prakse i javna pohvala aktivnosti lokalnih samouprava koje vode ka unapređenju urbanih okruženja, kako bi ona postala pristupačna, bezbedna i ugodna za sve građane i građanke. Takođe, ciljevi ove inicijative su utvrđivanje stanja u oblasti pristupačnosti i uzroka zbog kojih se u punoj meri ne primenjuju propisi koji garantuju prava na pristupačnost javnih objekata, službi i usluga osobama sa invaliditetom i teškoćama u kretanju ili komunikaciji, kao i formulisanje preporuka i planova za unapređivanje stanja u ovoj oblasti.

 

Kup Srbije u karateu za poletarce, nade i kadete počeo je danas u Smederevu

09.novembar 2019.

    Kup Srbije u karateu za poletarce, nade i kadete počeo je danas u Smederevu. U Dvorani Smederevo tokom dvodnevnog nadmetanja prodefilovaće više od 1200 srpskih karate nada iz blizu 130 klubova. Na svečanom otvaranju, kojem je pored ostalih prisustvovao i Slobodan Piper, potpredsednik Sportskog saveza Srbije i predsednik Karate Srbije, prisutne učesnike pozdravila je član Gradskog veća Jasmina Vojinović. Ona je učesnicima takmičenja poželela ugodan boravak u našem gradu i mnogo uspeha na ovom velikom takmičenju. Svečanom otvaranju prisustvovao je i Saša Branežac, član Gradskog veća zadužen za sport koji je bio oduševljen ambijentom u našoj dvorani, ali i podatkom o broju karate klubova u Srbiji.

 

 

 

 

 

 

Završena sanacija kotlarnice u objektu Veseli cvetovi na Carini

08.novembar 2019.

    Članice Gradskog veća grada Smedereva, Jasmina Vojinović i Svetlana Mihajlović, danas su prisustvovale obeležavanju završetka druge faze projekta sanacije kotlarnice u objektu "Veseli cvetovi" Predškolske ustanove "Naša radost", na Carini. U novu kotlarnicu su ugrađeni najsavremeniji, digitalni uređaji, a pošto se kao energent koristi biorazgradiva masa - pelet, zadovoljava i standarde zaštite životne okoline.

 

 

 

 

    Sanacija kotlarnice finansijski je podržana preko Programa EU PRO i sredstvima budžeta grada Smedereva. Ukupna vrednost projekta iznosi 87.628,40 evra, od kojih je 72.585,00 evra donacija EU PRO, a 15.043,40 evra je obezbedio grad Smederevo.

    Podsećamo da je prvu fazu sanacije objekta, u vidu zamene stolarije i energetske efikasnosti, obezbedila Fondacija "Novak Đoković". Da bi priča bila zaokružena, sredstvima grada Smedereva, biće zamenjen kompletan nameštaj u tom objektu. Takođe, Nacrtom budžeta grada Smedereva predviđena su sredstva za renoviranje zgrade "Monopola" i objekta u Skobalju, kako bi se proširili kapaciteti za obavljanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, bez liste čekanja.

 

 

 

 

 

Prijem i nagrada za kik-boksere posle uspeha na Svetskom prvenstvu

07.novembar 2019.

    U smederevskoj Gradskoj upravi danas je priređen prijem za osvajače medalja na Svetskom seniorskom prvenstvu u kik-boksu, nedavno održanom u Sarajevu: Aleksandra Menkovića, osvajača zlatne medalje u kategoriji do 81-og kilograma, bronzanog Nikolu Stošića, kapitena reprezentacije i Dejana Pavića, glavnog trenera reprezentacije Srbije, koji je na Svetskom prvenstvu proglašen za najboljeg trenera.

 

 

 
 

 

    Na ostvarenom uspehu, u ime Grada Smedereva, čestitali su im članovi Gradskog veća, Jasmina Vojinović i Saša Branežac, ujedno im se zahvalivši na tome što naš grad na najbolji mogući način predstavljaju u Srbiji i svetu.

    Ovom prilikom, saopštena je i odluka Grada Smedereva da ove sportiste za ostvareni uspeh nagradi iznosom od 100.000 dinara koji će biti uplaćeni na račun matičnog kluba.

 

 

 

Deset godina Regionalnog centra za profesionalni razvoj

06.novembar 2019.

    Regionalni centar za profesionalni razvoj je obeležio prigodnim programom deset godina rada. U ime osnivača Grada Smedereva prisutne je pozdravila Svetlana Mihajlović, članica Gradskog veća za prosvetu i obrazovanje. "Lokalna samouprava zna vrednosti i značaj ove ustanove, prati vaše aktivnosti i pomaže da budete najuspešniji u Srbiji. Uverena sam da ćete i narednih godina beležiti ovakve rezultate jer ukoliko svi odgovorno obavljamo svoje radne obaveze, uspeh svakako neće izostati", istakla je ona i čestitala desetogodišnjicu rada ustanove.

 

 

 

 

Sajam zapošljavanja

06.novembar 2019.

    Nacionalna služba za zapošljavanje - filijala Smederevo organizovala je sajam zapošljavanja 06.11.2019. godine sa početkom u 10:00 u holu Centra za kulturu Smederevo. Svoju ponudu slobodnih poslova predstavilo je 17 poslodavaca sa potrebama za više od 400 radnika različitih profila i stepena kvalifikacije. Sajmu je prisustvovala član Gradskog veća za lokalni-ekonomski razvoj, infrastrukturu i mesne zajednice Jasmina Vojinović i v.d. direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Jasmina Beočanin.

 

 

 

 

 

Završetak radova u OŠ Vožd Karađorđe u Vodnju

06.novembar 2019.

    Privode se kraju radovi u OŠ „Vožd Karađorđe“ u Vodnju. Zamenjeni su krovni prozori, sređen plafon, pod i okrečen hol škole. Preuređena je i kancelarija stručnog saradnika. Kupljen je kompletan nameštaj, klupe i stolice za celu školu kao i neophodna nastavna sredstva. Sredstva su obezbeđena iz budžeta Grada Smedereva.

 

 

   
           

 

Sanacija i restauracija fasade kapele Dine Mančića na Starom groblju

05.novembar 2019.

    Radove druge faze na realizaciji Projekta konstruktivne sanacije i restauracije fasade kapele Dine Mančića na Starom groblju u Smederevu obišao je član Gradskog veća za lokalni-ekonomski razvoj, infrastrukturu i mesne zajednice Jasmina Vojinović i član Gradskog veća zadužen za kulturu Marina Tirnanić. Radovi su počeli dana 14.10.2019. godine. Rok za završetak radova je 90 (devedeset) kalendarskih dana i zavisiće od vremenskih uslova. Za drugu fazu radova Grad Smederevo je obezbedio sredstva u iznosu od 4.131.930,00 dinara.

 

 

 

 

 

Radovi na zameni stolarije na Ekonomsko-trgovinskoj školi

04.novembar 2019.

    U toku su radovi na zameni stolarije na Ekonomsko-trgovinskoj školi. Vrednost radova je 5.579.040,00 dinara. Sredstva su obezbeđena iz budžeta grada.

 

 

 

 

 

Rehabilitacija kolovoza na opštinskom putu Ralja-Kolari

02.novembar 2019.

    U toku su radovi na rehabilitaciji kolovoza na opštinskom putu Ralja-Kolari. Vrednost radova je 14.922.450,00 dinara bez PDV-a. Sredstva su obezbeđena iz budžeta grada, a izvođač radova je "Šumadija put". Radove je obišao član Gradskog veća za lokalni-ekonomski razvoj, infrastrukturu i mesne zajednice Jasmina Vojinović. Završetak radova planiran je do 07.11.2019. godine.

  

 

Dan oslobođenja Smedereva u Prvom svetskom ratu

31.oktobar 2019.

Povodom 30. oktobra, Dana oslobođenja Smedereva u Prvom svetskom ratu, održano je komemorativno okupljanje na Gradskom trgu.

Vence su na Spomenik borcima palim u Prvom svetsko ratu položili predstavnici Garnizona u Požarevcu, Grada Smedereva, Gradskog odbora SPS, Udruženja potomaka ratnika 1912-1999, SUBNORa dok su parastos poginulima održali sveštenici Srpske pravoslavne Crkvene opštine Smederevske.

 

Čime su građani zadovoljni u radu lokalne samouprave, a šta žele da bude bolje

28.oktobar 2019.

            Istraživanje javnog mnjenja o zadovoljstvu građana kvalitetom života u lokalnoj zajednici i uslugama lokalnih samouprava predstavljeno je 23. oktobra 2019. godine u Skupštinskoj sali grada Smedereva.

            Istraživanje je sproveo je CeSID, u okviru programa Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske. Dragan Mladenović, savetnik za dobro upravljanje na programu SWISS PRO, istakao je da ovo istraživanje lokalnim samoupravama pruža konkretne informacije koje mogu da posluže za dalju reformu internog lokalnog upravljanja i unapređenje odgovornosti i transparentnosti u radu javnog sektora. On je najavio da će SWISS PRO lokalnim samoupravama ponuditi tehničku podršku za usvajanje ili unapređenje lokalnih politika, normativnog okvira i kontrolnih mehanizama.

            Anketiranje je sprovedeno od 15. marta do 20. aprila ove godine, licem u lice u okviru domaćinstva, na slučajnom, reprezentativnom uzorku od 11.387 punoletnih građana u 50 lokalnih samouprava. Na teritoriji grada Smedereva, istraživanje je obuhvatilo 300 ispitanika.

            U izjavi za medije, gradonačelnica grada Smedereva dr Jasna Avramović naglasila je činjenicu da je gradu Smederevu, izuzetno značajno mišljenje građana, ali i svih korisnika usluga koje pružaju organi grada, uz isticanje osnovnog cilja da se te usluge pružaju blagovremeno, odgovorno, delotvorno i transparentno.

            Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar tokom predstavljanja nalaza istakao je da postoji trend povećanja zadovoljstva ljudi uslugama koje pruža lokalna samouprava. Dok je 45 odsto ljudi u centralnoj Srbiji ocenilo da je zadovoljno uslugama koje dobiju im pruža lokalna samouprava, u Smederevu je 57 odsto ispitanika iskazalo zadovoljstvo. Najveći broj ispitanika smatra da u radu lokalne samouprave najbolje funkcioniše Opšta uprava, a inspekcijska i poreska služba su najslabije ocenjeni. Kada je reč o poverenju građana Smedereva u lokalne institucije, najveće je u gradonačelnicu (19%), slede gradska administracija i Skupština grada (po 18%) i Gradsko veće (17%). U Smederevu je skoro svaki drugi ispitanik izjavio da je koristio rođake ili prijatelje koji rade u Gradskoj upravi da lakše obave neke administrativne poslove. Takođe, 92 posto ispitanih građana Smedereva smatra da nije upoznato sa prioritetima gradskog budžeta.

            Nešto oko trećine ispitanika kaže da žive bolje, najveći broj ljudi se izjasnio da živi identično, a svaka deseta osoba u Smederevu smatra da živi lošije nego što je živela pre tri godine, naveo je Klačar. U pogledu svakodnevnog života u gradu, Smederevci su najviše zadovoljni dostupnošću mesta za kupovinu, a najmanje zadovoljni dostupnošću mesta za parkiranje.

            Na događaju su predstavljeni nalazi za Podunavski, Pomoravski, Braničevski i Borski okrug, a skupu su pristustvovali i predstavnici gradova i opština iz ovih okruga.

            Aktivnosti programa Swiss PRO podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

 

Oktobar - Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

25.oktobar 2019.

Oktobar se kao međunarodni mesec borbe protiv raka dojke obeležava širom sveta, te je Grad Smederevo organizovao tribinu koja ima za cilj da ukaže na važnost prevencije kod ovih oboljenja koja se mogu izlečiti ukoliko se otkriju na vreme.

 

 

 

O ovoj temi na Gradskom trgu u Smederevu, govorila je doktorka Sonja Dunčić uz simbolično puštanje roze balona u nebo.

 

 

 

 

Početak radova na proširenju kapaciteta

24.oktobar 2019.

Gradonačelnica grada Smedereva dr Jasna Avramović je, sa predstavnicima PKC Wiring Systems i predstavnicima  ITG Smederevo- izvođača radova, juče prisustvovala svečanom obeležavanju početka radova na proširenju kapaciteta, tj. izgradnji novih 11000 m2 i 1000 novih radnih mesta u kompaniji PKC Wiring Systems u Smederevu.

Gradonačelnica je istakla da će ovo proširenje uticati na poboljšanje standarda i bolju egzistenciju smederevaca, što dovodi i do povećanja nataliteta.

„Posle HBIS-a, kompanija PKC Wiring Systems je najbitnija fabrika, tj. postrojenje za grad Smederevo, fabrika bez dimnjaka, sa ekološki zdravom pričom", rekla je dr Jasna Avramović.

 

GIZ u poseti Smederevskoj tvrđavi

15.oktobar 2019.

Dana 14. oktobra dr Jasna Avramović, gradonačelnica grada Smedereva je sa predstavnicima nemačke organizacije GIZ i direktorom Regionalnog zavoda za zaštitu spoenika kulture, Dejanom Radovanovićem obišla radove na revitalizaciji dela Smederevske tvrđave.


U okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA 2018, Evropska komisija podržava projekat jačanja konkurentnosti ekonomije kroz razvoj turizma u Republici Srbiji. Evropska Unija ovaj projekat podržava sa 15 miliona evra kroz investicije u revitalizaciju kulturnog nasleđa i komunalnu infrastrukturu koje doprinose razvoju turizma i jačanje kapaciteta zainteresovanih strana.


 Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ) je izabrana da sprovodi ovaj projekat u ime Evropske Unije uz finansijsku kontribuciju Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju Nemaćke (Bundesministerium fur wirtschafliche Zusammenarbeit und Enwicklung - BMZ). Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije je glavni korisnik i koordinator projekta na strani Republike Srbije.
Cilj posete je upoznavanje sa lokacijama, stepenom pripremljenosti projektne dokumentacije, procesom pribavljanja neophodnih dozvola za gradjevinske radove, detaljnim predmetima radova i eventualnim poteškoćama u prethodno navedenim aktivnostima a sve u vezi što adekvatnije pripreme za početak sprovođenja projekta.
 

Gradonačelnica simobolično uručila ključeve hale

11.oktobar 2019.

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije danas je u Smederevu obišao  fabriku u kojoj se proizvode kablovski snopovi za auto industriju PKC u Smederevu i nakon toga prisustvovao  ceremoniji predaje ključeva hale toj finskoj kompaniji.  Obraćajući se prisutnima ministar  Knežević  je izjavio  da je najava novog invetiranja od 20 miliona evra  u proširenje proizvodnih kapaciteta i  upošljavanje novih 1200 radnika  veliki dan za Smederevo i Srbiju. PKC je, kako je istakao 36. kompanija   po redu, od ukupno 200 koja je odlučila da reinvestira u Srbiji. Srbija će ove godine, kako je istakao ostvariti  preko 4 milijarde evra investicija, što je više nego što su ostvarile ukupno sve zemlje u okruženju. Rast bruto društvenog proizvoda  biće između 3,5 i 4 odsto, a stopa nezaposlenosti smanjiće se ispod 10 odsto, najavio je ministar privrede i dodao da je ova investicija i reinvesticija pokazatelj da Srbija ima dobar poslovni ambijent.  Ivo Volkov potpredsednik operacija  PKC  grupe za Evropu i Južnu Ameriku, kome je gradonačelnica simobolično uručila ključeve hale rekao je da je zahvaljujući podršci koju su dobili od Vlade Srbije i od rukovodstva grada,   PKC u Srbiji, fabrika koja se najviše razvija u Evropi.


Tudor Oktavian Kerc generalni direktor  PKC Wiring sistems doo je za dosadašnja postignuća u fabrici zahvalio Vladi Republike Srbije, rukovodstvu grada i svojim radnicima, jer je pre nekoliko dana iz ove fabrike jednom od kupaca isporučen dvadeset    milioniti proizvod. On je najavio i nova ulaganja od 20 miliona evra u proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta i upošljavanje novih 1200 radnika. Čestitajući godišnjicu postojanja finskoj kompaniji,  gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović poželela  je da iz  njihove fabrike u Smederevu izađe i dvadeset milijarditi proizvod. Ona je tom prilikom podsetila da je  2013. godine  rukovodstvo grada donelo odluku da se iz kreditnih sredstava izgradi hala za investitore, dobilo ogromnu podršku  Vlade Republike Srbije, tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i resornih ministarstava.  Grad Smederevo je halu u kojoj  finska kompanija PKC proizvodi kablovske snopove za vozila   u Slobodnoj zoni u Smederevu,  površine oko 20.000 kvadrata sa pratećim objektima i infrastrukturom, kao i zemljištem na kome se nalazi,  prodao za 6,3 miliona evra.

 

Sanacija krova Muzeja

10.oktobar 2019.

     Započeti radovi na sanaciji krova Muzeja u Smederevu. Vrednost ugovorenih radova iznosi 2.094.052,80 dinara. Rok za završetak radova je 19. novembar 2019. godine. Muzej će dok traju navedeni radovi biti zatvoren za posetioce.


 

 

 

Dečja nedelja

07.oktobar 2019.

    Danas je na gradskom trgu počeo program u okviru obeležavanja Dečje nedelje koji će trajati do kraja sedmice.

 

 

    Predškolska ustanova ,,Naša radost" je organizovala maskenbal pod sloganom ,,Dobri ljudi zdravo, imam svoje pravo". Kostimirana deca i vaspitači su izmamili osmehe Smederevaca. Radosnom događaju je prisustvovala Svetlana Mihajlović, članica Gradskog veća zadužena za resor prosvete i obrazovanja.

 

Jesenji sajam cveća, meda, zimnice i vina

04.oktobar 2019.

Pod pokroviteljstvom grada Smedereva, danas je otvoren jesenji sajam cveća, meda, zimnice i vina.

Ove godine smo spojili izlagače svih navedenih proizvoda sa ciljem da predstavimo Smederevo kao grad u kome je tradicionalno, osim grožđa, vina i voća, u sve većoj meri zastupljena i proizvodnja cveća, meda i zimnice.

Od danas, pa sve do 31. oktobra, grad Smederevo će ugostiti brojne renomirane cvećare, proizvođače meda, vinare, kao i vredne domaćice sa zimnicom.

 

 

 

Čuvena poslovica glasi: "u vinu je istina" A istina je da je ovo sajam gde na jednom mestu možemo da uživamo u najlepšem spoju, mirisu cveća i ukusima meda, zimnice i vina.

Na ovogodišnjem sajmu učestvuje oko 70 izlagača. Potrudićemo se da naredne godine  broj onih koji će doći na sajam bude barem još dva puta veći. U nedelju, 6. oktobra, svim izlagačima će biti uručene prigodne Zahvalnice za učešće.

 

Imamo ukus meda, vina, zimnice i miris cveća. Kako bi utisak bio kompletan pridodaćemo i lepe zvuke tradicionalne muzike i uživaćemo u pesmi i igri našeg renomiranog Ansambla narodnih igara i pesama Smederevo.

 

Otvorena nova fabrika Majekava Srb

04.oktobar 2019.

U Smederevu  je danas otvorena nova fabrika Majekawa Srb za proizvodnju velikih rashladnih sistema. Otvaranju su prisustvovali ambasador Japana u Beogradu Đunići Marujama, gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović, direktori japanske kompanije iz Evrope  i druge zvanice.  Japanska  fabrika  nalazi se u Slobodnoj zoni grada Smedereva i za sada u postojećoj hali radi 33 radnika koji su obučavani u Belgiji.  Kako je najavio generalni direktor  preduzeća  Žikica Andrejević,  u planu je da  se pored postojeće  izgrade još dve hale u kojima će se uposliti  ukupno 270 radnika.   Kao simbol zajedništva i prijateljstva Srbije i Japana  u krugu fabrike,   drvo  japanske trešnje  posadili su  ambasador Japana u Beogradu  Đunići  Marujama, zatim gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović, vlasnik  kompanije Sin Majakava,  zatim  direktori,  za  Majekawa Srbija  Žikica Andrejević, njegov zamenik Hatanda Cujoši  i direktor  Majakava Jurope Jan Bone. 

 

Radovi na rekonstrukciji Kajmakčalanske ulice

01.oktobar 2019.

Jasmina Vojinović, član Gradskog veća za infrastrukturu i Mesne zajednice obišla je radove na rekonstrukciji Kajmakčalanske ulice. Vrednost radova je 18.911.722,00 sa PDV-om

 

 

 

Potpisan ugovor sa PKC-om

01.oktobar 2019.

Gradonačelnica grada Smedereva Dr Jasna Avramović i generalni direktor "PKC Wiring sistems doo" Tudor- Oktavian Kertz su danas, 1. oktobra 2019. godine, potpisali Ugovor o kupoprodaji hale i zemljišta.

 

ROMACTED Smederevo

30.septembar 2019.

Danas je u gradskoj upravi organizovana prva u nizu  kreativnih  radionica u okviru "ROMACTED" programa  čija je tema bila nasilje u porodici. Učesnice radionice bile su članice LAG-a, kao i buduće članice LAG-a "ROMACTED" programa.  U delu radionice prisustvovala je i gradonačelnica grada Smedereva dr Jasna Avramović .  

 

Doneta odluka o prodaji hale i zemljišta u industrijskoj zoni

28.septembar 2019.

Odbornici Skupštine grada doneli su  odluku o otuđenju hale i zemljišta u industrijskoj zoni jedinom ponuđaču - kompaniji „PKC" za 6,3 miliona evra. Kako je ranije najavljeno, „PKC" će na ovom prostoru proširiti svoje proizvdone kapacitete izgradnjom još jedne hale i u narednom periodu otvoriti novih 1.000 radnih mesta.

 

 

Naime, nakon što je sproveden postupak prikupljanja pismenih ponuda, a roku stigla samo jedna, i nakon razmatranja Komisije,  Skupštini grada je predložen nacrt odluke kojom će „PKC"-u biti prodata 4 objekta i građevinsko zemljište, za 6.292.000 evra. Ugovor o prodaji, kako se čulo tokom rasprave, biće potpisan već u ponedeljak, a očekuje se da odmah nakon toga kupac uplati ponuđenu sumu. Predviđeno je da će za ovaj novac kupac dobiti proizvodnu halu površine 19.000 metara kvadratnih, zatim zgradu portirnice, poslovnu zgradu površine 290 kvadrata i zgradu Carinskog terminala slobodne zone površine 114 kvadrata, kao i građevinsko zemljište ukupne površine 5 hektara i 75 ari.

 

Grad Smederevo organizuje Jesenji sajam cveća, meda, zimnice i vina

27.septembar 2019.

Grad Smederevo u periodu od 4. do 31. oktobra 2019.godine na Gradskom trgu organizuje Jesenji sajam cveća, meda, zimnice i vina.

Svečano otvaranje je planirano za 4. oktobar 2019. godine, na Gradskom trgu sa početkom u 14.00 časova.

Pozivamo sve zainteresovane izlagače da svoje učešće na Sajmu prijave Milanu Jovanoviću na tel: 064/844 9258.

 

Poseta gradu Ohridu

20.septembar 2019.

 

   Današnjom posetom gradu Ohridu je nastavljena saradnja kulturno umetničkih društava sa teritorije grada Smedereva, kako na uspostavljanju učvršćivanja kulturnih veza na bazi očuvanja tradicionalnih srpskih i makedonskih folklornih igara, tako i u drugim segmentima.

 

 

    Predstavnike grada Smedereva, na čelu sa Jasminom Vojinović dočekao je zamenik gradonačelnika grada Ohrida, g-din Risto Vasilevski.

 

Projekat Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje

20.septembar 2019.

Na Konferenciji koja je danas održana u Klubu narodnih poslanika u Beogradu, kojoj je prisustvoao i Mladen Šarčević, minister prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gradononačelnica grada Smedereva dr Jasna Avramović je potpisala ugovor o grantu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  a u sklopu Projekta "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje" (Early Childhood Education and Care - ECEC). Projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje" (ECEC) finansira se sredstvima zajma (8693-YF) Svetske banke (Međunarodne banke za obnovu i razvoj).

Opšti cilj programa grantova jeste unapređenje koordinacije i saradnje relevantnih učesnika u pružanju holističkih i kvalitetnih predškolskih usluga, uključujući i one u oblasti zdravstvene zaštite, zdrave ishrane, ranog otkrivanja promena u ponašanju i zaostajanja u razvoju i stimulacije i učenja u periodu ranog razvoja, roditeljima i deci od rođenja do uzrasta od 6,5 godina, s naglaskom na one iz najosetljivijih društvenih grupa. Takođe, cilj programa grantova jeste osnaživanje roditelja i porodica dece najmlađeg uzrasta, tj. od rođenja nadalje, za stvaranje uslova za holistički razvoj dece kroz podizanje svesti o značaju stimulacije u periodu ranog razvoja kod kuće i kroz obezbeđivanje pristupa odgovarajućim uslugama u zajednici.

Projekat će se realizovati u naredne tri godine.

 

OBAVEŠTENjE

18.septembar 2019.

Danas je u Smederevu održan sastanak Institucionalne radne grupe grada Smedereva ROMACTED programa. Sastanku su pored članova ove grupe prisustvovali zamenik gradonačelnice gospodin Dejan Stošić, kontakt osoba Saveta Evrope za Srbiju Dragan Gračanin i fascilitator Bajram Murina.

 


 

 

            U prvom delu predstavljena je metodologija ROMACTED programa, a u nastavku su prezentovani rezultati rada Institucionalne radne grupe.

 

 

 

 

            Prema rečima kontakt osobe Saveta Evrope, grad Smederevo je jedan od gradova koji je različitim merama doprineo poboljšanju položaja Roma u lokalnoj zajednici.

 

Gradonačelnica potpisala Ugovor za radove na rehabilitaciji kolovoza dela lokalnog puta Ralja-Kolari

18.septembar 2019.

Gradonačelnica grada Smedereva dr Jasna Avramović je danas sa grupom ponuđača koju čine "Šumadijaput" DOO Beograd i "Extra-auto transport" DOO Vrbas potpisala Ugovor za radove na rehabilitaciji kolovoza dela lokalnog puta Ralja-kolari.
Predmet ugovora je izvođenje radova na rehabilitaciji kolovoza dela lokalnog puta Ralja-Kolari.
Rok za izvođenje radova je 10 kalendarskih dana, od dana uvođenja u posao. Ukupna vrednost za izvrđenje nabavke iz ovog Ugovora iznosi 17.906.940,00 dinara, sa obračunatim porezom na dodatnu vrednost.

 

Poseta Slovačke delegacije gradu Smederevu

17.septembar 2019.

 

 

 

     Grad Smederevo, danas 17. septembra 2019. godine,  posetila je Slovačka delagacija grada Lučenec, koju je prevodila gradonačelnica dr Aleksandra Pivkova.

     Sa navedenom delegacijom zamenik gradonačelnica gospodin Dejan Stošić je obišao centar Grada i Smederevsku  tvđavu.

     Prilikom posete zamenik gradonačelnika razgovarao sa Slovačkim privrednicima i gradonačelnicom Pivkovom o budućoj saradnji dva grada, kako na nivou lokalnih samouprava tako i privrednika.

 

Gosti gradonačelnice Smedereva predstavnici slovačkog grada Lučenec

17.septembar 2019.

Gosti gradonačelnice Smedereva, Dr Jasne Avramović, danas su bili predstavnici  slovačkog grada Lučenec, predvođeni gradonačelnicom Aleksandrom Pivkovom.

Pored  predstavljanja  privrednih i turističkih potencijala ovog slovačkog grada, u velikoj Sali skupštine grada Smedereva, predstavlajena je i monografija o vojvodi Janu Jiskri, koji je na strani ugarske vojske učestvovao u borbama za odbranu Smedereva od Turaka 1437. godine.

-       Veliko mi je zadovoljstvo da se nalazimo u Smederevu, gradu, koji zauzima značajno mesto i u istoriji Lučeneca, jer je pored bitke za Lučenec, naš nacionalni junak, Jan Jiskra, predvodio  slovačke vitezove i u borbi za Smederevo. - rekla je gradonačelnica Lučeneca, Aleksandra Pivkova. - Takođe, želja nam je da naša dva grada počnu da sarađuju i na drugim ravnima, u  privrednom i turističkom povezivanju, jer za to postoje objektivni potencijali. Uživamo u gostoprimstvu gradonačelnice Smedereva i iskoristisemo vreme da se bliže upoznamo sa istorijom i kulturom ovog značajnog  srpskog grada. - rekla je Pivkova.

Gradonačelnica Smedereva , dr Jasna Avramović, takođe se obratila gostima iz Slovačke.

-       Veliko mi je zadovoljstvo da pozdravim drage goste iz Slovačke i njihovu gradonačelnicu, koja je poželela da tokom svog boravka u Srbiji,  poseti Smederevo kao posebno mesto u istorijskom i emotivnom pamćenju građana Lučeneca. Njihov  nacionalni junak, Jan Jiskra, ratovao je na strani  evropskih kraljeva i careva, protiv Turaka 1437.  godine u odbrani Smedereva. Mi smo ponosni na ovu činjenicu, ali i na  podatak da Smederevo nije poznato u dalekoj  Slovačkoj samo po  istoriji i kulturi, već i po  privrednom razvoju , vinogorju i turizmu, o čemu su gosti  želeli da razgovaramo. Delegacija iz Slovačke je posetila  tvrđavu, a biće i gosti naših vinarija, sa kojima će razgovarati o uzgoju vina, jer  su i sami počeli  da se bave ozbiljnim vinogradarstvom. Naravno,, naša želja je da što više gostiju iz Slovačke i u budućnosti posećuje Smederevo. - rekla je na prijemu za delegaciju iz slovačkog Lučeneca, gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović.

Na kraju, posle  predstavnjanja turističkih potencijala i prirodnih lepota ovog slovačkog grada, domaćinima i predstavnicima  smederevskih medija predstavljena je i monografija o Janu Jiskri, autora Jozefa Klinde, u kojoj značajno mesto  zauzima i  priča o borbama za Smederevo, protiv Turaka, daleke 1437.  godine.

 

Šahovski turnir slepih i slabovidih šahista Srbije

16.septembar 2019.

U ponedeljak 16.septembra 2019.godine u periodu od 10-15časova Gradska organizacija saveza slepih Srbije Smederevo i Nacionalni sportski savez slepih Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i Grada Smedereva su  organizovali jednodnevni pojedinačni šahovski turnir slepih i slabovidih šahista Srbije.

 

 Turnir je održan u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, Goranska b.b.

Turnir je igran u  5 kola po Švajcarskom sistemu Jugoslovenska kružna varijanta tempo 2 puta po 30 min po igraču (1 sat partija).

Na turniru je učestvovalo 14 takmičara iz Beograda, Velike Plane, Požarevca, Kuršumlije i Leskovca, a najbolji su bili Beograđani. Za sve takmičare organizatori su obezbedili medalje, a pehari i novčane nagrade pripali su trojici najboljih i to: Luki Bulatoviću za osvojeno treće mesto, drugi je bio Stefan Mitrović, a prvo mesto i ovoga puta pripalo je doajenu u ovoj drevnoj igri Miloradu Vulinu.
Cilj organizovanja ovog šahovskog turnira je osnaživanje slepih i slabovidih osoba kroz sportske aktivnosti kao i podizanje svesti javnosti o mogućnostima i sposobnostima ovih osoba.

 

 Ovakvi  turniri će se organizovati minimum jednom godišnje, najavili su organizatori, a ovogodišnji su svojim prisustvom uveličali predstavnici lokalne samouprave i Nacionalnog sportskog saveza slepih Srbije.

 

 

 

 

 

O B A V E Š T E Nj E

16.septembar 2019.

Dana 16. septembra 2019. godine, održana je 177. sednica Gradskog veća grada Smedereva, kojom je predsedavao Dejan Stošić, zamenik gradonačelnika grada Smedereva.

            Na današnjoj sednici Gradskog veća razmatran je veći broj tema koje će biti predmet razmatranja na jednoj od narednih sednica Skupštine grada Smedereva.

Među bitnijim temama iz nadležnosti Skupštine grada je prihvatanje nacrta i utvrđivanje predloga:

·         ODLUKE O DONOŠENjU PROGRAMA ENERGETSKE EFIKASNOSTI GRADA SMEDEREVA i

 

·         ODLUKE O IZMENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O OSTVARIVANjU PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNjU

 

Gradsko veće je na današnjoj sednici razmatralo i veći broj tema iz svoje nadležnosti od kojih treba istaći donošenje:

·         ODLUKE O SUFINANSIRANjU PROGRAMA OD JAVNOG INTERESA KOJE REALIZUJU CRKVE I VERSKE ZAJEDNICE NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA U 2019. GODINI i

 

·         PRAVILNIKA O IZMENAMA PRAVILNIKA O FINANSIRANjU, NAČINU RADA I USLOVIMA ZA OSTVARIVANjE PRAVA NA BESPLATAN OBROK (NARODNA KUHINjA) NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA,

 

            Takođe, Gradsko veće je dalo saglasnost na:

 

·         ZAHTEV JAVNOG KOMUNALNOG PREDUZEĆA PARKING SERVIS SMEDEREVO ZA POKRETANjE OTVORENOG POSTUPKA JAVNE NABAVKE RADOVA - UREĐENjE PARKINGA I MANIPULATIVNOG PROSTORA (prostor iza „Amana")

 

 

 

 

 

O B A V E Š T E Nj E

16.septembar 2019.

Gradsko veće grada Smedereva na 177. sednici održanoj 16. septembra 2019. godine, kojom je predsedavao Dejan Stošić, zamenik gradonačelnika grada Smedereva, utvrdilo je PREDLOG ODLUKE O IZMENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O OSTVARIVANjU PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNjU.

Navedenim Predlogom odluke stvaraju se povoljniji uslovi za parove koji žele da se ostvare kao roditelji.

Naime, izmenama i dopunama Odluke predviđa se da pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju mogu da ostvare i parovi koji već imaju jedno dete; umesto dva pokušaja vantelesne oplodnje, ubuduće bi se o trošku Grada sufinansirala četiri pokušaja vantelesne oplodnje; a parovi koji se odluče za postupak vantelesne oplodnje, istu bi mogli da ostvare u svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji koje pružaju zdravstvene usluge lečenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja.

Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o ostvarivanju prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju, biće prosleđen Skupštini grada Smedereva na razmatranje i donošenje.

 

O B A V E Š T E Nj E

16.septembar 2019.

Gradsko veće grada Smedereva na 177. sednici održanoj 16. septembra 2019. godine, kojom je predsedavao Dejan Stošić, zamenik gradonačelnika grada Smedereva, dalo je saglasnost na Zahtev Javnog komunalnog preduzeća Parking servis Smederevo za pokretanje otvorenog postupka javne nabavke radova - Uređenje parkinga i manipulativnog prostora (prostor iza Amana).

 

 

 

              Procenjena vrednost javne nabavke je do 10.000.000,00 dinara bez PDV-a, a sredstva za realizaciju ove nabavke obezbedilo je Preduzeće iz sopstvenih sredstava.

             Realizacijom predmetne nabavke, Preduzeće nastavlja aktivnosti na rešavanju dugogodišnjih problema parkiranja u gradu, a pre svega u samom centru, gde je i najveća potreba za parkiranjem.

             Uređenjem prostora iza Amana izgradiće se parking sa velikim brojem parking mesta.

 


 

 

 

Gradonacelnica grada Smedereva otvorila jednodnevni pojedinačni šahovski turnir slepih i slabovidih šahista Srbije

16.septembar 2019.

Gradonacelnica grada Smedereva, dr Jasna Avramović je povlačenjem prvog poteza otvorila jednodnevni pojedinačni šahovski turnir slepih i slabovidih šahista Srbije koji je danas organizovala Gradska organizacija saveza slepih Srbije Smederevo i Nacionalni sportski savez slepih Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i Grada Smedereva.


Turnir se igra 5 kola po Švajcarskom sistemu Jugoslovenska kružna varijanta tempo 2 puta po 30 min po igraču (1h partija).

Cilj organizovanja ovog šahovskog turnira je osnaživanje slepih I slabovidih osoba kroz sportske aktivnosti kao I podizanje svesti javnosti o mogućnostima I sposobnostima ovih osoba.

 

Jednosmenski rad u Osnovnoj školi ,,Sava Kovačević' - Mihajlovac

13.septembar 2019.

    

     U Domu učenika u Požarevcu, dana 13.9.2019.godine, održan je sastanak predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i osnovnih škola Školske uprave Požarevac koje su u projektu jednosmenskog rada.U ovom projektu je i Osnovna škola ,,Sava Kovačević'' iz Mihajlovca, jedina iz našeg grada.

    Sastanku je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje Miša Ivković i direktorka škole Biljana Todorović.

     Ovaj projekat je obuhvatio 204. škole u Srbiji. Nakon godinu dana pilot projekta, škola u Mihajlovcu biće model škola koja će biti podrška ostalim obrazovim ustanovama u uvođenju jednosmenskog rada.

