O Smederevu

 •  

   

 •  

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   


 •  

   

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   

   


 •  

   

   

   

   

   

   


 •  

   

   

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   

   

   

  Ukidanje pečata kontakt centar

 •  

   

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   

 •  

   

   

 •  

   

 •  

   

   

 •  

 •  

 •  

   

 •  


 •  

 •  

 •  

 •  


   

 •  

 •  

 •  

   

 •  

   

 •  

   

   

   

   

 •  

   

   

   

   

   

 •  

   

   

 •  

   

   

    

U TOKU RADOVI NA UREĐENjU AMBULANTE NA CARINI

17.avgust 2022.

 

     Danas je gradonačelnik Jovan Beč, sa direktorkom „Doma zdravlja" dr. Olgicom Obradović, obišao radove na uređenju ambulante  u Mesnoj zajednici  „Carina". Radovi se odnose na uređenje spoljne fasade, spoljašnje i unutrašnje stolarije, renoviranje krova, krečenje unutrašnjih prostorija,  sređivanje trotoara oko zgrade, kao i dvorište gde će biti postavljena nova ograda. Vrednost radova je 12 miliona sa PDV-om, a rok za završetak  je do kraja godine.

    Nakon završetka ovih radova, nastaviće se i na ambulanti u Mesnoj zajednici „25.Maj" , gde će biti zamenjena stolarija, podovi i krečenje prostorija.

    Grad će nastaviti da radi na obezbeđivanju kvalitetnog zdravstvenog sistema za sve naše građane.

 

Analiza stanja socijalne zaštite u gradu Smederevu

16.avgust 2022.

 

       Danas  su  u prostorijama Gradske uprave grada Smedereva  predstavnici  stalne konferencija gradova i opština- (SKGO), Mirjana Komnenović koordinatorka mreže za socijalnu zaštitu i konsultant Božidar Dakić , predstavili  nalaze  istraživanja o stanju socijalne zaštite grada Smedereva sa preporukama.

        Istraživanje je sprovedeno u okviru aktivnosti NALAS projekta ,,Jačanje lokalnih kapaciteta za sprovođenje Agende 2030 i principima ,, Ne ostavljaj nikoga iza sebe" koje sprovodi stalna konferencija gradova i opština- Savez gradova i opština (SKGO) u saradnji sa regionalnim projektom ,, Socijalna prava za osetljive grupe" , a koje sprovodi  Deutsche Gesellschaft fur Internatonale Zusammenarbei (GIZ) u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

        Nalazi istraživanja sa preporukama  činiće polaznu osnovu za izradu Strategije razvoja socijalne zaštite grada Smedereva za period od 2022 do 2024. godine.

 

RAZVOJNI PROJEKTI AGENCIJE ZA UPRAVLjANjE LUKAMA U SMEDEREVU

10.avgust 2022.

 

    Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović posetio je Smederevo i sastao se sa gradonačelnikom Jovanom Bečom i saradnicima. Tom prilikom razgovarali su o razvojnim projektima u oblasti vodnog saobraćaja u našem gradu.

  Perović je istakao da Agencija, pored ostalog, aktivno radi na razvoju marina u Srbiji.

  Studija razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi, koju je Agencija izradila, predlaže Smederevo kao jednu od potencijalnih lokacija za buduću marinu. U predhodnom periodu investirali smo u izradu potrebne dokumentacije za proglašenje lučkog područja pristaništa - marine u Smederevu. Neposredna blizina tvrđave, mnoštvo turističkih, sportsko - rekreativnih i kulturnih sadržaja, predstavljaju prednosti ove mikrolokacije na Dunavu. Pored toga, u okviru aktivnosti na projektu ,,Probudi Dunav'' razgovarali smo o narednim koracima u pogledu promocije kruzinga u Smederevu i o tome šta Smederevo, kao srednjevekovna prestonica Srbije može da ponudi stranim turistima. U skladu sa tim, jedna od tema sastanka bila je i izmeštanje stare luke na novu lokaciju i premeštanje međunarodnog putničkog pristaništa u centar grada. Na taj način, prostor oko tvrđave bio bi oslobođen za razvoj punih turističkih mogućnosti. Naš cilj je da Smederevo, kao lokaciju sa značajnim potencijalima za kruzing i marinu pozicioniramo na evropske nautičke mape - zaključio je Perović.

    Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč, istakao je da Grad poseduje veliki turistički potencijal, a da će uređenjem marine to tek doći do izražaja. -Grad će u saradnji sa Agencijom za upravljanje lukama u narednom periodu biti maksimalno angažovan oko pripremanja sve neophodne dokumentacije. Sa obzirom da je Agencija započela sa radom studije za proglašenje marine na Dunavu, nakon toga sledi i izrada projektne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole. Takođe, želim da naglasim da je postignut i dogovor da se sprovede čišćenje marine, kao i stavljanje u funkciju pristana, odnosno linijskog saobraćaja gde bi pristajali turistički brodovi u Smederevu - kaže gradonačelnik Beč. Beč je na kraju rekao da su u narednom periodu dogovoreni sastanci kako bi se ceo proces ubrzao, a Smederevo postalo jedna od značajnih turističkih atrakcija u Srbiji, što uzimajući u obzir sve navedeno naš grad i jeste.

    Perović i Beč obišli su lokaciju buduće marine kao i smederevsko međunarodno putničko pristanište. Saglasili su se da će budući infrastrukturni projekti u oblasti putničkog vodnog saobraćaja umnogome unaprediti ekonomski razvoj na lokalu i povećati prihode od ove privredne grane.

 

ZAPOČETA IZGRADNjA NOVOG VRTIĆA U SMEDERVU

04.avgust 2022.

 

     Izgradnja novog vrtića od 250 mesta u smederevskom naselju Radinac započeta je danas svečanim polaganjem kamena temeljca, koji su položili prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i gradonačelnik Smedereva Jovan Beč.

„Nov vrtić u Radincu je 11. objekat na kome započinjemo radove iz podršku Svetske banke. Smatram da je ovo najbolji način, ne samo da obezbedimo uslove za veći obuhvat  dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, već i da pružamo podršku roditeljstvu, jer brišemo liste čekanja i omogućavamo roditeljima da, dok su posvećeni radnim obavezama, svoje mališane ostave na brigu i vaspitanje vaspitačima, u adekvatnom prostoru ", izjavio je ministar Branko Ružić.

U izgradnju novog vrtića biće uloženo oko 169 miliona dinara, a objekat će biti veličine oko 1600 m2.

„Danas smo se okupili kako bismo postavili kamen temeljac za izgradnju vrtića u Radincu i time rešili dugogodišnji problem u našem gradu. Rok za završetak radova je 12 meseci, a objekat će biti osposobljen za prijem dece pre svega sa teritorije „25 maj", Radinac, Ralja, Lipe i Vranovo, gde imamo oko 7.000 stanovnika", izjavio je gradonačelnik grada Smedereva Jovan Beč.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Svetskom bankom u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje" sprovodi izgradnju novih, dogradnju postojećih, adaptaciju i opremanje vrtića u Republici Srbiji.  Ovim projektom biće obuhvaćena 23 objekta a ukupna vrednost investicije je 47 miliona evra. Projekat, pored proširenja kapaciteta i izgradnje predškolskih ustanova, posebnu pažnju posvećuje unapređivanju znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za oko 12.000 vaspitača.

 

DODELjENI UGOVORI O KUPOPRODAJI STAMBENIH JEDINICA ZA PORODICE IZ HRVATSKE I BOSNE I HERCEGOVINE

28.jul 2022.

     

       Danas je gradonačelnik Jovan Beč svečano uručio ugovore o kupoprodaji jedanaest stamebnih jedinica u ulici Jozefa Šulca za porodice izbegle iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Podsećanja radi, 25.10.2021. godine zaključeno je dvadeset Ugovora o zakupu stambene jedinice, sa porodicama izbeglih na određeno vreme, tačnije šest meseci, nakon čega je predviđena mogućnost kupovine navedenih stanova. Nakon tog vremenskog perioda, jedanaest porodica je podnelo zahtev za kupovinu stanova, dok je devet zakupaca podnelo zahtev za produženje ugovora o zakupu na nov period od šest meseci.

-Skoro dvadeset godina grad Smederevo je prihvatao izbeglice koje su posle egzodusa u Bosni, Hrvatskoj i Krajni, svoje utočište našle u našem gradu. Ova stambena zgrada sa dvadeset stambenih jedinica je jedan u nizu projekata koji je grad realizovao u cilju obezbeđivanja podrške za ove porodice. Na taj način postaćete naši ravnopravni sugrađani, koji su prihvatili ruku prijateljstva i jednakosti. Vama i vašim porodicama želim svu sreću i dobro zdravlje u novim stanovima, u vašim stanovima - istakla je u svom obraćanju šef službe za socijalnu i zdravstvenu zaštitu Ljiljana Todorović.

Gradonačelnik Beč je pozdravio prisutne ispred grada Smedereva i poželeo im puno sreće u novim domovima, naglasivši da će im grad uvek pružati svu neophodnu podršku. -Danas su ovde sa nama prisutni članovi porodica jedanaest zakupaca stanova, koji su podneli zahteve za kupovinu, dok je drugih devet zakupaca podnelo zahtev za produženje ugovora o zakupu na nov period od šest meseci. Ovim ugovorom predviđena je otplata stanova na period od 25 godina, sa kamatnom stopom od 0%, uz zabranu da se otuđi nepokretnost od pet godina od dana zaključivanja ugovora. - rekao je Beč. Takođe, gradonačelnik je podsetio da se kupoprodajna cena stanova utvrđuje tako što se vrednost nepokretnosti koja je predmet ugovora umanji za 50%. Takođe, ova cena se može umanjiti i za dodatnih 10% ukoliko je član porodičnog domaćinstva lice sa invaliditetom.

Nakon svečane dodele ugovora, članovi podorica koji su prisustvovali, nastavili su razgovor sa gradonačelnikom.

 

DODELA 29 UGOVORA ZA SAMOZAPOŠLjAVANjE I NOVO ZAPOŠLjAVANjE

26.jul 2022.

 

      Danas su gradonačelnik Smedereva Jovan Beč i direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje Jasmina Beočanin dodeli 29 ugovora za samozapošljavanje i novo zapošljavanje. Naime, Grad Smederevo i Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Smederevo 10.05.2022. godine raspisali su dva Javna poziva, za šta su bila opredeljena ukupna sredstva u iznosu od 23.529.411,77 dinara. Na taj način, kroz direktnu finasijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima biće zaposleno preko 90 nezaposlenih lica.

Za subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih izdvojeno je ukupno 9.803.921,57 dinara, od kojih je 5.000.000,00 izdvojio Grad i 4.803.921,57 dinara izdvojila je Nacionalna služba za zapošljavanje. Opredeljena sredstva će omogućiti da 49 lica sa evidencije Nacionalne službe zasnuje radni odnos. Za subvencije za samozapošljavanje izdvojeno je ukupno 13.725.490,20 dinara od kojih je 7.000.000,00 izdvojio Grad i 6.725.490,20 dinara izdvojila je Nacionalna služba za zapošljavanje. Opredeljena sredstva će omogućiti da 45 nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe osnuju svoje preduzetničke radnje.

-Nacionalna služba za zapošljavanje je u ovoj budžetskoj godini izdvojila 6.550.000.000,00 dinara, za zapošljavanje više od 22.000 osoba sa evidencije teže zapošljivih i osoba sa invaliditetom. Međutim, za nas je izuzetno značajna podrška lokalnih samouprava u finansiranju ovih programa i mera koje su akcionim planom i državnom strategijom utvrđene. Danas smo ovde da bi uručili ugovore koji proističu iz sporazuma koji je Nacionalna služba za zapošljavanje zaključila sa gradom Smederevom. Posebno želim da naglasim da je Smederevo jedan od gradova koji je prvi osnovao lokalni savet za zapošljavanje koji i sada uspešno radi - istakla je direktorka Beočanin u svom obraćanju. Takođe, Beočanin je naglasila veliku zahvalnost gradu Smederevu na razumevanju i podršci, rekavši da je od 29 dodeljenih ugovora, 13 za poslodavce koji zapošljavaju 13 lica i 16 za lica koja su osnovala svoje preduzetničke radnje.

Gradonačelnik Jovan Beč je naglasio da Grad Smederevo vodi računa o politici zapošljavanja i da se izdvajaju značajna sredstva za te potrebe. -Želim da iznesem podatak, koji često za skupštinskom govornicom i iznosim, a to je da smo mi do pre desetak godina imali četiri puta veću nezaposlenost nego danas. -Zahvaljujući politici predsednika Aleksandra Vučića mi smo danas došli u situaciju da imamo jako mali procenat nezaposlenih, a verujem da će u budućnosti taj problem biti u potpunosti rešen. Izneo bi neke statističke podatke koji govore o tome da smo mi prošle godine izdvojili 15 miliona dinara za nova radna mesta, a Nacionalna služba oko 12 miliona. Ove godine nastavljamo sa istom praksom, pa smo tako izdvojili 17 miliona dinara, dok je Nacionalna služba izdvojila oko 12 miliona. Mi ćemo kao grad nastaviti da radimo na smanjenju nezaposlenosti - rekao je Beč. Gradonačelnik je prisutnima čestitao na potpisanim ugovorima i poželeo puno uspeha u daljem radu, naglasivši da će Grad nastaviti da radi na pružanju podrške i smanjenju nezaposlenosti.

 

MIHAJLOVIĆEVA URUČILA UGOVORE ZA PROJEKTE POVEĆANjA ENERGETSKE EFIKASNOSTI U 38 GRADOVA I OPŠTINA

22.jul 2022.

 

  

     Potpredsenica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, uručila je danas u Smederevskoj Palanci ugovore predsednicima 38 lokalnih samouprava koje su na javnom pozivu dobile sredstva za ulaganje u povećanje energetske efikasnosti u javne objekte, i poručila da je povećanje energetske efikasnosti nacionalni projekat i posao koji se tiče svih institucija, privrede i građana.

U okviru Javnog poziva za dodelu sredstava radi finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u jedinicama lokalne samouprave, Smederevu je odobren projekat ,,Modernizacija unutrašnje rasvete zgrade OŠ ,,Dimitrije Davidović'' u izdvojenom odeljenju u mestu Seone. Danas je u ime Grada ugovor potpisao gradonačelnik Jovan Beč.

Ukupna sredstva za realizaciju ovog projekta iznose 1.832.457,60 dinara. Ministarstvo rudarstva i energetike u cilju unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja obezbedilo je sredstva u iznosu od 1.282.720,32 dinara, a učešće grada iznosi 549.737,28 dinara. Sredstva će biti iskorišćena za zamenu postojećih svetiljki, koje su u upotrebi dugi niz godina, sa novim LED svetiljkama.

Ministarka Zorana Mihajlović je takođe najavila da će država nastaviti da raspisuje javne pozive, da poveća gde je potrebno subvencije koje daje država i da veruje da je moguće da u naredne tri godine barem 45 odsto domaćinstava bude obuhvaćeno ovim projektom.

 

POČELO ČIŠĆENjE DIVLjIH DEPONIJA U SMEDEREVU

07.jul 2022.

 

    Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković obišla je danas u Smederevu radove na uklanjanju divlje deponije u naselju Godominsko polje, čime je počela realizacija projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2022. godini.

-Želim da se ispred grada zahvalim državnoj sekretarki Jeleni Tanasković na današnjoj poseti. Povod posete je početak radova na otklanjanju divljih deponija u Smederevu, pomoću sredstava Ministarstva zaštite životne sredine. Ukupna sredstva za realizaciju ovog projekta iznose 7.648.334 dinara. Ministarstvo je u cilju sprečavanja zagađenja životne sredine nelegalnim odlaganjem otpada obezbedilo sredstva u iznosu od 3.500.000,00 dinara, a učešće grada iznosi 4.148.334 dinara. Danas su radovi otpočeli na lokaciji ,,Godominsko polje'', a biće nastavljeni na još dve lokacije u Smederevu, ,,Vampirača'' i ,,Obilaznica''. Još jednom veliko hvala Ministarstvu zaštite životne sredine i ministarki Ireni Vujović za sve što je do sada urađeno za naš grad. Na sastanku smo danas razgovarali i o postavljanju transfer stanice, kao jednom od najvećih problema za naš grad, projekat se radi, siguran sam da ćemo imati podršku ministarstva na tom putu - istakao je gradonačelnik Jovan Beč u svom obraćanju.

Tanasković je istakla da se projekti čišćenja divljih deponija uz podršku ministarstva realizuju u 34 grada i opština, a u Smederevu će biti očišćena smetilišta na tri lokacije. -Ministarstvo zaštite životne sredine uložilo je značajna sredstva u Smederevu u predhodne dve godine. Kroz javni konkurs za čišćenje divljih deponija ove godine je Smederevu dodeljeno 3,5 miliona dinara, a planirano je da sve tri lokacije budu očišćene u prvoj polovini avgusta. Uklanjanje divljih deponija je jedan od prioriteta ministarstva iz kojeg dolazim i na tome intenzivno radimo - rekla je Tanasković.

Državna sekretarka je istakla da je ministarstvo opredelilo značajna sredstva i za video nadzor kako bi se sačuvale očišćene lokacije. Prema njenim rečima, za manje od godinu dana biće očišćeno više od 700 divljih deponija i smetilišta.

-Divlje deponije jedan su od najvećih ekoloških problema u Srbiji i zato su za nas ovo projekti od velikog značaja. Ispred ministarstva, želim da zahvalim gradonačelniku Jovanu Beču i njegovom timu što su kandidovali kvalitetne projekte i aktivno učestvuju u različitim konkursima ministarstva - rekla je Tanasković.

Prema njenim rečima, pored čišćenja divljih deponija, u Smederevu se ulaže i u projekte pošumljavanja, zaštite zemljišta, zamenu kotlarnica i individualnih ložišta.

 

 

 

ALEKSANDAR MITROVIĆ GOST GRADONAČELNIKA SMEDEREVA JOVANA BEČA

28.jun 2022.

 

    Aleksandar Mitrović, najbolji strelac reprezentacije Srbije, danas je bio gost u Gradskoj upravi Smederevo kod gradonačelnika Jovana Beča. Mitrović je najbolji srpski fudbaler i reprezentativac, rekorder po broju postignutih golova za reprezentaciju Srbije, uključujući i reprezentaciju Jugoslavije. Da je postigao značajne rezultate u dosadašnjoj karijeri govori i činjenica da je dobio i mural u rodnom Smederevu, u naselju Lipska rampa, gde je i napravio prve fudbalske korake.

Gradonačelnik Beč je Mitroviću ispred Grada čestitao na postignutim rezultatima i poželeo mnogo uspeha u daljem radu. -Bila mi je čast da najboljem reprezentativcu Srbije, ispred Gradskog fudbalskog saveza Smedereva uručim pehar za najboljeg fudbalera. Aleksandar Mitrović je ponos Srbije, kao i idol mladih generacija koje prate njegov put slave i uspeha - istakao je gradonačelnik Beč na svom Instagram profilu.

Pored pehara, gradonačelnik je Mitroviću ispred Grada poklonio fotografiju sa naslikanom Tvrđavom.

 

GRADONAČELNIK JOVAN BEČ U PROSTORIJAMA GRADSKE UPRAVE SMEDEREVO UGOSTIO NAJBOLjE UČENIKE SREDNjIH ŠKOLA

24.jun 2022.

 

   Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč u prostorijama Gradske uprave Smederevo ugostio učenike generacije, nosioce Vukove diplome i sportiste generacije, koji su došli u pratnji direktora škola. Tim povodom gradonačelnik je učenicima poželeo puno uspeha u daljem školovanju, razgovarao sa njima o planovima za budućnost i naglasio da su ima vrata Gradske uprave uvek otvorena. Takođe, gradonačelnik je učenicima čestitao na postignutom uspehu i naglasio da će lokalna samouprava pružati maksimalnu podršku mladima u njihovom daljem razvoju i napredovanju, jer su mladi bitni za budućnost naše zemlje i ovog grada.

-Do sada ste se pokazali najboljim uspehom u svojoj generaciji i sa najvišim prosekom ocena pokazali da se razlikujete i da ste dovoljno ozbiljni, vredni, marljivi i posvećeni svom radu. Želim vam puno uspeha u daljem školovanju i radu, a grad Smederevo će uvek podržati mlade i ambiciozne ljude - istakao je gradonačelnik Beč na svom instagram profilu.

 

MIHOLjSKI SUSRETI SELA I OVE GODINE U SMEDEREVU

22.jun 2022.

 

  

   Ministarstvo za brigu o selu i ove godine potpisalo je ugovore sa 87 jedinica  lokalnih samouprava za dodelu bespovratnih sredstava po javnom konkursu za organizovanje manifestacije ,,Miholjski susreti sela''. Manifestacija traje od 28. juna  do 1. decembra tekuće godine, a ukupan iznos dodeljenih sredstava za ove namene iznosi 41,3 miliona dinara. Podnosioci prijave su jedinice lokalne samouprave, koje same osmišljavaju program manifestacije. Posetioci će moći da vide nadmetanja u veštinama i disciplinama, bacanje kamena s ramena, potezanje konopca, kulturne sadržaje, literalne sastave učenika, takmičenje u kulinarskim veštinama. Maksimalan iznos po jednoj prijavi iznosi 500 hiljada dinara. Očekuje se učešće oko 1.300 sela i oko 150.000 učesnika i posetioca.

Grad Smederevo je i ove godine konkurisao za sredstva Ministarstva za brigu o selu u cilju organizovanja manifestacije ,,Miholjski susreti sela''. Podsećanja radi, prošle godine su tim povodom bile organizovane manifestacije u Lugavčini, Vranovu i Mihajlovcu. Ove godine će sredstva Ministarstva biti usmerena na organizovanje Miholjskih susreta sela u Saraorcima, Lipama i Maloj Krsni. Kao i prošle godine, i ove godine učešće će imati sva ona sela koja imaju kulturno-umetnička društva, gde će se predstaviti igrom i pesmom, kao i udruženja žena sa teritorije Smedereva koja će pokazati tradicionalna srpska jela, običaje, kulturno nasleđe i sve one elemente značajne za opstanak naših sela.

-Velika zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću i Ministarstvu za brigu selu zbog činjenice da upravo ovakvim programima mi čuvamo naša sela od zaborava. Smederevo je jedan od onih gradova koji može da se pohvali bogatim kulturnim nasleđem, imamo Smederevsku jesen, Nušićeve dane, Svetosavke svečanosti, Smederevska pesnička jesen, ali zahvaljujući sredstvima resornog Ministarstva mi sada možemo i naša sela da prikažemo bolje - rekao je gradonačelnik Jovan Beč u svom obraćanju.

 

SPOMENIK DESPOTU ĐURĐU BRANKOVIĆU

21.jun 2022.

 

Poštovani sugrađani,

 

Zbog interesovanja ovim putem Vas obaveštavamo da će svi dostavljeni konkursni radovi, vezano za izradu idejnog vajarskog rešenja spomenika despotu Đurđu Brankoviću, biti javno izloženi u holu Centra za kulturu Smederevo do petka 24.06.2022. godine.

 

ODRŽANA JAVNA TRIBINA POVODOM SPROVEDENOG KONKURSA ZA IZRADU VAJARSKOG REŠENjA SPOMENIKA DESPOTU ĐURĐU BRANKOVIĆU

21.jun 2022.

 

   Danas je održana javna tribina u Centru za kulturu Smederevo povodom konkursa za izradu idejnog vajarskog rešenja spomenika despotu Đurđu Brankoviću. Učesnici tribine su tim povodom izneli svoja razmišljanja u vezi sa učešćem u radu žirija, ali i iskazali zadovoljstvo činjenicom da su bili deo čitavog procesa.

Za stručno ocenjivanje konkursnih radova Grad je imenovao žiri u sastavu, prof. dr um. Milorada Mladenovića, akademskog slikara i diplomiranog inžinjera arhitekture, redovnog profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predsednik; dr um. Mice Poptsis, akademski vajar, redovni profesor Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu u penziji, član; dr Snežana Cvetković, istoričar umetnosti, muzejski savetnik u muzeju u Smederevu, član; Dejan Radovanović, arheolog, konzervator-savetnik, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, član; Tatjana Gačpar, arheolog, muzejski savetnik, direktor Muzeja u Smederevu, član; Vladislava Živanović Ristić,  diplomirani inženjer arhitekture, glavni urbanista grada Smedereva, član i akademik prof. dr Momčilo Spremić, istoričar, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji, počasni član i stručni savetnik.

Prva nagrada je dodeljena konkursnom radu autora Zdravka Joksimovića. Ravnopravna druga nagrada dodeljena je autoru Radošu Antonijeviću, kao i Davoru Dukiću.

-Grad Smederevo, odnosno gradonačelnik Jovan Beč pokrenuo je inicijativu za podizanje spomenika despotu Đurđu Brankoviću. Zahvaljujem se u ime gradonačelnika, kao i u svoje lično ime svim umetnicima koji su učestvovali na Konkursu. Želja nam je da spomenik despotu Đurđu Brankoviću na Trgu Republike u Smederevu postane još jedan simbol grada - istakla je između ostalog članica Gradskog veća zadužena za resor kulture Maja Ćirković.

Sprovedeni proces i dostavljena rešenja svojevrsna su garancija da će grad Smederevo dobiti reprezentativan spomenik despotu Đurđu Brankoviću, čime će zaokružiti višegodišnju potrebu da se oduži svom osnivaču.

 

SEDAM GRADOVA U SRBIJI POTPISALO MEMORANDUM SA GIZ – OM ZA PROJEKTE U TURIZMU, SMEDEREVO JEDAN OD NjIH

20.jun 2022.