 

 

Ugovori za 84 nezaposlena lica

13.septembar 2019.

Gradonačelnica grada Smedereva dr Jasna Avramović je, sa predstavnicima Nacionalne službe za zapošljavanje Smederevo, danas uručila ugovore za 84 nezaposlena lica.

 

POČETAK RADOVA U ĐUŠINOJ ULICI

12.septembar 2019.

Grad Smederevo kao investitor i Ministarstvo privrede kao naručilac, uveli su u posao izvođača radova na rekonstrukciji Ulice vojvode Đuše u Smederevu, konzorcijum koji predvodi „Arbag" d.o.o. Aranđelovac, a ostali članovi su „Manes" d.o.o. Topola, DOO Kop gradnja Pločica - Kovine i GP LN Gradnja d.o.o. Kostolac. Uvođenje izvođača u posao obavljeno je u prisustvu Gradonačelnice Grada Smedereva Dr Jasne Avramović, predstavnika ispred Grada Smedereva kao i investitora, predstavnika Ministarstva privrede, kao i imenovanih nadzornih organa.

Radovi na rekonstrukciji obuhvataju uređenje Ulice vojvode Đuše u celoj dužini, kao i trotoar Karađorđeve ulice od raskrsnice sa Ulicom Knez Mihailovom do raskrsnice sa Ulicom vojvode Đuše.

Prema Ugovoru o izvođenju radova an rekonstrukciji, koji je zaključen između Grada Smedereva, Ministarstva privrede i izvođača radova, rok za završetak posla je 45 dana.

 

Gradonačelnica grada Smedereva je danas potpisala ugovore za zapošljavanje nezaposlenih lica

11.septembar 2019.

Gradonačelnica grada Smedereva je danas potpisala ugovore za zapošljavanje nezaposlenih lica, a podeliće ih na svečanom prijemu koji će biti organizovan u petak, 13. septembra 2019. godine, u Plenumskoj sali Gradke uprave, sa početkom u 10.00 časova.

Grad Smederevo je za to iz lokalnog budžeta opredelio 15.000.000,00 dinara, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je na osnovu Lokalnog akcionog plana za 2019. godinu, odobrilo dodatnih 9.818.181,82 dinara, što  ukupno iznosi  24.818.181,82  dinara.

U toku ove godine, iznos opredeljen za mere aktivne politike zapošljavanja, biće utrošen na tri mere - program javnih radova, samozapošljavanje i zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih na novotvorenim javnim mestima.

 

Ukoliko budu utrošena sva opredeljena sredstva, na kraći ili duži rok, biće uposleno oko 150 nezaposlenih lica.

 

          Raspored sredstava po programima ili merama je sledeći: 

 

1.    Javni radovi - 3.000.000,00 dinara. Za ovu meru, pošto se ona NE SUBVENCIONIŠE OD STRANE REPUBLIKE , za lokalne samouprave prvog i drugog stepena razvijenosti, grad Smederevo je opredelio sredstva iz budžeta.

2.    Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih- 12.726.945,47 dinara - iznos dovoljan za zapošljavanje 84 lica, u pojedinačnom iznosu od 150.000,00 dinara.

3.    Subvencija za samozapošljavanje - 9.091.236,35 dinara - iznos dovoljan za zapošljavanje  45 lica, u pojedinačnom iznosu od 200.000,00 dinara.

 

Do sada  su zaključeni Ugovori po Javnom pozivu za javne radove,  za 26 lica i njihova realizacija je počela.

 

Ovom prilikom deli se prvi deo Ugovora po  konkursima za samozapošljavanje i novozapošljavanje.

1.    Ugovore za samozapošljavanje u 2019. godini, za 41 lice

2.    Ugovore za novozapošljavanje lica iz kategorija teže zapošljivih,  za 37 poslodavca koji će uposliti 43 lica.

 

 

NABAVLjENA DVA NOVA TERETNA VOZILA

10.septembar 2019.

Danas je Rukovodstvo grada svečano uručilo ključeve JKP Zelenilu i groblja Smederevo za dva nova teretna vozila Iveco kiperi nosivosti od 3,5 tona. Vozila se finansiraju iz budžeta grada Smedereva u iznosu od 6 miliona dinara kao kapitalna subvenicja i predata su na upravljanje JKP Zelenilu i groblja Smederevo na dalje korišćenje.

 

 

 

Ovo je još jedan u nizu kapitalnih projekata koji je grad Smederevo realizovao čime se u velikoj meri poboljšava stanje voznog parka javnog komunalnog preduzeća za obavljeanje poverenih delatnosti.

 

 

 

 

Primopredaja izvedenih radova na Atletskoj stazi

10.septembar 2019.

Dana 02.09.2019.godine gradonačelnica grada Smedereva donela  je rešenje o imenovanju Komisije za primopredaju izvedenih radova na izgradnji atletske staze u Smederevu.

            Izgradnja atletske staze je donacija  PZP "POŽAREVAC" A.D. Požarevac.

Izgrađena je po standardima IAFA što će omogućiti organizovanje evropskih i balkanskih takmičenja i biće stavljena na raspolaganje svim sportskimj klubovima i školama u dogovoru sa Atletskim klubom Smederevo.

            Izvođač radova PZP "POŽAREVAC" A.D. Požarevac je dana 23.08.2019.godine obavestio Grad Smederevo da je okončao radove na izgradnji atletske staze u Smederevu.

            U skladu sa navedenim, imenovana je Komisija za primopredaju izvedenih radova koju čine predstavnik Investitora, predstavnik stručnog nadzora i predstavnik Izvođača radova.

            Sledeće godine je planiran nastavak radova u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, kada će staza biti presvučena tartanom.

            Ministarstvo omladine i sporta će u ovom projektu učestvovati sa 17.000.000 dinara dok će učešće grada biti 5.000.000 dinara.

 

DAN BOKSA U SMEDEREVU

10.septembar 2019.

Smotra mladih snaga boksa Srbije uveličala je ovogodišnju manifestaciju „Smederevska jesen" koja je u našem gradu održana po 132. put. U slavu vina i grožđa, ovaj put i u slavu plemenite veštine, preko sto učesnika (boksera) bio je deo javnog treninga u organizaciji Bokserskog saveza Srbije i Grada Smedereva u samom centru nekadašnje prestonice naše zemlje.

 


Nakon svečanog boks defilea učesnici smotre „Dan boksa u Smederevu", ali i svi ljubitelji plemenite veštine preselili su se u Sportsku halu Smederevo gde su sa početkom od 19 časova održane vrhunske borbe. Mečevima je prisustvovao predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin koji se zahvalio gradu Smederevu na sjajnom gostoprimstvu i što je zajedničkim snagama napravljena jedna boks manifestacija za pamćenje.

 

 

 

 

Mali grad

07.septembar 2019.

Manifestacija "Smederevska jesen", 132. po redu je svečano otvorena sinoć u dvorskom kompleksu tvrđave despota Đurđa Brankovića koncertom Hora i  Simfonijskim orkestrom RTS-a, pod upravom dirigenta Bojana Suđića.

 

 

 

Publika je uživala u repertoaru "top klasika" koji uključuje neke od najpopoularnijih kompozicija klasične muzike.

Koncert je završen spektakularnim vatrometom.

 

 

 

 

Defile

07.septembar 2019.

,,Smederevska jesen'', jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji, počela je juče defileom učesnika.

 

 

 

Brojni privrednici, gosti, Smederevci su uživali u povorci koju je činilo više od dve hiljade učesnika. Posle prolaska gradskim ulicama, nastupili su na centralnom trgu.

 

 

 

 

Privredna izložba

07.septembar 2019.

U Centru za kulturu 6.septembra 2019. godine otvorena je Privredna izložba kao tradicionalni deo privredno-turističke manifestacije ,,Smederevska jesen''. Izložba je okupila firme iz Smedereva i okoline. Bilo je prisutno jedanaest izlagača, HBIS Group Serbia, najveći srpski izvoznik, kompanija PKC, Želvoz, brojni privrednici i veliki broj gostiju.

 

 

Dobrodošlicu privrednicima i gostima je poželeo Bogoljub Spasojević, predsednik Skupštine Smedereva.

 

 

 

 

 

O B A V E Š T E Nj E

05.septembar 2019.

Dana 5. septembra 2019. godine održana je 21. sednica Skupštine grada Smedereva.

 Na navedenoj sednici Skupština grada je donela Zaključak o pokretanju postupka za otuđenje iz javne svojine Grada Smedereva putem prikupljanja pismenih ponuda, nepokretnosti u Ulici šalinačkoj bb u Smederevu i objavila Oglas za prikupljanje pismenih ponuda radi otuđenja nepokretnosti iz javne svojine Grada Smedereva, čiji će tekst biti objavljen u Dnevnom listu Kurir i na zvaničnoj internet stranici grada Smedereva.

 

Programom u Vinskom gradu počela je manifestacija „132. Smederevska jesen“

05.septembar 2019.

Sinoć su posetioci „132. Smederevske jeseni", u okviru programa u Vinskom gradu, uživali u nastupu tamburaškog orkestra „Banatski kicoši". Prostor Vinskog grada je bio prepun posetilaca koji su pevali i igrali uz zvuke orkestra.Koncert tamburaškog orkestra u Vinskom gradu, uoči Smederevske jeseni, je već postao tradicionalan. Ovim programom, organizatori su, između ostalog, želeli da da podsete građane Smedereva i njihove goste na način kako se to nekada davno praznovalo u čast vina i grožđa.Ta tradicionalna forma proslavljanja zadržala se i do današnjih dana upravo zahvaljujući koncertima tamburaških grupa u Vinskom gradu.  Koncert „Banatskih kicoša" je trajao puna dva sata.

 

 

 

 

PODRŠKA EVROPSKE UNIJE INKLUZIJI ROMA-Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma

04.septembar 2019.

            Dana 3. septembra 2019. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština u Beogradu, potpisan je Ugovor o grantu za Program ,, Podrška Evropske Unije inkluziji Roma"- osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma, između Stalne konferencije gradova i opština i grada Smedereva. Visina granta za implementaciju projekta ,, Romlnk-inkluzija mladih Roma na tržištu rada i u zajednici" je 56,390.00 evra.

            Projektom je predviđeno otvaranje  Edukativno-preduzetničkog  centra u kojem će se obezbediti podrške mladim Romima na jednom mestu, kroz organizovanje  različitih obuke .

           Takođe projekat će doprineti zapošljavanju mladih Roma i uopšte Romske zajednice u Smederevu, primarno kroz uspostavljanje seta informativnih alata i redovno informisanje o mogućnostima edukacije, zapošljavanja i uslugama podrške, ali i osnaživanje među-sektorske saradnje svih ključnih aktera kao preduslova za uspešnije mere i programe iz ove oblasti u budućnosti.

         U ime grada Smedereva Ugovor o grantu potpisala je gradonačelnica grada  Smedereva dr Jasna Avramović.

 

Otvaranje škole u Saraorcima

02.septembar 2019.

      Nova školska godina u OŠ,, Heroj Sveta Mladenović'' u Saraorcima je počela u kompletno rekonstruisanom objektu.

 

 

      Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima je finansirala sveobuhvatnu rekonstrukciju objekta i izdvojila 71 000 000 dinara sa PDV-om. Rekonstrukcija objekta je obuhvatila sanaciju i termoizolaciju fasade, sanaciju podova, zidova i plafona, rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže sa sanacijom sanitarnih čvorova, zamena spoljašnje i unutrašnje stolarije, sanacija elektromreže.U toku su pregovarački radovi za osvetljenje.

 

 

     Grad Smederevo je izdvojio 1 700 000 dinara i opremio kompletan školski prostor.Škola je opremljena novim nameštajem, savremenim nastavnim sredstvima i time je omogućena multimedijalna nastava.Na ovaj način su se stekli uslovi da učenici pohađaju nastavu samo u jednoj smeni što je jedan od ciljeva u obrazovanju koje je istaklo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

Održana sednica odbora za bezbednost saobraćaja povodom održavanje 132. Smederevske jeseni

02.septembar 2019.

    

       Dana 02. septembra 2019. g., u sklopu priprema za održavanje 132. "Smederevske jeseni", održan je sastanak predstavnika grada gospođe Jasmine Vojinović i Branislava Drobnjakovića, članova Gradskog veća grada Smedereva resorno zaduženih za mesne zajednice i ruralni razvoj odnosno saobraćaj i bezbednost, sa predstavnicima PU Smederevo na čelu sa načelnicima Policije i Saobraćajne policije i rukovodiocem Sektora za vanredne situacije, predstavnicom Hitne pomoći, predstavnikom JKP "Parking servis"  kao i predstavnicima Gradske uprave, načelnikom Odeljenja za inpekcijske poslove i komunalnu policiju i načelnikom Odeljenja za urbanističko-komunalne i imovinsko-pravne poslove sa saradnicima.

       

 

     Na sastanku su dogovorene mere za bezbedno odvijanje manifestacije, javni red i mir, odvijanje i bezbednost saobraćaja, protiv-požarnu zaštitu, intervenciju medicinsih službi i drugo. Svi prisutni su izrazili spremnost, i zadovoljstvo  da, kao i ranijih godina, ostvare maksimalno angažovanje i pruže svaku pomoć u cilju uspešnosti "Smederevske jeseni".

 

OBAVEŠTENjE

31.avgust 2019.

O B A V E Š T E Nj E

Da je 21. sednica Skupštine grada Smedereva, zakazana za četvrtak 5. septembar 2019. godine sa početkom u 10 časova, sa sledećim

  

D n e v n i m   r e d o m

  

1. PREDLOG ZAKLjUČKA O POKRETANjU POSTUPKA ZA OTUĐENjE IZ JAVNE SVOJINE GRADA SMEDEREVA PUTEM PRIKUPLjANjA PISMENIH PONUDA, NEPOKRETNOSTI U ULICI ŠALINAČKOJ BB U SMEDEREVU I PREDLOG TEKSTA JAVNOG OGLASA

 

NABAVLjENA TRI VOZILA ZA INSPEKCIJSKE SLUŽBE

29.avgust 2019.

Lokalna samouprava nabavila je tri "Škode fabije" koje će u svom radu koristiti inspekcijske službe Gradske uprave.  Vrednost nabavke je 1,7 miliona dinara, a kupljena su tri polovna vozila, čije stanje i karakteristike odgovaraju potrebama funkcionisanja na terenu. Automobile je ovim službama na korišćenje predao zamenik gradonačelnika Dejan Stošić.

 

 

 

-Ovo je prva nabavka vozila za inspekcijske službe još od 2008. godine, kada su kupljene "Zastave". Vozni park je u izuzetno lošem stanju i zbog toga je bilo neophodna njegova obnova. U prethodnom, već dužem vremenskom periodu, inspekcije Gradske uprave, zbog nedostatka ispravnih i bezbednih vozila, bile su gotovo onemogućene da obavljaju svoj posao na terenu. Od sada će im u tom delu biti znatno lakše, jer su nabavljeni automobili koji su u vrlo dobrom stanju, mogu da koriste gas i benzin, što će doprineti i izvesnim uštedama - rekao je zamenik gradonačelnika Dejan Stošić.

Vozila će koristiti komunalna policija, komunalna inspekcija i građevinska inspekcija.

 

 

 

 

Konferencija za novinare povodom 132. Smederevske jeseni

28.avgust 2019.

Konferencija za novinare povodom 132. Smederevske jeseni

27. avgust 2019.

Mali grad smederevske tvrđave

Program 132. Smederevske jeseni, koja će biti održana od 5. do 8. septembra, predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare u Malom gradu Smederevske tvrđave.

 

Na konferenciji, uz prisustvo brojnih predstavnika medija, govorili su Dejan Stošić, zamenik gradonačelnika i predsednik Organizacionog odbora manifestacije, kao i članovi Odbora, Marina Tirnanić, član Veća grada Smedereva zadužena za resor kulture, Jovana Lukić, član Veća zadužena za resor poljoprivrede, Slaviša Stošić, član Veća zadužen za resor finansija i Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo.

Dejan Stošić je rekao da je obaveza ovog Organizacionog odbora da kroz manifestaciju pokuša da valorizuje sve vrednosti našeg grada i pokaže ih gostima, koje je pozvao da posete nekada prestono Smederevo od 5. do 8. septembra.

 „Smederevska jesen" je privredno-turistička manifestacija koja se održava 132. godina u Smederevu i spada u najstarije manifestacije tog tipa u Srbiji. Od svog nastanka 1888. godine, više puta je menjana sadržina manifestacije, ali ono što je ostalo kao osnovno obeležje jeste izložba grožđa i vina.

 

 

 Marina Tirnanić je naglasila da se Organizacioni odbor maksimalno potrudio da ovogodišnja manifestacija prevaziđe po kvalitetu sve prethodne i bude impozantna, sa sadržajima za uzraste od 7 do 77 godina i izrazila nadu da ćemo na pravi način predstaviti svoje voće, vino, etno selo, uz brojne koncerte za sve ukuse.

 "Programi 132. Smederevske jeseni koncipirani su tako da zadovolje sve ukuse, želimo da se družimo sa našim gostima i želimo da pokažemo sve ono što ovo podneblje pruža i može da proizvede, a istovremeno da se prezentuje šta je Smederevo danas i kakvi su potencijali"istakao je Martić.

 

 

 

Jovana Lukić je istakla da će u period od 6 do 8. septembra biti održana privredna izložba, prezentacija sela pod nazivom "Seoska dvorišta", kao i predstavljanje gradskih mesnih zajednica.U programskim aktivnostima aktivnu ulogu imaju i brojna udruženja žena.

 Tokom trajanja gradskog festivala, zanimljiv program, osmišljen u slavu grožđa i vina, biće organizovan na nekoliko atraktivnih lokacija, kao što su reprezentativni Mali grad smederevske tvrđave, na Gradskom trgu, duž obale Dunava, u prostorima ustanova u kulturi i sportskim terenima

 

 

 

 Pored zanimljivog programa za najmlađe, planirani su i nastupi folklornih grupa, izložbe, radionice ali i nastupi afirmisanih izvođača  etno i narodnog melos, pop - rok muzike i kamernih nota - Valentino, Kolo, Dženan Lončarević, Hor i orkestar RTS-a, Bilja Krstić i Bistrik, Đorđe David i Ivana Negativ, Van Gog, Amadeus, Dragana Mirković...

 

 

 

 

ZAVRŠNO VEČE DODELE NAGRADA “DUNAV FILM FEST SMEDEREVO 2019”

26.avgust 2019.

Nakon više od 40 projekcija aktuelnih filmskih ostvarenja, pozitivne energije, druženja i odlične atmosfere u proteklih šest dana i noći, sinoć je pred prepunim prostorom Malog grada smederevske tvrđave, dodelom nagrada i projekcijom filma Pedra Almodovara „Bol i slava", za koji je glavni glumac Antonio Banderas nagrađen na prethodnom filmskom festivalu u Kanu, završeno drugo izdanje DUNAV FILM FEST-a!

 

 

 

 

Na ceremoniji zatvaranja dodeljene su sledeće nagrade.

 Ovogodišnji mladi žiri u sastavu Marko Grabež, Maja Šuša, Marko Vasiljević jednoglasno je odlučio da  prestižno priznanje DUNAVSKA LAĐICA, koja se dodeljuje za najbolji film u takmičarskom programu, odnese filmsko ostvarenje OTAC, bugarski film reditelja Kristine Grozeve i Petar Valchanov

Druga nagrada koju dodeljuju naši mladi glumci jeste Nagrada za najboljeg mladog autora, kojem je u filmu prikazanom u takmičarskom programu DUNAV FILM FEST-a prvo ili drugo prisustvo u dugometražnom igranom filmu tokom karijere. Mladi žiri odlučio je da ovu nagradu odnese Milorad Krstić, za mađarski film RUBEN BRANT, KOLEKCIONAR.

Sledeća nagrada koju je izglasao mladi žiri je Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje, koja se dodeljuje za glumca ili glumicu kome je uloga u filmu, prikazanom u takmičarskom programu DUNAV FILM FEST-a, debitantska odnosno druga uloga u karijeri u dugometražnom igranom filmu. Mladi žiri odlučio je da nagradi mladog glumca Frantiseka Belesa, za ulogu Adama u slovačkom filmu NEKA BUDE SVETLOST.

Ovaj žiri posebno ističe i Jonasa Daslera, koji je ostvario ulogu Fric Honka u nemačkom filmu ZLATNA RUKAVICA, reditelja Fatiha Akina.

 

Glavni žiri festivala u sastavu predsednice Nives Ivanković, Radivoja Bukvića i Janka Popovića-Volarića, doneo je sledeću odluku o ovogodišnjim glavnim kategorijama DUNAV FILM FEST-a.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Kornelij Porumboiu za film Zviždači koji je publika imala priliku da pogleda na otvaranju festivala. Nagradu za najbolji scenario dobile su Maja Todorović i Ana Marija Rossi za film AJVAR.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje odlazi u ruke mlade Helene Zengel, za ulogu devojčice Benni u filmu IZVAN SISTEMA

I na kraju, najvažniju nagradu, koja je i simbol ovogodišnjeg festivala, a koja nosi naziv „Dunavska lađa" glavni žiri je jednoglasno dodelio mađarskom filmu RUBEN BRANT, KOLEKCIONAR za najbolji film festivala.

Nakon ceremonije dodele nagrada, prikazan je film Pedra Almodovara „Bol i slava.

 

 

 

 

Podneta inicijativa za pokretanje postupka prodaje hale u slobodnoj zoni

26.avgust 2019.

Gradonačelnica grada Smedereva, dr Jasna Avramović je 26. avgusta 2019. godine podnela inicijativu Odeljenju za urbanističko- komunalne i imovinsko- pravne poslove za pokretanje postupka otuđenja nepokretnosti u javnoj svojini grada Smedereva, sa zahtevom da, u skladu sa važećom Odlukom, sprovede propisanu proceduru.

 

Gradu Smederevu obaratio  se potencijalni (zainteresovani) kupac, kompanija PKC WIRING SYSTEM D.O.O. za kupovinu parcele 233/60 u Smederevu i objekata na navedenoj parceli  (Proizvodna hala sa upravnom zgradom, korisne površine 18.478 m2 i građevinske površine 19.062 m2, Pomoćna zgrada - portirnica, korisne površine 11 m2 i građevinske površine 17  m2, Objekat elektroprivrede - srednje naponsko razvodno postrojenje, Zgrada poslovnih usluga - Slobodna zona, korisne površine 235 m2 i građevinske površine 290 m2 i Zgrada poslovnih usluga - Carinski terminal slobodne zone, korisne površine 88 m2 i građevinske površine 114 m2).  Grad Smederevo je zaključio Ugovor za nabavku usluge procene tržišne vrednosti nepokretnosti, kompleks objekata ostalih industrijskih delatnosti - proizvodne hale sa upravnom zgradom sa prisutnim saobraćajnicama, pomoćne zgrade portirnice i dve zgrade poslovnih usluga, kao i portirnice i vagarske kućice i zemljišta na K.P. broj 233/60, po navedenom Ugovoru ovlašćeni i izabrani procenitelj izvršio je procenu navedene parcele i objekata u iznosu od 6.292.000 evra, odnosno 741.037.783 dinara.

 

Kako je grad Smederevo prihodovao po osnovu zakupa hala na katstarskim parcelama 233/60 i 233/70 ukupno 416.730.385 dinara i potencijalni mininalni prihod od prodaje katastarske parcele 233/60 i objekata na istoj iznosi 741.037.783 dinara, finansijski je opravdano izvršiti navedeno otuđenje nepokretnosti. Gradu Smederevu ostaje u vlasništvo hala na natastarskoj parceli 233/70 kao i sva prateća infrstruktura koja je izgrađena iz sredstava kredita.

 

 

POTPREDSEDNICA VLADE ZORANA MIHAJLOVIĆ OBIŠLA ZAVRŠNE RADOVE NA IZGRADNjI TERETNE PRUGE U SMEDEREVU

23.avgust 2019.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, u pratnji načelnika Podunavskog upravnog okruga Nebojše Pavlovića, zamenika gradonačelnika Dejana Stošića i članice Gradskog veća Jasmine Vojinović, obišla je završne radove na izgradnji nove stanične zgrade i teretne pruge u Smederevu.

Zahvalivši se prisutnim predstavnicima izvođača radova, okruga i lokalne samouprave, potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović istakla je da je izgradnja 7,5 kilometara pruge, kojom je povezana industrijska zona sa koridorom 10, strateški najvažnija stvar za ovaj deo Srbije. To je, navela je, značajno i za razvoj turizma u našem gradu, jer je potrebno, kako je istakla, da o Smederevu ne razmišljamo samo kao o gradu čelika, pošto ovde ima toliko toga što treba i može da se vidi. Važno je i to, dodala je, da će na ovaj način biti izmeštena i pruga iz centra grada.

„Strateški gledano, ono što mi radimo u sektoru saobraćaja u našoj zemlji jeste da pokušamo da povežemo bar nekoliko vidova saobraćaja i za nas ovo mnogo znači, jer znači povezivanje i vodnog i železničkog saobraćaja. Mi smo zemlja koja je konačno 2104. godine počela da ulaže i u vodni saobraćaj, toga nije bilo ranije, ulaganja su bila jednaka nuli. Mi danas ulažemo 380 miliona evra u vodni saobraćaj, a ova veza nam govori i znači mnogo, zbog toga što će se vrlo brzo početi sa izgradnjom i luke u Smederevu. Ova železnička veza i izgradnja luke, za koju očekujem za 20-ak dana raspisvanje tendera i početak radova u martu, omogućiće praktično da ovaj deo Srbije bude čvorište kada govorimo upravo o ovoj vrsti teretnog saobraćaja. Sa druge strane, svaka vrsta ulaganja u puteve, železnicu i vodnoi saobraćaj dovodi do toga da ljudi ostaju ovde, ali i da nam nove investicije dolaze u svaki deo Srbije, pa i ovde" rekla je potpredsenica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

 

 

 

Dodala je i da je reč o projektu o čijem značaju su govorili mnogi prethodnici, ali je on tek sada realizovan.  

„Podsetiću vas samo, o ovoj pruzi je govorio recimo i Koštunica kako je treba izgraditi kada je bio premijer, pa je pričao i Tadić kada je bio predsednik, na kraju, evo izgradili smo je mi. Kada je Aleksandar Vučić bio predsednik Vlade, tada je pokrenuta  priča o izgradnji ove pruge, jer se shvatio njen strateški značaj. Ovo nije lokalna tema, ovo je državna i nacionalana tema i veoma važna za razvoj Srbije - istakla je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

„Konačno smo dobili novu teretnu prugu u Smederevu. To je velika stvar za naš grad i za građane Smedereva, jer ćemo konačno, posle 50 godina, iseliti prugu iz centra grada. Angažovanjem našeg predsednika Aleksandra Vučića i države, obezbeđivanjem partnera za Železaru, vratili smo sigurnost građanima Smedereva. Ovim infrastrukturnim projektom, kao što su železnica i luka, i kao što će biti novi kinesko-srpski industrijski park, čija izgradnje počinje sledeće godine, je velika stvar za građane Smedereva, jer će omogućiti bolji život u našem gradu", rekla je Jasmina Vojinović, članica Gradskog veća zadužena za mesne zajednice, infrastrukturu i ruralni razvoj.  

O tehničkim detaljima projekta za čiju realizaciju je država izdvojila 9 miliona evra govorio je rukovodilac na saobraćajnicama „Štrabaga" Marko Dišić.

„Mi smo ovde izgradili projekat javne železničke pruge, od postojeće pruge Smederevo-Mala Krsna do industrijskog koloseka luke Smederevo. Dužina je 5.530 metara javne železničke pruge i 1.15o metara industrijskog koloseka. Završena je kontaktna mreža, elektrificirana je, projekat se privodi kraju. Urađen je i objekat nove stanične zgrade, kao i četiri objekta skretničkih blokova koji služe za signalizaciju kao i tri železnička mosta, različitih raspona od 15 do 24 metra, i pet propusta", rekao je Dišić.

Obraćajući se prisutnima načelnik Podunavskog upravnog okruga nebojša Pavlović istakao je da je ovo već treća poseta potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović našem okrugu, a da je pre šest meseci ovde bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„To je bila inicijalna kapisla za pokretanje mnogih projekata, od kojih se jedan danas realizuje, drugi su u pripremi, neki su završeni, i to je ono što je za kratak vremenski period pokrenuto - od putne infrastrukture, deonica Velika Plana-Smederevska Palanka, do lokalnih puteva, i to je pravi primer kako se država odnosi prema lokalnim samoupravama u Podunavskom okrugu. To građani Podunavskog okruga prepoznaju i to je ono što na kraju cene i poštuju", rekao je Pavlović.

 

 

 

 

Smederevo rukometna prestonica Evrope

23.avgust 2019.

Po sedmi put Smederevo će od srede do nedelje ugostiti blizu 2000  rukometaša i rukometašica uzrasta od 9 do 19 godina. Sa 105 ekipa iz 17 zemalja Evrope i Afrike, među kojima će se po prvi put nadmetati i seniorke,   "Trofej Smederevo" spada u jedan od najmasovnijih turnira ne samo na Balkanu, već i na celom kontinentu.

Pored četvorodnevnog takmičenja organizator RK Smederevo, uz svesrdnu pomoć Gradske uprave, planira i sadržaje zabavnog karaktera. U četvrtak će se od 20 časova na gradskom trgu održati pena parti, a na istom mestu i u isto vreme za petak je posle defilea zakazana velika žurka. Zatvaranje turnira obaviće se u nedelju, po okončanju finalnih utakmica, a pored uručenja priznanja, planiran je i veliki vatromet.

 

 

 

 

Potpisan ugovor o donaciji za Projekat ,,Bez alata nema ni zanata“

23.avgust 2019.

22.08. 2019. godine gradonačelnica grada Smedereva, dr Jasna Avramović potpisala je ugovor o donaciji sa organizacijom Swiss PRO za Projekat ,,Bez alata nema ni zanata" kojim je Grad Smederevo konkurisao kod UNOPS a u okviru programa Swiss PRO i koji će se sprovoditi sa Savezom socijalno humanitarnih organizacija.

 Donator je odlučio da finasira projekat grada u iznosu od 12.540,00 dolara.

   Projekat ima za cilj obučavanje osoba sa invaliditetom za rad na proizvodnji predmeta ručnih radinosti, vođenje posla i izradu biznis plana kao i za izradu projekata njihovih organizacija. Takođe, organizovaće se sajam proizvedenih predmeta osoba sa invaliditetom na kojem bi trebalo da proizvodi pronađu svoj put do tržišta.

Projekat će se sprovoditi u narednom periodu. Zainteresovani polaznici ovih obuka mogu se javiti Savezu socijalno humanitarnih organizacija na telefon 4631-536 ili  email: info@savezosi.org.

 

 

 

 

Svečano otvaranje Dunav film festa

21.avgust 2019.

Projekcijom filma "Zviždači" rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua, u Malom gradu smederevske tvrđave, u utorak veče je počeo "Dunav film fest", a publika će do 25. avgusta imati prilike da vidi više od 40 ostarenja. 

Na otvaranju festivala, u ime grada Smedereva, publici se najpre  obratila Svetlana Mihajlović, članica Gradskog veća zadužena za resor prosvete  obrazovanja koja je istakla značaj festival za grad.

"Slavimo umetnost i kulturu, poštujmo ih, jer su oni najbolji deo svih nas.  Zbog toga je grad Smederevo prepoznao filmsku umetnost i ovaj festival kao jedan od najboljih načina da se promovišu kulturni i turistički potencijali grada.

Dunav film fest se rodio u našem gradu sa ciljem da promoviše ne samo filmsku umetnost, već i vrednosti našeg grada, a pre svega Smederevsku tvrđavu." rekla je Svetlana Mihajlović.

 

 

 

Idejni tvorac festivala Igor Stanković kazao je da Dunav film fest već nadilazi lokalne i državne okvire. 

"Ovo je jako važan festival koji ima izuzetan program. Sjajnu ideju o filmskoj smotri na smedrevskoj trvrđavi uspeli smo da pretvorimo u stvarnost", reko je Stanković.

Publici se obratio i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić koji je ujedno i gost selektor "Dunav film festa". 

"Veliko mi je zadovoljstvo što imamo izuzetan izbor filmova u Smederevu. Osim ostvarenja iz podunavskih zemalja imamo nekoliko razlicitih pratećih programa među kojima su Almodovarovo ostvarenje, filmovi iz Jugoslovenske kinoteke, novi film jednog od najznačajnijih evropskih autora Fatiha Akina", rekao je Pantelić.


Pre projekcije filma Zviždači publika na smederevskoj tvrđavi imala je priliku da vidi kratki film iz 1915., čiji su protagonisti srpski vojnici, Arčibald Rajs i jedan od najodlikovanijih srpskih oficira Aleksandar Srb. To je prvi sačuvani film na kome je snimak Smederevske tvrđave.Projekcija ovog filma je poklon Jugoslovenske kinoteke festivalu.

 

Nagradu "Dunavska lađa", za najbolji film u takmičarskoj selekciji, biraće tročlani žiri koji čine Janko Popović Volarić, Radivoje Raša Bukvić i Nives Ivanković. Pored oficijelnog žirija drugog "Dunav film festa", ove godine o najboljima prvi put odlučiće i mladi festivalski žiri. 

Najbolji film, najboljeg mladog autora i glumačko ostvarenje u Smederevu će odabrati tročlani žiri koji čine Marko Grabež, Marko Vasiljević i Maja Šuša.

 

 

 

 

 

GRAD PRODUŽAVA SEĆANjE NA MINjU

16.avgust 2019.

Memorijalni turnir Milutin Popović - Minja održava se četrnaestu godinu zaredom. Uz pomoć Minjinih prijatelja, podršku lokalne samouprave i zaljubljenika u basket održava se uspomena na njega. Turnir će se održati od 16. do 18. avgusta. Uz dodatne napore koje je uložio sam grad Smederevo, renoviran je teren i uspomena na preminulog smederevskog basketaša nastavlja da živi i živeće još dugi niz godina.

 

 

 

 

 

Uređenje i modernizacija putnih prelaza

16.avgust 2019.

Grad Smederevo je u saradnji sa preduzećem ''Infrastruktura Železnice Srbije'' obezbedio da se u narednom periodu na teritoriji grada urede i modernizuju tri putna prelaza preko železničke pruge, čije će radove finansirati ''Infrastruktura Železnice Srbije''. Reč je o savremenoj horizontalnoj i vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji, koja se - prema rečima nadležnih iz ''Infrastrukture Železnice Srbije'' - do sada pokazala kao vrlo efikasan način obezbeđenja putnih prelaza i povećanja bezbednosti, kako drumskog tako i železničkog saobraćaja. Signalizacija podrazumeva set fluorescentnih vertikalnih saobraćajnih znakova koji će biti postavljeni na saobraćajnicama obostrano ispred putnih prelaza, kao i postavljanje vibro traka na kolovozu, koje služe za usporavanje drumskog saobraćaja u blizini putnih prelaza. Uređenjem i osavremenjavanjem nekih od najkritičnijih i najprometnijih putnih prelaza na teritoriji grada - čije će lokacije biti utvrđene u saradnji sa stručnim službama ''Infrastrukture Železnice Srbije'' - bezbednost odvijanja drumskog saobraćaja preko ovih prelaza, ali i bezbednost železničkog saobraćaja podići će se na znatno viši nivo.  

 

 

 

REKONSTRUKCIJA DODATNIH 500 METARA U KOLARSKOJ ULICI

13.avgust 2019.

Radovi na rekonstrukciji Kolarske ulice biće izvedeni na deonici ukupne dužine 3,3, umesto 2,8 kilometara, koliko je prvobitno planirano.

Naime, za realizaciju ovog posla obezbeđena su sredstva u iznosu od 26,5 miliona dinara, ali je, Vlada Srbije izdvojila dodatna 3 miliona dinara (ukupno 29,5 miliona dinara), što omogućava da se uradi rekonstrukcija na još 500 metara Kolarske ulice.

 

 

 

Na ovoj saobraćajnici radi se sanacija postojećeg kolovoza, biće postavljen novi habajući sloj asfalta, a planirana je izrada horizontalne signalizacije, bankine i autobuskog stajališta.

Očekuje se da će radovi biti završeni 27. avgusta.

 
 

 


 

Obaveštenje

13.avgust 2019.

Obaveštavamo građane Smedereva da počinju radovi na čišćenju vodotoka II reda na teritoriji grada Smedereva. Izvođač radova je "Gradcoop"doo, Beograd.

Vrednost radova je 2.946.660dinara, sa PDV-om.

 

Završeno prvenstvo u basketu Roda 3h3 u Smederevu

11.avgust 2019.

Pobednik prvog 3h3 Roda prvenstva Srbije u basketu, koji je juče održan u Smederevu na glavnom Gradskom trgu, je ekipa Sarajeva koja je u vrlo uzbudljivom finalu pobedila Anonimuse iz Smedereva rezultatom 18:17. Treće mesto pripalo je kineskoj reprezentaciji do 23 godine, a četvrto sedmostrukom osvajaču turnira u Srbiji ekipi Armagedon. U juniorskoj konkurenciji pobedila je ekipa Smederevo 1953.