 

   Predstavnici sedam opština i gradova danas su u Tvrđavi Golubački grad potpisali Momorandum o razumevanju sa GIZ - om radi sprovođenja projekata u turizmu. Ovim projektom obuhvaćeni su Golubac, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Smederevo, Veliko Gradište i Zaječar. Memorandum o razumevanju koji je danas potpisan u Tvrđavi Golubački grad odnosi se na ulaganja bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije i Vlade Savezne Republike Nemačke u projekte usmerene na razvoj i unapređenje turizma i očuvanje kulturnoh nasleđa u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju, u vrednosti od 650.000 evra.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, pomoćnica ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Jelena Marinković-Orlić i Aleksandar Bec, vođa projekta ''EU za Tebe - za kulturno nasleđe i turizam''.

Cilj projekta za Grad Smederevo je unapređenje turističke infrastrukture i usluga za posetioce Smedereva i Donjeg Podunavlja u celini, postavljanjem Turističko-informativnog centra u Smederevskoj tvrđavi koju godišnje poseti više od 40.000 turista. TIC će biti mesto ne samo za kupovinu ulaznica za Tvrđavu i dobijanje informacija o njoj kao ključnoj informativnoj baštini od nacionalnog značaja, već i za promociju lokalne i regionalne turističke ponude i na taj način doprineti njenoj vidljivosti. Na ovaj način će relevantne informacije biti dostupnije posetiocima Smedereva, a ukupan kvalitet lokalnih turističkih usluga značajno će biti unapređen.

Ukupna vrednost projekta je 87.354,50 evra, od čega je donacija 68.854,50 evra, a učešće grada je 18.500 evra.

Trajanje projekta je 12 meseci, a realizacija će se otpočeti po potpisivanju Ugovora sa donatorom.

 

OTPOČELI RADOVI NA UREĐENjU PROSTORA NOVOG GROBLjA NA CARINI

17.jun 2022.

 

  U utorak 14.06.2022. godine na lokaciji kod Novog groblja na Carini počelo se sa izvođenjem radova na uređenju navedenog prostora. Vrednost radova sa PDV - om iznosi oko 26.160.000,00 dinara. Radovi se pre svega odnose na uređenje parking mesta, gde će sada biti obezbeđeno šezdeset novih parking mesta, a predviđena su i mesta za parkiranje osoba sa invaliditetom. Takođe, u planu je i zamena starijih objekata novim tipskim objektima namenjenim prodaji cveća, venaca i sveća.

U skladu sa Projektom, u okviru obuhvaćene površine za izvođenje radova planirano je i postavljanje đubrijera, tabli za umrlice i plakate, oznake kapija, kao i uređenje zelenih površina.

Planirani rok za izvođenje radova je oko šezdeset dana.


 

 

Konkurs za izradu idejnog vajarskog rešenja spomenika despotu Đurđu Brankoviću

14.jun 2022.

Konkurs za izradu idejnog vajarskog rešenja spomenika despotu Đurđu Brankoviću u Smederevu, koji je Grad Smederevo raspisao u novembru 2021. godine, završen je 18. aprila 2022. godine predajom konkursnih radova od stane učesnika na konkursu.

Konkurs je raspisan kao pozivni i na učestvovanje je pozvano ukupno sedam autora -  vajara, u prvom redu autori iz Smedereva - tri umetnika koja su prihvatila učešće, kao i četiri umetnika sa teritorije Republike Srbije, koji imaju značajne ostvarene rezultate u realizaciji javnih spomenika. Svi pozvani autori odazvali su se pozivu i dostavili svoja konkursna rešenja.

Žiri za ocenjivanje konkursnih radova, koji je Grad Smederevo imenovao u postupku raspisivanja Konkursa, izvršio je ocenjivanje radova i 24. maja 2022. godine sačinio Izveštaj o radu koji je dostavljen Gradu kao Naručiocu. Žiri je izrazio zadovoljstvo kvalitetom sprovedenog konkursnog procesa, kao i ukupnim kvalitetom materijala pristiglih na Konkurs. Nakon sprovedene stručne ocene konkursnih radova, Žiri je doneo odluku o dodeli prve nagrade i dve ravnopravne druge nagrade za idejno vajarsko rešenje spomenika despotu Đurđu Brankoviću.

Na osnovu ovoga Grad kao Naručilac doneće Odluku o realizaciji izabranog vajarskog rešenja spomenika.

Svi dostavljeni konkursni radovi biće javno izloženi u holu Centra za kulturu Smederevo od srede, 15. juna 2022. godine.

Javna tribina povodom sprovedenog konkursa biće organizovana u ponedeljak, 20. juna 2022. godine, u koncertnoj sali Centra za kulturu Smederevo, sa početkom u 19.00 časova. Ulaz na tribinu je slobodan.

 

 

***

 

→ prilog: Izveštaj o radu žirija u pozivnom konkursu za izradu idejnog vajarskog rešenja spomenika despotu Đurđu Brankoviću u Smederevu

→ prilog: izbor priloga konkursnih radova za internet stranicu Grada Smedereva

 

SVEČANO POTPISAN MEMORANDUM SARADNjI U OKVIRU PROJEKTA ,,PODRŠKA UNAPREĐENjU KAPACITETA I IZRADI LOKALNIH PLANOVA RAZVOJA’’

09.jun 2022.

U okviru Projekta ,,Podrška unapređenju kapaciteta i izradi lokalnih planova razvoja'' raspisan je bio javni poziv za jedinice lokalne samouprave. Cilj javnog poziva bio je identifikovanje i odabir 10 jedinica lokalne samouprave da učešćem u navedenom projektu ojačaju svoje kapacitete i izrade planove razvoja u skladu sa zakonskom regulativom i najboljom međunarodnom praksom. Javni poziv bio je raspisan u periodu od 25. marta do 25. aprila 2022. godine.

Smederevo je jedan od gradova koji je odabran da učestvuje u navedenom projektu. Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč je danas tim povodom potpisao Memorandum o saradnji između GIZ - a, Republičkog sekreterijata za javne politike i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, a sve u cilju  jačanja kapaciteta Grada Smedereva u izradi plana razvoja. Plan razvoja lokalne samouprave treba da bude finalizovan do kraja aprila 2023. godine.

Pored Smedereva na osnovu predloga Komisije za ocenu prijava lokalnih samouprava, a na osnovu kriterijuma za ocenu prijava izabrni su i GO Palilula  (Niš), Ivanjica, Kladovo, Ljig, Loznica, Osečina, Subotica, Velika Plana i Zaječar.

 


 


 

 

OBELEŽENA 81. GODINA OD PETOJUNSKE TRAGEDIJE

05.jun 2022.

 Grad Smederevo obeležio je 81 godinu od Petojunske eksplozije, jedne od najvećih tragedija u istoriji ovog grada. Tog dana od eksplozije municije, deponovane u Smederevskoj tvrđavi, poginulo je nekoliko hiljada ljudi iz Smedereva i okoline. Uzrok tragedije, kao i tačan broj nastradalih do danas nije utvrđen. Od siline ekspolozije dve trećine zgrada i kuća u Smederevu je bilo srušeno ili oštećeno.

Pisak lokomotive u 14 sati i 14 minuta, označio je trenutak kada se tog 5. juna davne 1941. godine začuo prvo prasak kod glavnog ulaza u Tvrđavu, nakon čega je izbio požar. U znak poštovanja prema brojnim žrtvama ovog tragičnog događaja vence su na Spomenik 5. jun položili predstavnici rukovodstva grada članica Gradskog veća resorno zadužena za kulturu Maja Ćirković i član Gradskog veća resorno zadužen za socijalnu zaštitu Dragan Stanić. Pored njih vence su položili i Jelica Jovanović-Rakić iz udruženja Porodice poginulih, Gradski odbor SPS - a, Gradski odbor SUBNOR, Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, Udruženje civilnih invalida rata, Udruženje rezervnih vojnih starešina, Udruženje potomaka ratnika 1912-1918. godina , Društvo za razvoj bratskih odnosa Ruska Federacija - Republika Srbija - Republika Belorusija iz Smedereva, Udruženje ,,Patriotska spona'' 1912-1999. godina, Gradska organizacija invalida rada i učenici Smederevske gimnazije.

Prisutnima se obratila i članica Gradskog veća Ćirković koja je istakla značaj obeležavanja ovog datuma za istoriju našeg naroda. -U četvrtak, 5. juna 1941. godine, u 14 sati i 14 minuta, Smederevo je doživelo najveću tragediju u svojoj burnoj istoriji. Danas nakon 81 godine od ovog događaja, okupili smo se da sa dužnim pijetetom odamo poštovanje prema stradalim žrtvama. Velika zahvalnost ljudima koji su podigli grad iz pepela, u uslovima okupacije i građanskog rata. Žrtvama petojunske eksplozije podignut je spomenik dostojan veličine tragedije koja ih je zadesila - istakla je između ostalog u svom obraćanju Ćirković.

Sveštenstvo smederevske crkvene opštine će sutra održati parastos poginulima na Starom smederevskom groblju.

 

 

POTPISAN UGOVOR O IZGRADNjI VRTIĆA U RADINCU

02.jun 2022.

  

   Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč u ime Grada potpisao ugovor sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za realizaciju projekta ,,Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje''.

Naime, projekat je vezan za izgradnju vrtića u Radincu. Ukupna vrednost ovog vrlo značajnog projekta za grad je preko 1,7 miliona evra. Radovi će krenutim početkom avgusta meseca i trajaće dvanaest meseci.

Ovaj objekat biće osposobljen za prijem oko 250 deteta, koja će koristiti usluge ovog objekta, sa teritorije Mesne zajednice ,,25 Maj'', Radinac, Ralja, Lipe i Vranovo. Planirano je da u objektu bude formirano trinaest grupnih soba za uzrast od 3 do 5,5 godina. Planirano je da u prizemlju bude osam grupnih soba, dok je na spratu  pet grupnih soba, tu će biti smešteni i garderober za odeću i obuću, sanitarne prostorije, višenamenski prostor, sanitarni čvor za osoblje i prateći pomoćni prostori, prostorija za vaspitače sa prostorom za didaktički materijal, prostorija za preventivni zdravstveni rad i izolaciju bolesne dece, distributivno-prihvatna kuhinja, kao i prstor van objekta. Objekat će biti opremljen svim neophodnim prostorijama i pratećim elementima za kvalitetan boravak dece.

Izgradnjom ovog objekta biće rešen dugogodišnji problem u Smederevu, pa se iz navedenih razloga gradonačelnik Beč zahvalio svim ljudima iz Gradske uprave koji su radili u cilju ispunjavanja svih preduslova za realizaciju ovog projekta.

Takođe, Beč je istakao da će se u narednom periodu raditi na donošenju dodatnih mera na poboljšanju populacione politike u Smederevu, kao i da je u toku izrada projekta za izgradnju centralnog vrtića, pa se očekuje da će radovi otpočeti sledeće godine.

 

ODRŽAN SASTANKA U REPUBLIČKOM ZAVODU ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE U BEOGRADU

27.maj 2022.

 

   Na inicijativu gradonačelnika Smedereva Jovana Beča danas je održan sastanak u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Tema sastanka bila je kratkoročno i dugoročno planiranje obnove, uređenje i korišćenje Smederevske tvrđave. Fokus sastanka stavljen je na potrebne aktivnosti vezane za rešavanje obnove i uređenja ulaznog sektora u Smederevsku tvrđavu.

Na sastanku je konstatovano neophodno uže stručno sagledavanje pristupa rešavanja obnove ulaznog sektora, formulisanje projektnog zadatka i izrada projekta.

Na osnovu izjave predstavnika Republičkog zavoda može se očekivati da se u drugoj polovini tekuće godine obave sve neophodne pripreme kako bi se realizacija navedenih aktivnosti sprovodila tokom 2023. godine.

Dogovoreno je da se tokom juna meseca u Smederevu organizuje sastanak užeg stručnog tima kako bi se što pre započela realizacija dogovorenih aktivnosti.

Sastanku su pored gradonačelnika Jovana Beča prisustvovali, ispred Republičkog zavoda direktor Dubravka Đukanović, Snežana Jejić i Estela Živković Radonjić, ispred Grada Smedereva glavni urbanista grada Vladislava Živanović Ristović i ispred Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo v.d. direktora Dejan Radovanović i Jasmina Popović Rusimović.

 

 

JOŠ JEDNA USPEŠNO REALIZOVANA INVESTICIJA U SMEDEREVU

23.maj 2022.

 

Uskoro se završavaju svi planirani radovi u okviru kompleksa grobljana Šeškovcu. Vrednost investicije za obezbeđivanje parking mesta na groblju, koja je pri kraju iznosi oko 14.988.860,00 dinara plus PDV. Podsećanja radi, ovde su prethodno bili sprovedeni i radovi na ozelenjavanju površina, za šta smo imali podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine u vrednosti od 2.778.278,40 dinara. Pored toga, građanima Smedereva je obezbeđena i autobuska linija koja je značajna jer povezuje Šeškovac sa gradom.

Kako je istakao gradonačelnik Jovan Beč na ovaj način je zaokružena jedna značajna investiciona celina za naš grad.


 

  

 

POTPISAN UGOVOR IZMEĐU GRADA SMEDEREVA I KOMPANIJE PKC WIRING SYSTEMS D.O.O. SMEDEREVO

23.maj 2022.