 

1

 

Prvi turnir ovakve vrste u Smederevu, iako organizovan pred kraj sezone (sledeće nedelje se u Novom Sadu igra finalni turnir), izazvao je veliko interesovanje. Prijavilo se 13 ekipa, deset iz Srbije i tri iz inostranstva. Osim Kine U23 koja je do polufinala stigla superiorno i pokazala da će uskoro i u ovom sportu igrati značajnu ulogu, ljubiteljima 3h3 basketa u Smederevu predstavile su se ekipe iz Sarajeva i Makedonije. Značajno je da su se pojavile i četiri ekipe iz Smedereva, a Anonimusi, u sastavu Stojanović, Torbica, Kostić i Šparović, su uz veliku podršku mnogobrojne publike koja je u večernjim satima ispunila Gradski trg, stigli do same završnice. U meču za prvo mesto malo više sreće bilo je na strani odlične ekipe iz Sarajeva.

Turnir u Smederevu opravdao je očekivanja organizatora, ali i učesnika koji iz našeg grada nose lepe uspomene. Inicijativa Saveza sportova Smederevo da se ovako nešto organizuje u Smederevu, prihvaćena je od gradskih vlasti, a Nacionalni sportski savez 3h3 oduševljen je ambijentom na Gradskom trgu. Slike sa terena i drona to najbolje potvrđuju. 

Nagradni fond za ovogodišnji turnir bio je 160.000 dinara. 120.000 dinara za prvo mesto, 20.000 dinara za drugo mesto i 10.000 dinara za pobednika u juniorskoj konkurenciji. Trećeplasirana ekipa u seniorskoj konkurenciji dobila je večeru u nekom od smederevskih restorana.

 

2
 

 

Tokom posete Smederevu čelni ljudi Nacionalnog sportskog saveza 3h3 su u razgovoru sa rukovodstvom Saveza sportova Smederevo izrazili želju da se prvo Balkansko prvenstvo u 3h3 basketu organizuje u smederevskoj Tvrđavi, odnosno Malom gradu.

 

3h3 Roda basket prvenstvo Srbije

09.avgust 2019.

Smederevo će u subotu 10. avgusta, od 10 do 23 sati po prvi put biti domaćin 3x3 Roda basket prvenstva Srbije. Turnir B kategorije održaće se na glavnom Gradskom trgu uz učešće 16 ekipa (12 u seniorskoj i 4 u juniorskoj konkurenciji). Učešće je potvrdilo nekoliko najboljih naših ekipa, koje se pripremaju za završni turnir u Novom Sadu, a smederevskim ljubiteljima ovog sporta predstaviće se i kineska reprezentacija u ovom sportu do 23 godine. Očekuje se i nastup nekoliko domaćih ekipa.

 

ROMACTED SMEDEREVO

09.avgust 2019.

Dana 9. avgusta u prostorijama gradske uprave Smederevo održan je sastanak Institucionalne radne grupe Programa Romacted. Cilj Programa "ROMACTED"  je  jačanje posvećenosti institucija, njihovih kapaciteta, znanja i veština u radu na inkluziji Roma i Romkinja, Sastanku su u ime institucionalne radne grupe prisustvovali Jasmina Vojinović koordinatorka radne grupe , Violeta Maksimović, Vesna Kiš Kostić, Đulijeta Sulić. Takođe sastanku su prisustvovali i članovi lokalne akcione grupe Dejan Stojković, Jelena Radulović i fascilitator  Bajram Murina. Na sastanku je usvojen zajednički akcioni plan koji će se sprovesti u narednom period.

sl5 

 

O B A V E Š T E Nj E - JKP VODOVOD

08.avgust 2019.

O B A V E Š T E Nj E

 

 

 

Zbog najave visokih dnevnih temeperatura u narednom periodu, JKP Vodovod Smederevo će na lokaciji kod Gradske pijace u ulici 17.Oktobra postaviti cisternu pijaće vode, svakog dana u vremenu od 10 do 17 časova.  Na lokacijama ispred Centra za kulturu, Opšte bolnice Sveti Luka u Knez Mihajlovoj ulici i na raskrsnici ulica Karađorđeve i Knez Mihajlove , na postojećim nadzemnim hidrantima postavljene su česme koje građani mogu koristiti.  Takođe sve javne česme na teritoriji Grada su u funkciji i mogu se koristiti.

 

sl1

 

 

sl2

 

 

sl3

 

 

 

JKP Vodovod Smederevo

 

Dospeće III kvartala za plaćanje poreza na imovinu

07.avgust 2019.

 

     GRAD SMEDEREVO                                                                           

     GRADSKA UPRAVA

     Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju

     Broj: Službeno/2019-04

     Dana: 06. avgust 2019.godine

                               

 

                               Dospeće III kvartala za plaćanje poreza na imovinu

 

 

Podsećamo građane da se porez na imovinu plaća kvartalno tokom godine, a dospeće svake rate je sredinom kvartala. Treći kvartal za tekuću godinu dospeva za plaćanje 14. avgusta 2019.godine. Svi građani mogu do ovog datuma da izmire svoje obaveze bez obračuna zatezne kamate. Za sve uplate posle ovog roka zaračunavaće se zatezna kamata koja iznosi 13% na godišnjem nivou.

Visina treće rate poreza na imovinu za 2019.godinu iznosi jednu četvrtinu prošlogodišnjeg zaduženja. Sa izmirivanjem treće rate potrebno je izmiriti i eventalna dugovanja ukoliko postoje kako bi se izbegao postupak prinudne naplate.

Obveznici poreza na imovinu mogu stanje svojih obaveza da provere u Lokalnoj poreskoj administraciji svakog radnog dana u periodu od 7,30 – 15,30 časova lično ili putem telefona 026 / 613-269.

Neprijavljena imovina podleže kažnjavanju !

Pozivamo sve građane koji do sada nisu podneli poresku prijavu za plaćanje poreza na imovinu ( objekti i zemljište ) da to učine u najkraćem roku obzirom da neprijavljivanje imovine predstavlja poreski prekršaj iz člana 180. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

 

 

 

                                                                                                               NAČELNIK

 

                                                                                                  Damnjan Stajić, dipl.ekonomista

 

 

 

Održana ceremonija polaganja kamena temeljca za igradnju novog postrojenja Aglomeracije kompanije „Hbis group Serbia" u Železari Smederevo

24.jul 2019.

Danas je u Smederevu održana ceremonija polaganja kamena temeljca za igradnju novog postrojenja Aglomeracije kompanije „Hbis group Serbia" u Železari Smederevo.

            Svečanoj ceremoniji su prisustvovali Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dr Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bon, gradonačelnica grada Smedereva dr Jasna Avramović.

            Ova velika investicija je od izuzetnog značaja, ne samo za grad Smederevo, već i za sve građane Srbije.

 

Održana 10 sednica Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima grada Smedereva

18.jul 2019.

           Dana 16 jula 2019. godine, u Regionalom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo je održana 10 sednica Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima grada Smedereva na kojoj su, pored članova Saveta, prisustvovali predstavnici Agencije za bezbednost sobraćaja Republike Srbije, Auto-moto saveza Srbije, Nacionalne akademije vozača, Saveta za bezbednost saobraćaja grada Požarevca, članice Gradskog veća grada Smedereva, gospođe Svetlana Mihajlović i Marina Tirnanić, predstavnici Saobraćajne policije PU Smedereva, JP „Urbanizam" Smederevo, JKP „Parking servis" Smederevo, JKP „Zelenilo i groblja", Grupe za saobraćaj i Odeljenja za inspekcijske poslove GU Smederevo kao i predstavnici D.O.O. „Selma" Subotica i „MRG" Beograd. Predsedavao je Branislav Drobnjakoić, predsednik Saveta i član gradskog Veća zadužen za resor saobraćaja i bezbednosti.

 

Tom prilikom su prisutni upoznati sa stanjem u bezbednosti saobraćaja u prvoj polovini 2019. godine od strane predstavnika Saobraćajne policije PU Smederevo. Konstatovano je da je bezbednost saobraćaja ove godine bila na znatno većem nivou nego u istom periodu prethodne godine. Ni jedno lice nije poginulo (prethodne godine 2) a takođe je smanjen broj povređenih lica. Samo je u malom procentu porastao broj saobraćajnih nezgoda samo sa materijalnom štetom. Od strane Saobraćajne policije je otkriveno i sankcionisano više prekršaja.

 

Savet je usvojio izveštaj o radu i realizaciji Programa korišćenja sredstava za finansiranje bezbednosti saobraćaja na putevima na području grada Smedereva u prvih šest meseci ove godine kao i usvojio svoj Program rada do kraja godine.

 

Donet je predlog izmena i dopuna Programa korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na području grada Smedereva za 2019. godinu koji će, zajedno sa drugim materijalima, biti dostavljen Gradskom veću grada Smedereva na usvajanje.

 

Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja na čelu sa g. Brankom Stamatovićem, načelnikom Odeljenja za lokalne samouprave, i g. Duškom Pešićem, načelnikom Odeljenja za prevenciju, su izrazili zadovoljstvo radom i rezultatima rada Saveta za bezbednost saobraćaja grada Smedereva istakavši da se on, kao Koordinaciono telo za bezbednost saobraćaja na lokalnom nivou, nalazi među najboljima u Republici. Takođe su istakli da je Smederevo na prvom mestu u Srbiji po podeli auto-sedišta za novorođene bebe i po upravljanju brzinama kretanja vozila sistemom kamera ali su istakli i potrebu još većeg angažovanja u oblasti saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja, edukaciji svih kategorija učesnika u saobraćaju kao i u naučnom radu u ovoj oblasti.

 

Rukovodilac Centra za vozila Auto-moto saveza, dr. Dragoslav Kukić, je izneo primer dobre saradnje lokalnog tela za bezbednost saobraćaja i AMS Srbije i izrazio nadu da će se to i nastaviti u obostranom interesu.

 

G. Blagoje Milinić ispred NAVAK-a je izneo izuzetno pozitivne ocene o radu Saveta za bezbednost saobraćaja Smedereva i organizaciji i realizaciji ove sednice.

 

Na sednici je izvršena prezentacije razvoja sistema za upravljanje brzinama u gradu Smederevu - sistema za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja sa prepoznavanjem registarskih tablica i nastavka razvoja sistema - merenje prosečnih brzina vozila i kombinovanog stacionarnog i mobilnog sstema za automatsku kontrolu i dokumentovanje saobraćajnih prekršaja. Prezentacije su izvršene od strane predstavnika D:O:O: „Selma" Subotica i D:O:O: „MRG" Beograd, renomiranih proizvođača i isporučioca najmodernijih sistema u ovoj oblasti. Obe prezentacije odnosno prezentovani sistemi su ocenjeni od strane prisutnih sa najvećim ocenama.

 

 

Visoka delegacija HBIS Group u poseti Smederevu

05.jul 2019.

Smederevo je u petak, 5. jula 2019. godine posetila visoka delegacija HBIS Group, predvođena predsednikom Grupe, g-dinom YU Yongom.  Osmočlanu delegaciju, pored g-dina YU, činili su i predstavnici HBIS Serbian Company i Tangsteel subsidiary. Goste iz Kine primila je Gradonačelnica Smedereva Dr Jasna Avramović sa saradnicima i predstavnicima Ministarstva privrede. Gradonačelnica je izrazila zahvalnost predsedniku Grupe, a posebno predsedniku Narodne Republike Kine g-dinu  Xi Jinpingu i predsedniku Republike Srbije g-dinu Aleksandru Vučiću. Istakla je da je dolaskom HBIS Group u Smederevo 5.000 radnika dobilo sigurnost, miran san i osmeh na licu. Grad Smederevo će uvek podržavati rad HBIS Serbian Company, zahvalan je na svemu što kineska korporacija čini za lokalnu zajednicu, sa željom da HBIS Serbian Company svake godine beleži rast u proizvodnji čelika. G-din YU Yong se zahvalio radnicima železare na stručnosti, marljivosti i predanosti u radu, kao i podršci predsednika Aleksandra Vučića i Xi Jinpinga. Posebnu zahvalnost je izrazio Gradonačelnici, kao i lokalnoj samoupravi na velikoj podršci, u uverenju da će se takva podrška nastaviti i u budućnosti.

 

Gradu Smederevu dodeljena je nagrada za doprinos razvoju informaciono-komunikacione pristupačnosti

21.jun 2019.

            Juče u poslaničkom klubu u Beogradu dodeljene su nagrade gradovima i opštinama od strane Zaštitnika građana za zalaganje i rad na uklanjanju barijera ka normalnom pristupu osobama sa invaliditetom odnosno boljoj pristupačnosti određenih mesta i usluga.

Nagrađen je grad Smederevo za besplatan znakovni jezik za sve gluve i nagluve osobe i za postavljenje indukcionih uređaja u svim važnijim institucijama.

            Zaštitnik građana, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština, dodeljuje nagrade gradovima, opštinama i gradskim opštinama u Republici Srbiji koji su u prethodnoj godini najviše doprineli razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji, odnosno u svom okruženju.

            Zaštitnik građana je želeo da promoviše primere dobre prakse u oblasti pristupačnosti na lokalnom nivou, kao i da ostvari bolju međusobnu saradnju  sa gradovima i opštinama u Republici Srbiji u cilju utvrđivanja stanja u oblasti pristupačnosti i uzroka zbog kojih se, u punoj meri, ne primenjuju propisi koji garantuju prava na pristupačnost javnih objekata, službi i usluga osobama sa invaliditetom i teškoćama u kretanju ili komunikaciji, kao i na formulisanje preporuka i planova za njeno unapređivanje u okviru svoje nadležnosti.

 

Na javni poziv za nagradu prijavilo se 17 gradova, opština i gradskih opština. Nagrade su dobili  gradovi Leskovac, Sombor, Smederevo, Loznica i GO Vračar.

 

Gradonačelnica dr Jasna Avramović potpisala je Memorandum o razumevanju sa programom Svis PRO u oblasti dobrog upravljanja

03.jun 2019.

Dana 29. maja 2019. predstavnici 96 lokalnih samouprava iz Srbije, među kojima i grad Smederevo, potpisali su Memorandum o razumevanju sa programom Svis PRO (Swiss PRO) u oblasti dobrog upravljanja, koji podržava Vlada Švajcarske.

Taj dokument će biti osnova za izgradnju kapaciteta za dobro upravljanje u radu lokalnih administracija, što bi za rezultat trebalo da ima poboljšano i kvalitetnije pružanja usluga građanima.

U lokalnim samoupravama biće formirani servisi za dobro upravljanje koji će stalno da  unapređuje rad JLS u smislu povećanja odgovornosti i transparentnosti, kao i unapređenja učešća građana.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave razvili su Indeks dobre uprave na lokalnom nivou, koji pruža objektivnu sliku stanja i konkretne preporuke za unapređenje rada lokalnih samouprava, dok program Svis PRO, u saradnji sa ovim institucijama radi na unapređenju postupanja lokalnih samouprava u skladu sa principima dobrog upravljanja rekao je Ministar.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju pri Ambasadi u Srbiji, Ursula Lojbli, istakla je da je dobro upravljanje veliki izazov, da je veoma korisno za lokalnu zajednicu i njenu ekonomiju. „Dobro upravljanje je preduslov za razvoj. Mi to dobro znamo iz švajcarskog iskustva dugog više od 200 godina", kazala je ona i dodala da dobro upravljanje podrazumeva kvalitetnije i pravednije usluge za sve građane.

Šef programa Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji Marko Vujačić ocenio je da uvođenju načela dobrog upravljanja u svakodnevnu praksu omogućava reformu javnog sektor što vodi ka boljitku čitavog društva.

Nacionalna menadžerka programa Svis PRO Ana Nedeljković Belja kazala je da će se posebno raditi na unapređenju eUprave, a konkretizacija dobrog upravljanja u praksi sprovešće se kroz PAKETE PODRŠKE opštinama kako bi se pokrenule reforme lokalnog upravljanja.

Projekti odabrani putem javnih poziva, će se u najvećoj meri sprovoditi u skladu sa metodologijom dodele bespovratnih sredstava. Na ovaj način institucije korisnice sredstava imaju punu kontrolu nad realizacijom projekta, dok UNOPS prati sprovođenje i pruža tehničku podršku.

Program se oslanja na dobre prakse i ostvarene rezultate svojih prethodnika, razvojnih programa  EU PROGRES-a i Evropskog PROGRES-a.

Nastaviće se i sa aktivnostima primene dobrog upravljanja u sprovođenju infrastrukturnih projekata - oblast po kojoj je Svis PRO prepoznatljiv.

Program podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti - Svis PRO treba da doprinece poboljšanju kvaliteta života građana Srbije, naročito onih koji pripadaju ranjivim društvenim grupama, kroz unapređenje vladavine prava na lokalnom nivou, jačanje društvene kohezije i povećanje odgovornosti, transparentnosti, efikasnosti i delotvornosti lokalnih samouprava, kao i učešća stanovništva u procesima donošenja odluka.

Program Svis PRO se sprovodi u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

Aktivnosti programa Svis PRO, Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 5,8 miliona evra, a sprovodi UNOPS u partnerstvu sa SKGO.

U ime grada Smedereva Memorandum o razumevanju u oblasti dobrog upravljanja potpisala je gradonačelnica, dr Jasna Avramović. Na svečanosti je lokalnim samoupravama, tako i gradu Smederevu,  dodeljen Seftifikat o saradnje u oblasti dobrog upravljanja.

 

 

Održan sastanak sa predstavnicima Opšteg udruženja preduzetnika Smederevo

15.maj 2019.

            Na osnovu dopisa Opšteg udruženja preduzetnika Smederevo, gradonačelnica grada Smedereva, dr Jasna Avramović, dana 13. maja 2019. godine održala je sastanak sa predstavnicima navedenog Udruženja, kojem su prisustvovali i načelnik Gradske uprave grada Smedereva, načelnik Odeljenja za urbanističko-komunalne i imovinsko-pravne poslove i načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije.

            Tom prilikom je razmatrana Odluka o naknadama za korišćenje javnih površina za teritoriju grada Smedereva i odlučeno je da Radna grupa razmotri sugestije, primedbe i predloge i da nakon toga da svoje mišljenje o eventualnim izmenama i dopunama navedene Odluke.

 

Poptisan ugovor o rekonstrukciji Ulice Vojvode Đuše

14.maj 2019.

Grad Smederevo, uz sufinansiranje Ministarstva privrede Republike Srbije, pokrenuo je aktivnosti na rekonstrukciji Ulice Vojvode Đuše u Smederevu.

Projekat rekonstrukcije izradilo je u 2018. godini Javno preuzeće ''Urbanizam Smederevo'', a početkom 2019. godine Ministarstvo privrede je u okviru svog godišnjeg poziva za učešće u projektu ''Gradimo zajedno'' odobrilo sredstva za sufinansiranje radova na rekonstrukciji.

Nakon sprovedenog  izbora izvođača radova od strane Ministarstva, 7. maja gradonačelnica grada Smedereva Dr Jasna Avramović potpisala je Ugovor o izvođenju radova između Ministarstva, Grada Smedereva i izabranog izvođača radova.  

Početak radova na rekonstrukciji očekuje se do kraja maja, a trajanje radova je predviđeno 45 dana.

 

U velikoj sali Skupštine grada Smedereva izvršena je po 18. put podela auto-sedišta roditeljima novorođenih beba

25.april 2019.

Dana 24. aprila 2019. godine u velikoj sali Skupštine grada Smedereva izvršena je po 18. put podela auto-sedišta roditeljima novorođenih beba. Ovog puta je podeljeno 137 sedišta odnosno sve ukupno od početka akcije 2687. Akcija se sprovodi već treću godinu za redom. Ova akcija, koju sprovodi grad Smederevo preko Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima, ima za cilj kako da da podstrek odnosno nagradi roditelje za doprinos natalitetu grada tako i da roditelje preventivno usmeri na obavezu korišćenja auto-sedišta prilikom prevoza te iste dece automobilima pre svega iz razloga njihove bezbednosti.

 

U tom smislu grad Smederevo ubedljivo prednjači u Srbiji kako zbog broja podeljenih sedišta  tako i zbog kontinuiteta a naročito zbog sveobuhvatnosti jer se ne pravi razlika po tome da li roditelji imaju vozila ili ne. Jedini uslov je da je beba rođena na području grada odnosno da su roditelji žitelji istog.

 

Prisutne je pozdravio u ime grada i u ime Saveta za bezbednost saobraćaja Predsednik Saveta i član Gradskog veća grada Smedereva zadužen za saobraćaj i bezbednost, gospodin Branislav Drobnjaković. Podeli je prisustvovala i gospođa Jasmina Vojinović, članica Gradskog veća zadužena za mesne zajednice i ruralni razvoj.     

 

S obzirom na značaj pravilne upotrebe auto-sedišta za bebe za njihovu bezbednost a s obzirom na činjenicu da je utvrđeno da većina roditelja ne koristi sedišta na pravilan način to je Savet za bezbednost saobraćaja prilikom ove podele organizovao, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja republike Srbije i Centrom za promociju bezbednosti saobraćaja iz Novog Sada, obuku roditelja za njihovu pravilnu upotrebu. Predavači, gospođa Ivana Mihajlović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja i gospodin Duško Pešić, načelnik Odeljenja za prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja, su održali izuzetno interesantna i kvalitetna predavanja na ovu temu koja su pobudila veliko interesovanje prisutnih roditelja.

 

Roditeljima je, pored sedišta, podeljena i brošura Agencije za bezbednost saobraćaja o njihovoj pravlnoj upotrebi.

 

Akcija će se nastaviti i dalje uz organizovanje obavezne obuke za korišćenje auto-sedišta.

 

Lokalni mediji su i ovog puta pratili realizaciju akcije dajući na  taj način veliki doprinos njenom promovisanju a sve u cilju povećanja bezbednosti dece u saobraćaju.

 

 

Održana 9. sednica Saveta za bezbednost saobraćaja

14.februar 2019.

 

      Dana 12 februara 2019. godine, u Regionalom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo je održana 9. sednica Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima grada Smedereva na kojoj su, pored članova Saveta, prisustvovali predstavnici Agencije za bezbednost sobraćaja Republike Srbije, Auto-moto saveza Srbije, Saobraćajne policije PU Smedereva, JP „Urbanizam“ Smederevo, JKP „Parking servis“ Smederevo, Doma zdravlja Smederevo, kao i Grupe za saobraćaj i Odeljenja za inspekcijske poslove GU Smederevo. Predsedavao je Branislav Drobnjakoić, predsednik Saveta i član gradskog Veća zadužen za resor saobraćaja i bezbednosti.

      Tom prilikom su prisutni upoznati sa stanjem u bezbednosti saobraćaja u 2018. godini. Savet je usvojio izveštaj o radu i realizaciji Programa korišćenja sredstava za finansiranje bezbednosti saobraćaja na putevima na području grada Smedereva u 2018. godini.  Savet je usvojio i Program rada u 2019. godini.

 

 

      Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja na čelu sa Brankom Stamatovićem, načelnikom Odeljenja za lokalne samouprave, su izrazili zadovoljstvo radom i rezultatima rada Saveta za bezbednost saobraćaja grada Smedereva istakavši da se on, kao Koordinaciono telo za bezbednost saobraćaja na lokalnom nivou, nalazi među najboljima u Republici. Branko Stamatović je posebno istakao da je Smederevo na prvom mestu po podeli auto-sedišta za novorođene bebe i po upravljanju brzinama kretanja vozila sistemom kamera. Napomenuo je neophodnost još većeg angažovanja u oblasti saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja kao i edukaciji svih kategorija učesnika u saobraćaju. Takođe je rekao da se, uz podelu auto-sedišta, treba izvršiti i obuka za njihovo korišćenje u čemu je obećao, kao i u drugim akcijama, pomoć Agencije za bezbednost saobraćaja.

      Rukovodilac Centra za vozila Auto-moto saveza, dr Dragoslav Kukić, je izneo svoje zadovoljstvo onim što je čuo i video na sednici Saveta. Rekao je da bi saradnja Saveta i Auto-moto saveza u narednom periodu trebala biti značajnija.

     Svi ostali prisutni ispred Saobraćajne policije, Javnih preduzeća, Doma zdravlja i Gradske uprave su istakli odličnu saradlju sa Savetom za bezbednost saobraćaja i zajedničko učešće u realizaciji brojnih aktivnosti kako preventivnih tako i na poboljšanju saobraćajne infrastrukture.

       Na sednici je izvršena prezentacije razvoja sistema za upravljanje brzinama u gradu Smederevu  i Projekta uspostavljanja lokalne baze podataka o obeležjima bezbednosti saobraćaja u koji je uključeno Smederevo među još deset gradova ili opština u Repubčlici.

     Prezentacije su izvršili  Dejan Stoilković iz Gradske uprave i dr Dragoslav Kukić iz Auto-moto saveza Srbije.

 

Smederevo domaćin finalnog Kupa Srbije u rukometu

08.februar 2019.

 

       Smederevo će biti domaćin finalnog Kupa Srbije u rukometu  i za ženske  i za muške ekipe. Ugovor između Grada Smedereva i Rukometnog saveza Srbije o domaćinstvu  finala kupa za muškarce i žene potpisali su gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, vršilac dužnosti sekretara Rukometnog saveza Srbije, Mazlam Džemailoski i predsednik Rukometnog kluba  Smederevo, Nenad Martić.

 

 

     Ugovor su  potpisali  gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, vršilac dužnosti sekretara Rukometnog saveza Srbije, Mazlam Džemailoski i predsednik Rukometnog kluba  Smederevo,Nenad Martić.

     - Grad Smederevo  je uvek  znao da prepozna  vrhunske  sportske i druge izazove, koji afirmišu  potencijale naše sredine i otvaraju mogućnosti  za ekonomski i svaki drugi razvoja. Naša intencija je da razvijamo sportski turizam,  što ćemo ove godine činiti i kroz trofeje Smedereva, kada u grad dolaze hiljade mladih iz cele Evrope i sveta, posebno kroz svetsko prvenstvo u srednjevekovnim  borbama početkom maja, ali i kroz organizaciju ovog  rukometnog takmičenja, koji će okupiti  najbolje  rukometaše Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji. - rekla je prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović.

      Turnir će biti organizovan u dva vikenda,  u februaru  i martu. Prvi fajnal for na programu  je već sledećeg vikenda, 16. i 17. februara.

 

Četiri lokalne samouprave u projektu za raseljena lica

07.februar 2019.

 

     U Gradskoj upravi Smederevo predstavljen je projekat „Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo"

      Projekat zajednički realizuju UG Inicijativa za razvoj i saradnju, Grad Smederevo i opštine Smederevska Palanka, Velika Plana i Kovin. Projekat finansira EU putem delegacije Evropske unije u Srbiji, u okviru programa „EU podrška održivim rešenjima za interno raseljena lica i reintegraciju povratnika", ukupne vrednosti 5,65 miliona evra.

 

 

      Na konferenciji prisutnima su se najpre obratili dr Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva,  i Ivan Gerginov, pomoćnik komesara Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, koji su govorili o važnosti regionalne saradnje i donatorske podrške za poboljšanje uslova života socijalno ranjivih grupa na lokalu.

     Predstavnici Smedereva i opština Smederevska Palanka, Velika Plana i Kovin predstavili su ulogu i značaj koji ovaj projekat ima za stanovništvo njihovih lokalnih samouprava. Takođe, pozvali su svoje sugrađane da se putem sajtova i oglasnih tabli lokalnih samouprava detaljnije informišu o otvorenim javnim pozivima za interno raseljena lica i povratnike po Sporazumu o readmisiji za dodelu pomoći u građevinsko materijalu  i paketima ekonomskog osnaživanja.

    Potencijalnim korisnicima na raspolaganju u ove četiri lokalne samouprave stoje i poverenici za izbeglice i migracije, od kojih mogu dobiti sve potrebne informacije u procesu konkurisanja.

     Javni pozivi za dodelu pomoći otvoreni su do 4. marta, a uskoro će biti otvoreni i pozivi za pomoć u vidu kupovine seoskih domaćinstava za interno raseljena lica i povratnike po sporazumu o readmisiji.

      Projekat, inače, počiva na regionalnom pristupu i teži da odgovori na potrebe najugroženijih porodica sa teritorije ove četiri lokalne samouprave. Za 48 porodica u okviru projekta biće obezbeđena trajna stambena rešenja. Od toga za 13 porodica kroz kupovinu sosokog domaćinstva i mali grant za adaptacioju i opremanje domaćinstva,a za 35 porodica kroz nabavku paketa građevinskog materijala za adaptaciju postojećih stambenih uslova.

      U okviru projekta 40 korisnika dobiće pomoć u vidu paketa ekonomskog osnaživanja, koji se sastoji iz obuke i granta za nabavku osnovnih sredstava za pokretanje biznisa.

 

Dospeće I kvartala za plaćanje poreza na imovinu

06.februar 2019.

 

GRAD SMEDEREVO                                                                           

GRADSKA UPRAVA

Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju

Broj: Službeno/2019-04

Dana: 05. februar 2019.godine

                        

 

             Dospeće I kvartala za plaćanje poreza na imovinu

 

 

          Podsećamo građane da se porez na imovinu plaća kvartalno tokom godine, a dospeće svake rate je sredinom kvartala. Prvi kvartal za tekuću godinu dospeva za plaćanje 14. februara 2019.godine. Svi građani mogu do ovog datuma da izmire svoje obaveze bez obračuna zatezne kamate. Za sve uplate posle ovog roka zaračunavaće se zatezna kamata koja iznosi 13% na godišnjem nivou.

 

          Visina prve rate poreza na imovinu za 2019.godinu iznosi jednu četvrtinu prošlogodišnjeg zaduženja. Sa izmirivanjem prve rate potrebno je izmiriti i eventalna dugovanja ukoliko postoje kako bi se izbegao postupak prinudne naplate.

 

          Obveznici poreza na imovinu mogu stanje svojih obaveza da provere u Lokalnoj poreskoj administraciji svakog radnog dana u periodu od 7,30 - 15,30 časova lično ili putem telefona 026 / 613-269.

 

          Pozivamo sve građane koji do sada nisu podneli poresku prijavu za plaćanje poreza na imovinu ( objekti i zemljište ) da to učine u najkraćem roku obzirom da neprijavljivanje imovine predstavlja poreski prekršaj iz člana 180. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

 

 

 

 

                                                                                                                                     NAČELNIK

                                                                                                                 Damnjan Stajić, dipl.ekonomista

 

 

Gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović obišla vaspitače i decu u vrtiću Sanjalice

05.februar 2019.

 

Gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović obišla je  vaspitače i decu u  vrtiću Sanjalice, u novom objektu u Cvijićevoj ulici. Od ove nedelje pedeset mališana uzrasta od pet i po godina boravi u ovom vrtiću. Gradonačelnica se  upoznala sa uslovima smeštaja dece  i najavila da Grad nastavlja da ulaže u populacionu politiku otvaranjem vrtića za sve uzrastne grupe.

 

 

- Moja želja je bila da pokažemo svim Smederevcima  da grad  i lokalna samouprava  misle na decu. Nama su deca i omladina najbitniji segmenti društva. Ovaj objekat od 300 kvadrata je urađen  u sklopu proširenja  objekata matične ustnaove  Naša radost. Jako je važno  da što pre smestimo svu decu koja čekaju na smeštaj u neki od objekata. Trenutno se 250 dece nalazi na listi čekanja i ja očekujem da vrlo brzo  otvorimo objekat od skoro 700 kvadrata na Trgu republike, iznad nekadašnje Beogradske banke, gde će takođe biti mešovita grupa i jaslice i vrtić za decu do pet i po godina starosti. Zahvaljujem se  svima koji su učestvovali u opremanju ovog objekta, ali najpre roditeljima koji su imali strpljenja da sačekaju otvaranje ovog vrtića. Jako je važno da se sve više dece rađa i da se sve više ljudi zapošljava.  Takođe, želim da  saopštim dobru vest za  Radinčane:  grad je dobio sredstva od republike za izgradnju i  opremanje vrtića u Radincu. To je bio dugogodišnji san svih Radinčana, koji će konačno biti ostvaren. - istakla je gradonačelnica.

 

Povelja pripala Miliću

28.januar 2019.

Tradicionalnom akademijom, u završnicu su ušle 30. Svetosavske svečanosti. Nakon himne u izvođenju Crkvenog hora „Sloga", ovogodišnju besedu kazivao je Goran Đorđević, književnik i direktor festivala „Smederevska pesnička jesen". U nastavku su za ovu priliku posebno priređen program izveli đaci škole „Ilija Milosavljević Kolarac" iz Kolara, ovogodišnjeg domaćina Svetosavskih svečanosti, a potom je saopštena odluka Komisije za dodelu priznanja i nagrada. Svetosavska povelja, ovoga puta je pripala možda i najmlađem dobitniku od kako se ovo priznanje dodeljuje. Naime, tridesetogodišnji Uglješa Milić je, nakon završenih redovnih i master studija na ETF-u u Beogradu, prošle godine odbranio doktorsku tezu pred stručnjacima IT sektora u Barseloni što ga je, uz ostala postignuća, kandidovalo za Svetosavsku povelju. Nagrade za stvaralaštvo mladih dobilo je petoro Smederevaca, pri čemu su svi „vukovci" i učenici Gimnazije koji su maturirali školske 2017/2018: Emilija Đorđević, Sofija Đurić, Aleksandar Rakić, Jovana Simić i Milica Ivković.

„Hvala vam što ste našli kao opravdano i shodno da nama dodelite ovu nagradu. Možda će neko od ovih mladih nagrađenih, sutra, kao ja sada, dobiti i Povelju" - kazao je Milić ovom prilikom.  Čestitajući dobitniku, gradonačelnica Smedereva mu je poželela da svoj radni vek nastavi podjednako uspešno, a ostalima poručila da Milićev primer može biti podsticajan i za njih.  


 

POTPISANI NOVI UGOVORI O FINANSIRANjU VANTELESNE OPLODNjE

04.januar 2019.

Poslednjeg dana godine za nama gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović potpisala je sa pet parova ugovore o naknadi troškova za vantelesnu oplodnju. Za tu namenu u 2018. godini odobrena je novčana pomoć u ukupnom iznosu od milion dinara, tako da će svaki par dobiti naknadu od po 200 hiljada dinara.

  

„Želela sam da poslednji dan u ovoj godini završimo jednim lepim događajem, da krenete u realizaciju onoga što ste zamislili, da se ostvarite kao roditelji, jer nema lepšeg dara i poklona, da u 2019. godini dobijemo pet prinova, da se uvećamo brojčano za po jednu bebu, a neko možda i sa dve, jer nikad se ne zna... Inače, od 2008. godine do sada ukupno smo pomogli 84 para, bilo je 18 uspelih postupaka i rođene su 24 bebe", rekla je dr Jasna Avramović prilikom uručivanja ugovora.

Grad Smederevo se, inače, među prvima u Srbiji uključio u akciju stimulisanja i finansiranja troškova vantelesne oplodnje za sve parove koji zbog steriliteta ili privremene neplodnosti nemaju decu.

Iz budžeta grada od 2008. godine do sada za finansiranje vantelesne oplodnje isplaćen je 21 milion 913 hiljada dinara.

U skladu sa Odlukom o ostvarivanju prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju, pravo na učešće u naknadi troškova mogu da ostvare parovi za usluge koje se pružaju u zdravstvenim ustanovama koje imaju zaključane ugovore sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

Pravo na učešće u naknadi troškova vantelesne oplodnje par može da ostvari najviše za dva pokušaja na teret sredstava iz budžeta grada Smedereva.

Učešće u naknadi troškova utvrđuje se najviše do visine važeće usluge koja se priznaje za finansiranje programa za vantelesnu oplodnju na teret sredstava Repoubličkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Prema istoj Odluci, Grad finansira učešće od 200 hiljada dinara po paru, s tim da su parovi u obavezi na osnovu ugovora o vantelesnoj oplodnji da u roku od pet meseci od dana isplate dostave račune i fakture o utrošenim sredstvima.

 

 

Odobren projekat u okviru grant šeme Programa Exchange 5

26.decembar 2018.

Projekat „Upravljanje imovinom za buduće korisnike" grad Smederevo sprovodi sa partnerskim optinama Žabari i Malo Crniće, u okviru grant šeme Exchange 5. 21. decembra 2018. godine gradonačelnica grada Smedereva, dr Jasna Avramović, je potpisala Ugovor o donaciji u Stalnoj konferenciji gradova i opština.

Inače, u okviru grant šeme Programa Exchange 5 odobreno je sprovođenje 18 projekata u oblasti upravljanja imovinom na lokalnom nivou. Ukupna vrednost ugovorenih projekata iznosi preko 3,5 miliona evra, od čega donacija Evropske unije iznosi oko 3 miliona evra, a ostatak predstavlja sufinansiranje od strane korisnika. Prosečna vrednost pojedinačnog granta je oko 165.000 evra, a predviđeno trajanje projekata je 12-18 meseci.

Program Exchange 5 finansira Evropska unija iz sredstava IPA 2014, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je korisnik u smislu indirektnog upravljanja sredstvima, ugovaračko telo je Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU pri Ministarstvu finansija, dok je Stalna konferencija gradova i opština implementacioni partner. Korisnici Programa, unapređenog upravljanja imovinom i pružanja odnosnih usluga od strane lokalne uprave su lokalne samouprave.  

Grad Smederevo sa partnerskim opštinama Žabari Malo Crniće  realizovaće Projekat „Upravljanje imovinom za buduće korisnike".

Ciljevi projekta su: jačanje kapaciteta za bolje upravljanje i uspešniji lokalni ekonomski razvoj, kao i poboljšanje efikasnosti i pružanja usluga u oblasti upravljanja imovinom.

Ciljne grupe Projekta su: zaposleni u relevantnim odeljenjima sve tri lokalne samouprave, kao i donosioci odluka.

Krajnji korisnici su opštinske/gradska uprava, poslovni sektor i poljoprivredni proizvođači, potencijalni investitori, lokalno stanovništvo, kao i Republički geodetski Zavod.

Realizacijom Projekta očekuje se povećani kapaciteti za efikasno upravljanje imovinom i poboljšane baze podataka i evidencija lokalne javne svojine.

Glavne aktivnosti su: ažuriranje imovine, poboljšanje IT struktura za upravljanje imovinom, utvrđivanje vrednosti imovine, promocija i vidljivost aktivnosti.

Trajanje Projekta 15 meseci.

Ukupan budžet projekta: 174.500,00 evra, od čega sredstva Evropske Unije 152.984,15 evra (87,67%).

 

Analiza procene javnih finansija na lokalnom nivou i kreiranje rang-lista jedinica lokalnih samouprava na osnovu izveštaja DRI

18.decembar 2018.

Grad Smederevo je primer dobre prakse u upravljanju javnim finansijama, na osnovu izveštaja Državne revizorske institucije Republike Srbije. Ovo istraživanje omogućeno je kroz Projekat Unapređenje revizije na lokalnom nivou za efikasnije upravljanje javnim finansijama koje sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Švajcarske vlade.

            Predstavnici grada Smedereva svečano je uručeno priznanje za primer dobre prakse, u petak 14. decembra 2018. godine u Beogradu.

            Primeri dobre prakse u upravljanju javnim finansijama izabrani su na osnovu izveštaja o reviziji jedinica lokalnih samouprava koje je objavila Državna revizorska institucija i analize procene javnih finansija na lokalnom nivou. Kriterijumi za rangiranje:

1)      Obim i finansijski uticaj neslaganja (nepravilnosti) utvrđenih tokom redovnih revizija u odnosu na ukupno izvršenje budžeta,

2)      Vrsta revizorskog mišljenja izraženog nakon obavljene revizije,

3)      Status angažovanja internih revizora u jedinicama lokalnih samouprava,

4)      Stepen efikasnosti u ispravljanju grešaka (nepravilnosti) nakon obavljene revizije,

5)      Stepen izvršenja budžeta u odnosu na plan,

6)      Obim mera preduzetih u postupku revizije i

7)      Potraživanja po osnovu poreza na imovinu u odnosu na prihode od poreza na imovinu.

            Navedena analiza odnosi se na detaljno analiziranje svih sedam kriterijuma po svakoj od 119 revidiranih jedinica lokalnih samouprava u poslednje četiri godine. Naime, 2014. godine revidirano je 27 jedinica lokalnih samouprava, 2015. godine revidirano je 34 jedinica lokalnih samouprava, 2016. godine revidirano je 26 jedinica lokalnih samouprava i 2017. godine revidirano je 32 jedinica lokalnih samouprava.

            Tokom obavljanja analize, vršeno je konsultovanje i održavane su redovne komunikacije sa Državnom revizorskom institucijom Republike Srbije.

            Grad Smederevo je prvi na rang listi i ima 174 boda.

Tabela br. 1. Redosled JLS prema uspešnosti ili visini dodeljenih bodova

Red.

br.

Godina revidiranja

Redosled JLS

Visina bodova

1

2

3

4

1

2016

SMEDEREVO

174

2

2015

PANČEVO

174

3

2016

PIROT

171

4

2016

ZRENjANIN

168

5

2013

GORNjI MILANOVAC

164

6

2014

BEOGRAD

162

7

2016

KRUŠEVAC

161

8

2016

PLANDIŠTE

160

9

2013

PARAĆIN

159

10

2015

SUBOTICA

158

 

 

Ugovor za izvođenje građevinskih radova na sanaciji i rekonstrukciji objekta Gimanzija Smederevo

16.novembar 2018.

 Gradonačelnica grada Smedereva, dr Jasna Avramović i direktor preduzeća Investgradnja doo Leskovac, Goran Petrović u ime grupe ponuđača, potpisali su danas Ugovor za izvođenje građevinskih radova na sanaciji i rekonstrukciji objekta Gimanzija Smederevo.  

Potpisivanju je prisustvovao i direktor Gimnazije u Smederevu Aleksandar Marinković.

Po rečima direktora Gimnazije sredstva su obezbeđena preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima iz sredstava međunarodne razvojne pomoći, finansijskih i nefinansijskih donacija  i kredita kao i iz budžeta Republike Srbije, a u skladu sa  Programom o izmenama i dopunama Programa obnove i unapređenja objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, usvojen Zaključkom Vlade 28. avgusta 2018. godine, a  koji se odnosi na sanaciju i rekonstrukciju objekta „Gimnazija" u Smederevu. Ukupna cena radova sa obračunatim PDV-om iznosi 168.794.272,92 dinara. Rok za izvođenje radova je 300 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao.

 

Sanacija divljih deponija

19.oktobar 2018.

Preduzeće JKP Zelenilo i groblja je, ne tako davno, pokrenulo program čišćenja i uklanjanja divljih deponija u okolnim selima. Očišćene su deponije u Saraorcima, Osipaonici, Lugavčini i Skobalju, a upravo je završena sanacija divlje deponije i u Mihajlovcu. Ovim programom čišćenja divljih deponija biće obuhvaćena i ostala sela: Udovice, Mala Krsna, Suvodol, Vučak, Vranovo...

 

Obnova mehanizacije

19.oktobar 2018.

Glavni cilj našeg preduzeća je da naši korisnici budu zadovoljni pruženim uslugama, da grad bude čist i uredan i da svi živimo u zdravoj sredini. Kako bi unapredili rad i efikasnost Službe za iznošenje i deponovanje komunalnog otpada, nabavljen je nov auto podizač za pražnjenje bunkera od pet kubika. Preduzeću puno znači kada dobije novu mehanizaciju jer se time povećava produktivnost rada, a i zaposlenima je lakše da obavljaju svoj posao.

 

Siniša Mali posetio Slobodnu zonu Smederevo

16.oktobar 2018.

Ministar finansija Siniša Mali obišao je u pratnji  gradonačelnice Smedereva, Dr Jasne Avramović,  Slobodnu zonu . Obraćajući se medijima, istakao  je  značaj slobodnih zona za privlačenje novih investitora i za privredni rast, te poručio da će se zajedno sa Vladom RS i predsednikom Aleksandrom Vučićem i dalje boriti za svaku novu fabriku i investiciju.

- Ovde u ovoj slobodnoj zoni broj zaposlenih u poslednjih pet godina porastao je 20 puta, ukupan obim proizvodnje porastao je 30 puta, a ukupan izvoz porastao 39 puta. To su ogromne cifre. Zato ćemo se boriti za svaku slobodnu zonu i za svaku fabriku - rekao je ministar prilikom obilaska Slobodne zone Smederevo .

Nastavljajući da govori u numeričkim pokazateljima, ministar finansija u Vladi Republike Srbije, uporedio je zaradu svih slobodnih zona u Srbiji, koja je u poslednjih šest godina- udvostručena!

- 2012. godine sve slobodne zone u Srbiji , pravile su  2,5 milijarde evra prihoda. Sada je to dostiglo 5 milijardi, tačnije 4,9 milijardi evra. Imali smo tada 25 proizvodnih kompanija u svim slobodnim zonama, a danas imate 80 proizvodnih kompanija. Srbija se menja i ide napred, važne su nam slobodne zone, bitna nam je svaka nova fabrika koja dolazi u našu zemlju a za Smederevo i za celu Srbiju svakako dolaze bolji dani -istakao je ministar.

 

Siniša Mali pohvalio je i pristup grada Semdereva i gradonačelnice Jasna Avramović, koja je sve vreme naporno radila na dovođenju novih investicija, shvatajući značaj stvaranja povoljnog ambijenta za

- Ništa od ovoga što sada vidite nije bilo ovde. Tu je bila samo poljana, a 2013. godine gradonačelnica Smedereva i ja smo bili deo tima koji se izborio za prvu investiciju koja je došla ovde, finsku kompaniju PKC. Danas ovde ima osam proizvodnih kompanija, koje zapošljavaju 2300 ljudi, a ostale se bave skladištenjem robe - rekao je ministar.

On je podsetio da je 2012. godine bila znatno drugačija situacija u Srbiji - postojala je rekordna nezaposlenost u našoj zemlji, imali smo visoki budžetski deficit i javni dug.

- Pogledajte sada, javni dug nam pada, smanjili smo nezapslenost koja je sa 26 odsto pala ispod 12 odsto. Imamo suficit u nasem budžetu treću godinu za redom i borimo se za svakog novog investitora, za svaku novu fabriku -rekao je ministar.

Ministar je nakon obilaska Slobodne zone Smederevo održao sastanak sa gradonačelnicom Smedereva Jasnom Avramović, direktorom Uprave za slobodne zone Milanom Ristićem, direktorkom Slobodne zone Smederevo Milicom Mijatović i drugim predstavnicima Gradske uprave Smederevo.

 

-Te 2013. godine,  tadašnji specijalni savetnik premijera Vučića za investicije, Siniša Mali i ja krenuli smo u veliki posao  pravljenja i popunjavanja ove Slobodne zone.  Sa PKC-om je to sve počelo, a vidite i zvanični pokazatelji to danas govore, da je ova Slobodna  zona motor razvoja Srbije! - rekla je obraćajući se medijima, gradonačelnica Smedereva, Dr Jasna Avramović. Od 2013. godine do sada  20 hiljada  ljudi je našlo posao u Smederevu i sada na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imamo tek nešto više od 5 hiljada ljudi. Ali mi tu nećemo stati i želimo nove investcije.- rekla je gradonačelnica Smedereva.

 

Besplatni konverzacijski kursevi engleskog i italijanskog jezika

08.oktobar 2018.

            Na inicijativu gradonačelnice Grada Smedereva, dr Jasne Avramović, Grad Smederevo će u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo organizovati kurseve osnovne usmene komunikacije na engleskom i italijanskom jeziku za građane Smedereva koji poseduju osnovnoškolsko i srednjoškolsko znanje ovih jezika, odnosno koji su pohađali kurs na nivoima A1 i A2.             Cilj je da polaznici kurseva razbiju eventualne psihološke barijere u aktivnoj komunikaciji na stranom jeziku, kao i razvijanje veštine komunikacije i konverzacije o različitim temama, od opštih do poslovnih.

            Kurs osnovne usmene komunikacije na engleskom ili italijanskom jeziku obuhvata 30 časova u trajanju od sat vremena po času, sa mogućnošću daljeg usavršavanja konverzacijskih veština nakon ovog početnog kursa.

            Časovi će se održavati u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, adresa: Goranska b.b. (nekadašnja zgrada "Monopola") u grupama do 5 polaznika.

 

            Rok za prijavu: 31. 10. 2018.

            Informacije na telefon: (026) 619906 svakog radnog dana od 08.00 do 14.00 časova ili na mejl nmaksovic@rcsmed.edu.rs, mprzic@rcsmed.edu.rs

 

            KURSEVI SU BESPLATNI.

 

Magija nauke i oduševljenje posetilaca na „Noći istraživača“ u Smederevu

02.oktobar 2018.

Oduševljenje i radost stotine posetilaca različitog uzrasta, mnogo pozitivne energije i sjajna zabava pri otkrivanju magije nauke - tako bi u jednom kratkom komentaru bili sažeti mnogobrojni pozitivni utisci nakon prvog obeležavanja evropske manifestacije „Noć istraživača" u Smederevu 28. septembra 2018. godine.

Bogatstvo i raznovrsnost mnogobrojnih radionica i ogleda, koje su sa mnogo entuzijazma i kreativnosti pripremili smederevski učitelji i nastavnici, privukli su, nakon brojnih programa tokom cele protekle nedelje, u velikom finalu „Nedelje istraživača" na centralnom događaju u holu Centra za kulturu Smederevo ogroman broj ljubitelja nauke, kako mališana predškolskog uzrasta i učenika nižih i viših razreda osnovnih škola, tako i srednjoškolaca i starijih Smederevaca koji su se zajedno sa decom i omladinom odlično zabavljali učestvujući u interaktivnim programima „Noći istraživača".

Miljana Kravić, v. d. direktora Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, zvanično je otvorila program „Noći istraživača" u prisustvu Bojana Teofilovića, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća, velikog broja učenika i nastavnika, poželevši prisutnima da uživaju u čarima nauke bogateći svoje znanje i šireći saznajne vidike.

 

Na radionici Dvorska kancelarija despota Đurđa Brankovića" Višnja Vasiljević, profesor Istorije, i Miroslav Milenković, profesor Likovne kulture, upoznali su učenike sa plemenitom veštinom kaligrafskog pisanja. Razvijajući estetski ukus, strpljenje i preciznost, učesnici radionice su usvajali osnovne poteze pisanja kroz praktičan rad, a na kraju sa ponosom svoje prve kaligrafske radove izložili i prepustili oduševljenju publike.

Čarobne kutije u kojima se nalaze sakriveni muzejski predmeti predstavljale su pravi izazov za male istraživače, a digitalni mikroskop bio je očekivana atrakcija na radionici Od kakvih materijala je naša kulturna baština". Kroz istraživačku avanturu učesnike su vešto vodili idejni tvorci i realizatori Nevena Perić i Milan Marković od kojih smo saznali mnogo o materijalima koji su se koristili u svakodnevnom životu ljudi u prošlosti. Veliko oduševljenje publike izazvala je i modna revija „Materijali i moda" u kojoj su mali manekeni, učenici OŠ „Jovan Jovanović Zmaj" u Smederevu, prikazali razvoj materijala kroz epohe od nastanka civilizacije do danas.

                Prateći ovogodišnju temu „Noći istraživača" posvećene kulturnom nasleđu, prisetili smo se lokalnih mitskih predanja o dunavskom čudovištu na radionici „Izmaštaj svoju Kemzu" uz pomoć nastavnika Miloša Dunčevića. Podstaknuti fantastičnim pričama o zmajevima, aždajama i čudovištima, oni najmlađi, radoznali i uzbuđeni „zmajolozi", satima su maštali i pretvarali svoju maštu u divne crteže pokazujući pritom neverovatnu kreativnost.

            Velika gužva vladala je i na radionici „Smederevo u slici" na kojoj smo od Sonje Miletić i Nevene Perić naučili kako se u slikarstvu mogu primeniti prirodne boje nastale iz sokova povrća, voća i čajeva. I mladi i stariji izvodili su jednostavne oglede dodavanjem limunske kiseline u sokove i filtrirajući čajeve, a potom su od dobijenih boja slikali smederevsku tvrđavu, Dunav i sve one druge divne predele koji su simbol našeg grada učeći kako da boje pravilno nijansiraju.

            Ogromno interesovanje vladalo je i za radionicu „Moda na despotovom dvoru". Satima su na ovoj radionici gosti eksperti Milica Luković i Ana Đorđević nesebično prenosile mališanima svoje umeće u pravljenju srednjovekovnog nakita. Bilo je divno videti kako od kartona, papira u boji, perlica i trakica nastaju replike kruna despota Đurđa i despotice Jerine, minđuše i narukvice kojima su svoju lepotu isticale dvorkinje na despotovom dvoru u Smederevu, a najlepšu sliku u holu Centra za kulturu činilo je  mnogo malih despota i despotica koji su sa ponosom prošetali svoje krune i nakit nastali kao proizvod ove kreativne radionice.

Pored radionica i ogleda posvećenih kulturnom nasleđu Smedereva, koje su pripremili učitelji i nastavnici smederevskih škola sa svojim učenicima u okviru projekta ,,ReFocus 2.0", redovi posetilaca bili su i na štandu naših gostiju, predstavnika projekta „SCIMFONICOM" gde su oglede izvodili istraživači Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu. Igrali smo se biljkama na ogledu „Izolujte hlorofil", uvijali, pomerali i oblikovali kinetički pesak i radoznalo posmatrali ferofluide koji se grupišu u blizini polova snažnog magneta.

Ovacije i uzvici ushićenja čuli su se i sa platoa ispred Centra za kulturu gde je ogled „Pogled na Smederevo kroz balon" učiteljice Sonje Miletić okupio mnogobrojne mališane, učenike, ali i one starije koji su se sa neskrivenim zadovoljstvom podsetili igara iz detinjstva praveći balone od sapunice. Svako od prisutnih želeo je da nauči recepturu pravljenja sapunice i da onda praktično upotrebi napravljenu smešu trudeći se da napravi što veći balon kroz koji je i pogled na Smederevo lepši i vedriji.

 

Osmesi na dečjim licima i uzbuđenje koje ih nosi pred naučnim otkrićima dokaz su da Naučni klub RC Smederevo i svi njegovi partneri na ovom projektu mogu da budu ponosni i radosni što su se uložen trud, zalaganje, želja i entuzijazam koji je pokretao čitav tim isplatili i rezultirali velikim uspehom.

 

DELEGACIJA POKRAJINE HEBEI IZ KINE U SMEDEREVU

26.septembar 2018.

Gradonačelnica  Smedereva, dr Jasna Avramović, sa saradnicima i rukovodstvom HBIS Grupa Srbija juče je primila visoku delegaciju pokrajine Hebei iz Kine. Tom prilikom se razgovaralo o daljem unapređenju i  razvoju  prijateljskih odnosa između Grada Smedereva  i ove severoistične  kineske  pokrajine , u kojoj se nalazi i sedište kompanije HBIS, koja je vlasnik smederevske železare.

 

  Delegaciju  kineske  pokrajine Hebei  predvodio je  gospodin Sun Ruibin, potpredsednik Hebei provincijskog odbora Kineske narodne političke konsultativne konferencije.

Gostima iz Kine, predstavljeni su ekonomski  i  privredni potencijali Smedereva, kao i turističke , kulturne i tradicionalne vrednosti  grada na Dunavu.

 

Evropski dan bez automobila u Smederevu

22.septembar 2018.

U više od  2 hiljade evropskih gradova danas je sprovedena  akcija Evoropske nedelje mobilnosti, čiji je slogan ,, Kombinuj i kreći se ,,  i podrazumeva  kombinovanje raznih vidova prevoza, koji koriste ljudski lokomotorni sistem kao  jedini ili osnovni pogon.

Ova akcija u Srbiji nosila je  naziv  Dan bez automobila , a u Smederevu je počela kao  nedelja mobilnosti i zdravog načina kretanja i života, još pretprošlog vikenda, organizovanjem  Dana pešačenja, do Dunavskog parka, preko okolnih brda, u četiri dužinske trase. Nedelja mobilnosti nastavljena je  prošle nedelje organizvoanjem Dana za decu, u kojem su mališani na centralnom gradskom trgu pokazali svoja  ,,prevozna sredstva,, -  rolere,  trotinete, male bicikle  ili skejtbordove. U ponedeljak je otvoren likovni konkurs u dve smederevske osnovne škole - OŠ Dimitrije Davidović i OŠ Dr Jovan  Cvijić na temu zdravnog načina života i kretanja . Najbolji radovi  u petak  su izloženi u holu gradske uprave u Smederevu.

Centralni  događaji  Dana bez automobila  bili su predviđeni za danas. Svi zaposleni u gradskoj upravi na posao su došli pešice, biciklom  ili  gradskim  prevozom, a ovdašnje saobraćajno preduzeće ,,Lasta-Smederevo,, obezbedilo je besplatan prevoz  za sve građane u jutarnjem i popodnevnom špicu, od 8 do 12 i od 16 do 20 časova.

Na centralnom gradskom trgu, ekipa Naših novina srela je gradonačelnicu Smedereva, dr Jasnu Avramović, koja je  ovog jutra put od kuće do posla prešla pešice.

-           Ja volim da hodam i mnogi Smederevci me često mogu videti na pijaci, u šetnji po gradu,  u prodavnicama. Na nogama sam stalno i volim da pešačim.- kaže gradonačelnica Smedereva -  Uostalom, ja svakog jutra obilazim brojna gradilišta u Smederevu i gradjani mogu da me vide sa izvodjačima radova, svuda gde se nešto radi u Smederevu i okolini. Ovih dana sam često  na lokaciji Šeškovac , gde se gradi novo centralno groblje, a obilazim često i školu u Saraorcima, gde se radi na velikom projektu  povećanja  energetske efikasnosti, za šta je novac obezbedila Republička kancelarija za javna ulaganja. - rekla je gradonačelnica .

 

Evropska nedelja mobilnosti u Smederevu

20.septembar 2018.

Ovogodišnja Evropska nedelja mobilnosti organizuje se u periodu od 16. do 22. septembra, pod sloganom „Kombinuj i kreći se!"

 

Smederevo je jedan od dve hiljade gradova koji raznim akcijama i manifestacijama obeležavaju Evropsku nedelju mobilnosti, čiji je osnovni cilj promovisanje alternativnih vidova prevoza, odnosno smanjenje korišćenja putničkih automobila i poboljšanje uslova za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

 

Prva aktivnost je održana u nedelju, 16. septembra na Gradskom trgu, gde su deca vožnjom rolera, trotineta, bicikli, uputili javni apel svojim sugrađanima da podrže ovu manifestaciju, koja će biti obeležena i drugim aktivnostima: radionicama na časovima likovnog o temi ,,Kombinuj i kreći se!", kao i vožnjom biciklima do 7 km i druženjem (polazak sa Gradskog trga, 20. septembra u 1500 sati).

 

Dan bez automobila se održava u okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti i tim povodom je Stalna konferencija gradova i opšptina u Srbiji pozvala sve gradonačelnike i predsednike opština da ličnim primerom podrže ovu akciju, tako što će 21. septembra na posao doći bez automobila (pešice, javnim prevozom, biciklom).

 

Pozivamo naše sugrađane da daju svoj doprinos realizaciji ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti i da u Danu bez automobila, u petak 21. septembra, za prevozno sredstvo ne koriste automobile, već da pešače ili da koriste gradski prevoz, svoje bicikle, rolere, skejtove, ...

Tog dana, između 8:00 i 12:00 sati i između 16:00 i 20:00 sati, Saobraćajno preduzeće ,,Lasta", u dogovoru i u saradnji sa Gradom Smederevom, besplatno će prevoziti građane na gradskim i prigradskim linijama.

 

Uručeni ugovori za zapošljavanje 158 lica u Smederevu

19.septembar 2018.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević svečano je uručio ugovore za zapošljavanje 158 lica, koji se odnose na samozapošljavanje, zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima i na javne radove u Smederevu.

 

Ministar Đorđević pohvalio je način na koji se Grad Smederevo ophodi prema svojim građanima ističući da on predstavlja pravi primer svima drugim lokalnim samoupravama koje žele da smanje nezaposlenost i pruže prilike svojim sugrađanima da se zaposle i napreduju u svojoj karijeri.

On je naglasio da je sa evidencije nezaposlenih lica sa područja grada Smedereva registrovano 2.394 slučaja zapošljavanja od kojih je  41,4% mladih do 30 godina.

 

„U Smederevu imamo izrazito smanjenje nezaposlenosti i želimo da i ostali gradovi u Srbiji slede njihov način funkcionisanja. Želja nam je takođe da Smederevo bude među prvim gradovima u Srbiji koji neće imati nezaposlenost, a da sve one koji se ističu u svom radu i nagradimo", rekao je ministar.

 

Đorđević je podsetio da se Vlada Srbije aktivno zalaže za smanjenje nezaposlenosti i stvaranje prilika za sve one koji žele da rade i usavršavaju se, što je i zadatak koji je postavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić još 2014. kada je bio na čelu Vlade Srbije.

 

„Pozivam sve nezaposlene da uzmu učešće u ovoj borbi i probaju da prekvalifikacijom unaprede svoje veštine, jer time ne samo da će biti konkuretni na tržištu rada, već će moći da obavljaju bolje poslove za koje će biti i bolje plaćeni. Svi zajedno moramo da se borimo za veći standard svih naših građana, da se borimo protiv sive ekonomije i siromaštva, a jedini način za to jeste da damo priliku svim građanima da rade, da ulažemo u njihovu edukaciju i obrazovanje", naglasio je Đorđević.

 

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da procenat smanjenja broja nezaposlenosti u Smederevu mnogo veći u odnosu na prosek u Srbiji s obzirom na mnogobrojne strane investicije.

 

„Broj nezaposlenosti od prošle godine smanjen je za oko 20 odsto u filijali NSZ Smederevo i to je ono što i u narednom periodu treba staviti u vrh prioriteta", rekao je Martinović i zahvalio se poslodavcima koji NSZ i grad vide kao svoje partnere i koriste njihove podsticaje.

 

Na evidenciji Filijale Smederevo (stanje na dan 31.08.2018. godine) evidentirano je 11.860 nezaposlenih lica, što predstavlja smanjenje za 12,2% u odnosu na isti mesec prethodne godine, dok je u periodu od 01.01. do 31.08.2018. godine registrovano 4.666 slučaja zapošljavanja, što predstavlja povećanje za 9,9% u odnosu na isti period prethodne godine.

 

Gradonačelnica Grada Smedereva Jasna Avramović istakla je da se preporod Smedereva desio onog momenata kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio ovaj grad.

 

„Raznim investicijama rešeni su problemi u PKC-u, ali i u Smederevskoj Železari, čime je 5200 građana dobilo mogućnost da radi", rekla je Avramović.

 

Ministar Đorđević svečano je uručio 41 ugovor za sapozapošljavanje u vrednosti od 7.420.000 dinara, 55 ugovora za 64 lica za  zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima u vrednosti od 9.600.000 dinara, kao i 12 ugovora za 53 lica za javne radove u vrednosti od 5.401.615.


 

U Vladi Srbije uručeni ugovori o sufinansiranju izrade planskih dokumenata

22.avgust 2018.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uručila je danas ugovore o sufinansiranju planskih dokumenata predsednicima i gradonačelnicima 26 lokalnih samouprava u Srbiji, ukupne vrednosti od 30 miliona dinara. U ime grada Smedereva ugovor je primila gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.

 

Prilikom uručivanja ugovora potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, istakla je da će Vlada Republike Srbije ove, kao i prošle, godine sufinansirati izradu planskih dokumenata, jer, kako je rekla,  „želimo da pomognemo građanima da lako dođu do lokacijskih uslova i započnu gradnju".

Danas  su ugovori uručeni za 26 lokalnih samouprava, među njima i gradu Smederevo, a koje su se javile na javni konkurs Ministarstva i dobile sredstva za taj posao.

Potpredsednica Vlade  je takođe istakla da bez uređenja planskih dokumenata nema ni planske gradnje, te da je u ovom trenutku oko 70 odsto lokalnih samouprava pokriveno planskom dokumentacijom.

„Kao što uređujemo građevinske dozvole i sistem katastra, tako želimo i elektronske planove, kako bi građani što laganije došli do lokacijskih uslova. Cilj nam je da, nakon 30 godina u kojima se niko nije bavio ovom oblašću, konačno imamo sređenu plansku dokumentaciju i da urbanizam podignemo na viši nivo", rekla je Zorana Mijalović, istakavši da će se Ministarstvo potruditi da i sledeće godine obezbedi sredstva za sufinansiranje planskih dokumenata, za lokalne samouprave koje to još nisu učinile.

 

Otvoren Dunav Film Fest

20.avgust 2018.

Prvi festival „Dunav Film Fest - Smederevo 2018" otvoren je 18. avgusta u Malom gradu Smedervske tvrđave projekcijom filma „Svi znaju" Asgara Farhadija. Svečanom otvaranju prisustvovala je i dr Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva

 

Tokom trajanja festivala, do četvrtka, 23. avgusta, publika će na četiri lokacije moći da pogleda ukupno 35 filmova iz deset zemalja. Reč je o najznačajnijim aktuelnim ostvarenjima sedme umetnosti podunavskih zemalja.

Ljubitelji filma imaće prilike da pogledaju i filmove koji su premijerno prikazani na najvećim evropskim festivalima ove godine, kao što je film "Zlogonje", Raška Miljkovića, dok će jugoslovenski klasik „Varljivo leto 68", koji je digitalno restauriran u okviru projekta „Vip kinoteka", zatvoriti manifestaciju.

Najbolje ostvarenje u takmičarskom delu poneće nagradu „Dunav 2860" koja simbolično označava dužinu reke Dunav u kilometrima od izvora do mora, kao i dužinu trajanja festivala u minutima filmova.

Nagradu „Dunav 2860" za najbolji film festivala dodeliće žiri koji čine glumica Jelena Gavrilović, poznati hrvatski glumac Goran Bogdan i glumac Slaven Došlo.

Gost - selektor je Jugoslav Pantelić umetnički direktor Festa i direktor

Jugoslovenske kinoteke.

 

Održana 15. sednica Skupštine grada Smedereva

14.avgust 2018.

15. sednica Skupštine grada nastavljena je u petak, 10. avgusta, uz dve dopune dnevnog reda - izbvor novih članova Gradskog veća i direktora JP Parking servis. 

 

Tajnim glasanjem za nove članove Gradskog veća izabrani su Marina Tirnanić,  Miloš Tomović, Vladan Popović, Dejan Spasić i Vladimir Janjić. Resori koje će pokrivati biće naknadno utvrđeni, a sa njihoim kratkim biografijama odbornike je upoznala gradonačelnica Smedereva doktorka Jasna Avramović.

U nastavku sednice odbornici su usvojili predlog odluke o pristupanju promeni Statuta grada Smedereva, a zatim prešli na razmatranje tema iz oblasti finansija. Reč je o predlozima odluka o Završnom računu budžeta grada za 2017., sa Izveštajem nezavisnog revizora o obavljenoj reviziji konsolidovanog završnog računa, zatim o izmenama i dopunama odluke o budžetu grada za 2018. godinu, kao i o informaciji o ostvarenim prihodima i rashodima i izvršenim izdacima budžeta grada za prvih šest meseci ove godine.

U osnovnoj odluci o budžetu grada za ovu godinu planirani prihodi iznosili su od oko 3, 9 milijardi dinara, a prvim rebalansom biće u nivou od nešto više od 4 milijarde, što predstavlja nominalno povećanje za 155 miliona dinara.

Osnovni razlozi za donošenje rebalansa budžeta ogledaju se uglavnom  u potrebi planiranja novih projekata koji se, pre svega, finansiraju iz sredstava EU.

Što se tiče završnog računa budžeta grada za 2017. godinu, planiran je u iznosu od oko 3,6 milijardi, dok je izvršenje bilo oko 2,9 milijardi, ili 81,67 odsto od plana.

Što se tiče izveštaja nezavisnog revizora po obavljenoj reviziji konsolidovanog završnog računa za 2017. godinu, nezavisna revizija dala je pozitivno mišljenje na finansijske izveštaje..

Set finansijskih tema zaokružen je informacijom o ostvarenim prihodima i primanjima i izvršenim rashodima i izdacima budžeta grada za prvih šest meseci ove godine. Prihodi i primanja iz budžeta sa prenetim sredstvima iz prethodne godine ukupno iznose oko 1,6 milijardi, odnosno 40,82 odsto planiranih sredstava po Odluci o budžetu grada za 2018. godinu.

U nastavku zasedanja odbornici su prihvatili predlog plana detaljne regulacije za izgradnju pratećih sadržaja autoputa E-75, na petlji "Kolari", kao i predloge odluka o pravima socijalne zaštite i utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor u javnoj svojini grada Smedereva.

Parlament je doneo takođe odluku o  promeni poslovnog imena JP Gradska stambena agencija u JP Gradsko stambeno i dao saglasnost na predloge odluka o izboru najboljeg ponuđača i pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada.

 Usvojeno je i rešenje o davanju saglasnosti na Pravila o radu distributivnog sistema JP Grejanje Smederevo.

Prošlogodišnji finansijski izveštaji sa izveštajima ovlašćenog revizora i izveštajima o stepenu realizacije programa poslovanja javnih i javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač grad bili su takođe predmet razmatranja na 15. sednici Skupštine grada. Pritom odbornici su dali saglasnost i na odluke nadzornih odbora o raspodeli dobiti preduzeća -  Urbanizam, Vodovod, Zelenilo i groblja, Grejanje Smederevo i JP Gradska stambena agencija.

Skupština je potom usvojila izmene i dopune programa poslovanja JKP Zelenilo i groblja za 2018. godinu i ovogodišnjih finansijskih planova  Predškolske ustanove Naša radost, Regionalnog centra za za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i Doma zdravlja Smederevo.

Prihvaćena je takođe inicijativa za pribavljanje u javnu svojinu grada poslovnog prostora na Trgu Republike broj 5 u Smederevu i građevinskog zemljišta Saobraćajnog preduzeća Laste AD Beograd na Papazovcu.

Skupština je potom usvojila izveštaj o rezultatima referenduma o uvođenju samodoprinosa za područje MZ Lipe, kao i više predloga rešenja o imenovanju članova školskih odbora , i to u osnovnim školama Branko Radičević u Smederevu, Đura Jakšić u Maloj Krsni, kao i u Tekstilno-tehnološkoj i poljoprivrednoj školi Despot Đurađ i smederevskoj Gimnaziji.

Na kraju zasedanja za novog v.d. direktora JP Parking servis izabran je Jovan Beč.

 

Prvi podzemni kontejneri postavljeni u Smederevu

26.jul 2018.

U cilju efikasnijeg i boljeg održavanja higijene grada, postavljeni su prvi podzemni kontejneri u Smederevu. Postavljena su za sada četiri, a u toku je nabavka još 15 takvih kontejnera. Ideja za postavljanje podzemnih kontejnera, što će značajno doprineti lepšoj i zdravijoj životnoj sredini, potekla je od gradonačelnice dr Jasne Avramović.

 

 

Dva podzemna kontejnera postavljena su na trgu Nikole Krge, a dva na parkingu kod Gradske uprave. To će mnogo značiti, jer , kako kažu u JKP Zelenilo i groblja, kapacitet jednog takvog kontejnera zamena je za tri nadzemna. Sem toga reč je o zatvorenom prostoru, što znači da vetar više neće raznositi smrad naokolo, a psi lutalice smeće.

Nakon postavljanja prva četiri, sada je u toku javna nabavka za još 15 podzemnih kontejnera. Namera je, kažu u preduzeću, da se sa postavljanjem podzemnih kontejnera počne od centra grada, svuda gde se bude moglo zbog podzemnih instalacija, a tamo gde to nije izvodljivo biće postavljeno više nadzemnih kontejnera.

U užem centru kontejneri se prazne dva ili tri puta dnevno. Sa upotrebom podzemnih kontejnera u JKP Zelenilo i groblja se nadaju da će sada biti dovoljno da se jednom dnevno iznosi smeće.

Po rečima Violete Maksimović nabavljen je i nov auto podizač za pražnjenje bunkera od pet kubika. On stiže 1. avgusta, a sredinom meseca i nadogradnja za jedan mali autosmećar za pražnjenje kontejnera koji može da ulazi u uske ulice.

Napreduju i radovi na novom groblju u Šeškovcu. Prva faza radova je u toku, a reč je o izgradnji kapele i ograde. Na kapeli se stiglo do prve ploče, a postavljanje ograde počinje sledeće nedelje. Gotovi su i  radovi na uvođenju vodovodne i kanalizacione mreže. Iako je reč je o velikoj investiciji, u JKP Zelenilo i groblja se nadaju da će Centralno groblje biti u funkciji do kraja godine.  Istovremeno privode se kraju i radovi na novoj ogradi Starog groblja.

Sve parkovske površine pokrivene su cvećem,  a  radnici Zelenila i groblja angažovani su i na sređivanju dečijih igrališta, popravci i farbanju mobilijara i opreme.

 

Gosti Smedereva – učenici i profesori iz Rumunske opštine Gilad

24.jul 2018.

U okviru projekta „Vodeni sportovi – zdrava budućnost za našu decu“, do petka 27. jula, gosti letnjeg kampa u Smederevu su deca školskog uzrasta i njihovi profesori iz partnerske opštine Gilad, a njihovi domaćini deca iz smederevskih škola sa profesorima fizičkog vaspitanja.