 

 

   U ime Grada Smedereva, gradonačelnik Jovan Beč potpisao je Ugovor o zakupu nepokretnosti - hale u javnoj svojini grada Smedereva sa kompanijom PKC Wiring Systems d.o.o. Smederevo. Ugovor je zaključen nakon sprovedenog postupka prikupljanja pismenih ponuda i na osnovu Odluke Gradskog veća Smedereva. Cilj potpisivanja navedenog ugovora je svakako proširenje postojećih kapaciteta, ali i otvaranje novih radnih mesta za naše sugrađane, kako je istakao gradonačelnik Beč.

Hala je ukupne neto površine 4.158,30 metara kvadratnih i sastoji se od proizvodnog dela i upravno - administarativnog dela i pripadajuće infrastrukture. Nepokretnost - hala nalazi se u Industrijskoj zoni u Smederevu.

Kako je istakao gradonačelnik Beč, Grad će nastaviti da zajedničkim snagama u saradnji sa kompanijom PKC Wiring Systems d.o.o., koja je značajna jer zapošljava veliki broj naših sugrađana, radi na tome da se prošire kapaciteti i obezbedi sva neophodna podrška.

 

OTVORENI 39. NUŠIĆEVI DANI U SMEDEREVU

21.maj 2022.

Gradonačelnik Smederev Jovan Beč sinoć je otvorio 39. Pozorišni festival ,,Nušićevi dani''. Predhodno su na platou ispred Centra za kulturu položeni venci na spomenik Branislavu Nušiću, dok je u Galeriji Centra za kulturu Smederevo otvorena izložba ,,Scenske vizure''. Ispred Grada Smedereva venac je položila Maja Ćirković, članica Gradskog veća zadužena za resor kulture i Danijela Milošević, direktorka Istorijskog arhiva u Smederevu.

-Naš grad već 39. godina živi sa svojim festvalom i manifestacijom kulture koja je posvećena velikom Branislavu Nušiću. Manifestacija ,,Nušićevi dani'' nudi poseban koncept programskih sadržaja i izdvaja ga u odnosu na slične festvale u našem gradu, kao i u kulturnom ambijentu Srbije. Svojim karakteristikama naš festival unapredio je pozorišnu realnos u Srbiji, a svakako i u Smederevu - rekao je između ostalog gradonačelnik Beč, i poželio svim sugrađanima da uživaju i u ovim 39. Nušićevim danima.

Nakon svečanog otvaranja Novosadsko pozorište je izvelo predstavu ,,Ana Karenjina''. Festival će trajati do 26. maja.

 


 

 

GRADONAČELNIK SMEDEREVA JOVAN BEČ U POSETI ZEMLjORANIČKOJ ZADRUZI ,,MIHAJLOVAC'

20.maj 2022.

Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč obišao Zemljoradničku zadrugu ,,Mihajlovac'' i tim povodom razgovarao sa direktorom zadruge Goranom Lukićem i predsednikom Zadružnog saveza Srbije Nikolom Mihajlovićem. Zemljoradnička zadruga trenutno obrađuje oko 40 hektara zemlje i poseduje zasad jabuke površine od 6 hektara. Važno je naglasiti da zadruga od svog osnivanja 30. septembra 1992. godine posluje pozitivno. Iz godine u godinu povećava poslovni prihod, koji se poslednjih par godina kretao od 360 miliona do 727 miliona dinara prošle godine. Zadruga trenutno ima sedamnaest zaposlenih u stalnom radnom odnosu.

Zadruga ,,Mihajlovac'' je korisnih podsticajnih sredstava Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, pa su tako 2018. godine ostvarili podsticaj za protivgradnu mrežu u iznosu od 3.000.000,00 dinara, a u 2019. godini podsticajna sredstva za sisteme za navodnjavanje u iznosu od 1.413.330,5 dinara.

-Ova zadruga je primer dobre prakse za sve poljoprivredne prooizvođače. Da je tako, govori i podatak da je prošle godine ostvarila bespovratna sredstva Ministarstva za brigu o selu u iznosu od 14.499.811,60 dinara za podizanje hladnjače, dok je sopstvenim sredstvima zadruga učestvovala sa 6.768.331,00 dinara, za šta ima rok od šest meseci da završi istu.Od kada sam gradonačelnik, trudim se da razumem probleme poljoprivrede i obezbedimo sve neophodne uslove za rad. Mi ćemo se kao grad nastaviti da ulažemo u poljoprivredu i pratimo politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića. Zadruga je jako bitna i poljoprivredni proizvođači treba da se udružuju. Zahvaljujući politici predsednika Vučića mi danas izvozimo u druge zemlje i nemamo problem sa nedostatkom hrane - istakao je gradonačelnik Jovan Beč u svom obraćanju.

Direktor zadruge Goran Lukić je rekao da je samo domaćinskim poslovanjem i napornim radom Zemljoradnička zadruga ,,Mihajlovac''  uspela da posluje pozitivno bez i jednog dana blokade, od dana njenog osnivanja.

-Gradonačelniče hvala vam što ste danas ovde i što pokazujete da samo zajedničkim snagama možemo da idemo napred. Danas imamo oko 1.100 zadruga u Srbiji, od kojih je osamdeset odsto poljoprivrednog karaktera. Pored toga, želim da naglasim da Zadružni savez Srbije ove godine 20. juna obeležava 127. godinu svog rada i postojanja - rekao je predsednik saveza Nikola Mihajlović. Takođe, on je podsetio da je važno da se poljoprivredni proizvođači udružuju.

 

 

 

 

ODRŽANA SEDNICA SAVETA ZA BEZBEDNOST GRADA SMEDEREVA

19.maj 2022.

Danas je održana prva sednica Saveta za bezbednost grada Smedereva.Sednicom je predsedavao gradonačelnik Smedereva Jovan Beč, načelnica Policijske uprave u Smederevu Vesela Milovanović i šef službe za zajedničke poslove Saša Petrović. Sednici su prisustvovali i predstavnici inspekcijskih organa, komunalna milicija Gradske uprave Smederevo, kao i predstavnici Školske uprave Požarevac.

Dnevni red ovog prvog saziva sadržao je tri tačke. Prva se odnosila na ulogu i zadatke Saveta za bezbednost grada Smedereva. Uloga Saveta je da analizira stanje bezbednosti, prikuplja informacije od institucija i građana i da na osnovu njih dalje deluje posredstvom projekata, aktivnosti i strateških planova za unapređenje bezbednosti situacije. Zadatak Saveta je da razmatra i proučava pitanja vezana za prevenciju bezbednosti na teritoriji grada, priprema i predlaže donošenje mera za poboljšanje zaštite i sigurnosti građana, vrši analizu i utvrđivanje problema koji utiču na bezbednost građana, radi na izradi i implementaciji projekata prevencije, kojima se deluje na pojedine bezbedonosne probleme.

U okviru druge tačke dnevnog reda ,,Matura 2022'' reč je imao Saša Obradović, načelnik odeljenja Policijske uprave u Smederevu. Zaključak je da je Policijska uprava Smederevo, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova,      Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvom omladine i sporta i Agencijom za bezbednost saobraćaja preduzela sve neophodne mere bezbednosti učenika i zaposlenih u vreme završetka školske godine. Tim povodom održano je devet predavanja, učenicima završnih razreda na sledeće teme: Prevencija zloupotrebe alkohola i droga, Prevencija nasilničkog i nedoličnog ponašanja i Rizici nepoštovanja pravila i propisa u saobraćaju.

I treća tačka dnevnog reda bila je razno, gde su razmotrene buduće aktivnosti Saveta.

 

 

OTVOREN PROLEĆNI SAJAM CVEĆA I MEDA

13.maj 2022.

Trinaesti prolećni Sajam cveća i meda održava se tokom vikenda na glavnom gradskom trgu. Više od 60 izlagača nudi svoje proizvode, a posetiocima je dostupan veliki izbor sezonskog cveća, sadnica drveća, četinara, začinskog bilja i opreme za sadnju, med i pčelinji proizvodi.

Sajam je otvorila članica Gradskog veća zadužena za resor kulture Maja Ćirković. -Čast mi je i zadovoljstvo da otvorim ispred grada Smedereva 13 - ti po redu prolećni sajam cveća i meda. Sajam je organizovan pod pokroviteljstvom grada Smedereva. Cilj nam je da na ovaj način promovišemo male proizvođače i da im omogućimo da predstave svoje proizvode našim sugrađanima. Kroz ovakav vid promocije različitih profila izlagača i proizvođača, mi kao grad omogućavamo da unaprede svoju proizvodnju, plasiraju svoje proizvode i ostvare poslovnu saradnju sa ostalim proizvođačima i da promovišu svoju delatnost, ali i naš grad - istakla je u obraćanju prisutnima Ćirković.

 

 

 

 

POTPISAN UGOVOR O SUFINANSIRANjU REALIZACIJE PROJEKTA PREVENCIJE NELEGALNOG ODLAGANjA OTPADA I UKLANjANjE U 2022. GODINI NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

13.maj 2022.

  Danas je gradonačelnik Smedereva, Jovan Beč, u ime grada Smedereva potpisao ugovor o sufinansiranju realizacije projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2022. godini. Ukupna sredstva za realizaciju ovog projekta iznose 7.648.334,32 dinara. Ministarstvo zaštite životne sredine je u cilju sprečavanja zagađenja životne sredine nelegalnim odlaganjem otpada obezbedilo sredstva u iznosu od 3.500.000,00 dinara, a učešće grada iznosi 4.148.334,32 dinara.

Gradonačelnik se tim povodom oglasio rekavši da dugujemo veliku zahvalnost Ministarstvu zaštite životne sredine i ministarki Ireni Vujović što su nam i ovog puta ukazali poverenje potpisivanjem još jednog u nizu značajnih ugovora za Smederevo.Takođe, istakao je da će grad uz značajnu podršku i saradnju sa resornim Ministarstvom nastaviti da radi na zaštiti životne sredine.

Sredstva će biti iskorišćena za uklanjanje i sanaciju ,,divljih deponija'' sa tri lokacije, a sve u cilju zaštite zdravlja stanovništva i životne sredine.

 

RADOVI NA UREĐENjU OSNOVNE ŠKOLE ,,BRANISLAV NUŠIĆ' SMEDEREVO

12.maj 2022.

Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč obišao radove na uređenju Osnovne škole ,,Branislav Nušić''. U ovoj školi u toku su radovi na postavljanju parketa u fiskulturnoj sali. Gradonačelnik je u razgovoru sa direktorom škole Draganom Jovičićem istakao da će na ovaj način učenici škole dobiti priliku da posle dvadeset i više godina vežbaju u najoptimalnijim uslovima, kada je upitanju podloga u fiskulturnoj sali. Troškovi na zameni parketa iznose oko 3.500.000,00 dinara, a u potpunosti ih snosi grad Smederevo. Planirano je da radovi budu završeni do kraja meseca. Pored toga, u prethodnom periodu zamenjen je i kotao u vrednosti od milion dinara, okrečeno je šest učionica, sprovedena je i zamena rasvete, obezbeđena je računarska oprema, na krovu je postavljena hidroizolacija.

U narednom periodu očekuju se radovi na potpunom sređivanju fiskulturne sale i pratećih prostorija: krečenje, sanacija sanitarnog čvora, zamena pojedinih sprava, ugradnja aksijalnih ventilatora.

Gradonačelni je rekao da će Grad nastaviti da ulaže u škole, i tako obezbedi sve neophodne uslove za rad i učenje dece.

 

 

 


 

 


 

PREDSTAVNICI FONDACIJE ,,DAJANA PAUNOVIĆ' U SMEDEREVU

10.maj 2022.

Suočene sa višedecenijskim problemom depopulizacije i smanjenja broja stanovništva Repubilke Srbije, nadležne državne institucije godinama unazad donosile su niz mera za podsticanje rađanja dece. Kako bi se postijeće mere i zakonski okviri u Republici Srbiji u oblasti populacione politike bolje predstavili javnosti  i približili građanima, u saradnji sa lokalnim samoupravama u Republici Srbiji, Fondacija ,,Dajana Paunović'' inicirala je organizaciju niza tribina sa ciljem predstavljanja ciljeva, zakonodavnog okvira i mera Republike Srbije u oblasti populacione politike i politike ravnopravnosti polova.

Danas su u poseti Smederevu bili predstavnici fondacije ,,Dajana Paunović'' na čelu sa Dajanom Paunović, koji su tim povodom predstavili mere Republike Srbije na putu populacione politike i politike ravnopravnosti polova. Tim povodom organizovan je skup na kom je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč ukazao na mere koje grad Smederevo preuzima u cilju promovisanja populacione politike. -Grad Smederevo iz budžeta Grada za podsticaj rađanju u 2022. godini izdvaja ukupno 24 miliona dinara. Za finasijsku pomoć trudnicama izdvaja se godišnje iz budžeta 7 miliona dinar, dok se za finasijsku pomoć porodiljama godišnje izdvaja iz budžeta 16 miliona dinara - istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Beč.