 

 

 

U okviru letnjeg kampa danas su učesnici obišli Smederevo i upoznali se sa znamenitostima našeg grada. Sreda, 25. jul, posvećena je sportskim aktivnostima, u okviru kojih će deca, ukoliko vremenske prilike dozvole, posetiti Gradski bazen i prisustvovati pokaznoj vežbi spasavanja i školi plivanja. Potom je u Sportskoj hali planirano druženje kroz učešće u sportskim aktivnostima osimišljenim od strane profesora fizičkog vaspitanja iz smederevskih škola, saradnika na projektu „Vodeni sportovi – zdrava budućnost za našu decu“.

Četvrtak, 26. jul, biće posvećen kulturi. Naime, učesnici kampa prisustvovaće koncertu Ansambla narodnih pesama i igara Smederevo u Centru za kulturu i posetiti smederevski Muzej.

U maju naredne godine smederevski učenici biće gosti drugara iz Rumunije na letnjem kamp u Giladu.

Inače, projekat „Vodeni sportovi - zdrava budućnost za našu decu“, grad Smederevo sprovodi u saradnji sa opštinom Gilad iz Rumunije, u okviru realizacije Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, finansiranog od strane Evropske Unije.

Projekat ima za cilj da motiviše mlade da se posvete obrazovanju, sportu i zdravijem načinu života, proširuje njihove horizonte kroz upoznavanje različitih kultura i razvija zajedničke aktivnosti među učenicima sličnog uzrasta.

Ovaj projekat će doprineti boljoj umreženosti između teritorija koje su obuhvaćene ovim programom (Podunavskog okruga i okruga Timiš).

Takođe, sa realizacijom projektnih aktivnosti biće obezbeđena osnovna infrastruktura za vodene sportove, a mladi ljudi na ovoj teritoriji će biti bolje povezani i motivisati se za razvoj kolektivnih vodenih sportova i drugih aktivnosti.

Zajednička akcija koja će se sprovesti dovešće do prevencije ranog napuštanja škole i smanjenja upotrebe droga, alkohola i  cigareta među mladima.

Glavni rezultati sprovođenja projekta „Vodeni sportovi – zdrava budućnost za našu decu“ su izgrađeni vodeni centar za decu u Giladu, izrađena tehnička dokumentacija za zatvoreni bazen u Smederevu, podignuta svest mladih i njihovih roditelja o pogodnostima koje donose vodeni sportovi i zdrav životni stil.

Projektom je predviđeno da se prvi kamp održi u Smederevu, a drugi u Giladu, Rumunija. Cilj aktivnosti je da se školska deca i njihovi profesori/nastavnici iz Srbije i Rumunije povežu i upoznaju sa različitim kulturama.

 

Prezentacija idejnog rešenja za zatvoreni bazen

10.jul 2018.

U Gradskoj upravi u Smederevu gradonačelnici dr Jasni Avramović, sa saradnicima, arhitektonsko idejno rešenje za izgradnju zatvorenog bazena predstavio je stručni tim projektantske kuće Elkoms d.o.o. Beograd.

Izrada projektno tehničke dokumentacije za zatvoreni bazen je sastavni deo projekta – „Vodeni sportovi – zdrava budućnost za našu decu“, koji grad Smederevo sprovodi u saradnji sa opštinom  Gilad,  u okviru realizacije  Interreg- IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, finansiranog od strane EU.
-Smederevo je jedan od retkih gradova ove veličine koji nema zatvoreni bazen, a poznato je koliko je jedan takav objekat potreban za razvoj i zdravlje dece, omladine i odraslih. Lokalna samouprava će se zato potruditi da već tokom sledeće godine obezbedi potrebna sredstva, da li preko IPA fondova ili razvojnih agencija, i uz učešće grada, kako bi ovaj projekat mogao da se realizuje do kraja. Smederevo i Smederevci zaslužuju, ne jedan, već više ovakavih objekaata, i ja sam presretna da smo krenuli u njegovu realizaciju, mada je ovo tek prvi korak do konačnog cilja. Kažu „da svaki dugi put počinje prvim korakom“. Posle čekanja dugog 50 godina napravili smo taj prvi korak, ali bolje ikada nego nikada. Stoga hvala svima koji su uložili svoje znanje, iskustvo i energiju da na potesu gde se Jezava uliva u Dunav, što je svojevrsni izazov zbog specifičnosti konfiguracije tla, i blizine Tvrđave, sačine kvalitetno idejno arhitektonsko rešenje za ovako značajan projekat – rekla je dr Jasna Avramović.
Gradonačelnica je posebno istakla da su sledeća faza razvoja Smedereva turizam, kultura, podizanje životnog standarda ljudi, a ovakvi objekti, nakon stabilizacije industrije i privrede, sastavni su deo te nove vizure razvoja našeg grada.
Arhitektonsko idejno rešenje zatvorenog bazena u Smederevu predstavio je prof. Borislav Petrović, sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, sa saradnicima. Pored ostalih, prezentaciji su prisustvovali Snežana Jejić, stručni saradnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, i Dejan Radovanović, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

Izgradnja kanalizacione mreže i vakuumske stanice u Malom Krivaku

09.jul 2018.

U petak 6. jula 2018. godine gradonačelnica grada Smedereva, dr Jasna Avramović i Branko Njegovanović, predstavnik firme „ Telekomunikacije DOO" iz Blaca, potpisali su ugovor za izgradnju vakuumske kanalizacije koja je upotpunjena sa vakuumskom stanicom kao neophodanim elementom za funkcionisanje kanalizacionog sistema. Predviđena je izgradnja kanalizacione mreže u trajanju od 6 meseci i u ukupnoj dužini od 2900 m.

 

Potpisani Ugovor jedan o koraka u realizaciji projekta „Unapređenje infrastrukture u jednom od najvećih  naselja Roma u Srbiji", koji Grad Smederevo sprovodi u saradnji sa Ministatarstvom finanasija, sa kojim je potpisao ugovor 6. juna 2017. godine za dobijanje bespovratnih finansijskih sredstava Evropske Unije IPA 2013  u okviru programa „Obezbeđenje trajnih stambenih rešenja i unapređenje fizičke infrastrukture u romskim naseljima u trajanju od 20 meseci ukupne vrednost 1.282.738,24 EUR, sredstva dobijena od Ministarstva finansija su 1.000.000,00 EUR dok  je učešće grada Smedereva 282.738,24 EUR.

 

Savez romskih nevladinih organizacija "Smederevski forum", kao ko-aplikant igra ključnu ulogu u pružanju trajnih kontakata sa lokalnom romskom populacijom i korisnicima u celoj lokalnoj zajednici. Oni su prvenstveno zaduženi za sprovođenje mera informisanja, organizaciju lokalnih sastanaka, poseta, prosleđivanja brošura i pružanja aktivnosti vidljivosti projekta.

 

Cilj projekata je poboljšanje uslova za socijalno uključivanje Roma u Republici Srbiji, usredsređujući se na životne uslove i socijalno uključivanje Roma u Smederevu. Ovim projektom Grad Smederevo će poboljšati uslove života 329 domaćinstava i 2.500 Roma u podstandardnom naselju Mali Krivak, jednom od najvećih romskih naselja u Srbiji izgradnjom kanalizacionog sistema u naselju. Sistem kanalizacije će biti takvog kapaciteta da će imati veliki uticaj na celokupnu lokalnu zajednicu. Prvi stepen rešavanja problema infrastrukture u narednom periodu će uticati na ekonomski razvoj grada sa povezivanjem industrijske zone u blizini. Pored poboljšanja infrastrukture, projekat će doprineti većem umrežavanju institucija kako bi se povećao nivo informisanosti u romskoj zajednici. Učesnici projekta su grad Smederevo, udruženja, druge romske nevladine organizacije i relevantne institucije koje će podržati implementaciju kroz povećanje svesti romske populacije o značaju i efektu projekta.

 

Ovaj projekat je deo pre svega programa Evropske Unije u pružanju podrške inkluzije Roma u Srbiji. Program se bavi dekadom za inkluziju Roma i Strategijom za uključivanje Roma Vlade Srbije.            

 

Predsednik Vučić u Smederevu

06.jul 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Smederevo i obišao pogon Tople valjaonice kompanije "HBIS Group Serbia". On se tom prilikom posebno zahvalio Kinezima koji su sačuvali smederevsku železaru.

„Ovo je priča o promenama u Srbiji, ovo je priča o uspehu Srbije, ovo je priča o nepretku Srbije. I mi to ne bismo mogli da uradima bez predsednika Si Đinpinga, bez podrške NR Kine, i beskrajno smo im zahvalni na tome, iako, ne samo kod nas Srba, već u svetu postoji poslovica da „ništa kraće od zahvalnosti ne traje", kod nas Srba zahvalnost je, rekao bih trajna, jer ste ovde sačuvali posao za više od 5.200 ljudi, a oni danas otvoreno govore da imaju više vere u budućnost nego što su imali ranije, da su sigurniji u sebe, u svoj grad i u svoju zemlju. Samo zahvaljujući tom uspehu grad Smederevo na godišnjem nivou ima 3,8 miliona evra direktni prihod koji dobija samo od železare. Da ne govorimo o indirektnim prihodima, kooperantskim preduzećima, o više hiljada ljudi koji rade zajedno sa železarom ili uz železaru. Ovo je otvorilo i različite druge mogućnosti da sa Kinezima još uspešnije poslujemo. Mi očekujemo da se jedna od kineskih kompanija javi i na tender za RTB Bor, koji će biti raspisan za desetak dana, a smatram da se Srbija pokazala kao gostoprimljiva zemlja, zemlja koja ume da poštuje kineske radne navike, marljivost, posvećenost i verujem da će  rezultati biti još bolji", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je najavio da će se krajem leta ili početkom jeseni u Pekingu susresti sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Predsedniku Srbije domaćin u obilsku železare bio je direktor te kompanije Siha Song, a sa njima su bili i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović .

 

Otvoren Dunavski eko park u Smederevu

03.jul 2018.

Povodom proslave Međunarodnog Dana Dunava, u Smederevu je svečano otvoren Dunavski eko park. Ovo je jedan od sedam eko parkova koje „Coca-Cola sistem" poklanja građanima Srbije, kao nastavak promocije očuvanja vodnih resursa i sliva jedne od najvećih evropskih reka.

 

-S razlogom smo izabrali Smederevsku tvrđavu za mesto na kojem će biti izgrađen Dunavski eko park, jer smo želeli da najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi približimo našim sugrađanima.Svaki park, svako dečije igralište nam dosta znači, to je prostor na kojem se deca i omladina okupljaju, relaksiraju i edukuju i mesto koje bi trebalo da bude opremljeno po najsavremenijim tehničkim standardima. Dunavski eko parkpre svega promoviše zdrav život i značaj očuvanja životne sredine-istakla je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.

Park je prilagođen okruženju i izgrađen je na površini od 400  kvadratnih metara,  u skladu sa visokim ekološkim standardima. Uz solarno led osvetljenje, u parku se nalazi i dečiji plato sa klackalicama i ljuljaškama, kao i klupa koja svojim oblikom simbolizuje tok Dunava kao i kutak za odlaganje otpada za reciklažu.

 „Dunavski eko parkovi koje smo do sada poklonili građanima Srbije su mesta druženja i edukacije kroz zabavu. Građane Novog Sada, Apatina i Sombora smo do sada insprisali da aktivnije doprinesu zaštiti životne sredini i sigurni smo da će i stanovnici Smedereva u ovom parku dobiti motivaciju da dodatno doprinesu očuvanju Dunava i okruženja. To će biti naša zajednička misija i raduje nas što iz godine u godinu okupljamo sve veći broj mališana, mladih i odraslih koji prepoznaju značaj ove inicijative", izjavila je Jovana Tufegdžić, predstavnik „Coca-Cola Sistema" u Srbiji.

Park je izgrađen u saradnji sa Upravom grada, NALED-om i Svetskom organizacijom za prirodu (WWF). „Coca-cola sistem" u Srbiji tradicionalno organizuje Međunarodni Dan Dunava, u saradnji sa Republičkom direkcijom za vode i brojnim partnerima.Ovogodišnja proslava obeležena je u partnerstvu sa kompanijom „Metro Cash&Carry Srbija".

 

 

Seminar za vaspitače u organizaciji Saveta za bezbednost saobraćaja

26.jun 2018.

Na inicijativu Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Smedereva u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju za grupu od 30 vaspitača Predškolske ustanove „Naša radost" u Smederevu organizovan je seminar „Bezbedni prostori za igru dece", jedan od devet programa Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije koji se nalaze na listi programa od javnog interesa, jer svojim sadržajima, ciljevima i ishodima doprinosi sistemskom razvoju i unapređivanju obrazovno-vaspitnog rada i bezbednosti dece u saobraćaju.Na početku seminara smederevskim vaspitačicama i vaspitačima obratio se Branislav Drobnjaković, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Smedereva, koji je, pozdravivši u ime dr Jasne Avramović, gradonačelnice Smedereva, istakao da su mališani najmlađi i najvažniji učesnici u saobraćaju koje treba zaštititi i da je edukacija vaspitača, učitelja i nastavnika o značaju bezbednosti saobraćaja od prioritetne važnosti radi preventivnog delovanja.

Da se kultura ponašanja u saobraćaju razvija od najranijeg uzrasta dece i da je stoga posebno značajno kontinuirano prisustvo tema bezbednosti saobraćaja u celokupnom školovanju, potvrdio je u svom obraćanju i Milan Ilić, savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, izrazivši zadovoljstvo što boravi u Smederevu na poziv gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja, sa kojim republička Agencija ima izuzetnu saradnju, i što će smederevski vaspitači imati priliku da steknu nova znanja koja će im pomoći u radu sa mališanima.

U ime domaćina goste i vaspitače pozdravila je i Miljana Kravić, v. d. direktora Regionalnog centra Smederevo, koja je izjavila da će se ova gradska obrazovna ustanova potruditi u narednom periodu da podrži organizaciju što više akreditovanih obuka sa ciljem poboljšanja potrebnih znanja i veština kako prosvetnih radnika, tako i vaspitača i stručnih saradnika, budući da se permanentnim učenjem prosvetnih radnika umnogome unapređuje neposredni rad sa mališanima i učenicima.

Nakon realizovanog prvog dana seminara, u kojem su prezentovani problemi stradanja dece, greške i okolnosti koje dovode do saobraćajnih nezgoda, utisci predavača Milana Ilića i Jelene Milošević, stručnog saradnike Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, bili su veoma dobri, prvenstveno zbog kvalitetne interaktivne atmosfere u radu, motivisanosti i posvećenosti smederevskih vaspitačica i vaspitača, a zatim i zbog izuzetnih uslova za realizaciju obuke u našoj ustanovi.

Za sedam dana, koliko je predviđeno za izradu zadataka dobijenih tokom prvog dana obuke, seminar „Bezbedni prostori za igru dece" nastaviće se. Tada će pažnja biti posvećena oblikovanju planova za rad sa decom i roditeljima, kao i razmeni ideja i materijala. Prema rečima zadovoljnih učesnika seminara, rezultati ove obuke doprineće u budućnosti svakako unapređenju bezbednosti najmlađih u saobraćaju na teritoriji Smedereva kojima vaspitači od najranijeg uzrasta prenose različita znanja i iskustva.

 

Održan drugi defile kulturno-umetničkog stvaralaštva

25.jun 2018.

Drugi defile kulturno-umetničkih društava sa teritorije našeg grada održan je u subotu, 23. juna. Učestvovala su 22 registrovana društva sa više od 800 članova, i to iz Mihajlovca, Kolara, Dobrog Dola, Saraoraca, Male Krsne, Skobalja. Lugavčine, Ralje, kao i KUD-ovi Kantakuzina, Jerina,...

 

Defile kulturno-umetničkih društava sastavni je deo programa Kulturnog leta u Smederevu i njihovi nastupi odvijaće se na Gradskom trgu tokom celog leta. Okupljanje učesnika bilo je na platou ispred „Francuske kape", odakle se kolona kretala šetališnom stazom, ulicama Despota Đurđa i Kralja Petra Prvog, do centralnog Gradskog trga.

Na Gradskom trgu učesnicima defilea i velikom broju okupljenih građana obratila se gradonačelnica dr Jasna Avramovvić.

-Nema većeg zadovoljstva nego kada vas, punog srca, gledam ovde u ovolikom broju. Čuvajte tradiciju, negujte ljubav i prijateljstvo. Družite se, igrajte, pevajte i smejte se... Zaljubite se, volite. Ženite se, udajte i rađajte decu. Družeći se, uz igru i pesmu, stvaraće se mnoge ljubavi, širiti pozitivna energija, i, što je najbitnije, sačuvaćemo našu tradicisju. Grad je tu da vam pomogne, svake godine sve više i više, u želji da i mi jednog dana imamo profesionalno kulturno-umetničko društvo, koje će biti reprezent i Smedereva i Srbije. Hvala vam na svemu što činite za vaša mesta, za naš grad i Srbiju, a mi ćemo već iznaći način da vam uzvratimo na prigodan način - rekla je dr Jasna Avramović.

Nakon obraćanja gradonačelnice svi učesnici defilea, folkloraši, njihovi roditelji i drugi građani, odigrali su zajedničko kolo koje se razvilo celim Gradskim trgom.

Na ovogodšnjem, drugom po redu, defileu, koji je organizovan uz podršku Grada Smedereva, učestvovala su 22 kulturno - umetnička društva sa više od 800 učesnika. Prvi defile, održan prošle godine, organizovan je kao podrška akciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u cilju afirmacije amaterskog kulturno-umetničkog stvaralaštva, uz učešće blizu 500 članova iz 12 kulturno-umetničkih društava.

 

 

Smederevo apsolutni šampion Srbije u primeni eZUP-a

21.jun 2018.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je Gradsku upravu u Smederevu kako bi odala priznanje gradonačelnici dr Jasni Avramović i njenim saradnicima na izuzetno uspešnim rezultatima postignutim u funkcionisanju Informacionog sistema za elektronsku razmenu podataka (eZUP). U pratnji premijerke bio je i Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Posetu Smederevu predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić započela je sastankom sa gradonačelnicom dr Jasnom Avramović i predstavnicima Gradske uprave. Nakon sastanka, premijerka Ana Brnabić i ministar Branko Ružić prisustvovali su demonstraciji rada Informacionog sistema za elektronsku razmenu podataka (eZUP) u Uslužnom centru Gradske uprave Smederevo.

Centar u Smederevu radi šest meseci i znatno je pojednostavio procedure pružanja usluga građanima i privredi, skratio vreme čekanja na šalterima, a rezultat toga je titula apsolutnog šampiona u Srbiji u primeni eZUP-a.

-Najbolja smo gradska uprava u republici u primeni eZUP-a na zadovoljstvo svih građana i privrednika našeg grada. Ovu laskavu titulu smo zaslužili, jer smo poštovali sva uputstva i preporuke Vlade Republike Srbije, pre svega predsednika države i predsednice vlade, ali i svih ministarstava. Ceo taj projekat dobio je i političku podršku u Smederevu, jer su građanin i njegovo vreme nama na prvom mestu. Oni sada po službenom postupku, u najkraćem roku, za svega par minuta, mogu da dobiju svu dokumentaciju koja im je potrebna - rekla je gradonačelnica dr Jasna Avramović.

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić ukazala je najpre da je do ove posete došlo sasvim spontano, nakon što je sa svojim timom gledala podatke o tome kako se nakon godinu dana od uvođenja koristi elektronski sistem za razmenu podataka međudržavnih organa i lokalnih samouprava, a čiji je najveći značaj u tome što stavlja građanina na prvo mesto.

-Uvođenjem elektronske razmene podataka 1. juna prošle godine građani su prestali da budu „kuriri" države, više ne moraju da idu od šaltera do šaltera i sami skupljaju potrebne papire, već sada lokalna samouprava i državna uprava umesto njih prikupljaju sve podatke i na istom mestu u isto vreme pružaju građanima sve usluge koje su im potrebne. Dakle, elektronskla uprava služi tome da imamo brzu, transparentnu, efikasnu javnu upravu, i mnogo manje korupcije, jer se sve završava na jednom mestu - istakla je Ana Brnabić.

Upoređujući zatim podatke o tome koliko se sada koristi elektronski sistem razmene podataka, premijerka Brnabić istakla je spoznaju da nakon godinu dana imamo 275 državnih organa i lokalnih samouprava koji koriste eZUP.

-Tih 275 organa prikupilo je više od 230.000 podataka, odnosno papira koje građani više nisu morali sami da sakupljaju. Na taj način uštedeli smo otprilike oko 500.000 sati čekanja građana Srbije, koliko im je bilo potrebno da idu od šaltera do šaltera i prikupljaju svoje podatke, a za državnu upravu i lokalnu samouprvau uštedeli smo preko 20 miliona dinara samo na štampu i slanje papira poštom koji se sada automatski razmenjuju. I, kada sam pitala moj tim ko je najviše koristio eZUP od tih 230.000 podataka i 275 organa, rekli su mi da je to, van svake sumnje, Grad Smederevo. Zbog toga sam pozvala gradonačelnicu i došla u Smederevo da se zajedno sa ministrom Brankom Ružićem zahvalim gradonačelnici, načelnici Gradske uprave i celom timu, jer su se borili da čak 45 odsto zaaposlenih u Gradskoj upravi Smedereva ima sertifikat i koristi ovaj sistem - naglasila je Ana Brnabić.

Po njenim rečima, Grad Smederevo je više od 20.000 podataka prikupio automatskim putem, a sledeća lokalna samouprava sa oko 13.000 podtaka je Grad Beograd.

Ima, na žalost, i dalje državnih organa i lokalnih samouprava gde građani moraju sami da prikupljaju sve podatke, upozorila je, takođe, Ana Brnabić, i dodala:

-U ovom trenutku u još sedam lokalnih samouprava u Srbiji nije uveden elektronski sistem razmene podataka, i sa ovog mesta, iz Smedereva, koji je apsolutni šampion u ovom poslu, želim da im poručim da imaju na raspolaganju Vladu Republike Srbije, Kancelariju za informacione tehnologije, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, sve nas, koji im služimo da krenu putem Smedereva da bi svi zajedno bili na usluzi građanima - rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.

 

Kosidba na Plavincu – ponovo oboren rekord

18.jun 2018.

Tradicionalna, 19. po redu, „Kosidba na Plavincu", koja simbolično predstavlja mobu i svečani završetak košenja livada, održana je na padinama Goranskog gaja u nedelju, 17. juna. Pored grada Smedereva, koji je i ove godine bio pokrovitelj manifestacije, kosidbu je po prvi put podržalo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Manifestaciju je otvorio ministar Branko Ružić, a kosidbi je prisustvovala i gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.

 

Žitelji Plavinca pre punih 19 godina došli su na ideju da urede i pokose padine Goranskog gaja, jedan od najlepših predela Smedereva, te da kosu kao sredstvo rada, način kako nekada kosilo, ali i družilo, otrgnu od zaborava i prenesu mladim naraštajima.  

Vremenom „Kosidba na Plavincu", ne samo da je postala jedan od zaštitnih znakova našeg grada, već je po broju takmičara izrasla u najveću manifestaciju te vrste, ne samo u Srbiji, nego i čitavoj Evropi.

Prošle godine padine Goranskog gaja, iznad kojeg se prostiru čuveni "Kraljevi vinogradi", sa prelepom vilom dinastije Obrenovića, kosilo je preko 190 kosača iz 30 gradova Srbije i nekoliko država u okruženju. Ove je oboren novi rekord po broju takmičara, sa tačno 200 prijavljenih kosača, među kojima je i sve veći broj žena, koje po umeću baratanja kosom ni malo ne zaostaju za muškarcima. Najbrojniji su bili takmičari iz Srbije, a došli su i kosači iz Crne Gore i Republike Srpske, ali i Makedonije i Austrije. Najmlađi učesnik imao je sedam, a najstariji 80 godina.

Poreda grada Smedereva, iza ovogodišnje „Kosidbe na Plavincu" upotpunosti  je stalo i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, što predstavlja posebno priznanje složnoj družini Udruženja kosača Plavinac, koja punih 19 godina u gotovo istom sastavu organizuje kosidbu Goranskog gaja. Njihova neizmerna ljubav prema Plavincu i kosidbi, svrstala je ovu manifestaciju i u program Turističke organizacije Smedereva.

Pored velikog broja kosača, koji se iz godine u godinu permanentno povećava, ovogodišnju kosidbu obeležio je takođe veliki broj posetilaca, ali i drugih učesnika u programu.

Po tradiciji „Kosidba na Plavincu" počela je svečanim defileom učesnika, podizanjem zastave i pevanjem kosačke himne kod spomenika podignutog povodom pošumljavanja četristohiljaditog hektara šuma u Srbiji.

Otvarajući manifestaciju Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pozvao je organizatore i kosače da nastave sa ovim što uspešno čine punih 19 godina, da u ova moderna vremena sačuvaju tradicionalne narodne veštine od zaborava, a ministarstvo će nastojati da pomaže „Kosidbu na Plavincu" i narednih godina.

Titula pobednika kosidbe ponovo je pripala Slaviši Pupoviću iz Pljevalja, drugi je bio Vuk Vučković iz Čačka, a treći Milorad Gatić, takođe iz Pljevalja. Kod žena najbolja je bila naša sugrađanka Slobodanka Košutić.

Pored takmičarskog dela, tokom kojeg se ocenjuje brzina, tehnika i kvalitet otkosa, za posetioce je kao i ranijih godine priređen raznovrstan kulturno-umetnički program. Udruženja žena predstavila su svoja umeća, a svim posetiocima besplatno su deljeni kulinarski specijaliteti iz kotlića - riblja čorba, čorbast pasulj, i drugi specijaliteti

 

Potpisan sporazum o bratimljenju Smedereva i Tangšana

06.jun 2018.

Gradonačelnici Smedereva i Tangšana - dr Jasna Avramović i Ding Ksijufeng, potpisali su Sporazum o bratimljenju dva grada. Inicijativa o bratimljenju pokrenuta je tokom prošlogodišnje posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića NR Kini i boravka u Tangšanu.

 

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović izrazila je zadovoljstvo što je kineska delegacija opet u našem gradu. -Vaša delegacija je u aprilu 2017. godine posetila Smederevo i Železaru i tada je potekla inicijativa o zbližavanju naša dva grada. Mnogo toga nas spaja, od Železare i metalske industrije, kulture, poljoprivrede, zdravstva, sve su to teme o kojima ćemo razgovarati nakon potpisivanja sporazuma na radnom sastanku. Mi poštujemo sve ono što je NR Kina uradila za Smederevo i Srbiju, zahvalni smo vašem predsedniku Si Đinpingu na razumevanju i što je zajedno sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem posetio naš grad - dodala je dr Jasna Avramović i pozvala kineske prijatelje da Smederevo ponovo posete tokom „Smederevske jeseni", kada će biti u prilici da se upoznaju i sa privredom našeg kraja.

Gradonačelnik Ding Ksijufeng uzvratio je poziv dr Jasni Avramović da poseti Tangšan i izrazio neizmerno zadovoljstvo što je bio u prilici da maja prošle godine ugosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom njegove posete Kini, kada je između dve države potpisana inicijativa o bratimljenju Smedereva i Tangšana.

 Gradonačelnik Tangšana ukazao je takođe na značaj projekta železare u Smederevu, u šta se, kako je rekao, uverio i predsednik NR Kine Si Đinping tokom boravka u Srbiji i Smederevu.

Ding Ksijufeng nije propustio da pomene i to kako je predstavu o našoj zemlji stekao mnogo ranije,  još iz vremena Jugoslavije, gledajući naše filmove. Zatim je naglasio da je posle prošlogodišnjeg obilaska železare delegacija Tangšana ovaj put došla u Smederevo sa ciljem da se saradnja dva grada podigne na još viši nivo.

-Kroz projekat Hestil Grupe već sarađujemo, a potpisivanje sporazuma o bratimljenju naših gradova značiće novi početak i podizanje saradnje na još viši nivo. Ne samo u oblasti industrije, već i u ostalim oblastima - poljoprivredi, kineskoj medicini. Iako sam prvi put u Smederevu ja već osećam da pripadam ovom gradu - istakao je gradonačelnik Ksijufeng.

Nakon potpisivanja sporazuma susret delegacija dva grada nastavljen je sastankom u cilju definisanja daljih koraka proisteklih iz sporazuma o bratimljenju.

Tangšan je višemilionski grad iz provincije Hebej, odakle dolazi i Hestil grupa, vlasnik smederevske Železare, grad sa ogromnim privrednim i ekonomskim potencijalima. Njegov godišnji BDP iznosi čak 100 milijardi evra. Iz provincije Hebej potiču najveći kineski rudnici, a u Tangšanu je napravljen i najbrži voz na svetu.

Smederevo i Tangšan povezuju i dve tragedije - Petojunska eksplozija u Smederevu i jedan od najrazornijih zemljotresa u istoriji čovečanstva, koji je 28. jula 1976. godine pogodio Tangšan, i odneo između 500 i 600 hiljada ljudskih života. Otuda želja više da se bliskost ozvaniči sporazumom o visokom uvažavanju, prijateljstvu i posebnim vezama, odnosno bratimljenju Smedereva i Tangšena..

 

Obeležena 77. godišnjica Petojunske tragedije

06.jun 2018.

Parastosom kod kosturnice izginulim građanima na Starom groblju i komemoracijom i polaganjem venaca na spomenik Peti jun, obeležena je 77. godišnjica od apokaliptične  eksplozije municije uskladištene u smederevskoj Tvrđavi u Drugom svetskom ratu, jedne od najvećih tragedija u istoriji Smedereva.

Zvučni signal u 14 časova i 14 minuta, kada se dogodila eksplozija, podsetio je okupljene Smederevce da je 5. juna 1941. godine gotovo pola grada sravnjeno sa zemljom i prekinut život na hiljade ljudi. Među njima bili su seljaci koji su se vraćali sa pijace svojim kućama, gimnazijalci koji su upravo podigli svoja svedočanstva, glumci novosadskog Narodnog pozorišta koje je tog dana gostovalo u našem gradu... I mnogi drugi. Uzrok tragedije, kao i tačan broj poginulih, do danas nisu utvrđeni.

Odajući poštu stradalima, Bogoljub Spasojević, predsednik Skupštine grada, podsetio je upravo na te činjenice, i dodao:

-  I posle 77 godine od katastrofalne eksplozije u našoj srednjevekovnoj tvrđavi, okupili smo se da sa dužnim pijatetom odamo poštu našim nevinim žrtvama. Signal voza, minuta ćutanja i pogled na zidine drevnog smederevskog grada, koje su svedok mnogobrojnih patnji i stradanja, govore više od bilo kojih reči. Postoje ljudi, mesta i događaji koji se nikada ne zaboravljaju i traju u narodu i istoriji. Obeležavanjem 5. juna želimo da sačuvamo od zaborava i prenesemo na nove generacije tradicionalne vrednosti, jer narod koji ne čuva svoju prošlost ne može očekivati ni sigurniju i izvesniju budućnost. I ovog 5. juna klanjamo se senima nevino postradalih, klanjamo se drevnom gradu - rekao je Bogoljub Spasojević.

U ime grada Smedereva venac na spomenik Peti jun položili su Bogoljub Spasojević, predsednik Skupštine grada i Mirko Đurić, član Gradskog veća. Vence i cveće položili su, takođe, predstavnici Gradskog odbora SPS, delegacija Gradskog odbora SUBNOR-a, kao i predstavnici više drugih udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, a samim tim i Smedereva.

Prigodan program izveli su učenici smederevske Gimnazije i hor učenika OŠ Dimitrije Davidović.

Prethodno na Starom groblju kod kosturnice izginulim građanima, koja je podignuta 1942. godine i na kojoj je upisano samo 485 imena stradalih, održan je parastos i položeni venci i cveće.

 

Rehabilitacija Kolarske ulice

05.jun 2018.

Putari u našem gradu privode kraju radove na saobraćajnicama koji su bili deo prošlogodišnjih, a ubrzo će se krenuti u realizaciju ovogodišnjih ugovorenih obaveza.

 

Upravo je završena rehabilitacija kolovoza u Kolarskoj ulici, u dužini od 650 metara, a ovih dana treba da počnu radovi u Proleterskoj ulici na Carini. Investicija se procenjuje između pet i šest miliona dinara.

Od ovogodišnjih ugovorenih obaveza jedan od važnijih poslova koji će započeti narednih dana biće rehabilitacija ulica pod kockom. Ovaj posao vredan je 12 miliona dinara. Kocka će se menjati i prepakivati u šest ulica -  Balkanskoj i ulici Dositeja Obradovića na Carini, zatim u Kajmakčalanskoj, gde se ovaj posao obavlja  na deonici od 250 metara. Reč je o nastavku  rehabilitacije  ove ulice. Takođe, predviđena je zamena kocke u Sterijinoj i ulici Vojvode Milenka, kao i  Ustaničkoj ulici.

Radiće se vrlo brzo i na rehabilitaciji  kolovoza na lokalnim putevima. Nedavno je izabran izvođač radova na rehabilitaciji lokalnog puta Suvodol-Drugovac - Badljevica, zatim  puta Landol-Kolari i dela Beogradskog puta. Reč je o poslu vrednom 19,8 miliona dinara.

U toku je i priprema javne nabavke za periodično održavanje gradskih saobraćajnica.

 

HBIS Srbija - počeo novi ciklus obuke železaraca

04.jun 2018.

U Centru za obuku i informisanje radnika u kompaniji HBIS Srbija u Smederevu organizovana je svečanost povodom početka obuke u primeni međunarodnih standarda kvaliteta i tehnoloških procesa za novu grupu radnika.

 

Svečanost je održana je na drugu godišnjicu preuzimanja smederevske Železare od strane kineske kompanije HBIS. Pored predstavnika Ministarstva trgovine i Akademije za međunarodnu trgovinu, Ambasade NR Kine u Beogradu i kompanije HBIS Srbija, svečanosti je prisustvovala i gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović,  .

Gradonačelnica Smedereva zahvalila se kineskim prijateljima na dosadašnjoj uspešnoj saradnji i izrazila uverenje da će se nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

„Želim, pre svega, da se zahvalim našem predsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku NR Kine Si Đin Pingu na dobro sklopljenom poslu, uspešnom pokretanju proizvodnje u našoj Železari i sigurnom poslu za 5200 naših radnika. Želim da se zahvalim i za osmeh koji je vraćen na lica mojim Smederevcima, a čitavom menadžmentu što dobro vodi ovu fabriku i beleži izuzetne rezultate, na zadovoljstvo svih nas zajedno".

Gradonačelnica Smedereva poručila je prijateljima iz Kine da je Smederevo sada i njihov grad, istakavši da je saradnja grada i menadžmenta HBIS-a na najvišem nivou.  Radnicima na obuci je poručila „da je lepo učiti od onih koji znaju više od nas", a za 5. jun najavila dolazak gradonačelnika kineskog grada Tangšana, sa kojim se Smederevo pobratimilo.

„Danas je dvogodišnjica osnivanja Železare Smederevo. Za ove dve godine kapacitet proizvodnje je sve bolji, a gubitak se pretvorio u dobitak. Kako se razvijala železara, tako su se razvijali prihodi. Mi Kinezi imamo jednu izreku koja kaže - „Video sam očima, ali sam srećan u srcu". Kada pogledamo danas železaru zar nemate isti osećaj!? Za kratak period od dve godine železara je doživela velike promene. Najpre zbog uzajamnog poštovanja i brige predsednika dveju zemalja. Predsednik Đi Ping je 2016. godine posetio Srbiju, Smederevo i našu železaru, upoznao se sa situacijom i više puta tražio da mu se podnesu izveštaji. Predsednik Vučić je isto tako bio zainteresovan za stanje u železari, i, koliko sam čuo, nekoliko puta intervenisao kada je bilo potrebno", rekao je Tang Hiadong, ataše za ekonomske i trgovinske poslove u ambasadi NR Kine u Beogradu.

„U našim očima Srbija je izuzetno važna država u ovom delu Evrope i predstavlja praktično zemlju saveznicu NR Kine. Osamdesetih godina prošlog veka su u NR Kini sprovođene reforme, a uspešni primeri i iskustva srpskog naroda bili su nam tada dragoceni uzor. Danas se tradicionalno srpsko-kinesko prijateljstvo pojačava iz dana u dan, produbljuju se veze i povećava obim saradnje dve države", istakao je Liu Mingzhe, iz Ministarstva trgovine NR Kine i predsednik Akademije za međunarodnu trgovinu.

„U ovo divno godišnje doba okupili smo se u ovom mestu blizu obala Dunava u čeličani HBIS Srbija koja već 100 godina daje nezamenjiv doprinos razvoju srpske ekonomije da bi prisustvovali ceremoniji otvaranja prvog ciklusa obuke u okviru međunarodne saradnje u oblasti industrijske proizvodnje „Srbija 2018". Kao kompanija koja je predvodnik u oblasti internacionalizacije poslovanja u oblasti proizvodnje čelika, HBIS je energično odgovorio na inicijativu „Jedan pojas, jedan put", u skladu sa principima zajedničke izgradnje, obostrane koristi i zajedničkog korišćenja", poručio je Qi Yuezhang, zamenik sekretara Odbora HBIS grupe.

Po preuzimanju železare kineska kompanija uložila je oko 300 hiljada evra u postrojenja, mašine i obuku zaposlenih, sa ciljem da se nekadašnjem gigantu vrati stari sjaj. Ulaganja svakog dana rastu, ali i profit fabrike. U januaru ove godine smederevska železara ostvarila je istorijski izvoz, koji je bio veći za 80,7 miliona evra u odnosu na isti period prošle godine.

U smederevskoj železari trenutno se radi na izradi petogodišnjeg plana kojim će biti predviđene sve aktivnosti, kako zaposlenih, tako i menadžmenta. Ciljevi su povećanje obima proizvodnje, a jedan od uslova za to je izgradnja nove teretne luke koja bi značajno olakšala transport rude i izvoz gotovih proizvoda.

 

Bicikle - poklon grada smederevskim osnovcima

28.maj 2018.

Grad Smederevo, preko Saveta za bezbednost saobraćaja, poklonio je ovdašnjim osnovnim školama bicikle koji će se koristiti u obrazovnom procesu učenika iz oblasti saobraćaja.

 

Bicikle su uručili gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović  i član Gradskog veća i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Branislav Drobnjaković. Primopredaja je obavljena u skupštinskoj sali, a prevozna sredstva koja treba da pomognu učenicima da lakše savladaju pravila i propise u oblasti saobraćaja preuzeli su direktori osnovnih škola.

„Grad Smederevo misli na svoju decu i čini sve da u što boljim uslovima pohađaju nastavu. Vidiljivo je to i kroz nabavku sportske opreme i opremanje škola drugim neophodnim rekvizitima, kroz podizanje energetske efikasnosti škola na čemu, takođe, intenzivno radimo. Potpisali smo ugovor za renoviranje kompletne škole u Saraorcima, a za koji dan biće potpisan i za Gimnaziju. Radimo i na projektima za ozbiljnije renoviranje još četiri gradske škole, sve u cilju da nam deca u što boljim uslovima rade i uče. Želimo da decu izvučemo sa ulice, da radi što više sportskih i drugih sekcija po školama koje će okupljati što veći broj dece. Zato smo i nabavili sportsku opremu za škole i zaposlili 20-ak profesora fizičkog vaspitanja. Posebnu brigu vodimo i o bezbednosti dece u saobraćaju, preko Saveta za bezbednost saobraćaja grada Smedereva. Svim školama danas poklanjamo bicikle, pomoću kojih će deca da vežbaju i uče saobraćajne propise. Nadam se i apelujem da ovaj poklon grada Smedereva i Saveta za bezbednost saobraćaja iskoristite na najbolji mogući način", rekla je na primopredaji dr Jasna Avramović.

O važnosti negovanja saobraćajne kulture  i učenja saobraćajnih pravila i propisa  u školskom uzrastu, ali i značaju bezbednosti dece u saobraćaju, govorio je i Branislav Drobnjaković, član Gradskog ve ća i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja

„ Naš jedini interes u ovome što radimo je povećanje bezbednosti dece u saobraćaju, a ovo je jedan od načina da unapredimo i razvijamo njihovo saobraćajno vaspitanje i obrazovanje. Počeli smo u tom smislu da sprovodimo određene aktivnosti i sa decom predškolskog uzrasta. U želji da stimulišemo rad u oblasti bezbednosti saobraćaja, ove godine smo se opredelili za bicikle, smatrajući da je to značajan materijalni izdatak za škole. Važno je da naša deca nauče i da pišu i da računaju, ali moramo i da ih naučimo kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju. Zato apelujem na direktore i nastavnike da povećamo nivo tog oblika vaspitanja i obrazovanja učenika i da se ubuduće u projekat "Šta znaš o saobraćaju" uključi mnogo više dece sa teritorije našeg grada", rekao je Drobnjaković.

Osim bicikala direktorima i nastavnicima podeljeni su priručnici Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, iz kojih se može naučiti kako se treba ponašati u saobraćaju kao biciklista.

Primopredaji bicikala prisustvovali su, takođe, Miša Ivković, pomoćnik gradonačelnice za oblast obrazovanja, članovi Gradskog veća - Svetlana Mihajlović i Jasmina Vojinović, i Miljana Kravić, v.d. direktora Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

 

 

Međunarodni skup vaspitača u Smederevu

22.maj 2018.

BAPTA – Balkanski savez udruženja vaspitača (Balkanski savez udruženja/udruge vaspitača/odgajatelja / Balkans Alliance of Preschool Teacher's Associations) u saradnji sa PU Naša radost" Smederevo, u okviru višednevnih programa posvećenih predškolskom obrazovanju i vaspitanju, organizovao je u našem Centru okrugli sto ,,Programi u predškolskom vaspitanju i obrazovanju" sa ciljem razmene stručnih iskustava vaspitača balkanskih zemalja. 

Skup međunarodnog karaktera održan je 17. maja u Regionalnom centru Smederevo, a gosti naše ustanove i našeg grada bili su vaspitači iz Srbije, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore, kao i direktori svih predškolskih ustanova iz Podunavskog okruga.

 

U ime PU „Naša radost“ prisutne vaspitače pozdravila je direktorka Mirjana Ćosić koja je sa ponosom istakla da je Smederevo domaćin ovog međunarodnog skupa koji je od relevantnog značaja za razvoj predškolskog obrazovanja i vaspitanja.

Miša Ivković, pomoćnik gradonačelnice za obrazovanje, pozdravio je goste u ime dr Jasne Avramović, gradonačelnice Smedereva i lokalne samouprave, rekavši u kolikoj meri naš grad ulaže značajna sredstva u razvoj predškolskog obrazovanja i vaspitanja, ne samo kada je reč o otvaranju ili obnavljanju resursa vrtića, nego i kada je reč o kvalitetu usluga.

Poželevši uspešan rad na okruglom stolu i kvalitetne diskusije i prezentacije, Miljana Kravić, v. d. direktora RC Smederevo, istakla je da su vaspitači osobe koje brinu o deci tokom njihovog boravka u predškolskoj ustanovi, ali i osobe koje decu neguju, obrazuju i usmeravaju na pravi put od početka života. Prema rečima Miljane Kravić složena i odgovorna funkcija vaspitača određena je osobinama vaspitača, njegovim sposobnostima i znanjem i upravo zato su ovakvi susreti, na kojima se razmenjuju iskustva iz prakse, važni za uspešno delovanje vaspitača i poboljšanje kvaliteta rada na korist naših mališana u savremenom dobu koje pred nas postavlja nove izazove.

Vaspitače Balkana pozdravio je i Alija Lapo, predsednik Skupštine Balkanskog saveza udruženja vaspitača, Ljiljana Todorović, predsednik Skupštine Saveza udruženja vaspitača Srbije, i Slobodanka Radosavljević, predsednik Upravnog odbora Saveza udruženja vaspitača Srbije i predsednik Upravnog odbora Balkanskog saveza udruženja vaspitača, koja je sa radošću i ponosom zaključila da je Smederevo dobar domaćin ovog značajnog skupa, kao i da su vaspitači oni na kojima se temelji budućnost generacija.

Okrugli sto predstavljao je završnicu susreta vaspitača Balkana u Smederevu koji su prethodnih dana imali priliku da se u objektima PU „Naša radost“ upoznaju sa metodama i inovacijama u radu naše ustanove, ali i da smederevskim vaspitačima prenesu svoja dragocena iskustva. U daljem toku rada na okruglom stolu, nakon prezentacije PU „Naša radost“, govorilo se o vrednosnim dimenzijama programa predškolskog obrazovanja i vaspitanja, polazištima u osnovama programa kojima se omogućava integrisana briga za dete i porodicu u kontekstu društvenog okruženja i o kompetentnosti vaspitača za primenu Programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

            Velikim skupom međunarodnog karaktera i razmenom iskustava unapređena je u ogromnoj meri saradnja vaspitača Srbije i zemalja u okruženju, a prema rečima gostiju nakon završene diksusije, svi su poneli divne utiske iz Regionalnog centra i Smedereva.

 

 

U skladu sa željama sugrađana

18.maj 2018.

Poštujući mišljenja mnogih naših sugrađana, gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović pokrenula je dve značajne inicijative - za Fontanu na Gradskom trgu i za podizanje spomenika Despotu Đurđu i njegovoj porodici u Smederevu.

Istovremeno gradonačelnica dr Jasna Avramović formirala je stručne komisije sa zadatkom da utvrde kriterijume, i, u skladu sa njima, objave konkurse i izvrše izbor najboljeg idejnog rešenja za Fontanu na Gradskom trgu i za podizanje spomenika Despotu Đurđu i njegovoj porodici u našem gradu.
Komisiju za izbor najboljeg idejnog rešenja za Fontanu čine - Snežana Čupić, diplomirani arhitekta u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vladislava Ristović Živanović, glavni urbanista grada Smedereva, i Vesna Janković, diplomirani građevinski inženjer u Javnom preduzeću Urbanizam Smederevo.
Komisiju za izbor najboljeg idejnog rešenja za podizanje spomenika Despotu Đurđu i njegovoj porodici u Smederevu čine - Veljko Lalić, redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti, Vlasta Filipović, vajar, Vladislava Ristović Živanović, glavni urbanista grada Smedereva, Tatjana Gačpar, direktorka Muzeja u Smederevu, i Dejan Radovanović, vršilac dužnosti direktora Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

 

Trka mira prošla kroz Smederevo

18.maj 2018.

Svetska trka mira, koja se ove godine organizuje po 31. put, prošla je danas kroz Smederevo.

Na centralnom gradskom trgu nosioce baklje mira iz brojnih svetskih zemalja dočekali su i pozdravili predstavnici lokalne samouprave, učenici i sportisti našeg grada.

U ime lokalne samouprave i gradonačelnice dr Jasne Avramović dobrodošlicu nosiocima baklje mira poželela je Miljana Kravić, članica Gradskog veća resorno zadužena za obrazovanje, izrazivši radost što je Smederevo jedan od gradova domaćina jedne divne priče koja, kako je rekla, prenosi istinske poruke ljubavi, prijateljstva i mira.

U ime smederevskih sportista, baklju sa plamenom ljubavi, prijateljstva i mira među svim ljudima i nacijama sveta preuzeo je mladi smederevski strelac Petar Adamović, koji je sa drugim uspešnim mladim sportistima našeg grada Svetsku trku mira nastavio prema Požarevcu i dalje prema Kladovu, gde se završava prolazak najveće globalne sportske manifestacije posvećene miru kroz Srbiju.

Ovogodišnja Svetska trka mira počela je u Sofiji 27. februara, a evropskom trasom dugom 46 hiljada kilometara završiće se u Lisabonu 8. oktobra. Trka kroz Srbiju traje do 19. maja, a proći će kroz 15 opština i gradova.

Trka se zasniva  na dobroj volji učesnika i nema komercijalni karakter, već je osnovni cilj iskrena težnja i neodložna potreba za uspostavljanjem osnovnih ljudskih  vrednosti, poput mira, ljubavi i prijateljstva među svim ljudima sveta.

 

Predavanje maturantima o bezbednosti u saobraćaju

18.maj 2018.

Unapređenje bezbednosti saobraćaja učenika završnih razreda srednjih škola, sa posebnim akcentom na ključne probleme u dane proslava kraja školovanja i matura, tema je predavanja koje je održano u skupštinskoj sali grada za učenike dve smederevske srednje škole - Despot Đurađ i Tehničke škole.

 

Predavanje je organizovano u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja grada Smedereva, a predavači su bili predstavnici republičke Agencije za bezbednost saobraćaja, Saveza paraplegičara kvadriplegičara Srbije. Predavanju su se pridružili i pripadnici Policijske uprave Smederevo koji su, pored tema o bezbednosti saobraćaja, mladima prezentovali i druge elemente bitne za njihovu opštu bezbednost.

Ovakva i slična predavanja se realizuju na teritoriji cele Srbije, u periodu završetka školske godine za maturante srednjih škola, odnosno u periodu kada se održavaju maturske proslave, a sa ciljem da se maturanti podstaknu da zbog očekivane konzumacije alkohola na maturskoj večeri ne upravljaju automobilom. Ukazano im je i na neke druge bezbednosne aspekte kojih se učenici trebaju pridržavati da bi izbegli sve neugodne situacije koje bi mogle da ugroze njihovu i opštu bezbednost u dane proslava kraja školovanja i matura.

Pre početka predavanja u ime lokalne samouprave učenike, njihove profesore i goste pozdravio je Branislav Drobnjaković, član Gradskog veća i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Smedereva.

Inače, pored edukacije kroz različita predavanja, grad Smederevo, preko Saveta za bezbednost saobraćaja, organizuje i preduzima niz drugih preventivnih mera u cilju povećanja nivoa bezbednosti mladih i drugih učesnika u saobraćaju.

Kada je reč o mladima, Savet je doneo i odluku da svakoj osnovnoj školi pokloni po jedan bicikl, kako bi osnovci, kroz obaveznu nastavu, što više naučili o pravilima učešća biciklom u saobraćaju. Nastavlja se i akcija darivanja bezbednosnih sedišta za bebe, koja u ovom slučaju ima obrazovno vaspitni karakter za njihove roditelje.

Savet je, takođe, nabavio reflektujuće prsluke za decu predškolskog uzrasta, kako bi bili što uočljiviji kod učesnika u saobraćaju prilikom obilaska grada, a biće im uskoro i podeljena na prigodan način.

U toku je i nabavka aparata za kontrolu upotrebe psihogenih sredstava za potrebe smederevske Saobraćajne policije, sa kojom Savet ima izvanrednu saradnju.

Savet za bezbednost saobraćaja grada Smedereva posebno se ponosi činjenicom koja ujedno i obavezuje.  Od 2012. godine na teritoriji grada Smedereva ni jedno dete do 14 godina nije poginulo, niti je stradalo u saobraćaju u školskim zonama.

 

 

 

Održana 14. sednica Skupštine grada

15.maj 2018.

Odbornici su na 14. zasedanju gradskog parlamenta razmatrali 20 tačaka dnevnog reda. Nakon usvajanja predloga odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada za 2017. godinu, i više predloga odluka o izradi planova detaljne regulacije za pojedine delove Industrijske zone,  odbornici su se saglasili sa izmenama odluke o neophodnosti iseljenja, sa planom preseljenja radi izgradnje pruge, od postojeće Smederevo - Mala Krsna do Industrijske zone.

Gradski parlament izglasao je zatim odluku o donošenju Akcionog plana poboljšanja položaja Roma u Smederevu za period do 2021. godine, predlog odluke o uvođenju mesnog samodoprinosa u MZ Lipe, kao i predloge odluka o donošenju programa komasacije za delove katastarskih opština Skobalj i Osipaonica.

U nastavku zasedanja doneta je odluka kojom su definisane minimalne visine iznosa troškova za tekuće i investiciono održavanje zajedničkih delova zgrada, kao i visina naknade za prinudno postavljene profesionalne upravnike, u skladu sa novim Zakonom o stanovanju i održavanju stambenih objekata. Prema toj odluci, recimo, mesečna naknada za prinudno postavljene profesionalne upravnike zgrada na teritoriji grada Smedereva iznosiće od 203 do 285 dinara po stanu, dok će vlasnici stanova biti u obavezi da na ime minimalnih troškova za tekuće održavanje zajedničkih delova zgrada mesečno izdvajaju od 305 do 397 dinara.

Skupština je dala saglasnost i na izmene odluke o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i proglasila pet lokacija za spomenike prirode,  među njima i „Karađorđev dud".

Odbornici su se saglasili i sa predlozima Operativnog plana za odbranu od poplava i Godišnjeg programa mera i radova na smanjenju rizika od poplava na vodotocima drugog reda na teritoriji grada Smedereva za 2018. godinu, a usvojeni su, takođe, izveštaji o radu Gradskog štaba za vanredne situacije za prošlu i ovu godinu.

Nakon razmatranja izmena i dopuna programa poslovanja JKP Zelenilo i groblja i JP Urbanizam Smederevo, kao i ovogodišnjih finansijskih i  planova rada Centra za socijalni rad, Doma zdravlja i Apoteke Smederevo, usvojeni su takođe izveštaji o prošlogodišnjem radu i finansijskom poslovanju ustanova kulture i svih drugih ustanova čiji je osnivač grad.

Na dnevnom redu našla su se i pitanja iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno izveštaj o sprovođenju mera u tim oblastima za prošlu godinu i program podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja za ovu godinu.

Skupština je, takođe, pozitivno ocenila izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na području grada Smedereva za prošlu godinu.

Na kraju zasedanja za v.d. direktora Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju postavljena je Miljana Kravić,  pošto je njen prethodnik Borko Janošević otišao u penziju.

U gradskom parlamentu na 14. sednici formirana je i nova odbornička grupa - „Budimo Smederevo", koju čine pet odbornika sa liste „Dosta je bilo".

 

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

10.maj 2018.

Polaganjem venaca u spomen parku Tri heroja i odavanjem počasti žrtvama Drugog svetskog rata u Smederevu je obeležen 9. maj - Dan pobede nad fašizmom.

Program obeležavanja ovog značajnog istorijskog datuma pred bistama tri narodna heroja - Ivana Stefanovića Srbe, Milivoja Stojkovića i Svetomira Mladenovića Svete, počeo je intoniranjem himne "Bože pravde", a potom su prisutni minutom ćutanja i polaganjem venaca odali poštu borcima palim u Drugom svetskom ratu i svim žrtvama koje su dele svoje živote za najveću ljudsku vrednost - slobodu.

U ime lokalne samouprave venac su položili Bogoljub Spasojević, predsednik Skupštine grada, i Mirko Đurić, član Gradskog veća za resor infrastrukture, mesnih zajednica i sport.

Ukoliko današnje generacije žele da opstanu, moraju odlučno da se odupru novim oblicima fašizma koji su prisutni širom sveta, rekao je Ranko Višekrunić, potpredsednik SUBNOR-a Smederevo.

„Deveti maj - Dan pobede nad fašizmom predstavlja jedan od najsvetlijih datuma svetske istorije. Taj dan je simbol pobede nad silama mraka, tiranije i varvarstva, simbol slobode nad ropstvom i ugnjetavanjem, pravde nad zlom i nepravdom. Neka je večna slava svim žrtvama palim u bespoštednoj borbi za slobodu", naglasio je Višekrunić.

 

U punom jeku sezona radova na uređenju putne mreže

10.maj 2018.

Asfaltne baze rade punom parom, a putari u Smederevu imaju pune ruke posla. Mnogi radovi na gradskim i prigradskim ulicama već su započeli, a vrlo brzo počeće da se radi i na rehabilitaciji lokalnih puteva.

  

Završeni su radovi u Jagodinskoj ulici, u dužini od 320 metara, a nastavljeni u Vučačkoj u dužini od 754 metara, sa ivičnjacima i trotoarom duž jedne strane ulice. Prošle godine radilo se na rehabilitaciji starog Vučačkog puta, u dužini od 204 metra, tako da će sa ovim radovima asfaltom u tom delu grada biti presvučeno ukupno 754 metra kolovoza. Vrednost investicije je oko 14, 5 miliona dinara.

U planu je i rehabilitacija kolovoza u  Proleterskoj ulici, kao i dela Kolarskog puta, u dužini od 650 metara. Takođe, uskoro bi trebalo da počne  rekonstrukcija  dela  Knez Mihajlove ulice,  u dužini od 300 metara.

Jedan od važnijih poslova biće i rehabilitacija ulica pod kockom, odnosno zamena i prepakivanje postojećih, dok se ne steknu uslovi za potpunu rekonstrukciju. Kocka će se menjati i prepakivati u Balkanskoj i ulici Dositeja Obradovića na Carini, kao i u Kajmakčalanskoj ulici. Zamena kocke planirana je i u Sterijinoj, Ustaničkoj i ulici Vojvode Milenka. Ovaj posao vredan je oko 12 miliona dinara.

Takođe je raspisana javna nabavka za asfaltiranje dela Kajmakčalanske ulice, od ulice Oslobođenja u dužini od oko 260 metara.

Za nastavak kontinuiteta radova na uređenju atarskih i njivskih puteva u gradskom budžetu već su opredeljena određena sredstva, a u tom poslu očekuje se i dodatna finansijska pomoć iz republike.

 

FILMSKA TURNEJA SLOBODNA ZONA U SMEDEREVU

10.maj 2018.

Smederevo je jedan od gradova u kojima će se održati program Turneje filmskog festivala Slobodna zona.

 

Ove godine, u okviru majskog programa, pred bioskopskom publikom u Centru za kulturu Smederevo naći će se pet filmova sa prošlogodišnjeg izdanja Slobodne zone, održanog tokom novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala.

Misija Turneje Slobodne zone jeste da najširoj publici u gradovima i mestima širom Srbije ponudi na uvid vrhunski festivalski filmski program i da popularizuje kvalitetne igrane i dokumentarne filmove koji nisu deo uobičajenog bioskopskog repertoara, čime se doprinosi decentralizaciji kulture. Turneja je jedina filmska manifestacija ovakvog karaktera u zemlji.

Program Turneje u Smederevu će 14. maja otvoriti dokumentarni film „Dan oslobođenja", čija je tema nastup grupe „Lajbah" u Severnoj Koreji.

Drugi u nizu filmova koji će biti prikazani u okviru Turneje Slobodna zona je dokumentarni film „Čavela". Projekcija filma održaće se 15. maja. Uz pomoć svoje lirske strukture, ovo ostvarenje pruža gledaocima nadahnjujuće i intelektualno izazovno putovanje kroz život muzičke ikone i velike inspiracije Pedra Almodovara, Čavele Vargas.

Igrani film „Ćambra" koji je će biti prikazan 21. maja upoznaje gledaoce sa likom četrnaestogodišnjaka koji živi u maloj romskoj zajednici Ćambri u Kambriji. Kada njegov stariji brat nestane, Pio želi da pokaže da je spreman da ga zameni u procesu koji će ga naterati da se zamisli da li je zaista spreman da bude odrastao.

Prijateljstvo dečaka i jednog olinjalog psa u dalekim predelima Australije i sa njim povezana avantura koja menja život teme su igranog filma „Crveni pas: pravi plavi" koga će publika moći da pogleda u biskopu Centra za kulturu 22.maja.

Program Turneje biće zaključen 23. maja projekcijom filma „500 godina". Ovaj dokumentarac prikazuje proces koji je doveo Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji od suđenja bivšem diktatoru generalu Riosu Montu za genocid do narodnog pokreta koji je svrgao s vlasti tadašnjeg predsednika Otoa Pereza Molinu.

 

Sve projekcije počinju u 20 sati, a ulaz je slobodan.

 

Završen 35. Festival „Nušićevi dani“

30.april 2018.

Svečanim programom dodele festivalskih nagrada u Centru za kulturu Smederevo  završeni su 35. „Nušićevi dani", koji su  se ove godine odvijali pod sloganom „Nušićeva era, naša mera".

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija pripala je predstavi „Korešpodencija", prema delu Borislava Pekića u izvođenju Zvezdara teatra, a u režiji Gorčina Stojanovića.

Stručni žiri za dodelu nagrade za najbolju predstavu i nagrade „Milosav Buca Mirković" za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu ove godine radio je u sastavu - Goran Jevtić, dramski umetnik, predsednik žirija, Snežana Trišić, rediteljka i Tanja Šljivar, dramski pisac.

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, pripala je predstavi „Ožalošćena porodica" po delu Branislava Nušića, u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu, a u režiji Jagoša Markovića. Prosečna ocena koju je dobila predstava je 4,62 čime je ona, u pogledu suda publike, nadmašila ostale predstave u festivalskom programu.

Nagrada za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu po oceni stručnog žirija, koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića, esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, dugogodišnjeg saradnika festivala „Nušićevi dani" dodeljena je Borisu Isakoviću za uloge Stevana Savića i Todora Ivkovića u predstavi „Pod žrvnjem" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, po tekstu Dragoslava Nenadića, a u režiji Egona Savina.

Dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru je dramski umetnik Aleksandar Berček, a Nušićeve nagrade za afirmaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu reditelj Jagoš Marković.

Žiri za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru, kao i za dodelu Nušićeve nagrade za afirmaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu radio je u sledećem sastavu: Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica (predsednica žirija) i članovi: Radmila Živković, dramska umetnica, Miljana Kravić, profesor-master srpskog jezika i književnosti i član Gradskog veća zadužena za resor prosvete i obrazovanja i dr Zoran Maksimović, teatrolog.

Autori nagrada su vajari mr Vlasta Filipović i dr Zoran Kuzmanović.

Specijalno priznanje za kolektivnu glumačku igru i savremeno rediteljsko tumačenje Nušića dodeljeno je, prema stavu žirija u kome su Goran Jevtić, Snežana Trišić i Tanja Šljivar, predstavi "Žalujoča družina", po tekstu Branislava Nušića, u režiji Igora Vuka Torbice, u izvođenju Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja i Prešernovog gledališča iz Kranja .

U okviru svečanog programa dodele nagrada i zatvaranja festivala izveden je kabare „Nušiću u čast" u kome su učestvovali Vanja Milačić, Nebojša Dugalić i Zemunski kamerni orkestar.

 Plakete sa likom Branislava Nušića za najbolje glumačko ostvarenje večeri po  oceni publike dobili su Anica Dobra za ulogu Milice Njegovan u predstavi „Korešpodencija", Nebojša Ilić za ulogu Koste u predstavi „Urenbesna tragedija", Nela Mihailović za ulogu Vide u predstavi „Ožalošćena porodica", Boris Isaković za ulogu Stevana Savića i Todora Ivkovića u predstavi „Pod žrvnjem" i Darja Rajhman za ulogu Simke u predstavi „Žalujoča družina" („Ožalošćena porodica").

 

 

 

Da naš grad bude čistiji i lepši

27.april 2018.

U okviru prolećnog sređivanja Grada Smedereva ekipe JKP Zelenilo i groblja Smederevo uveliko rade na brojnim lokacijama.

 

Radnici su već neko vreme na terenu,a posle početne faze koja obuhvata mašinsko i ručno košenje zelenih površina, čišćenje i pranje saobraćajnica, usledilo je ulepšavanje našeg grada.

U toku je priprema zemljišta oko drvorednih sadnica nakon čega sledi sadnja cveća. Raznobojno mirisno cveće krasiće i metalne konstrukcije na trgu - piramide, ćupove i luk iznad fontane, kao i metalno drvo kod Gimnazije, gde će se sadnja prolećnog rasada sa centralnog dela proširiti i na periferne delove grada.

Radi se i na obnavljanju postojećeg parkovskog i drugog mobilijara.
JKP Zelenilo i groblja Smederevo, takođe, organizovano odnosi smeće sa cele teritorije grada, radi se u tri smene, svom mehanizacijom i radnicima, a ove nedelje očišćene su i divlje deponije duž Godominske ulice i Kovinske obilaznice, kao i stari Šalinački put (Industrijska zona).

Redovne usluge čišćenja i pranja asfaltiranih, betonskih i drugih površina za javne namene obavljaju se svakog dana po godišnjem planu i programu. Stoga apelujemo na građane da uklone nepropisno parkirana vozila kako bi došlo do kvalitetne realizacije svih poslova i nesmetanog rada Službe za održavanje higijene u gradu. Pozivamo, takođe, građane da svojim primerom daju doprinos u borbi protiv divljih deponija smeća tako što će svoj komunalni otpad odvoziti na Gradsku deponiju (u ulici Godominskoj bb.

Kontakt telefon je 026 / 46-30-200

 

U selu Lipe odata počast palim herojima

19.april 2018.

Komemoracijom i polaganjem venaca obeležena je 19. godišnjica od pogibije oficira 250. raketne brigade PVO - potpukovnika Blagoje Radića i kapetana prve klase Roberta Lajčaka. U ime lokalne samouprave venac su položili Bogoljub Spasojević, predsednik Skupštine grada i Radiša Jovanović, član Gradskog veća.

  

Izvršavajući borbeni zadatak u ataru sela Lipe, 19. aprila 1999. godine, od NATO bombe poginuli su naši sugrađani - potpukovnik Blagoja Radić i kapetan prve klase Robert Lajčak. Tim povodom svake, pa i ove godine, okupili su se kod spomen obeležja u Lipama predstavnici Vojske Srbije, lokalne samouprave,  brojnih udruženja i organizacija, kako bi, u prisustvu članova porodica Radić i Lajčak, minutom ćutanja i polaganjem venaca odali počast palim herojima.

„U odbrani otadžbine, uz svoj narod i vojsku, izvršavajući borbeni zadatak odgovorno, profesionalni i časno, naše kolege dale su najvrednije što su imali, dali su svoj život. Delo naših heroja postalo je zvezda vodilja svima nama kojima su patriotizam i otadžbina duboko u srcu. Moramo biti odlučni i jaki kao što su i oni bili. U znak sećanja na njih , kao simbol nezaborava, podignuto je ovo spomen obeležje koje podseća narod ovog kraja da su neki mladi životi založeni za slobodu i bolju budućnost svih nas. Čuvajmo uspomenu na naše poginule, jer su oni svojim životima sebe ugradili u budućnost i život Srbije. Dok budemo čuvali uspomenu na naše poginule kolege, njihova žrtva neće biti uzaludna. Briga, poštovanje i obaveza koju imamo prema njima nikada neće i nesme prestati. Slava im i hvala", rekao je u obraćanju prisutnima Predrag Kurćubić, komandant 1. raketnog diviziona PVO.

  

Potpukovnik Blagoja Radić rođen je 20. novembra 1961. godine. U 250. raketnoj brigadi PVO obavljao je dužnost komandira baterije za vođenje raketa i zamenika komandanta šestog raketnog diviziona u Smederevu. Na vatrenom položaju u selu Lipe 19. aprila 1999. godine od NATO bombe je teško ranjen. Odmah je prevezen na VMA, ali je ubrzo podlegao povredama. Posthumno je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

 

Robert Lajčak rožen je 19. januara 1968. Godine. Oficirsku karijeru započeo je u šestom raketnom divizionu PVO u Smederevu na dužnosti komandira baterije. Na vatrenom položaju u selu Lipe 19. aprila 1999. godine direktan pogodak avio-bombe Robertu je oduzeo život. Posthumno je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

 

 

Bijenalna nagrada - Jagošu Markoviću

17.april 2018.

Bijenalna nagrada za pozorišnu režiju - Nušićeva nagrada za afirmaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu za 2018. godinu, koju dodeljuje Festival „Nušićevi dani" u Smederevu, prema jednoglasnoj odluci žirija u sastavu: predsednica Ljiljana Stjepanović, glumica, i članovi: Radmila Živković, glumica; Miljana Kravić, član Gradskog veća zadužena za resor prosvete i obrazovanja Grada Smedereva i teatrolog dr Zoran Maksimović, dodeljuje se pozorišnom reditelju veoma osobene, bogate i markantne  poetike JAGOŠU MARKOVIĆU.

Kako stoji u obrazloženju „Markovićev veliki talenat i zanatska profesionalnost tokom bogate i plodne višedecenijske umetničke karijere u službi su razotkrivanja apsurda sadašnjeg vremena i njegovih (naopakih) vrednosti. Njegovo umetničko delanje, kako sâm kaže,  pokreću i motivišu ljubav, pozorište, umetnost i publika. Smatra da su pitanja smisla i lepote ključna pitanja kojima bi pozorište trebalo da se bavi. Snažno obeležje većine Markovićevih predstava su tužno-smešne, nakazno-komične i gorke paradigmatične priče".

U obrazloženju će biti izneto i primećivanje da „svi oni koji cene umetnost režije Jagoša Markovića, i kritika i gledaoci, smatraju da kada on postavlja predstavu, nepogrešivo nalazi adekvatan rediteljski ključ, a zatim - odgovarajućim scenskim sredstvima i preciznom podelom uloga - postiže zavidne umetničke rezultate."

 

Aleksandru Berčeku - nagrada za životno delo

17.april 2018.

Žiri za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru za 2018. godinu, koju dodeljuje Festival „Nušićevi dani" u Smederevu, u sastavu: predsednica Ljiljana Stjepanović, glumica, i članovi: Radmila Živković, glumica; Miljana Kravić, član Gradskog veća zadužena za resor prosvete i obrazovanja Grada Smedereva; i dr Zoran Maksimović, teatrolog, jednoglasno je odlučio da se ona dodeli velikanu našeg glumišta ALEKSANDRU BERČEKU.

U obrazloženju ove odluke ističe se da je Berček „pre svega nepokolebljivi čovek i umetnik, suvereni vladalac teatarskom scenom. U osvrtu na Berčekov rad i odnos prema umetnosti datom u sklopu obrazloženja, o velikom glumcu rečeno je sledeće: „Uveren da je umetnost najvažnija, dosledan je protivnik pozorišne rutine. Njegov glumački talenat odlikuju autentično tumačenje uloga, visoka glumačka inteligencija, intuitivnost, inventivnost i kreativnost, te velika sposobnost improvizacije, lakoća transformacije, profesionalnost i osoben scenski šarm. Berček svojoj glumi daje i poseban pečat prepoznatljiv po majstorskom korišćenju svedenih glumačkih sredstava."

 

„NUŠIĆEVA ERA, NAŠA MERA“

17.april 2018.

Pod sloganom „Nušićeva era, naša mera" u Smederevu se od 16.do 28. aprila održava 35. pozorišni festival „Nušićevi dani".

 

Programski segment „ U susret Nušićevim danima" započeo je 16. aprila projekcijom igranog filma „Narodni poslanik"  snimljenog 1964. godine po komediji Branislava Nušića. Rediteljsko ostvarenje Stoleta Jankovića koje daje komične portrete beskrupoloznih karijerista okupilo je velikane glume kao što su Mira Stupica, Mija Aleksić, Pavle Vuisić, prošlogodišnja dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru Milena Dravić...

Gradsko pozorište „Teatar 91" iz Aleksinca gostuje 17. aprila sa predstavom „Uhvaćen u mrežu" koju je prema tekstu engleskog pisca, glumca i reditelja Reja Kunija režirao Branislav Nedić. Najavljena kao urnebesna komedija, predstava „Uhvaćen u mrežu" upoznaje publiku sa peripetijama i komičnim obrtima do koji dolazi usled želje za međusobnim upoznavanjem dece rođene iz dve paralelne ljubavne veze glavnog lika.

„Srpska drama" Siniše Kovačevića u izvođenju amaterskog pozorišta „Obilić" iz Krnjeva biće na velikoj sceni Centra za kulturu Smederevo 18. aprila. Prema rečima reditelja Predraga Živanovića, delo je motivisano i obavezom prema našim precima, junacima koji su ispisali najsvetlije stranice srpske istorije, boreći se za slobodu i ideale.

Početak pretfestivalskog programa, 19. aprila. pozorišnoj publici donosi dve predstave. Jedna od njih je predstava za decu „Nesrećna Kafina", rađena u koprodukciji Centra za kulturu Valjevo i Šabačkog pozorišta koja nudi pozorišnu obradu dela Jovana Jovanovića Zmaja, i, prema svedočenju reditelja Nebojše Savića, govori o sreći vodeći mališane na srednjovekovni dvor i kroz zaplet u kome dvorska luda dobija ruku jedne princeze.

Istoga dana u Smederevu gostuje Narodno pozorište „Sterija" iz Vršca sa predstavom „Edmund Kin" po tekstu Hadija Kurića, a u režiji Irfana Mensura. Tematizujući pobunu, predstava kroz lik glumca Edmunda Kina, romantika i ekscentrika, pokreće pitanja o idealima, vrednostima i smislu preuzimanja rizika.

„Ženidbu i udadbu" prema čuvenom komadu Jovana Sterije Popovića izvešće glumci Kruševačkog pozorišta 20. aprila. Predstava u režiji Bojana Veljovića upućuje na unutrašnji sukob ljudskih nagona i društvenih konvencija.

 Predstava „Moj deda je aut" Beogradskog dramskog pozorišta biće u okviru pretfestivalskog programa igrana 21. aprila. Radi se o komadu koji otvara temu priznavanja homoseksualne orijentacije u porodici i koji, kako ukazuje  pisac komada Dušan Janković, ispituje granice isključivosti i razumevanja. Predstavu koja na duhovit način dočarava konflikt unutar porodice režirala je Đurđa Tešić.

Poslednja u nizu pretfestivalskih predstava je „Istočni anđeo", prema tekstu Ljiljane Lašić, a u režiji Dragoslava Ilića. Ovo delo bavi se gorućim temama današnjice, kao što su odnos prema Balkanu i Evropi u tragikomičnim maniru, a likove tumače Ljiljana Lašić, Ljiljana Stjepanović i Stevan Piale.