Dajana Paunović, kao osnivač i upravitelj Fondacije ,,Dajana Paunović'' govorila je na temu ''Praktična iskustva i mogućnosti za delovanje nevladinog sektora u oblasti ravnopravnosti polova i populacione politike''. -Cilj fondacije je ekonomsko osnaživanje žena, afirmacija žena u svim sferama i na svim nivoima, podsticanje preduzetništva, promocija jednakih mogućnosti. Pored pružanja jedokratne pomoći, nama je cilj da dođemo do sistematski održivih rešenja. Imamo lepu saradnju sa našom južnom srpskom pokrajnom, gde idemo na dva meseca i osnažujemo naše društvo tamo, takođe imamo i predivnu saradnju sa našom srpskom pravoslavnom crkvom i sa javnim institucijama i državom. Za sve ovo vreme obišli smo blizu tridesetak lokalnih samouprava, razgovarali sa ljudima, pokušali da detektujemo probleme na terenu. Na taj način prikupljamo probleme i prenosimo ih tamo gde je moguće da se oni i rešavaju - rekla je Dajana Paunović u svom obraćanju prisutnima i medijima.

O značaju polulacione politike, na temu Predstavljanje mera u oblasti populacione politike i ravnopravnosti polova  koje su donele i sprovode državne institucije Republike Srbije i lokalne samouprave pričao je i Marko Matić, jedan od članova Fondacije, koji je istakao da se ove godine navršava tačno sedam decenija kako Srbija gubi stanovništvo, i tri decenije od kako imamo negativan prirodni priraštaj. U skladu sa tim, rekao je da je krajem prošle godine donet set mera u oblasti populacione politike gde smo konačno počeli na jedan sistematski način da se bavimo tom temom.

Nakon što je izlaganje bilo završeno, prisutni su imali mogućnosti da na datu temu razgovaraju sa organizatorima i razmene mišljenje i iskustva, ali i postavljaju pitanja.

 

 

 

 

OBELEŽEN 9. MAJ DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

09.maj 2022.

 

   Polaganjem venaca  u Spomen parku - Tri heroja u Smederevu danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Ove godine je obeleženo 77 godina od završetka Drugog svetskog rata i 72 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Vence su kod spomenika u Parku tri heroja položile delegacije Grada Smedereva, Gradski odbor SPS - a, Gradski odbor SUBNORA - a, Udruženje potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912 - 1918 i Udruženje potomaka ratnika 1912 - 1918. godina.

Prisutnima se obratio Slavko Matijaš predstavnik Gradskog odbora SUBNORA - a.

-Danas obeležavamo Dan pobede, dan kada je pre 77 godina u ime poražene vojske fašističke Nemačke, u Berlinu 16 minuta posle ponoći, 9. maja 1945. godine feldmaršal Vilhem Hajtel, ispred sovjetskog maršala Georgi Žukova i britanskog generala Artur Tedera, potpisao bezuslovnu kapitulaciju, čime je zvanično završen Drugi svetski rat. U tom najvećem i najsurovijem ratu u istoriji čovečanstva učestvovala  je 61 država na evropskom, azijskom i afričkom kontinentu, sa milijardu i sedamsto miliona stanovnika. Iako i dan danas nema potpunih podataka o ljudskim žrtvama procenjuje se da je živote izgubilo oko 50 miliona ljudi, od čega 31 milion civila a ranjeno je 35 miliona ljudi - rekao je Slavko Matijaš u svom obraćanju prisutnima.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastajanju Evropske unije.

  

 

ODRŽANA MANIFESTACIJA ,,USKRŠNjI DAN NA SELU’’ U MALOJ KRSNI

30.april 2022.

,,Kada dođeš u Malu Krsnu sa bilo koje strane sveta, sa severa ili sa juga, u njeno veliko srce, još jedno srce stane i ljubav topla, ljudska, beskrajna i duga'' - ovim rečima je otvorena četrnaesta po redu manifestacija Uskršnji dan na selu u organizaciji Udruženja žena ,,Izvor'' iz Male Krsne i Kulturno-umetničkog društva ,,Veljko Dugošević''.

-Uvaženi prijatelji, učesnici i poštovani predstavnici uprave Grada Smedereva dobro došli na četrnaestu po redu manifestaciju Uskršnji dan na selu. Ovo druženje koje tradicionalno organizujemo na Mali Uskrs iz godine u godinu okuplja sve veći broj posetilaca. Trudimo se da budemo dobri domaćini, da dočekujemo sve naše goste i ostavimo utisak jedne prijateljske sredine - rekla je u svom obraćanju predsednica Udruženja žena ,,Izvor'' iz Male Krsne Dragica Miletić.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Smedereva Jovan Beč. -Dobar dan, čast mi je što sam kao gradonačelnik ispred grada Smedereva danas prisutan ovde. Danas se u Maloj Krsni održava manifestacija Uskršnji dan na selu, koja zahvaljujući našoj Dragici i Udruženju žena ,,Izvor'' polako dobija svoj tradicionalni značaj. Grad će kao i do sada nastaviti da podržava manifestacije ovakvog karaktera jer su one važne za očuvanje srpskog sela i tradicije od zaborava - istakao je gradonačelnik Beč u svom obraćanju.

Na manifestaciji su se predstavila i Udruženja žena iz Skobalja, Osipaonice, Saraoraca, Lugavčine, ali i iz Braničevskog okruga i Ribarske banje koje su se predstavile tradicionalnim jelima i tehnikom farbanja jaja. Pored toga, svoj nastup imala su u Kulturno-umetnička društva Male Krsne, Vranova, Osipaonice, Deliblata, Grčki KUD Kantakuzin.

Grad Smederevo bio je sponzor i podržao je održavanje  manifestacije Uskršnji dan na selu. Ispred grada Smedereva pored kabineta  gradonačelnika prisustvovala je i članica Gradskog veća zadužena za resor kulture Maja Ćirković.

 

 

 

RADOVI NA ASFALTIRANjU ULICA U SMEDEREVU SE NASTAVLjAJU

29.april 2022.

Danas je gradonačelnik Jovan Beč obišao radove na asfaltiranju ulice Revolucije i tim povodom razgovarao sa meštanima. Istakao je da će grad nastaviti da ulaže u putnu infrastrukturu koja je neophodna za život i rad naših sugrađana. Meštani ulice su pokazali veliko zadovoljstvo činjenicom da će posle niza godina čekanja konačno dobiti asfalt ispred svojih kuća.

 

 

DOM ZDRAVLjA U SMEDEREVU DOBIO DVA GINEKOLOŠKA STOLA SA PRATEĆOM OPREMOM

29.april 2022.

Danas je gradonačelnik Jovan Beč obišao Dom zdravlja u Smederevu kom je obezbeđena ginekološka oprema. Naime, grad je obezbedio dva nova ginekološka stola sa pratećom opremom u vrednosti od pola miliona dinara koja je bila neophodna Domu zdravlja. Tim povodom gradonačelnik je razgovarao sa direktorkom Doma zdravlja Olgicom Obradović, gde je naglašeno da će kao i do sada, grad omogućiti nabavku još jednog sanitetskog vozila. Takođe, bilo je reči i o tome da je završen projekat za kompletnu rekonstrukciju ambulante na Carini i da je raspisana nabavka za obezbeđivanje potrebne opreme za početak radova, a nakon toga je u planu i rekonstrukcija ambulante na MZ ,,25 Maj''.

Gradonačelnik se posebno zahvalio našim lekarima na bezuslovnoj podršci i žrtvi koju su ulagali i ulažu da bi bili sačuvani ljudski životi.

 


 

 

OBELEŽENA GODIŠNjICA OD MASAKRA U DRUGOVCU

29.april 2022.

Danas je gradonačelnik Jovan Beč sa članicom Gradskog veća zaduženom za resor kulture Majom Ćirković položio venac na spomenik žrtvama masakra u Drugovcu. Pored predstavnika grada delegaciju su činili i SPS, Gradski odbor SUBNOR i Mesna zajednica Drugovac.

Podsećanja radi, masakr se odigrao u Drugovcu 29. aprila 1944. godine kada su četnici poubijali veliki broj meštana ovog sela zbog podrške partizanima. Prema podacima četnici su tada ubili ukupno 72 civila, zapalili oko 120 i temeljno opljačkali oko 200 kuća. Prisutnima se obratio i bivši direktor škole u Drugovcu Milosav Mića Ilić koji je prisutne podsetio na ovaj strašan događaj i poslao poruku da se takve stvari nikada ne bi smele zaboraviti, kao i da uvek trebamo da pamtimo svoju istoriju i da je prenosimo na buduće generacije.

 

 

 

OBELEŽENA GRADSKA SLAVA – VASKRŠNjI PONEDELjAK

25.april 2022.

Smederevska litija ima dugu tradiciju obeležavanja. Da je tako govori i činjenica da se održavala još za vreme vladavine despota Đurđa Brankovića, a od 2002. godine prema odluci tadašnje Skupštine opštine, obeležava se kao gradska slava.

Na drugi dan Uskrsa obeležena je slava grada - Vaskršnji ponedeljak a svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Georgija  služio je vladika braničevski Ignatije. Prazničnu atmosferu upotpunio je i crkveni hor ,,Sloga''.

Litiju oko gradske crkve predvodilo je sveštenstvo zajedno sa gradonačelnikom grada Jovanom Bečom i rukovodstvom grada, kao i mnogobrojnim građanima.

Posle liturgije vernicima je podeljen slavski kolač, žito i jaja.

 


 

 

UČENICI OSNOVNE ŠKOLE DIMITRIJE DAVIDOVIĆ U POSETI GRADONAČELNIKU SMEDEREVA JOVANU BEČU

21.april 2022.

 Učenici četvrtog razreda Osnovne škole Dimitrije Davidović posetili su gradonačelnika povodom predstojećih  uskršnjih praznika. Deca su u pratnji profesorke  obišla gradonačelnika i tim povodom mu uručili uskršnja jaja, kao i odrecitovali uskršnju pesmu. Pored toga, učenici su, sa profesorkom engleskog Dunjom Tešić, razgovarali sa gradonačelnikom o školskim obavezama, planovima i idejama za buduće obrazovanje. Profesorka Tešić se zahvalila gradonačelniku na odvojenom vremenu, kao i na svemu što je do sada urađeno za potrebe obrazovanja dece u našem gradu.

Gradonačelnik je učenicima poželio srećne praznike, puno uspeha u daljem obrazovanju i zahvalio se na čestitkama, naglasivši da će grad nastaviti da radi na tome da sva deca imaju kvalitetno detinjstvo i obrazovanje.

 


 

 

POTPISAN UGOVOR O SUFINANSIRANjU REALIZACIJE PROJEKTA POŠUMLjAVANjA U CILjU ZAŠTITE I OČUVANjA PREDEONOG DIVERZITETA U 2022. GODINI

20.april 2022.

 

  Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč, u ime Grada potpisao ugovor o sufinansiranju realizacije projekta pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2022. godini na teritoriji Grada Smedereva.

Ukupna sredstva za realizaciju Projekta pošumljavanja iznose 2.117.468,80 dinara. Ministarstvo je u cilju povećanja pošumljenosti obezbedilo sredstva u iznosu od 1.000.000,00 dinara, dok će grad za te potrebe dati sredstva u iznosu od 1.117.468,80 dinara.

Sredstva će biti iskorišćena za nabavku oko 200 sadnica autohtonih sorti. Pošumljavanje će biti sprovedeno u delu Industrijske zone, u pravcu od EPS - a do PKC - a.

Grad će nastaviti da ulaže u zaštitu životne sredine, kao i da konkuriše na svim projektima koje Ministarstvo zaštite životne sredine bude objavljivalo, a sve sa ciljem da sačuvamo svoju sredinu.

 

OBELEŽENA 155 – TA GODINA OD PREDAJE GRADOVA KNEZU MIHAJLU OBRENOVIĆU OD STRANE TURAKA

19.april 2022.

 

 Tradicionalno i ove godine (26. godina u kontinuitetu), obeležena je 155. godina od predaje gradova, Beograda, Užica, Smedereva, Kladova, Šapca i Ljubovije (Soko grada) Srbiji - knezu Mihailu Obrenoviću, od strane         Turaka 1867. godine, koji je bio i potpuno oslobađanje Srbije od vekovnog ropstva pod Turcima. Bratimljeni gradovi, Beograd, Užice, Šabac, Smederevo, Ljubovija i Kladovo, sa koordinatorom Republičkim odborom Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine, koji je inicirao obeležavanje ovog istorijskog događaja i zajedno sa ovih šest gradova, ovaj događaj učionio tradicionalnim.

Ove godine organizator događaja i domaćin bio je Grad Beograd. Ispred Smedereva gost je bila članica Gradskog veća zadužena za resor kulture Maja Ćirković i predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912-1918. godina Branko Milovanović. Delegacija Grada Smedereva je u pratnji delegata drugih gradova, bila gost predsednika skupština za Grad Beograd Nikole Nikodijevića. Tim povodom Ćirković je i svečano pozvala predsednika skupštine Beograda kao domaćina, ali i druge gradove da sledeće godine budu gosti u Smederevo koji će biti domaćin.