U ponedeljak, 23. aprila, biće i zvanično otvoreni 35. „Nušićevi dani". Nakon programa svečanog otvaranja, koji uključuje i otvaranje izložbe „Savremeni Nušić" studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, biće izvedena prva u nizu predstava uključenih u ovogodišnju festivalsku selekciju- „Korešpodencija" Zvezdara teatra po delu Borislava Pekića, u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza i u režiji Gorčina Stojanovića. Obrazovana ritmom dopisivanja članova imućne trgovačke porodice Njegovan, predstva je okrenuta pitanjima mitomanije, revolucije, veze između vlasti i naroda, ali i porodičnih nesuglasica. Likove na sceni oživeće umetnici dobro poznati široj publici- Branislav Lečić, Anica Dobra, Slavko Štimac, Branko Vidaković, kao i Jelena Stupljanin i Joakim Tasić.

Predstava „Urnebesna tragedija" po tekstu Dušana Kovačeviča" u izvođenju Ateljea 212, na repertoaru „Nušićevih dana" je 24. aprila. Kroz komične, duhovite, apsurdne, pa i tragične situacije, ova predstava otvara pitanja porekla, generacijskog nasleđa, krivice i identiteta, i prema sugestiji reditelja Marka Manojlovića,  devijacije intimnog pod pritiskom društvenog. U predstavi igraju Branislav Trifunović, Katarina Žutić, Nebojša Ilić, Branimir Brstina, Anica Dobra i drugi

Sa rediteljskim tretmanom Nušićeve „Ožalošćene porodice" od strane Jagoša Markovića festivalska publika će se upoznati 25. aprila kada će nastupiti glumci Narodnog pozorišta u Beogradu. Predstava koja kroz monumentalne slike priča o pohlepi, gramzivosti, moralnoj nakaznosti, ipak će ostaviti prostora i za svetlost duha. Umetnici potvrđene veličine i snage kao što su Radmila Živković, Nebojša Dugalić, Saša Torlaković, Slobodan Beštić tumače likove u ovoj predstavi koja nas podseća na Nušićevu neiscprnu aktuelnost i relevantnost.

Iste večeri, nakon predstave, u ambijentu kafane „Dardaneli" biće povodom obeležavanja 150 godina Narodnog pozorišta muzičko-poetski kabare „Da, to su bili dani" u kome učestvuju Nebojša Dugalić, Boris Pingović,  Nina Ćosić i Voja Savić.

U takmičarski program uključena je i predstava „Pod žrvnjem" Jugoslovenskog dramskog pozorišta", koju je istaknuti reditelj Egon Savin režirao prema delu Dragoslava Aleksića. Ova predstava, koje će biti izvedena 26. aprila otkriva svet periferije, umorno vegetiranje u vlažnim i prljavim straćarama i zapuštenim dvorištima, polusvet sa svojim razorenim porodicama, spreman na sve: na nož, krađu, prostistuciju, podvođenje...Na sceni će te programske večeri nastupiti Boris Isaković, Anita Mančić, Marko Janketić, Nenad Jezdić, Vesna Stanković i drugi.

Poslednje veče festivalskog programa, 27. aprila, biće u znaku još jednog savremenog čitanja  „Ožalošćene porodice" Branislava Nušića, koju će izvesti umetnici iz Slovenije, zajedničkog poduhvata Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja i Prešernovog gledališča iz Kranja, sa kojima je kao reditelj saradnju ostvario Igor Vuk torbica. Predstava koja donosi pozorišni prikaz jedne psihopatološke komune bez morala u hladnom ambijentu moći će da se prati sa srpskim titlom.

Završne večeri 36. „Nušićevih dana" biće svečano dodeljena Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru koja je, prema odluci žirija, ove godine pripala glumcu Aleksandru Berčeku, zatim Nušićeva nagrada za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu čiji je dobitnik reditelj Jagoš Marković. Biće proglašeni i dobitnici Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija, Nušićeve nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, kao i Nagrade „Milosav Buca Mirković" za najuspešnije glumačko ostvaranje festivala po oceni stručnog žirija.

Nakon dodele nagrada, publika će imati priliku da uživa u kabareu „Nušiću u čast" u kome učestvuju  Nebojša Dugalić i Vanja Milačić sa Zemunskim kamernim orkestrom.

Žiri koji će ove godine vrednovati predstave i glumačka ostvaranja i odlučivati o tome kome će biti dodeljena Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija, kao i Nagrade „Milosav Buca Mirković" za najuspešnije glumačko ostvaranje festivala čine: Goran Jevtić, glumac, Snežana Trišić, reditelj i Tanja Šljivar, dramski pisac.

 

Predstavnici japanske kompanije „Mayekawa“ posetili Smederevo

13.april 2018.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović primila je danas predstavnike japanske kompanije „Mayekawa"- Tsuyosi Hattandu, generalnog direktora „Mayekawa Europa", Toshiyuki Osawu, direktora odgovornog za građevinske projekte u kompaniji „Mayekawa"  i  Žikicu Andrejevića, direktora „Mayekawa SRB".

 

Japanska kompanija „Mayekawa bavi se proizvodnjom rashladnih sistema, uređaja i kompresora, a susret sa gradonačelnicom dr Jasnom Avramović bio je samo jedan u nizu razgovora oko dolaska ove svetski poznate kompanije u Smederevo.

Kako je rekao Tsuyosi Hattandu, generalni direktor „Mayekawa Europe", danas „Mayekawa" ima proizvodnju u 38 zemalja sveta, osnovana je 1924. godine, a 1971. osniva svoju firmu u Belgiji, okolini Brisela, kako bi krajnji kupci i u Evropi bili zadovoljni proizvodima i uslugama te kompanije.

„U međuvremenu naši postojeći proizvodni kapaciteti su toliko ispunjeni da smo počeli da razmišljamo o otvaranju novih kapaciteta i proširenju delatnosti. Odlučeno je da to budu Srbija i Smederevo, pre svega zbog mnoštva dosadašnjih dobrih relacija, među kojim važno mesto zauzima dugogodišnja uspešna saradnja sa Žikicom Andrejevićem, odnosno firmom „Klima" iz Smedereva, sa kojom „Mayekawa" posluje od 1993. godine", dodao je Tsuyosi Hattandu.

Početkom godine „Mayekawa" je nakon raspisanog tendera otkupila zemljište u Industrijskoj zoni, a potom je registrovana i stopostotno srpska kompanija „Mayekawa SRB".

„Bitno je da smo krenuli, da su nam pritom lokalna samouprava i dr Jasna Avramović pomogli  oko registracije i kupovine zemljišta, kao i izrade svih projekata vezanih za izgradnju proizvodnog objekta. Nadamo se da će takva dobra saradnja da se nastavi i da ćemo u što kraćem roku da završimo objekat. Novac je za tu namenu određen, investicija u prvoj fazi je oko dva miliona evra, a objekat će se graditi u tri faze. Nakon završetka prve planiramo zapošljavanje 15-30 radnika, sledeće godine 30-70, zatim 70-100, a na kraju i preko 200 radnika. Cilj nam je da se polako osvaja proizvodnja, jer se radi o izuzetno odgovornom, komplikovanom i visoko tehnološkom proizvodu koji će se montirati u Smederevu. Inače, u Industrijskoj zoni već se nalazi smederevska kompanija „Em Dip", koja će proizvoditi sudove pod pritiskom za potrebe „Mayekawa SRB", što, uz saradnju sa firmom „Klima", čitavom projektu daje dodatnu vrednost.

Ova fabrika neće biti neki industrijski gigant, ali će biti posebno zanimljiva sa aspekta kvaliteta, organizacije i znanja. I u njoj neće biti fluktuacije radne snage, jer je politika „Mayekawe" takva da radnici moraju da budu stimulisani što se tiče plata i uslova rada. Unutar hale neće biti postavljene kamere, jer se na taj način narušava privatnost zaposlenih. Tako Japanci razmišljaju, njihova svest im to ne dozvoljava", rekao je Žikica Andrejević, direktor „Mayekawa SRB".

Utisci Japanaca o Smederevu su veoma dobri, a slična su i razmišljanja dr Jasne Avramović o kompaniji „Mayekawa".

„Mi smo zahvaljujući Vladi Srbije i sada predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću 2014. godine dobili na potezu Slobodne zone 39 hektara zemlje. Svakako da ja kao gradonačelnik ne želim da ta zemlja bude prazna, želim što više fabrika na tom potezu, a naravno svaka fabrika nosi i određeni broj radnika koji će se tu zaposliti. Svako radno mesto je nama bitno. Mi smo prezadovoljni što je „Mayekawa" došla i što pravi grinfild halu kod nas, s obzirom da znamo da je više godina unazad  „Mayekawa" uspešno sarađivala i sa „Em Dipom" i firmom „Klima". Zadovoljni smo što će jedna tako velika korporacija imati svoju halu kod nas i širiti svoju proizvodnju. U prvoj fazi će se sagraditi hala od 2000 kvadrata, druga i sledeća faza predviđa gradnju još toliko proizvodnog prostora, tako da mi očekujemo na kraju projekta oko 6000 kvadrata i upošljavanje oko 200 do 300 radnika. Naravno, reč je o specifičnim zanatima, zanatima koji se dobro plaćaju. Kao i svakom drugom investitoru i kompaniji„Mayekawa" smo pružili maksimalnu podršku i logistiku u dobijanju svih dozvola na izradi projekata i pripremi drugih uslova za rad u želji da se fabrika što pre napravi. I dokle god i jedna parcela u Industrijskoj zoni bude slobodna trudiću se da dovodim investiture i zapošljavam naše ljude", rekla je dr Jasna Avramović.

 

Sportska oprema za osnovce i srednjoškolce

13.april 2018.

U cilju razvoja sporta dece i omladine i razvoja školskog sporta, Grad Smederevo obezbedio je funkcionalne sprave i rekvizite za 23 osnovne i srednje škole sa područja grada Smedereva.

Svakoj od 22 škole opredeljena je sportska oprema u vrednosti do 500 hiljada dinara, a podeljena je direktorima škola i nastavnicima fizičkog vaspitanja na svečanosti u prostorijama Gradske uprave.

Otvarajući skup, Miljana Kravić, članica Gradskog veća za resor prosvete i obrazovanja rekla je da je grad Smederevo, kao odgovorna lokalna samouprava, koja izuzetno vodi računa o deci i omladini i njihovom razvoju, nabavila vrednu sportsku opremu, koja će danas biti uručena predstavnicima 19 osnovnih i četiri srednje škole na teritoriji našeg grada.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović podsetila je najpre prisutne da već tri godine Gradska uprava upošljava sve profesore fizičkog vaspitanja sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, kao nastavak projekta koji su započeli Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo za omladinu i sport.

„Ovog trenutka lokalna samouprava plaća 30 profesora, koji sprovode nastavu za decu od prvog do četvrtog razreda. Želja nam je da deca od najranijeg uzrasta krenu sa sportskim obrazovanjem, da sebe pronađu u nekom sportu i vremenom postanu vrhunski sportisti".

Gradonačelnica je zatim naglasila da dugi niz godina unazad lokalna samouprava nije imala akciju nabavke sportske opreme za svaku školu, kako seosku, tako i gradsku, a u dogovoru sa profesorima.

Dogovoreno je, takođe, da škole koje su ušle u program renoviranja i energetske efikasnosti, pri čemu uređuju i svoje fiskulturne sale, nisu dobile u opremu u potrebnom obimu, a to su Gimnazija i osnovna škola u Saraorcima. Sve ostale škole dobile su svu opremu koju su tražile, u vrednosti do 500 hiljada dinara.

Gradonačelnica dr Jasna Avramović naglasila je, takođe, da ovo nije jedina akcija ovog tipa koju će grad sprovoditi, te da su podeljene sprave i rekviziti vrhunskog kvaliteta, što su potvrdili i stručnjaci iz Ministarstva za omladinu i sport.

Pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković istakla je, pre svega, značaj jedne ovakve akcije, jer, kako je rekla, veoma je važno da lokalne samouprave prepoznaju pravac i smer u kom Ministarstvo sve vreme ide, a grad Smederevo upravo to i čini.

„Ministarstvo prosvete ima tri prioriteta, a jedan od njih svakako je sport i zdravlje, povezano sa bezbednošću dece u svakom slučaju, jer bezbednost je neodvojiva od bilo kog cilja. Drugi pravac je digitalizacija i treći je reforma obrazovanja koju smo, nadam se, uspešno počeli od septembra. Ovde smo danas u prostoriji prepunoj sportskih rekvizita. Kada smo govorili o slobodnom kreiranju časova fizičkog bilo je raznih nedoumica, ali smo stalno isticali potrebu da profesori fizičkog budu kreativni, da angažuju decu u svakom trenutku, da deca treba da budu u školskim dvorištima i prirodi, da budu što više zajedno, da ih učimo socijalizaciji, jer ako imamo zdrav sport, onda nemamo nasilje. Nadam se da će vam ovi rekviziti omogućiti da na jedan lepši i lakši način održavate časove. Nastavnik je najvažniji u učionici, uvek to tvrdim, sve ostalo su pomoćna sredstva, ali je mnogo lepo kada ih imamo", naglasila je Vesna Nedeljković.

Svečanosti podele sportske opreme prisustvovali su, takođe, prof.dr. Ana Langović Milićević, državni sekretar Ministarstva prosvete, Miloš Kovačević, savetnik ministra za omladinu i sport, i Miša Ivković, pomoćnik gradonačelnice za obrazovanje.

 

 

 

 

 

Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture

13.april 2018.

Povodom Dana Muzeja, koji ove godine slavi 68. rođendan, svečano je otvorena nova izložbena postavka - „Smederevska tvrđava - od prestonice do spomenika kulture".

 

Pored velikog broja saradnika i drugih gostiju, svečanosti su prisustvovali dr Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, mr Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, i Danijela Vanušić, pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasleđa u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.

Postavka je realizovana zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Smedereva, a veliku zahvalnost Muzej duguje i brojnim saradnicima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta i na taj način podelili svoju ljubav prema istorijskom i kulturnom nasleđu Smedereva..

 „Izložba Smederevska trvđava - od prestonice do spomenika kulture je nova postavka smederevskog muzeja kojom smo želeli da afirmišemo kompleksno nasleđe ovog izuzetnog lokaliteta, kao jednog od nezaobilaznih na mapi Srbije, i najprepoznatljivijeg simbola Smedereva. Istorija smederevske Tvrđave ujedno je i istorija nastanka i razvoja grada Smedereva. Priča o Tvrđavi ujedno je priča o Srbiji 15. veka, despotu Đurđu Brankoviću i „prokletoj" Jerini, kulučenju pod Turcima, razaranju u Prvom i Drugom svetskom ratu, odnosu prema spomenicima kulture i njihovoj ulozi u urbanom pejzažu današnjice", rekla je, između ostalog, Tatjana Gačpar, direktorka Muzeja u Smederevu.

Novom postavkom, dodala je Tatjana Gačpar, dali smo najcelovitiji prikaz smederevske Tvrđave i kreirali nov okvir za njeno upoznavanje i razumevanje.

 „Novom izložbom želeli smo da redefinišemo shvatanja interpretacije smederevske Tvrđave u memoriji zajednice. Osim toga namera nam je da reafirmišemo vrednost koju Tvrđava ima, ali i da pozicioniramo Muzej kao centralno mesto za kreiranje identiteta Smedereva i njegove okoline zbog toga što je to važan preduslov za kvalitetniji i dinamičniji rad sa publikom i povećanje broja posetilaca. Uvereni smo da će izložba Smederevska tvrđava - od prestonice do spomenika kulture biti podjednako značajna i interesantna kao i prethodna postavka muzeja koja je uspešno komunicirala sa publikom i odolevala vremenu više od četiri decenije", naglasila je direktorka Muzeja.

Gradonačelnica dr Jasna Avramović  poručila je da će grad  Smederevo uvek podržavati,i, koliko god može, pomagati Muzej, jer Muzej je naša istorija i tradicija.

„Ono što je imperativ ove lokalne samouprave i Vlade Srbije jeste izmeštanje koloseka ispred Tvrđave, jer kada ih budemo uklonili, a na dobrom smo putu da to konačno učinimo, dosanjaćemo san svih Smederevaca da Tvrđava dođe pod okrilje UNESKA i da je restauriramo na način koji zaslužuje. Imamo najveću ravničarsku tvrđavu na Balkanu, njome se ponosimo i dičimo, i trudićemo se da iz godine u godinu još više ulažemo u renoviranje naše tvrđave i kulturu uopšte", rekla je, između ostalog, dr Jasna Avramović.

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu mr Bojana Borić Brešković  rekla je da nova izložbena postavka Muzeja za potku ima njeno trajanje, iskazujući cilj muzejskih pregalaca da se Muzej postavi kao središnje mesto prepoznavanja ukupnog identiteta Smedereva i njegove okoline, da na novi način pristupi interpretaciji nasleđa i da tako doprinese promeni doživljaja Muzeja.

„Jasno postavljeni cilj je uspešno ostvaren, i pred nama je izuzetan primer jedne atraktivne, savremene muzejske postavke koja će nesumnjivo steći naklonost velikog broja posetilaca"

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Republike Srbije Danijela Vanušić podsetila je da je afirmacija nasleđa jedan od važnih strateških ciljeva Ministarstva kulture i informisanja, koje se posebno zalaže da kulturni život u Srbiji bude bogatiji, raznovrsniji, i, pre svega, decentralizovan.

„Smederevo je jedan svetao primer kako se neguju kulturne vrednosti i potrebe lokalne zajednice, a koje se posle prenose i na celo društvo.Ova postavka, kako i njen naslov govori, daje najcelovitiji prikaz smederevske Tvrđave do sada i kreira novi okvir za njeno poznavanje i razumevanje. Sačuvana sećanja na njenu istoriju, izgrađena vrednost kulturnog nasleđa, koje se brižljivo čuva i prenosi sa generacije na generaciju, obogaćuje ne samo našu već i evropsku civilizaciju i kulturu".

Pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasleđa podsetila je, takođe, da je ovo ministarstvo u proteklih pet godina izdvojilo za restaoratorsko-konzervatorske  radove na obnovi Tvrđave više od 56 miliona, dok je za realizaciju projekta i radova na zgradi Muzeja izdvojeno oko osam ipo miliona dinara.

Na kraju svečanosti dodeljene su zahvalnice za dugogodišnju uspešnu saradnju i podršku u realizaciji projekta rekonstrukcije stalne postavke Muzeja u Smederevu. Među dobitnicima su akademik Momčilo Spremić, gradonačelnica dr Jasna Avramović , Grad Smederevo, Ministarstvo kulture i informisanja, Narodni muzej u Beogradu, Muzej srpske pravoslavne crkve, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Ambasada Savezne Republike Nemačke, i mnogi drugi.

U muzičkom trenutku nastupile su članice Crkvenog hor „Sloga" Sabornog hrama svetog Georgija u Smederevu.

 

 

 

 

JP Grejanje – Grejna sezona protekla bez većih problema

12.april 2018.

Grejna sezona se zvanično završava 15. aprila, ali zbog visokih spoljnih temperatura postrojenja JP Grejanje od 10. aprila nisu u pogonu. Ostaje, međutim, zakonska obaveza po kojoj moraju biti u pripravnosti sve do kraja ovog meseca.

„U ovom trenutku postrojenja nisu u pogonu, jer je spoljna temperatura 20-ak stepeni, a ukoliko se ovakav trend nastavi grejna sezona biće praktično završena zaključno sa 10. aprilom. Pratimo, naravno, vremensku prognozu i reagovaćemo ukoliko bude potrebno", kaže Vladimir Kulagić, direktor JP Grejanje.

Po njegovim rečima, ova zima bila je blaža od prethodne, što je vidljivo i po potrošnji energenta. Poseban kuriozitet ove grejne sezone je što je mart 2018. godine, ukupno posmatrano, bio za 25 - 30 odsto hladniji nego lane - za toliko je veća potrošnja energenta. U svakom slučaju sezona je protekla bez nekih većih problema u tehničkom pogledu.

„Poteškoća je bilo, ali sve su otklanjane u hodu, uglavnom noću kako to ne bi osetili korisnici naših usluga. Lično mislim da je većina korisnika, ne mogu da kažem svi, zadovoljna pruženim uslugama. Neki su to zadovoljstvo lično iskazali, ima naravno i onih koji su bili manje zadovoljni, ali siguran sam da je najmanji broj nezadovoljnih našim uslugama", ističe Kulagić.

Blaža zima uslovila je i manju potrošnju mazuta. Konačan izveštaj biće poznat nakon 15. aprila, kada se zvanično završava grejna sezona, a nezvanično potrošeno je oko 4000 tona mazuta, što je u odnosu na prethodnu godinu manje za 15-20 procenata.

Posebno raduje solidan procenat naplate poslednjih godina. Za 2017. kretao se između 85 i 90 odsto, a razlozi tome su redovnost isporuke toplotne energije i standardni kvalitet usluga koji pruža JP Grejanje. Sem toga sve je veći broj korisnika zainteresovanih za mogućnost reprograma duga za isporučenu toplotnu energiju, što takođe ima uticaj povećanje procenta naplate.

Do kraja meseca u JP Grejanje biće završen Plan remontnih aktivnosti, kako bi do početka naredne grejne sezone sva postrojenja bila spremna i bezbedna za rad. Programom poslovanja definisane su takođe investicije, a među njima Vladimir Kulagić izdvaja nabavku većih količina toplotnih cirkulacionih pumpi sa frekventnom regulacijom.

„Nekoliko godina unazad nije dovoljno ulagano u taj segment opreme. Više smo bili usmereni ka ugradnji SKADA sistema, odnosno razvoju centralnog nadzora i upravljanja radom toplotnih podstanica. Blizu smo da taj posao privedemo kraju, a sada je neophodno da sukcesivno započnemo zamenu cirkulacionih pumpi. Ne zato što postojeće nisu ispravne, već zato što su tehnički prevaziđene. Nove štede električnu energiju i daju bolje rezultate.U planu je i rekonstrukcija nekoliko kotlova, što svake godine radimo, dve deonice toplovoda, kao i druge aktivnosti koje ćemo, verujem, uspeti da realizujemo do početka naredne grejne sezone".

U JP Grejanje posebno ističu veoma dobru saradnju i korektne odnose sa osnivačem - Gradom Smederevom, i očekuju da bude još uspešnija u narednom periodu.

 

Uručeni ugovori strelcima za predstojeću protivgradnu sezonu

10.april 2018.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović uručila je strelcima ugovore za predstojeću sezonu odbrane od grada.

 

Grad Smederevo je među prvim gradovima u Srbiji koji dodatno stimuliše rad strelaca. U protekloj sezoni nadoknada je iznosila 10, a ove će strelcima mesečno iz gradskog budžeta biti isplaćivano po 12 hiljada dinara.

Prilikom podele ugovora gradonačelnica dr Jasna Avramović zahvalila se strelcima na dosadašnjem radu i zalaganju, profesionalnosti koju su pokazali, pomažući na taj način gradu i svim stanovnicima Smedereva.

„Ceneći vaš dosadašnji rad i pomoć, da ste na raspolaganju i danju i noću, za razliku od strelaca u nekim drugim gradovima, doneli smo odluku da vam ove godine povećamo mesečnu nadoknadu na 12 hiljada dinara, a potrudićemo se da sledeće sezone bude još veća", rekla je dr Jasna Avramović.

Inače, uz ova sredstva, Republički hidrometeorološki zavod strelcima isplaćuje mesečno četiri hiljade dinara, a ugovor traje šest meseci - od 15. aprila do 15. oktobra.

Na teritoriji grada Smedereva ima 17 lansirnih stanica (sve su aktivne ) sa 34 strelca, što nas svrstava u red nekoliko gradova sa maksimalnim brojem izvršilaca.

Tokom prošle sezone odbrane od grada sa smederevskih lansirnih stanica ispaljeno je 119 raketa, a preostalih 68 raspoređeno je po stanicama.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu planiraju da ove godine obezbede duplo više raketa nego lane, pa će svaka lansirna stanica na teritoriji grada Smedereva na početku sezone u proseku raspolagati sa po 10 raketa.

Ove godine za nabavku novih količina protivgradnih raketa u budžetu grada planirano je oko četiri miliona dinara.

 

Obeležena Gradska slava – Vaskrsni ponedeljak

09.april 2018.

Litijom, sečenjem slavskog kolača i svetom arhijerijskom liturgijom u Hramu svetog velikomučenika Georgija, uz prigodno posluženje i kulturno-umetnički program, Grad Smederevo obeležio je danas svoju slavu - Vaskrsni ponedeljak.

Litijom, koja se od Hrama svetog velikomučenika Georgija kretala centralnim gradskim ulicama, pored Gimnazije, do Karađorđevog duda, zatim ulicom Radosava Mirkovića, pa Knez Mihailovom ulicom nazad do Hrama svetog Georgija, danas je obeležena Gradska slava - Vaskrsni ponedeljak.
Obeležavanju slave, osim rukovodstva grada, sveštenstva i predstavnika privrednog, kulturnog i javnog života Smedereva, prisustvovao je veliki broj građana.
Obred osveštenja slavskog kolača i svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu svetog Georgija služilo je njegovo preosveštenstvo vladika braničevski Ignjatije, sa sveštenstvom Srpske pravoslavne opštine smederevske, a posle službe gradonačelnica dr Jasna Avramović, sa saradnicima, podelila je vernicima i građanima uskršnja jaja, slavski kolač, žito i drugo posluženje koje su pripremile vredne ruke članica udruženja žena sa teritorije grada Smedereva.
Čestitajući Smederevcima Vaskrs i Gradsku slavu, gradonačelnica dr Jasna Avramović poželela je svima dobro zdravlje, dug život i blagostanje.
„Obeležavanjem slave želimo da u naš grad vratimo osećaj zajedništva, da jednom u godini, na jednom mestu, poželimo jedni drugima i našem gradu dalji napredak koji je evidentan poslednjih godina. Želimo da se svakom Smederevcu vrati osmeh na lice, da sačuvamo porodice i vratimo zajedništvo, jer samo zajedništvom možemo mnogo toga da postignemo u interesu građana", poručila je dr Jasna Avramović.
Obeležavanje Gradske slave okončano je prigodnim kulturno-umetničkim programom, u izvođenju članova Ansambla narodnih igara i pesama Smederevo.

 

Raspored bogosluženja o Vaskršnjim praznicima

02.april 2018.

Srpska pravoslavna opština smederevska objavila je raspored bogosluženja u Sabornom hramu svetog velikomučenika Georgija povodom predstojećih Vaskršnjih praznika.

Juče, na praznik Cveti, 1. aprila, kojim  se obeležava ulazak Hristov u Jerusalim, održani su sveta liturgija i Večernje.

Na Veliki četvrtak (Veliko bdenije), 5. aprila, sveta liturgija Vasilija Velikog počeće u 8 i 30, a Treće bdenije (Dvanaest jevanđelja) u 18 časova.

Sutradan, na Veliki petak, 6. aprila, Večernje (Iznošenje plaštanice) biće služeno od 16 sati, ispovest je od 16 i 30 do 19 i 45, a opelo Hristovo (plač Majke Božije) počeće u 20 sati.

Na Veliku subotu - Blagovesti, 7. aprila, za 8 časova zakazana je sveta liturgija Vasilija Velikog.

U nedelju, 8. aprila, na Vaskrs bogosluženja počinju Jutrenjem u 7 sati, potom će se od 8 i 30 održati sveta liturgija Jovana Zlatousta, a Večernje (Devteropasha) od 16 sati.

Drugi dan Vaskrsa - Svetli ponedeljak, 9. aprila, je slava Grada Smedereva, a biće obeležena gradskom litijom od 7 i 45, rezanjem slavskog kolača i svetom arhijerejskom liturgijom od 8 i 30, a služiće je njegovo preosveštenstvo vladika Ignjatije.

Istog dana od 18 časova biće održano Večernje.

Na Svetli utorak - trećeg dana Vaskrsa, 10. aprila, u 8 i 30 počeće sveta liturgija, a Večernje u 18 časova.

 

Održano takmičenje recitatora „Pesniče naroda mog“

30.mart 2018.

Na tradicionalnoj gradskoj smotri recitatora „Pesniče naroda mog", održanoj 29. marta u Centru za kulturu Smederevo, učestvovao je ukupno 91 učenik. U kategoriji učenika nižeg uzrasta (od prvog do četvrtog razreda osnovne škole) takmičilo se 46 učenika. U kategoriji srednjeg uzrasta, u kojoj su svoje recitatorsko umeće demonstrirali prijavljeni učenici od petog do osmog razreda, učestvovalo je 34 učenika, a ove godine pesme je u okviru smotre govorilo i 11 srednjoškolaca.

Kvalitet recitacije procenjivao je tročlani žiri koga su činile Ivana Stevović, nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ „Branko Radičević" u Lugavčini, Jelena Hajošević, profesor srpskog jezika i književnosti u Ekonomsko-trgovinskoj školi i Biljana Kosanović, profesor razredne nastave u OŠ „Dimitrije Davidović".

Uzimajući u obzir akcentuaciju i dikciju, ostvarivanje misaono-emotivnih sadržaja pesme, prirodnost, izražajnost i sugestivnost recitacije, doživljajnu snagu, žiri je doneo odluku o tome kojih se pet takmičara iz svake kategorije izdvojilo po kvalitetu i plasiralo na Okružnu smotru recitatora u Velikoj Plani.

Prvo mesto u kategoriji nižeg uzrasta pripalo je Mileni Menčanin (OŠ „Dositej Obradović") , drugoplasirana je Anđelina Beljić (OŠ „Dimitrije Davidović"), treće mesto osvojila je Mila Simić ( OŠ „Dr Jovan Cvijić"), četvrto je pripalo Borisu Đorđeviću (OŠ „Dimitrije Davidović"), dok je peto mesto žiri dodelio Anastasiji Stojićević (OŠ „Vuk Karadžić" u Lipama).

U kategoriji učenika od petog do osmog razreda prvo mesto pripalo je Jeleni Pecelj (OŠ „Dimitrije Davidović"), drugo je osvojila  Angelina Vučković (OŠ „Branko Radičević"), a na trećem mestu našla se Lenka Stanojević (OŠ „Dimitrije Davidović"). Četvrto mesto pripalo je Borisu Bjeliću (OŠ „Dositej Obradović"), a peto Mileni Narandžić (OŠ „Sveti Sava" ).

Najuspešniju recitaciju među učenicima srednjih škola ostvarila je, prema proceni žirija, Anita Dabić (Gimnazija). Drugo mesto zauzeo je Milija Vojinović (Gimnazija), dok je treća pozicija pripala Dunji Petković (Muzička škola „Kosta Manojlović"). Nikola Petrović ( Tehnička škola) osvojio je četvrto mesto, dok je peto zauzela Anđelina Živković ( Tehnička škola).

 

 

Na gradskom takmičenju u sklopu projekta „NaPred - nauči preduzetništvo“ najbolji timovi Ekonomsko-trgovinske škole

29.mart 2018.

Na takmičenju učenika smederevskih srednjih škola u izradi biznis planova i veštinama njihovog prezentovanja, u okviru nacionalnog projekta „NaPred" - nauči preduzetništvo", svoje poslovne ideje i biznis planove prezentovalo je 15 timova, a  pored profesora Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda i predstavnika lokalne samouprave, ocenjivali su ih predstavnici kompanija „PKC", „Kaizen", „Fruvita" i „Tomi Trejd". One su,takođe, najuspešnijim timovima obezbedile prigodne nagrade. 

Na otvaranju, u ime gradonačelnice dr Jasne Avramović i lokalne samouprave, učesnike je pozdravila Miljana Kravić, članica Gradskog veća za resor prosvete i obrazovanja.

"Prepoznajući značaj razvoja preduzetničkog duha kod naše omladine, Grad Smederevo je sa zadovoljstvom dao podršku projektu "NaPred - nauči preduzetništvo". Pobediće najbolji među najboljima, ali važnije od nagrada je da je naša omladina učešćem u ovom projektu naučila da razvija sve one veštine koje nisu važne samo za oblast preduzetništva nego i za sve oblasti života, poput kreativnosti, preduzimljivosti, efektivnog upravljanja vremenom, sposobnosti planiranja i veštine komunikacije", rekla je, između ostalog, Miljana Kravić.

Prva tri mesta pripala su učenicima Ekonomsko-trgovinske škole. Najbolji je bio tim "Sfenterom" (Anja Vasiljević, Ana Ilić, Teodora Gajin, Irena Petrović, mentor nastavnik Marina Zlatanović), drugo mesto osvojila je ekipa pod nazivom „BioLand" (Sara Milojković, Milica Stoiljković, Nevena Stošić, Stevan Vuković, mentori nastavnici Slobodanka Subotić i Suzana Kulagić), dok je treće mesto pripalo timu "Zalogajčić" ( Verica Terzić, Sara Dobrić, Slađana Stevanović, Milena Živoinović, Lazar Nikolić, mentor nastavnik Biljana Marković).

Projekat „NaPred - nauči preduzetništvo" pokrenula je Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, uz finansijsku podršku Razvojne agencije Srbije i podršku poslovne zajednice organizovane u okviru Privredne komore Srbije.

Za nešto manje od osam meseci, koliko traje projekat, saradnja je uspostavljena sa 17 lokalnih samouprava u Srbiji i više od 50 srednjih škola, dok je radionicama o "Izradi biznis plana" i "Veštini prezentovanja" obuhvaćeno više od 2000 srednjoškolaca. 

Finalno takmičenje na nacionalnom nivou biće organizovano krajem aprila u Beogradu.

 

 

Projekat „NaPred - nauči preduzetništvo“

26.mart 2018.

U sklopu projekta „NaPred - nauči preduzetništvo" 14 timova smederevskih srednjih škola i ove godine predstaviće na gradskom takmičenju svoje biznis-planove i poslovne ideje pred profesorima i predstavnicima iz sveta realnog biznisa.

Projekat „NaPred-nauči preduzetništvo" osmislila je Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (VŠPEP ) iz Beograda, u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, a u okviru saradnje fakulteta, srednjih škola i lokalnih samouprava.

Realizuje se u 36 srednjih škola iz 17 gradova i opština Republike Srbije, među kojima je i Smederevo.

Takmičenje timova učenika srednjih škola Smedereva održaće se u sredu, 28. marta, u Koncertnoj sali Centra za kulturu Smederevo, sa početkom u 10 časova.

Pored profesora VŠPEP i predstavnika lokalne samouprave svoje učešće u radu žirija takmičenja potvrdile su kompanije „Kaizen", „PKC" i privatni preduzetnici „Fruvita" i „Tomi trejd".

Cilj projekta je afirmacija preduzetništva i obrazovanja za preduzetničke veštine srednjoškolaca na nacionalnom nivou i svojevrsni je nastavak prošlogodišnjeg projekta „Mladi preduzetnik".

Oblast preduzetništva je na nivou celog društva prepoznata kao pitanje od vitalnog značaja. Prošlu godinu Vlada Republike Srbije označila je godinom preduzetništva, a čitavu narednu deceniju decenijom preduzetništva.

 

Smederevo odalo počast poginulima u NATO agresiji

24.mart 2018.

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca u Smederevu su obeleženi Dan sećanja na stradale sugrađane i 19. godišnjica od početka NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Venac u ime grada Smedereva položili su Bogoljub Spasojević, predsednik Skupštine grada, i Dejan Milenković, član Gradskog veća.
Pored predstavnika lokalne samouprave, pripadnika Vojske Srbije - Komande Garnizona Požarevac i Policijske uprave Smederevo, komemoraciji su prisustvovali članovi porodica stradalih, predstavnici boračkih udruženja i civilnih organizacija.
O danima agresije, stradanjima i žrtvama koje su podneli pripadnici vojske i policije, ali i civili, govorio je Bogoljub Spasojević, predsednik Skupštine grada.
On je podsetio da su NATO agresija i bombardovanje nezabeleženih razmera u dosadašnjoj istoriji ratovanja usledili bez odluke Saveta bezbednosti UN, da su se naša vojska i policija efikasno suprostavili agresoru, gušeći istovremeno oružanu pobunu  Albanaca na Kosovu i Metohiji, te da su vremenom meta agresora sve češće bili i ciljevi koji se nikako ne mogu svrstati u vojne.
„I danas, 19 godina kasnije, iz podsvesti još uvek dopiru do nas zaglušujući zvuci sirena, preteće brujanje aviona, eksplozije,...I pitanje - zašto? Zašto su nas napali i ubijali, zašto je NATO alijansa napala našu malu i ponosnu zemlju!? Valjda će neko, sada ili nekada, doći do odgovora. Tugu i bol za nastradalima niko i nikada neće nam nadomestiti", rekao je, između ostalog, Bogoljub Spasojević
Imena naših sugrađana žrtava NATO agresije ispisana su na spomen obeležju palim ratnicima, delu akademskog vajara Zorana Kuzmanovića. Reč je o pripadnicima policije i vojske -  Branislavu Nikoliću, Radiši Đorđeviću, Mlađanu Radojkoviću, Ademu Beriši, Staniši Paviću, Draganu Komarici, Robertu Lajčaku, Blagoji Radiću, Ivici Serafinoviću - Civiju, Toplici Iliću, Bojanu Radojkoviću, Dejanu Sedlareviću, Miroslavu Miloševiću i Milutinu Dobriću.
Podsetimo, prvog dana vazdušnog napada NATO avijacije oko 20.10 sati gađana je raketna baza u selu Vučak kod Smedereva, a za 11 nedelja bombardovanja i trajanja operacije "Milosrdni anđeo" gađani su most na Dunavu, Industrijska zona, glavna trafo-stanica Železare, postrojenja Jugopetrola.