Vence su delegati svih navedenih gradova položili na Spomenik, mesto predaje ključeva 1867. godine, na Kalemegdanu i na spomenik knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu Republike.

Cilj je svakako dostojanstveno obeležavanje ovog značajnog istorijskog događaja, kao i uticaj na mlade ljude da ne zaborave svoju istoriju, kao i da je prenose na buduće generacije.


 

 

U SELU LIPE ODATA POČAST PALIM HEROJIMA

19.april 2022.

  

 Komemoracijom i polaganjem venaca obeležena je 23.godišnjica od pogibije oficira 250.raketne brigade PVO - potpukovnika Blagoja Radića i kapetana prve klase Roberta Lajčaka. U ime lokalne samouprave venac su položili Marija Marković Stavrić ,zamenica  gradonačelnika i Dejan Milenković, član Gradskog veća.

Izvršavajući borbeni zadatak u ataru sela Lipe 19.aprila 1999.godine od NATO bombe poginuli su naši sugrađani  - potpukovnik Blagoja Radić i kapetan prve klase Robert Lajčak . Tim povodom svake, pa i ove godine, okupili su se kod spomen obeležja u Lipama predstavnici Vojske Srbije,lokalne samouprave ,brojnih udruženja i organizacija, kako bi, u prisustvu članova porodica Radić i Lajčak , minutom ćutanja i polaganjem venaca odali počast palim herojima.

„Njihova žrtva ne sme da se zaboravi i mora da služi kao vodilja za sva buduća pokolenja. Kako su Blagoja i Robert hrabro stali u besmrtni stroj , tako je i naša obaveza da ih otrgnemo od zaborava, da ih se sećamo ne samo danas, nego svakodnevno i da mlađim naraštajima prenesemo da nikada ne zaborave zločin koji je počinjen našem narodu i državi . Blagoja i Roberte , nek vam je večna slava i hvala." - rekao je u obraćanju prisutnima major Robar Petar, zamenik komadanta prvog raketnog diviziona.

 

 

ULICE KARLA MARKSA I SLAVONSKA USKORO INFRASTRUKTURNO KOMPLETIRANE

13.april 2022.

 

Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč obišao početak radova na nastavku asfaltiranja ulice Karla Marksa, čime će biti kompletno rešen infrastrukturni problem  naselja koje pripada Mesnoj zajednici ,,25. Maj''. Tim povodom je razgovarao sa meštanima navadene ulice koji su pokazali zadovoljstvo činjenicom da je dugogodišnji problem rešen.

Podsećanja radi, tokom proteklog perioda sprovedeni su radovi na asfaltiranju i spajanju ulica Karla Marksa i Slavonske. Gradonačelnik je u razgovoru sa meštanima naglasio da će Grad nastaviti da radi na rešavanju infrastrukturnih problema i omogućiti svim građanima Smedereva adekvatne uslove za život.

 

 

OBELEŽEN SVETSKI DAN ROMA U SMEDEREVU

08.april 2022.

Danas je u Smederevu obeležen Svetski dan Roma, 8. april, koji se obeležava u našoj zemlji i širom planete u cilju zbližavanja ljudi. Grad Smederevo se počev od 2007. godine aktivno zalaže za inkliziju Roma. O tome govori i činjenica da je Smederevo jedan od prvih gradova u Srbiji koji je angažovao i koordinatora za romska pitanja. Gradonačelnik je u svom obraćanju prisutnima podsetio da je od 2009. godine do danas grad sistematski pristupio socijalnoj inkluziji Roma kroz implementaciju Lokalnih akcionih planova i uspostavljanju mehanizama za inkluziju Roma. -Najnoviji akcioni plan obuhvata period od 2022 do 2024. godine. Za implementaciju istog izdvojena su sredstva u iznosu od 3.640.000,00 dinara za 2022. godinu. U okviru Lokalnog akcionog plana grad je dodelio 44 stipendija za školsku 2021/22. godinu. Želim da istaknem da je Grad realizovao i projekat izgradnje atmosferske i vakumske kanalizacije u naselju Mali Krivak, a vrednost ove investicije je 128.141.458,81 dinara - istakao je gradonačelnik u svom obraćanju prisutnima.

Prisutnima se obratio i predstavnik lokalnog saveta za poboljšanje položaja Roma za Grad Smederevo Slaviša Stošić koji je čestitao Svetski dan Roma i rekao da će grad uvek pružati svu neophodnu podršku u saradnji sa gradonačelnikom Smedereva Jovanom Bečom. Takođe, svoje obraćanje imao je i predsednik saveza romskih nevladinih organizaacija smederevski forum Dejan Stojković, koji je ujedno i podelio zahvalnice organizacijama i institucijama koje su dale svoj doprinos inkluziji Roma na lokalnom nivou. Stojković je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je lokalna samouprava Smederevo uvek prepoznavala potrebe pripadnika romske zajednice. Istakao je veliku zahvalnost gradonačelniku Smedereva Jovanu Beču i lokalnoj samoupravi na činjenici da su uvek bili prisutni kada je trebalo rešiti problem pripadnika romske zajednice.

 

 

U POSETI SMEDEREVU NADBISKUP STANISLAV HOČEVAR

08.april 2022.

 

  Danas je u Smederevu boravio nadbiskup Stanislav Hočevar koji je bio gost gradonačelnika Smedereva Jovana Beča. Pored nadbiskupa, sastanku je prisustvovao i župnik Antun Pernat.

 

 Tema sastanka bila je položaj vernika katoličke veroispovesti u Smederevu, kao i crkve i buduća saradnja na tom polju. Gradonačelnik Jovan Beč je u razgovoru naglasio da će Grad uvek biti na raspolaganju svim vernicima katoličke veroispovesti, kao i da je gradska kuća uvek i svima otvorena.

 

 

ATAŠE ZA KULTURU ADRIEN FEIX DANAS JE OBIŠAO KULTURNE ZNAMENITOSTI SMEDEREVA

08.april 2022.

 

  Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč u prostorijama Gradske uprave ugostio atašea za kulturu ambasade Austrije, gospodina Adriena Feixa koji je ujedno i direktor Austrijskog kulturnog foruma. Pored gradonačelnika, sastanku je prisustvovala i članica Gradskog veća zadužena za resor kulture Maja Ćirković i Slavica Milovanović Pavlović  šefica kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave Grada Smedereva. Tema sastanka bila je istorija i kulturna baština našeg grada, brojne manifestacije koje su značajne za Smederevo, rad Kultutno-umetničkih društava i udruženja žena, strategija Grada. Nakon toga, obišli su Tvrđavu, gde je ataše za kulturu Adrien Feix imao prilike da se upozna za istorijskim znamenitostima i značajem koji Tvrđava ima kada je reč o razvoju turizma u Smederevu.

Po završetku obilaska Tvrđave, ataše je u prisustvu Ćirković obišao i muzej, Centar za kulturu u Smederevu i Narodnu biblioteku, gde je imao prilike da se detaljnije u razgovorima sa direktorima ovih institucija upozna sa radom i značajem koje one imaju za naš Grad.

 

 

PUTNA INFRASTRUKTURA U SMEDEREVU PRIORITET

29.mart 2022.

 

  Uređenje putne infrastrukture u Smederevu je jedan od vodećih prioriteta za Grad. Kao što je mnogo puta i bilo istaknuto, krenuli su radovi na realizaciji ugovora o Javno-privatnom partnerstvu čija je ukupna vrednost 3,9 milijardi dinara. Pored toga, iz budžeta grada je za potrebe putne infrastrukture izdvojeno 42 miliona dinara. Podsećanja radi, prošle godine je Grad uložio preko 200 miliona po raznim osnovama u putnu infrastrukturu.

Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč obišao radove na uređenju ulice Revolucije i Miloša Obilića. Tim povodom razgovarao je sa meštanima navedenih ulica o rešavanju problema putne infrastrukture i naglasio da će Grad nastaviti da radi za dobrobit svih građana Smedereva, istakavši da će Grad Smederevo kroz par godina izgledati infrastrukturno znatno drugačije.

 

 

POČELI RADOVI NA ULICAMA KOJE SU DEO JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA

28.mart 2022.

 

  Počeli su radovi na realizaciji Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu čija je ukupna vrednost za naredne tri godine 3,9 milijardi dinara. Podsećanja radi, planirano je da se svake godine, u naredne tri godine uradi po jedna trećina puta, odnosno do trideset i tri odsto puta. To zapravo podrazumeva da se ove godine uradi put u vrednosti od 1.300.000.000 dinara.

Danas je početak radova u ulici Starca Vujadina obišla zamenica gradonačelnika Marija Marković Stvarić, član Gradskog veća zadužen za resor infrastrukture i mesnih zajednica Dejan Milenković i Jasmina Vojinović.

Pored toga, važno je naglasiti da su u toku radovi na postavljanju završnog sloja asfalta u ulici Ćirila i Metodija. Takođe, neophodno je istaći da je ulica Ćirila i Metodija jedna od onih za čiji rad su izdvojena sredstva iz budžeta grada u vrednosti od 42 miliona dinara.

 

 

SAJAM ZAPOŠLjAVANjA U SMEDEREVU

24.mart 2022.

 

 

  Danas je Nacionalna služba za zapošljavanje - filijala Smederevo u saradnji sa Gradom organizovala sajam zapošljavanja u holu Centra za kulturu Smederevo. Sajam je otvorila zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić u prisustvu direktorke Filijale Smederevo Nacionalne službe za zapošljavanje Jasmine Beočanin.

Zamenica gradonačelnika je tim povodom prisutnima poželela mnogo uspeha na ovogodišnjem sajmu i istakla značaj koji sajma zapošljavanja ima za Smederevo. -Ove godine Grad Smederevo je izdvojio 12 miliona za samozapošljavanje i novozapošljavanje, konkurisali smo kod Ministarstva i očekujemo još toliko sredstava. U odnosu na predhodnu godinu, povećali smo izdvojena sredstva iz gradskog budžeta sa tri na pet miliona na ima Javnih radova. Cilj Grada Smedereva je da svakom sugrađaninu obezbedi bolje uslove za život kroz rad u svom gradu, da sa poslodavcima svi mi zajedničkim snagama stvorimo bolje poslovne prilike u našem gradu - istakla je Marković Stavrić u svom obraćanju.

Na ovogodišnjem sajmu svoju ponudu predstavilo je 16 poslodavaca sa potrebama za 680 radnika različitih profila i stepena kvalifikacija.


 

 

OBELEŽEN DAN SEĆANjA NA STRADALE U NATO BOMBARDOVANjU

24.mart 2022.

 

 

 Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju obeležen je komemorativnim okupljanjem kod Spomenika ratnicima palim u NATO agresiji 1999. godine i polaganjem venaca. Obeležavanje 23. godine od početka vazdušnih napada NATO - a na Saveznu Republiku Jugoslaviju počelo je himnom i minutom ćutanja, kojim su prisutni odali poštu staradalima u NATO bombardovanju.

  Povodom Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju vence su položili gradonačelnik Smedereva Jovan Beč i član Gradskog veća zadužen za resor kulture Maja Ćirković, u ime Grada Smedereva. Gradonačelnik se tim povodom obratio prisutnima naglasivši značaj obeležavanja ovog dana i sećanja na stradale u NATO agresiji. Na današnji dan, pre dvadeset tri godine, tačnije 1999. godine, počeo je napad NATO agresora na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Bombardovanje je trajalo 78 dana, ostavivši za sobom hiljade žrtava, ogromna razaranja, zatrovanu životnu sredinu, a da za takav zločinački čin nije ni postojala odluka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - istakao je gradonačelnik Beč u svom obraćanju prisutnima.

Vence na spomenik stradalima u NATO bombardovanju položili su i delegacija Gradskog odbora SPS - a Smederevo, delegacija Policijske uprave Smederevo, delegacija Komande garnizona Požarevac, delegacija SUBNORA - a, kao i mnoga druga udruženja.

Komemorativnom okupljanju, pored mnogobrojnih građana, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, direktori javnih preduzeća, ustanova kulture i republičkih organa.


 

 

 

ZA NAJZNAČAJNIJE KULTURNO NASLEĐE GRADA SMEDEREVA

22.mart 2022.

 Poslednja srpska srednjevekovna prestonica Smederevska tvrđava će uz podršku projekta ,,EU za kulturno nasleđe i turizam'' dobiti savremeni turistički info centar, koji će služiti, ne samo za prodavanje ulaznica i suvenira, već i za promociju Smederevske tvrđave i za promociju čitavog Donjeg Podunavlja.

Aleksandar Bec, vođa projekta #EUza Tebe - za kulturno nasleđe i turizam, obišao je Smedererevsku tvrđavu zajedno sa Majom Ćirković, članicom veća za kulturu i turizam i Mladenom Savićem, direktorom JP ,,Smederevska tvrđava'', gde su ga detaljno upoznali sa projektom i dogovorili detaljne korake saradnje. Takođe, razgovarano je i o mogućim novim projektima koji bi mogli da se dese u narednom periodu.

 

POTPISAN UGOVOR SA MINISTARSTVOM ZA RAD, ZAPOŠLjAVANjE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANjA O NAMENSKIM TRANSFERIMA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI

18.mart 2022.

Danas je gradonačelnik Jovan Beč potpisao sa Ministarstvom zaduženim za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Ugovor o namenskim transferima u socijalnoj zaštiti. Navedenim ugovorom Gradu će biti prenet iznos sredstava za odobrene namenske transfere na godišnjem nivou u visini od 11.414.151,00 dinara. Namenskim transferima mogu se finansirati usluge socijalne zaštite iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave, a to su: dnevne usluge u zajednici (usluge dnevnog boravka, svratišta i pomoći u kući), usluge smeštaja u prihvatilište, usluge podrške za samostalan život, usluge ličnog pratioca detetu sa invaliditetom, usluge personalne asistencije, savetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge.

-Ovo je primer našeg zajedničkog rada jer upravo vi na nivou vaše lokalne samouprave znate gde i kako treba da se usmere sredstva. To se pre svega odnosi na one kojima je naša finansijska podrška najpotrebnija. Ove godine je za ovu vrstu transfera izdvojeno 500 miliona dinara i nadamo se da ćemo do kraja godine obezbediti  dodatna sredstva za ovakvu vrstu podrške. U kontaktu sa vama mi vidimo da su sredstva uložena tamo gde su bila najpotrebnija - naglasila je ministarka zadužena za resorno Ministarstvo Darija Kiseć. Takođe, istakla je da će Ministarstvo uvek biti na raspolaganju svim lokalnim samoupravama.

Grad Smederevo nastaviće da vodi politiku podrške socijalno ugroženim pojedincima i porodicama, a sve sa ciljem da im se obezbedi adekvatni uslovi života i rada.

 

 

POTPISANI UGOVORI SA PROTIVGRADNIM STRELCIMA

18.mart 2022.

Tradicionalno, Grad Smederevo ulaže značajna sredstva u cilju nesmetanog funkcionisanja sistema protivgradne zaštite na svojoj teritoriji, u saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom Beograd. Značajna sredstva su namenjena za nabavku protivgradnih raketa i za dodatno plaćanje protivgradnih strelaca,kao stimulans protivgradnim strelcima da obavljaju ovaj posao  i time doprinesu postizanju što višeg stepena zaštite useva i zasada na teritoriji grada Smedereva. 

U skladu sa tim, danas su potpisani ugovori o delu između 32 protivgradna strelca i grada Smedereva. Strelce je pozdravila i u ime grada Smedereva ugovore potpisala zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić. Grad Smederevo je u Budžetu planirao ukupno 4.403.000,00 dinara koji će biti raspodeljeni  po osnovu zaključenih ugovora i to tako što će svaki strelac biti isplaćen za uslugu obavljanja posla na lansirnim stanicama na teritoriji grada Smedereva.

 

 

 

POTPISAN UGOVOR SA MINISTARSTVOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE O SUFINANSIRANjU REALIZACIJE PROJEKTA SMANjENjA ZAGAĐENjA VAZDUHA POREKLOM IZ INDIVIDUALNIH IZVORA ZA 2022. GODINU

18.mart 2022.

Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč potpisao Ugovor o sufinansiranju realizacije projekta smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora za 2022. godinu. Navedenim ugovorom predviđeno je da ukupan iznos sredstava za realizaciju Projekta smanjenja zagađenja vazduha bude 3.160.000,00 dinara. Ministarstvo će u cilju smanjenja zagađenja vazduha obezbediti sredstava u iznosu od 1.580.000,00 dinara, dok će Grad obezbediti sopstveno učešće u finansiranju u preostalom iznosu od 1.580.000,00 dinara.

Potrebno je naglasiti da projekat ima za cilj zamenu neefikasnih uređaja za grejanje u individualnim domaćinstvima u gradu Smederevu, kao i privatnim kućama. Navedeni projekat odnosi se na zamenu postojećih uređaja za grejanje efikasnijim uređajima na pelet u dvadeset domaćinstava, kao i zamenu postojećih uređaja za grejanje efikasnijim uređajima na gas u sedmnaest  domaćinstava.

U narednom periodu biće raspisan konkurs koji će biti u skladu sa uslovima resornog Ministarstva.

Grad Smederevo nastaviće da radi na projektima smanjenja zagađenja i na taj način svojim građanima obezbedi kvalitetniju životnu sredinu.

 


 

 

SAJAM ZAPOŠLjAVANjA U SMEDEREVU 24.03.2022.

18.mart 2022.

 

Nacionalna služba za zapošljavanje-Filijala Smederevo u saradnji sa Gradom Smederevo organizuje  Sajam zapošljavanja  u četvrtak  24.3.2022.godine  od   10 do 12  časova, u prostorijama hola Centra za kulturu Smederevo .

Svoje učešće na  Sajmu potvrdilo je 16 kompanija koje su prijavile 680  slobodnih radnih mesta za  različite profile zanimanja.

 Kompanije koje će se predstaviti su: HBIS GROUP Serbia Iron&Steel d.o.o. , SCHWING STETTER d.o.o. KAIZEN d.o.o. Maber Comerc d.o.o. ROSA CATENE d.o.o. TOMI TRADE d.o.o. Želvoz d.o.o. JUGOTEX d.o.o. VOĆARESCAR d.o.o. Centar evrogradnja d.o.o. IVOX d.o.o, RAKIĆ LTD d.o.o., UR INKOGNITO, SZPR FIORINI , STEFANI-A d.o.o., EMPEROLINE DOO.

 Među obrazovnim profilima potrebnim poslodavcima za ponuđena radna mesta su : inženjeri mašinske, metaloprerađivačke, elektro struke  bravari, zavarivači, električari, operateri na CNC mašinama,  šivači tekstila, obrađivači drveta, konobari, kuvari, šankeri , dostavljači hrane, pekari, finansijski administratori, prodavci, ekonomisti, komercijalisti i pravnici, pomoćni radnici, portiri, vozači ...

Na štandu Nacionalne službe za zapošljavanje,  nezaposleni i poslodavci moći će da dobiju sve informacije o aktuelnim programima NSZ za podsticanje zapošljavanja, dok će nezaposleni dobiti  pomoć u pisanju svoje radne biografije.

Sajmovi zapošljavanja omogućavaju direktan kontakt poslodavaca i nezaposlenih lica i predstavljaju pravu priliku da na jednom mestu neposredno od predstavnika kompanija nezaposlena lica saznaju više o njihovim kadrovskim potrebama ,  uslovima rada i konkurišu za posao.

Ulaz na Sajam je slobodan, a poželjno je da kandidati ponesu više primeraka radne biografije.

 

 

 

Obaveštenje u vezi upisa u vrtić elektronskim putem

18.mart 2022.

 

Predškolska ustanova „Naša radost" Smederevo

Ul. Vojvode Mišića br. 4 Smederevo

Broj: 562/22

Datum: 15.3.2022. godine

 

 

OBAVEŠTENjE

 

      Na osnovu Pravilnika o uslovima za prijem, upis i ispis dece u Predškolsku ustanovu ''Naša radost'' Smederevo broj 467/20  od 27.02.2020 godine, raspisuje se 

 

 

KONKURS ZA PRIJEM DECE ZA RADNU 2022/2023. GODINU 

 

 

       U radnoj 2022/2023. godini Predškolska ustanova ''Naša radost'' Smederevo raspisuje konkurs za upis dece.

       Prijava za upis   podnosi se elektronski na portalu Euprava putem usluge Evrtić.

       Prijavu možete podneti  samostalno isključivo preko portala Euprave ukoliko već imate kreiran nalog a u suprotnom neophodna je prethodna  registracija.

       Elektronska prijava za upis za celodnevni boravak u trajanju od 11 časova vaspitne grupe: jaslice, vrtić i Pripremni predškolski program u celodnevnom trajanju ( deca rođena  od 1.3.2016. do 28.2.2017. godine) vršiće se  od 01.04.2022 - 21.04.2022. godine.

       Elektronska prijava za upis radi pohađanja Pripremnog predškolskog programa u objektima u gradu i u objektu MZ Osipaonica u trajanju od četiri sata za radnu 2022/2023. godinu, vršiće se u prvom upisnom roku od 01.4.2022-21.04.2022. godine, i u drugom upisnom roku od 15.8.2022-26.8.2022. godine, elektronskim putem.

      Izuzetno, roditelji/drugi zakonski zastupnici dece mogu lično od 18.4.2022 - 21.4.2022. godine, u sedištu Ustanove ul. Vojvode Mišića br. 4 ,Smederevo, popuniti prijavu u periodu od 9-14 časova.

      Upis radi pohađanja Pripremnog predškolskog programa u trajanju od četiri sata u seoskim mesnim zajednicama vršiće se u periodu od 09.5.2022 - 20.5.2022. godine, neposrednim popunjavanjem prijave kod vaspitača u prostorijama škole.

 


 

   Zahtev za premeštaj dece iz jednog objekta u drugi, dostaviti skenirano putem mejla upisvrticsd@gmail.com u periodu od 1.4.2022 - 21.4.2022. godine, preuzimanjem i popunjavanjem zahteva koji se nalazi na sajtu ustanove www.nasaradostsmederevo.

     Takođe, dodatnu relevantnu dokumentaciju za samohrane roditelje, decu sa smetnjama u razvoju, decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite,kao i za roditelje koji nisu državljani Republike Srbije ,a kojom se dokazuje navedeni status neophodno  je skenirati ili fotografisati i poslati na mejl upisvrticsd@gmail.com .

     Odluku o prijemu dece donosi Konkursna komisija koju imenuje direktor Ustanove. Rezultati Konkursa biće objavljeni na oglasnim tablama svih objekata Ustanove i na sajtu Ustanove dana 17.05.2022. godine.

    Ako roditelj, staratelj ili hranitelj deteta nije zadovoljan načinom bodovanja, podnosi pisani prigovor Komisiji za upis najkasnije u roku od 8 dana od dana isticanja liste.Komisija za upis je dužna da pisanim putem odgovori najkasnije u roku od 7 dana od dana prijema prigovora.

    Prijave i dokumentacija dostavljena pre 1.4.2022. godine, kao i nakon konkursnog roka 21.4.2022. godine, neće se uzeti u razmatranje.

    Od 30.05.2022 - 15.06.2022. godine, budući korisnici usluga će sklapati Ugovor o korišćenju usluga Predškolske ustanove ''Naša radost'' Smederevo prema rasporedu koji će naknadno biti istaknut.

    Komisija će raditi u skladu sa članom 17. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", broj 88/2017, 27/2018 -dr. zakon, 10/2019, 6/2020 i 129/2021), sa Pravilnikom o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis dece u predškolsku ustanovu  ("Službeni glasnik RS" broj 44/2011) i Pravilnikom o uslovima za prijem, upis i ispis dece u Predškolsku ustanovu ''Naša radost'' Smederevo.

 

 - Upis dece radi pohađanja Pripremnog predškolskog programa u trajanju od četiri sata, za radnu 2022/2023. godinu

- DOKUMENTA KOJA SE PRILAŽU UZ ELEKTRONSKU PRIJAVU ZA UPIS DECE NA CELODNEVNI BORAVAK - ZA RADNU 2022/2023. godinu

 

 

                                                                                                                               Direktor  Mirjana Krstić,s.r.

 

ZA LEPŠI IZGLED GRADA

15.mart 2022.

 


 

 Postavljanjem novih žardinjera u ulici Save Nemanjića, kao i držača za cveće ispred glavnog ulaza u Gimnaziju, pored lepšeg izgleda, dobićemo bezbedan i prohodan trotoar za pešake. Kada je reč o žardinjerama u ulici Save Nemanjića, sve je pripremljeno za prolećnu sadnju cveća koja će biti obavljena čim vremenski uslovi dozvole.

Molimo sve sugrađane da zajedničkim snagama očuvamo to što imamo, a tako ćemo i naš grad učiniti lepšim mesto kako za sve nas, tako i za posetioce.

 

POTPISAN SPORAZUM O UREĐENjU MEĐUSOBNIH PRAVA I OBAVEZA U REALIZACIJI MERA AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLjAVANjA ZA 2022. GODINU

14.mart 2022.

 

 Potpisan je sporazum između Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale u Smederevu i Grada Smedereva o uređenju međusobnih prava i obaveza u realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja za 2022. godinu. Naime, predmet ovog Sporazuma je uređenje međusobnih prava i obaveza između Nacionalne službe i Grada u vezi sa učešćem Grada u realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja Grada Smedereva za 2022. godinu. Mere aktivne politike zapošljavanja odnose se na Javne radove. Za realizaciju tih mera obezbeđena su sredstva iz budžeta Grada u ukupnom iznosu od 5.000.000,00 dinara.

Grad Smederevo u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje nastaviće da radi na povećanju stope zaposlenosti u Smederevu.

 

 

POČELI SU RADOVI NA ASFALTIRANjU ULICA U SMEDEREVU

14.mart 2022.