 

Deca su naše najveće bogatstvo

23.mart 2018.

Grad Smederevo je po prvi put put ove godine obradovao roditelje podelom auto-sedišta za bebe, a 12-ti put od 2016. godine, kada  je počela da se sprovodi ova akcija na inicijativu gradonačelnice dr Jasne Avramović i Saveta za bezbednost saobraćaja. Danas su podeljena 203, a ukupno do sada 1834 sedišta. Ovom ali i mnogim drugim akcijama lokalna samouprava je još jednom pokazala da na pravi način vodi računa o najmlađima, njihovoj bezbednosti u saobraćaju, ali i povećanju nataliteta.

 „Vlada Republike Srbije i naš predsednik Aleksandar Vučić ulažu mnogo napora da se deca kod nas što više rađaju. Zato sa radošću mogu da kažem da je Smederevo grad u kojem se natalitet prošle u odnosu na prethodnu godinu povećao, ali i da tu ne treba da stanemo", izjavila je dr Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva obraćajući se roditeljima.

 Gradonačelnica je takođe podsetila da se u Smederevu otvaraju nova radna mesta i stiču  sve bolji uslovi za stvaranje porodica, tako da više nema mesta raznim „opravdanjima" za nerađanje dece, obećavši da će za Smederevo i ubuduće od prioritetne važnosti biti deca i stvaranje što boljih uslova za njihov razvoj.

Uz čestitke i želje za dobro zdravlje gradonačelnica je uputila poziv roditeljima da učine sve kako bi Smederevo vremenom postalo rekorder i u rađanju.

„Ako smo rekorderi u fabrikama i broju zaposlenih, hajde da budemo rekorderi i u broju beba. Svako dete koje rodite i iškolujete to je i vaša lična fabrika, jer to će dete sutra stvarati kapital, radiće i vama pomagati. Onako kako ste se vi brinuli o njima kad su bili mali, tako će oni da se brinu o vama kada vi ostarite. Prema tome mnogo su nam bitna deca, ona su naše najveće bogatstvo", naglasila je dr Jasna Avramović.

Gradonačelnica je ukazala i na podatak da od 2012. godine u Smederevu nije bilo dece poginule u saobraćaju, čemu je doprinela ova, ali i sve ostale akcije koje se sprovode u Smederevu u cilju podizanja nivoa bezbednosti u saobraćaju.

Ova akcija, ne samo da povećava bezbednost najmađih putnika u saobraćaju, što je najbitnije, nego predstavlja i pomoć roditeljima, imajući u vidu da nabavka auto-sedišta predstavlja značajan trošak.

Po rečima dr Jasne Avramović  grad Smederevo planira da nastavi ovu akciju, tako da će i ubuduće svaka novorođena beba dobiti sigurnosno auto sedište.

Pravo na dodelu auto sedišta ostvaruje svaka porodilja koja na dan rođenja deteta ima prebivalište na teritoriji Smedereva.

 

JKP Zelenilo i groblja – sneg se danonoćno čisti sa javnih površina

23.mart 2018.

Ekipe Zimske službe JKP Zelenilo i groblja Smederevo angažovane su danonoćno na raščišćavanju saobraćajnica i drugih javnih površina od snega i leda. Radi se po utvrđenim prioritetima, a pored gradskih prohodni su i seoski putevi.

Do sada su potrošene 122 tone mešavine agregata, a samo prethodne noći 54 tone. Za održavanje javnih pešačkih površina, odnosno trgova, trotoara i stepeništa, utrošeno je oko 500 litara tečnog kalcijuma i tona granula.

JKP „Zelenilo i groblje" apeluje na sugrađane da  redovno čiste čiste sneg sa prilaznih puteva, staza i trotoara ispred svojih kuća, zgrada ili poslovnih prostora, te da uklone nepropisno parkirana vozila kako bi se kvalitetno realizovali svi planirani poslovi na održavanju higijene grada u zimskim uslovima.

 

Održana 109. sednica Gradskog štaba za vanredne situacije

23.mart 2018.

Povodom novih snežnih padavina i niskih temperatura danas je održana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije.

Štab je informisan da su angažovani svi raspoloživi kapaciteti i mehanizacija u cilju održavanja redovnog funkcionisanja grada, kao i da su nadležne službe u stalnoj komunikaciji i sinhronizovanom delovanju.

Na sastanku je konstatovano da su zimske službe konstantno na terenu, da se saobraćajnice čiste redovno prema prioritetu, da se javni gradski prevoz, uz manja kašnjenja, odvija po predviđenom režimu, a zdravstvene ustanove funkcionišu uobičajeno.

Na sastanku Štaba dogovoreno je da će sve vitalne ustanove i službe nastaviti da rade pojačano u cilju obezbeđivanja nesmetanog odvijanja života u gradu.

Konstatovano je, takođe, da je zbog rasta nivoa vodostaja Dunava proglašena redovna odbrana od poplava, ali da se u narednom periodu ne očekuju poplave.

 

JKP ZELENILO I GROBLjA NASTAVLjA BORBU PROTIV DIVLjIH DEPONIJA

15.mart 2018.

Veliko prolećno spremanje grada - pridruži se!

 

Uskoro nam i kalendarski stiže proleće, a već sa prvim lepim danima počelo je tradicionalno veliko prolećno čišćenje grada, ali i privatnih dvorišta i drugih površina, iznošenje šuta i drugog komunalnog otpada koje se nakupilo tokom zime.

To je bio povod da i nadležni u JKP Zelenilo i groblja pokrenu akciju velikog prolećnog spremanja i pozovu građane da svojim primerom daju doprinos u borbi protiv divljih deponija smeća. I to tako što će svoj komunalni otpad ubuduće odvoziti na Gradsku deponiju (u ulici Godominskoj bb), a u tome će im, uz određenu novčanu nadoknadu, pomagati radnici tog preduzeća.

Obaveštenje o toj akciji, sa cenovnikom usluga vanrednog deponovanja komunalnog otpada, JKP Zelenilo i groblje već je poslalo građanima uz mesečne račune za odnošenje smeća, a prve reakcije su više nego pozitivne.

Odvoz i deponovanje čiste zemlje i šuta se ne naplaćuje.

Sve informacije o ovoj vrsti usluge zainteresovani građani mogu da dobiju putem telefona 026/ 46-30-200.

 

FESTIVAL MUZIČKOG STVARALAŠTVA DECE I ODRASLIH „CVRČAK 2018“

14.mart 2018.

Kroz veliku scenu Centra za kulturu na 15. Festivalu muzičkog stvaralaštva dece i vaspitača „Cvrčak" , koji je danas održan u Smederevu, prošlo je više 600 učenika i 160 odraslih učesnika iz 14 gradova.

Tradicionalno martovsko okupljanje predškolaca Srbije, koji na sebi svojstven način najavljuje dolazak najlepšeg godišnjeg doba - proleća, obeležili su veoma kvalitetni i raznovrsni muzički žanrovi, maštovite ideje dece i vaspitača i zanimljivi kostimi. Veliki broj dece i roditelja imali su i ove godine šta da vide, a učesnici festivala nauče jedni od drugih.

Među njima bili su deca i vaspitači iz svih objekata PU „Naša radost" Smederevo.

Za nedelju dana biće održana analiza festivala, a najboljim učesnicima podeljene i nagrade žirija.

 

Predstavljen ROMACTED program

07.mart 2018.

Program "ROMACTED" čiji je cilj jačanje posvećenosti institucija, njihovih kapaciteta, znanja i veština u radu na inkluziji Roma i Romkinja, predsedniku Skupštine grada Smedereva Bogoljubu Spasojeviću, članu Gradskog veća za mesne zajednice i infrastrukturu Mirku Đuriću, članu Gradskog veča za javna preduzeća Dejanu Milenkoviću , koordinatorki za romska pitanja Đulijeti Sulić, danas su prezentovali predstavnici Tima Saveta Evrope za Rome i Romkinje i Kordinacionog tela za praćenje Strategije za socijalno uključivanje Roma u Republici Srbiji

Prema rečima Projektne službenice Saveta Evrope Vere Kurtić, ovo je projekat koji uz podršku Evropske unije u Srbiji sprovodi Savet Evrope u sedam zemalja Zapadne Evrope i Turskoj, a fokusiran je na izgradnju političke volje i podršci lokalnim samoupravama da izgrade kapacitete za podršku romskoj zajednici, ali i podršku romskim zajednicama da unaprede svoj sopstveni život. Opštinama i gradovima biće obezbeđeno sve ono što lokalne samouprave iskažu kao potrebu, a u romskim zajednicama  inicirat će se  formiranje lokalnih akcionih grupa koje će činiti građani i građanke a za podršku njihovim potrebama. Istaknuto je da je prednost ROMACTED metodologije što se zasniva na lokalnom kontekstu i odslikava istinske potrebe zajednice.

Sastanku su,  pored projektne službenice Saveta Evrope  Vere Kurtić,prisustvovali predstavnica Stručne grupe Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za praćenje implementacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja  Danijela Lakatoš i Dragan Gračanin  iz Fokal Point Romacted Program-a u Srbiji.

Grad Smederevo  je jedna od  10 potencijalnih  gradova/opština u Srbiji, od ukupno 50 u kojima se realizuje program na području Zapadnog Balkana i Turske.

Prva faza programa "ROMACTED" koji je nastao na osnovu iskustava programa ROMED i ROMACT, trajaće tri godine, a njegovu realizaciju podržala je i Vlada Republike Srbije.

 

Smotra „Slavski kolač“ – negovanje nematerijalnog kulturnog nasleđa i tradicije srpskog naroda

26.januar 2018.

U okviru Svetosavskih svečanosti u Gradskoj galeriji savremene umetnosti je po drugi put organizovana smotra „Slavski kolač" na kojoj su vredne smederevske domaćice prezentovale svoje umeće u pravljenju slavskih kolača, najvažnijih simbola krsne slave kao najvećeg porodičnog praznika u Srba. Ogromno interesovanje učesnika, njihov talenat, trud i zalaganje, lepota ukrasa od testa, koja je dosegla veličine istinskih umetničkih dela, i ponos zbog poštovanja i negovanja svetle srpske pravoslavne tradicije učinili su da ova smotra na pravi način ulepša nedelju svetosavlja u našem gradu. Najboljima među najboljima pehare je uručila dr Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, a sve učesnice dobile su zahvalnice lokalne samouprave.

 

Od vremena Svetog Save, koji je uveo u praksu obred krsne slave na liturgijskoj osnovi, kasnije s vremenom uobličavan do današnjeg oblika, prošlo je osam vekova, ali vreme koje prolazi kao da sve više ojačava negovanje pravoslavnih običaja i tradicije u srpskom narodu. Dokaz za ovu tvrdnju bila je još jedna uspešna organizacija smotre „Slavski kolač" koja je u okviru 29. Svetosavskih svečanosti u našem gradu okupila čak 133 vrednih smederevskih domaćica.

Na izložbi takmičarskog karaktera, kojoj su prisustvovali dr Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, Jasmina Vojinović, članica Gradskog veća za resor ruralnog razvoja, Branče Stojanović, zamenik predsednika Skupštine grada, kao i mnogobrojni posetioci, ljubitelji srpskih narodnih običaja, bilo je sve vreme prisutno ogromno oduševljenje neverovatnom lepotom slavskih kolača.

Smederevske domaćice takmičile su se svojim umećem u trima kategorijama: tradicionalni slavski kolač, najlepše ukrašen slavski kolač i svetosavski slavski kolač. Stručna komisija, koju su činili Gordana Miletić, etnolog Muzeja u Smederevu, Mirjana Radovanović, istoričar umetnosti i bibliotekar Narodne biblioteke Smederevo, i sveštenik Vladimir Popović, imala je težak zadatak da među jednakima odabere najbolje.

U kategoriji tradicionalni slavski kolač pobednice su:

1. Ljubinka Popović- Zlatno brdo

2. Miuaca Živana Anka- Plavinac

3. Verica Pavić-Plavinac

 

U kategoriji najlepše ukrašen slavski kolač na smotri su najbolje bile:

1. Dragana Stojanović-Zlatno brdo

2. Mileva Stojković-Ralja

3. Snežana Nikolić-Skobalj

 

U kategoriji svetosavski slavski kolač nagradama su ovenčane:

1.Mira Blagojević-Lipe

2.Radmila Nikolić-Drugovac

3. Milica Mitrović-Vučak

 

„Vi ste danas dokazale da ste najverniji čuvari pravoslavnog nasleđa i običaja, jer ste u pravljenje slavskih kolača utkale svu svoju ljubav, iskrene želje i privrženost porodičnom ognjištu", istakla je prilikom dodele nagrada gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović sažimajući u toj poruci srž smisla i značaja ovog divnog svetosavskog okupljanja u Smederevu.

 

Sporazum o saradnji Grada Smedereva i Ekonomskog fakulteta u Beogradu

25.januar 2018.

Radi usavršavanja smederevskih studenata i njihovog sticanja radnih iskustava već tokom studija na stručnoj praksi u institucijama i preduzećima u nadležnosti lokalne samouprave, Grad Smederevo potpisao je Sporazum o saradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Ekonomski fakultet u Beogradu donirao je Narodnoj biblioteci Smederevo vrednu donaciju knjiga u vrednosti od 200 000 dinara, čime je omogućeno formiranje bibliotečkog fonda od 150 stručnih izdanja iz oblasti ekonomskih nauka.

 

                Na obostrano zadovoljstvo i sa željom da se još više omogući usavršavanje smederevskih studenata potpisan je Sporazum o saradnji između Grada Smedereva i Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Sporazum su potpisali dr Jasna Avramović, gradonačlenica Smedereva, i prof. dr Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

            „Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu trenutno studira 150 studenata iz Smedereva, od čega je najveći broj učenika Ekonomsko-trgovinske škole i Gimnazije. Zato Smederevo nije slučajno izabrano kao jedan od svega nekoliko gradova sa kojima uspostavljamo tešnju saradnju. Grad Smederevo će omogućiti studentima završnih godina da obave određene studentske prakse u preduzećima i institucijama koje su u nadležnosti lokalne samouprave, čime će se otvoriti u budućnosti perspektiva povratka mladih Smederevaca u zavičaj i verovatno ostanak u svom gradu. Nakon obavljene prakse studenti će od nadležnih u Smederevu dobijati izveštaj o primenljivosti njihovog znanja u praksi, veštinama za obavljanje posla, a izveštaji će sadržati i sugestije za dalje unapređenje znanja i sposobnosti", istakao je prof. dr Branislav Boričić, dekan fakulteta, dodajući da će studenti prema potpisanom sporazumu biti u mogućnosti da prva radna iskustva steknu tokom studija, da usavrše poslovne veštine i budu konkuretni na tržištu rada čim završe fakultet, a da će lokalna samouprava imati priliku da regrutuje mlad i sposoban stručni kadar za poslove iz svog delokruga.

            „Ovakav vid saradnje doprineće da što veći broj mladih ostane u svojim gradovima i u Srbiji, a to je upravo i primarni cilj naše lokalne samouprave - da mladi Smederevci, koji u velikom broju imaju znanje, stručne kvalifikacije i motivisanost za rad potraže najpre šanse za budućnost u svom Smederevu", ocenila je dr Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, ne skrivajući zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma.

            Ekonomski fakultet u Beogradu donirao je Narodnoj biblioteci Smederevo 150 naslova stručne literature koji će obogatiti bibliotečki fond i biti od koristi studentima.

            „Donacija „Ekof biblioteke" je veoma značajna za smederevsku Biblioteku, s obzirom na to da je svaki drugi smederevski student član ove važne ustanove u našem gradu. Mi inače imamo problem sa nabavkom stručne literature, poput izdanja Ekonomskog fakulteta koji je vrlo ozbiljan i kvalitetan izdavač, pa je zato ova donacija posebno dragocena", zaključila je Marina Lazović, direktorka Narodne biblioteke Smederevo.

 

U slavu Nemanjića – dva značajna predavanja istoričara u Smederevu

25.januar 2018.

Večita aktuelnost istorijskih tema, popularnost svetorodne vladarske loze Nemanjića u srpskom narodu i ogromno interesovanje publike obeležilo je gostovanje dva univerzitetska profesora u našem gradu povodom 29. Svetosavskih svečanosti. Sale Centra za kulturu i Istorijskog arhiva, organizatora predavanja o Nemanjićima, bile su tesne za sve zainteresovane Smederevce koji su uživali u zanimljivim besedama prof. dr Radivoja Radića i doc. dr Borisa Stajkovskog, kao i u otkrivanju nepoznatih istorijskih činjenica koje pomažu da se bolje sagleda značaj slavnih srpskih predaka, onih koji su utemeljili samostalnost srpske države i nacije.

 

            Povodom Svetosavskih svečanosti u Smederevu, a u svetlu obeležavanja važnih godišnjica, prošlogodišnjeg obeležavanja osamsto godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog za kralja, i budućeg obeležavanja osamsto godina samostalnosti srpske pravoslavne crkve, gosti Smedereva bili su prof. dr Radivoj Radić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i dr Boris Stajkovski, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, obojica značajna imena u svetu naučnih istraživanja.

            Dok je prof. dr Radivoj Radić, srpski najpoznatiji vizantolog, besedio o nastanku kraljevine u Srbiji, procesima, okolnostima i delovanjima ključnih aktera na putu izgradnje srpske države u Srednjem veku, dr Boris Stajkovski osvetlio je svojim predavanjem uticaje Istoka i Zapada na Nemanjiće.

            Mnogobrojna publika, sastavljena od Smederevaca različitih uzrasta kojima je zajedničko interesovanje za istorijske aspekte nastanka i razvoja srpske države od Srednjeg veka do današnjeg doba, bila je oduševljena lucidnošću profesora, njihovom veštinom besedništva i spretnošću u prezentovanju istorijskih podataka i uzročno-posledičnih veza i odnosa koji su uticali na dobijanje oreola svetorodnosti Nemanjića, utemeljivača samostalne srpske crkve, države, ktitora najlepših srpskih manastira, autora mnogih crkvenih i svetovnih zakona na kojima je počivalo uređenje srpske države u njihovo doba.

            Da su predavanja o Nemanjićima zaslužila epitet uspešnih, dokazuje i radoznalost posetilaca koji su dugo nakon profesorskih beseda postavljali pitanja želeći da odgonetnu tajne moći onih koji su nam kao potomcima u amanet ostavili slavnu prošlost. Niko nije mogao, podstaknut nadahnutim pričama profesora, da se otme utisku da je ponosan na slavno poreklo i prošlost u kojoj je Srbija, zahvaljujući sposobnim vladarima iz loze Nemanjića, bila jedna od najznačajnih država u Evropi.

            Centar za kulturu i  Istorijski arhiv u Smederevu su, kao organizatori ovih svetosavskih programa, veoma zadovoljni odzivom publike, pa se nametnuo zaključak da treba što češće ovakvim dešavanjima bogatiti raznovrsne obrazovne programe u našem gradu.

            Predavanjima su prisustvovale i Miljana Kravić, članica Graskog veća za resor prosvete i obrazovanja, i Svetlana Mihajlović, članica Gradskog veća za resor kulture.

 

Otvorene 29. Svetosavske svečanosti u Smederevu

24.januar 2018.

Programima Narodne biblioteke Smederevo, Muzeja u Smederevu i Centra za kulturu u ponedeljak su otvorene 29. Svetosavske svečanosti u našem gradu. Radi negovanja svetle svetosavske tradicije, oživljavanja lika i dela onoga koji je srpski narod oplemenio iskrom prosvetiteljstva učeći nas dobroti i mudrosti, u periodu od 22. do 28. januara Grad Smederevo po dvadeset deveti put organizuje manifestaciju na kojoj će se bogatim i raznovrsnim obrazovnim i kulturno-umetničkim programima, u čijoj su pripremi učestvovale sve ustanove obrazovanja i kulture, pravoslavna crkva i lokalna samouprava, svečano i dostojanstveno obeležiti svetosavlje u našem gradu, nekadašnjoj srpskoj prestonici.

 

Po davno utvrđenoj tradiciji Svetosavske svečanosti su i ove godine otvorene programima Narodne biblioteke Smederevo, najstarije ustanove kulture u našem gradu. „Sveti Sava - plamen vere i moć znanja" - izložbe knjiga o najvećem srpskom svetitelju na različitim odeljenima Biblioteke, pozajmnom, dečjem, naučnom i u seoskim ograncima prikazaće bogatstvo književnog, naučnog i likovnog stvaralaštva o Svetome Savi.

            U Galeriji Centra za kulturu Smederevo otvorena je Izložba grafika Svete Gore, koja sadrži otiske grafika iz svetogorskih manastira Hilandara, Simonopetre i Kelije Svetoga Ilije. Izložbu koju čine otisci dobijeni na blagoslov, načinjeni na stari, izvorni način, ručno, jedan po jedan, rukom protomajstora štamparije Rodoljuba Karanovića i majstora Branislava Ješića, kao i tehnologa-zaštitara Ivana Tričkovića, otvorila je Svetlana Mihajlović, članica Gradskog veća za resor kulture.

            U Muzeju u Smederevu, u prisustvu velikog broja posetilaca različitog uzrasta i interesovanja, otvorena je mini-izložba „Minijature na vrhu olovke" mladog i darovitog Smederevca Filipa Stevića, kao i izložba Dvorska kancelarija despota Đurđa Brankovića", koja sadrži učeničke kaligrafske radove, minijature, ligature i iluminacije i radove Svetozara Pajića Dijaka.

Na otvaranju izložbi obratile su se Tatjana Gačpar, direktora Muzeja, i Višnja Vasiljević, profesor istorije, jedan od autora projekta koji je rezultirao divnom izložbom učeničkih radova. Kako je na otvaranju izložbe istaknuto, cilj projekta „Dvorska kancelarija despota Đurđa Brankovića", podržanog od strane Centra za promociju nauke, bio je da se učenicima predstavi način rada i funkcionisanja državnog aparata srednjovekovnih vladara, ali pre svega oživljavanje drevnog zanata i plemenite veštine kaligrafije kroz prepisivanje Esfigmenske povelje i savremenih tekstova. Posetioci izložbe bili su oduševljeni učeničkim radovima nastalim na mnogobrojnim radionicama, lepim pisanjem i oslikavanjem koje razvija strpljenje, poštovanje i posvećenost -  već pomalo usnule osobine u brzom savremenom dobu u kojem živimo.

            Nastup crkvenog hora „Sloga" i Mileta Đurđevića, učenika MŠ „Kosta Manojlović" oplemenili su program Muzeja u okviru Svetosavskih svečanosti.

            Narednih dana Smederevci, ali i gosti iz okolnih gradova, imaće priliku da uživaju u predavanjima o Nemanjićima eminentnih univerzitetskih profesora, u smotri „Slavski kolač", izložbi umetničke fotografije iz ciklusa „Kosovo, ne/stvaran život", dodeli priznanja najboljim literarcima Podunavskog okruga na Svetosavskom literarnom konkursu i Svetosavskoj akademiji, centralnom programu Svetosavskih svečanosti.

 

Otvoren novi vrtić u Smederevu

24.januar 2018.

U Karađorđevoj ulici u Smederevu otvoren je novi vrtić PU „Naša radost". U vrtiću „Kockica", novom objektu na površini od oko 270 kvadratnih metara, biće mesta za 80 mališana raspoređenih u tri grupe. Ovaj značajni događaj za smederevske mališane i roditelje doprineo je smanjenju liste čekanja za upis u vrtiće - prema rečima dr Jasne Avramović, gradonačelnice Smedereva, ovo je prvi od tri vrtića koji će se otvoriti do kraja tekuće godine u našem gradu, čime će se ne samo povećati obuhvat mališana u gradskoj predškolskoj ustanovi, nego i poboljšati uslovi za odrastanje, vaspitanje i učenje naše dece.

 

            Nakon otvaranja, krajem 2016. godine, vrtića „Sanjalica" u Cvijićevoj ulici, jaslica za uzrast od jedne do tri godine, PU „Naša radost" je uz veliku podršku lokalne samouprave nastavila sa otvaranjem novih vrtića u našem gradu.

U Karađorđevoj ulici br. 58 otvoren je vrtić „Kockica" u kojem će 80 mališana raspoređenih u tri grupe, jaslice i dve mešovite grupe uzrasta od tri do pet godina, u objektu na površini od oko 270 kvadratnih metara, moći bezbrižno da odrastaju i usvajaju nova znanja uz svesrdnu podršku svojih vaspitača.

            „Uslovi u novootvorenom vrtiću su veoma dobri i po svim standadrdima predviđenim za predškolske ustanove. Presrećni smo i mi i roditelji mališana. Ovim će značajno biti smanjena lista čekanja za upis u vrtiće na kojoj se trenutno nalazi još 270 mališana. Očekujemo da uskoro naša ustanova dostigne obuhvat dece veći od 3 000 mališana", rekla je na otvaranju Mirjana Ćosić, direktorka PU „Naša radost", zahvalivši se pritom lokalnoj samoupravi na ogromnoj pomoći u realizaciji ovog značajnog projekta i opremanju objekta.

            „Predškolska ustanova u Smederevu ima vrtiće u dvadeset sela, rešili smo problem kapaciteta za prijem dece u vrtiće po selima, a sada je došlo vreme da rešavamo problem kapaciteta vrtića u gradskim sredinama. Nakon otvaranja ovog vrtića do kraja godine otvorićemo još dva vrtića u gradskim mesnim zajednicama, jedan u Mesnoj zajednici „Donji grad", a drugi u Mesnoj zajednici „Karađorđev dud". Oba objekta biće površine od oko 400 kvadratnih metara. Time ćemo trenutno „ugasiti požar", odnosno rasporediti sve mališane Smedereva koji su na listi čekanja za prijem u vrtiće", istakla je na otvaranju dr Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva.

            Gradonačelnica je najavila da će uskoro početi i renoviranje objekta u Drugovcu, za koje je lokalna samouprava obezbedila donaciju Ambasade SAD vrednu 350 000 evra. „Biće to lep objekat u našem selu na obroncima Šumadije, u kojem će ne samo biti raspoređeni mališani Drugovca, nego će i deca iz gradske sredine moći da dođu, provedu više dana, upoznaju se sa seoskom sredinom i životom na selu", sa zadovoljstvom je najavila gradonačelnica dr Jasna Avramović buduće projekte u oblasti predškolskog obrazovanja i vaspitanja u našem gradu.

            Na otvaranju vrtića „Kockica" PU „Naša radost" najavila je da će javnosti uskoro biti prezentovan i rezultat saradnje sa Fondacijom „Novak Đoković" koja je omogućila kompletnu adaptaciju objekta vrtića „Veseli cvetovi" na Carini.

 

ZNAČAJNA POMOĆ ZA TEŠKO OBOLELU DEVOJČICU

29.decembar 2017.

Smederevci, slučajni prolaznici , u četvrtak su na centralnom gradskom trgu, zatekli grupu  uniformisanih učenika OŠ Dimitrije Davidović, koji su u rvenim majicama, pod oznakom volonteri ,,Zvezdice,,  prodavali kolače u nameri da prikupe humanitarnu pomoć za njihovu teško obolelu drugaricu koja se nalazi na lečenju u Beogradu. Njihov veliki  i plemeniti čin ubrzo je dospeo do kabineta gradonačelnice, kokja je  male-velike humanitarce pozvala u tople prostorije, odlučivši da se priključi akciji i značajno pomogne porodici Morina, čija se devojčica, učenica Osnovne škole Dimitrije Davidović, nalazi na oporavku u  beogradskoj bolnici.

-         Njihov čin je veliki akt, delo nesebičnog  i velikog srca. Sklonila sam ih sa vetra i primila u kabinetu kao velike humanitarace. Nije im mesto na ulici, već ovde gde će dobiti nagradu za svoj humanitarni i plemeniti trud i rad. Svako od njih, ali i njihova braća i sestre dobiće po novogodišnji paketić od Grada Smedereva, a porodici Morina , sutra ujutru biće uplaćeno 50 hiljada dinara za dalji nastavak lečenja njihovog deteta . - rekla je gradonačelnica, doktorka Jasna Avramović. - Ponosna sam što imamo ovakvu plemenitu decu , koja nam pokazuju kako bi trebalo da brinemo jedni o drugima u vreme novogodišnjih i Božićnih praznika.

Humanitarnu grupu sami su organizovali i zamislili , a volontere ,, Zvezdice,, Osnovne škole Dimitrije Davidović, pomogla je i koordinirala profesorka ove škole, Snežana Hlevovoj.

 

Znanjem do napretka Smedereva – skup najuspešnijih takmičara

29.decembar 2017.

Povodom novogodišnjih i božićnih praznika u lokalnoj samoupravi organizovan je svečani prijem učenika osnovnih i srednjih škola koji su tokom školske 2016/2017. godine osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Posle mnogo godina pauze lokalna samouprava nagradila je najbolje takmičare novčanim nagradama, a danas su im uručene zahvalnice i paketići uz poruku da je Smederevo ponosno na njihovo znanje, talente, motivisanost, zalaganje, entuzijazam i borbenost koju su iskazali u takmičarskoj borbi predstavljajući svoj grad širom Srbije i Evrope na najbolji način.

 

Završetak jedne i početak nove kalendarske godine vreme je kada se rezimiraju ostvareni rezultati, ali i doba kada se svako od nas, bez obzira da li je mlad ili star, raduje budućim danima, počecima i uspesima.

Povodom novogodišnjih i božićnih praznika u lokalnoj samoupravi dr Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, upriličila je svečani prijem učenika osnovnih i srednjih škola koji su tokom prošle školske 2016/2017. godine osvojili jedno od prva tri mesta u individualnoj i ekipnoj konkurenciji na republičkim i međunarodnim takmičenjima, koja su u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i stručnih društava ili centara za talente.

Na skupu simboličnog naziva „Znanjem do napretka Smedereva" javno je afirmisano znanje, talenat, motivisanost i zalaganje osnovaca i srednjoškolaca koji su na takmičenjima predstavljali Smederevo u najboljem svetlu.

„Grad je stasao, stao na zdrave noge i sada može da ulaže mnogo više sredstava u vas. Mi smo tu kao lokalna samouprava da vam pomognemo, i u studiranju i u vašem usavršavanju i da stvaramo ambijent da sutra, kada završite fakultete, možete da radite i da se vratite u svoj grad. To je naša želja - da ne odlazite iz Smedereva, jer Smederevo postaje dobro mesto za život. Vašim uspesima se ponosimo i vi ste oni na kojima će počivati budući razvoj i napredak društva", rekla je gradonačelnica Jasna Avramović obraćajući se prisutnim učenicima uz iskrene želje njima i njihovim porodicama za zdravlje, sreću i još više diploma i uspeha.

Miljana Kravić, članica Gradskog veća za resor prosvete i obrazovanja, podsetila je na značajna sredstva koje je lokalna samouprava ove godine izdvojila za pospešivanje obrazovanja.

„Prema Odluci o podsticanju obrazovanja učenika i studenata na teritoriji Grada Smedereva ove godine opredeljeno je čak dvanaest miliona dinara, što je mnogo više od opredeljenih sredstava u te svrhe u mnogim gradovima Srbije. Dodeljena je 151 stipendija, odnosno finansijska pomoć, kojima je obuhvaćeno 45 učenika srednjih škola i 106 studenata, među kojima je i dvoje učenika sa invaliditetom. Učenici srednjih škola dobili su finansijsku pomoć u iznosu od 45.000,00 dinara, a studenti finansijsku pomoć u iznosu od 65.000,00 dinara. Uz to, prema Lokalnom akcionom planu, dodeljeno je i 29 stipendija učenicima romske nacionalnosti. Lokalna samouprava vodila je računa i o učenicima iz siromašnih porodica, ali i o onima koji imaju visoke proseke i rezultate u školovanju. Nakon mnogo godina pauze odlučili smo da novčanim iznosima nagradimo i sve vas koji ste na njabolji način prezentovali svoj grad na takmičenjima", izjavila je Miljana Kravić, članica Gradskog veća, zahvalivši se i profesorima koji su učenike vredno pripremali za takmičenja usmeravajući ih na pravi put, put znanja i uspeha, kao i roditeljima koji su đacima pružali podršku.

Najuspešnijim takmičarima novčane nagrade su isplaćene ranije, povodom Dana grada. Učenici koji su osvojili prva mesta na republičkim takmičenjima dobili su od lokalne samouprave 12.000,00 dinara, učenici koji su osvojili druga mesta 10.000,00 dinara, učenici koji su osvojili treća mesta 8.000,00 dinara, dok je šestoro učenika MŠ „Kosta Manojlović", koji su osvojili nagrade na međunarodnim takmičenjima, dobilo i veći iznos.

Na upriličenom skupu gradonačelnica dr Jasna Avramović dodelila je učenicima zahvalnice grada i novogodišnje paketiće.

Na ovaj način Grad Smederevo je na kraju 2017. godine još jednom afirmisao najbolje rezultate nastave i podstakao smederevske učenike i njihove mentore da i u narednim godinama ostvaruju uspehe vredne pažnje i pohvala.

 

  

 

Završni radovi na zelenoj pijaci na Carini

21.decembar 2017.

Na Zelenoj pijaci na Carini  JKP Zelenilo i groblja Smederevo je postavilo posebne zastore, sa obe bočne strane, koji su svojevrsna zaštita u svim vremenskim uslovima, bilo da se radi o snegu, kiši, vetru ili jakom suncu, a u funkciji zaštite životne sredine i zdravlja ljudi i boljeg ambijenta za poslovanje.

 

Zimska bajka – novogodišnja čarolija u Smederevu

20.decembar 2017.

Povodom novogodišnjih i božićnih praznika, kako bi se doprinelo prazničnoj čaroliji i radosti građana Smedereva, ali i okolnih gradova, posebno najmlađih posetilaca, Grad Smederevo će u Tvrđavi organizovati program pod nazivom „Zimska bajka". Pored klizališta, koje je opremljeno odgovarajućom rasvetom i ozvučenjem, staze za klizanje, nabavljenih klizaljki i drugih rekvizita za učenje klizanja, prazničnoj atmosferi doprineće i predstava „Ledeni poklon" u kojoj će mališani, uz igru i borbu za pobedu dobra nad zlim uploviti u novogodišnju avanturu razvijajući maštu, kreativnost, porodične vrednosti, dobrotu i darežljivost oličenu u liku Deda Mraza.

 

Lokalna samouprava u Smederevu iz godine u godinu teži da, sem poboljšanja u oblasti privrednog, turističkog, obrazovnog i kulturnog razvoja, obogati novim aktivnostima i umetničke sadržaje koji oplemenjuju ne samo svakog pojedinca nego i grad u celini.

Vreme novogodišnjih i božićnih praznika period je kada se rezimiraju ostvareni rezultati, ali i doba kada se svako od nas, bez obzira da li je mlad ili star, raduje novom početku i oživi u sebi čista i iskrena osećanja deteta verujući u čaroliju.

Želeći da prati trend većih gradova i da povodom predstojećih praznika obraduje građane Smedereva i okolnih gradova, posebno one najmlađe, Grad Smederevo će u Tvrđavi organizovati program „Zimska bajka", koji će trajati naredna dva meseca, sa idejom da on preraste u višegodišnju koncepciju obeležavanja novogodišnjeg i božićnog perioda.

U neopisivo lepom ambijentu drevnih srednjovekovnih zidina, čiji su drvoredi sada u novom ruhu, obogaćeni ukrasima raznih boja koji čitav prostor Tvrđave čine bajkovitim, nakon nekoliko zima pauze, ponovo će u našem gradu proraditi klizalište. U smederevskoj Tvrđavi će, sem klizališta (dimenzija 10 h 20 metara), biti postavljena i staza za klizanje (duga 120 metara), a biće nabavljene i klizaljke, kao i posebna pomagala za decu - rekviziti za učenje klizanja.

Prazničnu atmosferu upotpuniće i predstava „Ledeni poklon" u kojoj će se mališani sa mladim beogradskim glumcima igrati, navijati za spasavanje novogodišnjih poklona i Deda Mraza koji je simbol dobrote, pravednosti, darežljivosti, blagosti i ljubavi.

Predstava će se održati u Tvrđavi 24. decembra u 17.00 i 19.00 časova, 25. decembra u 17.30 i 27. decembra u 16.30 i 18.30 časova.

         

Grad Smederevo poziva mališane i učenike, ali i starije posetioce, da tokom novogodišnjih i božićnih praznika i školskog zimskog raspusta posete Tvrđavu, uživaju u avanturama na ledu i drugim prazničnim raznolikim ponudama i programima, radujući se čaroliji „Zimske bajke" koja će svakog od nas odvesti u čudesni svet radosti, mašte i lepote.

 

Dan bezbednosti saobraćaja u gradu Smederevu

19.decembar 2017.