 
Ove godine je iz budžeta Grada Smedereva izdvojeno 42.000.000,00 dinara za potrebe asfaltiranja ulica u Smederevu. Navedenim iznosom sredstava biće urađeno devet ulica u gradu. Planirano je da radovi traju dva meseca. Danas su otpočeli radovi u ulicama Ćirila i Metodija i Revolucije.

Početak radova posetila je i zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić, Jasmina Vojinović i član Gradskog veća zadužen za resor infrastrukture i mesnih zajednica Dejan Milenković. Tim povodom razgovarali su sa meštanima ulice Ćirila i Metodija o stanju sa infrastrukturom i svakodnevnim problemima sa kojima se suočavaju i rešavanju istih.

Grad Smederevo nastaviće da ulaže u infrastrukturu, jer je ona značajna za život svih naših građana.

 

OPŠTA BOLNICA ,,SVETI LUKA' I GRAD SMEDEREVO DOBILI NOVO I MODERNO SANITETSKO VOZILO DODELjENO OD STRANE MINISTARSTVA ZDRAVLjA REPUBLIKE SRBIJE

13.mart 2022.

 

 Najmodernija i najsavremenije opremljena sanitetska vozila, ukupno 329, dodeljena su zdravstvenim centrima u Srbiji.

Opšta bolnica ,,Sveti Luka'' i Grad Smederevo  dobili sanitetsko vozilo Citroen Jumper čija je vrednost oko 7 miliona dinara i opremljeno je najmodernijom opremom koja je neophodna našim lekarima prilikom izlaska na teren i pružanja neophodne medicinske pomoći. Naime, u sanitetskom vozilu nalazi se EKG aparat, sistem za dezinfekciju bolesničkog prostora koji koristi ozon, defibrilator, zidni merač pritiska, portabl aspirator, fiksni kiseonik, automatsko nosilo, kardiološka stolica, daska za kičmu sa fiksatorima za glavu, nosilo politraume, imobilizator kičme, set kragni za vrat.

Grad Smederevo će nastaviti da radi na tome da bolnica bude opremljena najmodernijom i najsavremenijom opremom za potrebe pružanja zdravstvene pomoći i nege.


 

 

POTPISAN UGOVOR SA MINISTARSTVOM RUDARSTVA I ENERGETIKE O SUFINANSIRANjU PROGRAMA ENERGETSKE SANACIJE STANBENIH ZGRADA, PORODIČNIH KUĆA I STANOVA

11.mart 2022.

 Danas je u Aranđelovcu potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović izjavila da su dodeljeni ugovori predstavnicima 151 lokalne samouprave u okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti. Takođe, Mihajlović je istakla da će biti utrošeno  četiri milijarde dinara u zamenu stolarije za preko 20 hiljada domaćinstava na teritoriji Republike Srbije. Ona je takođe naglasila da ovaj projekat jeste velik i složen, da puno znači na lokalnom nivou, donosi koristi pre svega domaćinstvima, ali i celoj državi. Poseban značaj istoimenog projekta ogleda se u tome da će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, kao i da će računi biti niži za 25 do 30 odsto kada se zamene prozori i vrata i kada se napravi bolja izolacija, kada se zamene kotlovi i kada se stave solarni paneli na krovove, što će omogućiti i uštedu u zaštiti životne sredine.

-Počeli smo prošle godine, dosta stidljivo i pitali smo se da li će sve lokalne samouprave razumeti potrebu  države i samih građana i svi su pokazali da znaju koliko je projekat važan za svaku kuću, svaki stan, za svako domaćinstvo. Ovo nije poslednji javni konkurs koji je ministarstvo raspisalo, biće ih tokom ove godine još. Obezbedili smo u budžetu Ministarstva samo za ovu namenu 250 miliona evra, jer je unapređenje energetske efikasnosti kao da gradimo novu elektranu. Energetska efikasnost je jedan od stubova energetske bezbednost naše zemlje - rekla je u svom obraćanju predstavnicima lokalnih samouprava i medijima ministarka Zorana Mihajlović. Kada je reč o trenutnoj situaciji, ministarka je istakla da je država obezbedila sve što je potrebno, jer se razmišlja strateški, jer je neophodno da se stvore uslovi dovoljnosti i bezbednosti u energiji i energentima i za buduće generacije.

Ukupna sredstva podsticaja za realizaciju Programa u Smederevu iznose 20.000.000,00 dinara. Grad je iz sopstvenih sredstava obezbedio učešće u finansiranju Programa u visini od najmanje 12.000.000,00 dinara. Ugovorom je gradu obezbeđen iznos od 8.000.000,00 dinara. Ispred lokalne samouprave Smederevo ugovor sa resornim ministarstvom potpisala je zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić.

 

 

DODELA BESPOVRATNIH SREDSTAVA EVROPSKE UNIJE LOKALNIM SAMOUPRAVAMA ZA UNAPREĐENjE TURIZMA I KULTURNOG NASLEĐA

09.mart 2022.

 
Projekat #EUzaTebe za kulturno nasleđe i turizam dodeliće preko 650.000 evra bespovratnih sredstava iz predpristupnih IPA fondova Evropske unije za projekte namenjene unapređenju turističke ponude i kulturnog nasleđa u sedam gradova i opština u Istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju. Lokalne samouprave, nosioci projekta, su uložile najmanje 20% sopstvenih sredstava kao dodatno sufinansiranje za realizaciju projekta sa kojim su konkurisali.

Kada je reč o Smederevu, sa nešto više od 65.000 evra biće omogućeno postavljanje Turističkog informacionog centra u Smederevskoj tvrđavi, koju prema poslednjim informacijama godišnje poseti oko 40.000 turista. Centar će ubuduće pored prodaje karata i promotivnog materijala, pružati i informacije o turističkoj ponudi smederevskog regiona i Donjeg Podunavlja.

Pored Smedereva, lokalne samouprave koje su takođe dobile bespovratna sredstva Evropske unije su i Opština Majdanpek, Opština Negotin, Opština Golubac, Opština Kladovo, Opština Veliko Gradište i Grad Zaječar.

Važno je takođe napomenuti da je navedeni projekat finansiran od strane Evropske unije, sufinansira ga nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

 

POČELO JE POTPISIVANjE UGOVORA ZA PODRŠKU OSOBAMA SA INVALIDITETOM U SMEDEREVU

09.mart 2022.

 
Na Javni poziv prijavilo se devetnaest udruženja osoba sa invaliditetom koje funkcionišu na teritoriji grada Smedereva. Odlukom Gradskog veća Grada Smedereva u izboru programa u oblasti socijalne zaštite (unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom)  koji se sufinansiraju iz budžeta grada Smedereva u 2022. godini, budžet Grada učestvovaće u sufinansiranju programa u oblasti socijalne zaštite za svih devetnaest udruženja osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Smedereva, sredstvima u ukupnom iznosu od 14.000.000,00 dinara.

Ugovorom je predviđeno da će se udruženjima sredstva prenositi sukcesivno tokom 2022. godine, za realizaciju njihovih programskih aktivnosti.

 

RENOVIRANA BIOSKOPSKA DVORANA CENTRA ZA KULTURU

08.mart 2022.

 
Sala za projekcije filma Centra za kulturu u Smederevu renovirana je po svim standardima prateći svetske trendove u ovoj oblasti. Nekadašnjih 250 sedišta zamenila su 166 novih bioskopskih širokih sedišta , sa naslonima za ruke i držačima za piće, postavljen je nov sistem ozvučenja, renovirani su plafon i pod. Pored toga, u planu je i postavljanje prodajnih pultova za grickalice i osvežavajuće napitke.
 

Važno je naglasiti da je novac obezbeđen iz projekta digitalizacije bioskopa i finansiran je od strane Filmskog centra Srbije i Grada Smedereva.

 

POČELA ZAMENA NATRIJUMOVIH I ŽIVINIH SVETILjKI LED RASVETOM

08.mart 2022.

 
  Projekti energetske efikasnosti su veoma isplativi, naručito u oblasti zamene javne rasvete. Koncept javno-privatno partnerstvo zamene postojećih svetiljki javne rasvete štedljivim LED svetinjkama, omogućuje Gradu Smederevu, kao javnom partneru određeno smanjenje troškova, a istovremeno omogućava da koristi upravljačke, tehničke, finansijske i inovativne sposobnosti privatnog partnera. Kao što je već i bilo najavljeno tokom protekle godine, u martu ove godine počinju radovi na zameni 16.500 starijih natrijumovih i živinih sijalica javne rasvete na teritoriji grada Smedereva i svih sela, novim LED sijalicama. Vrednost ovog projekta je 1.180.000.000,00 dinara, a u planu je da bude završen u narednih šest meseci. Nakon što se bude sprovela zamena javne rasvete, ostvarićemo uštedu u iznosu od 6.297.000.000 kilovata struje godišnje. Garancija za rad buduće LED rasvete u našem gradu biće narednih 10 godina. Kako je već i bilo najavljeno, radovi će krenuti od zamane parkovskih svetiljki, preko gradske ulične rasvete i završiće se u seoskim mesnim zajednicama.

 

POČELI RADOVI NA OTKLANjANjU DIVLjIH DEPONIJA U SMEDEREVU

07.mart 2022.

  Nakon što je izrađen Elaborat o utvrđivanju broja, količina i mesta nastanka divljih deponija komunalnog otpada u 27 seoskih naselja grada Smedereva, kao i raspisivanja javne nabavke za izvođenje radova planiranih u navedenom Elaboratu, Grad Smederevo je sa izabranim izvođačem radova potpisao ugovor za radove na otklanjanju divljih deponija na teritoriji grada Smedereva.

Važno je napomenuti da je ugovor zaključen na određeno vreme, tačnije zaključno sa 31.12.2023. godine. Planirana sredstva za realizaciju ugovora su u iznosu od 300.000.000,00 dinara bez PDV.

Pored toga, Grad Smederevo je konkurisao na Javni poziv koji je raspisan od strane Ministarstva zaštite životne sredine, za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2022. godini. Isti bi trebao da bude realizovan u saradnji sa lokalnim javnim komunalnim preduzećem, u ukupnom iznosu od oko 10.000.000,00 dinara. Objavljivanje rang liste korisnika sredstava se očekuje tokom narednog meseca.

 

OTVOREN OSMOMARTOVSKI BAZAR U SMEDEREVU

06.mart 2022.

  Grad Smederevo povodom obeležavanja 8. marta - Međunarodnog dana žena, organizuje Osmomartovski bazar na gradskom Trgu. Tim povodom očekuje se prisustvo oko 41 izlagača, među kojima je i pet udruženja žena sa teritorije grada Smedereva, iz Male Krsne, Skobalja, Vodnja, Petrijeva i Lipa, kao i prisustvo medarskih udruženja. Na ovogodišnjem bazaru biće izložene domaće rukotvorine, prodaja cveća, kozmetike, meda.

Osmomartovski bazar ove godine trajaće od subote 5. marta do utorka 8. marta.

Ove godine, kao i predhodnih u organizaciji bazara učestvovao je Grad Smederevo, a celokupnu organizaciju sprovela je član veća za resor kulture Maja Ćirković i član veća za resor poljoprivrede Jovana Lukić.

 

MINISTAR UDOVIČIĆ U POSETI SMEDEREVU

05.mart 2022.

  U okviru svojih redovnih poseta lokalnim samoupravama, sportskim organizacijama i školama širom Srbije, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je danas Smederevo. Prvo je posetio Tehničku školu gde je obišao sportsku salu, a potom i nedavno izgrađenu atletsku stazu u Tvrđavi. Tehničkoj školi u Smederevu Udovičić je uručio novu sportsku opremu i rekvizite, dva gola za rukomet, dve table sa obručima za košarku, mrežu i stubove za odbojku i četrdeset lopti. Ministar je posebno interesovanje pokazao po pitanju napredovanja radova na uređenju sale Tehničke škole.

-Hvala vam na pozivu da posetimo Grad Smederevo, a mi ćemo nastaviti sa akcijom obilaska lokalnih samouprava kako bi kroz direktnu komunikaciju i živu reč bili u kontaktu sa sportskim akterima, klubovima, ali i predstavnicima omladinskih udruženja, da čujemo sa kakvim izazovima se suočavaju i da im pomognemo. Danas se nalazimo u srcu Smedereva na jedinstvenoj atletskoj stazi, koja je sada već nadaleko prepoznatljiva. Čestitam gradonačelniku, kao i zamenici gradonačelnika na postavljanju svojih prioriteta kada je reč o omladini i sportu, a pokazatelj su svakako sredstva koja odvaja Grad za te potrebe - rekao je u svom obraćanju novinarima i okupljenima ministar Udovičić, pored atletske staze u Tvrđavi.

Ispred lokalne samouprave Smederevo ministra su dočekali pored zamenice gradonačelnika Marije Marković Stavrić i Jasmina Vojinović, član veća za resor prosvete i populacione politike Miša Ivković, član  veća za resor sporta i omladine Saša Branežac, direktor JP ,,Tvrđava'' Mladen Savić i direktor Tehničke škole Smederevo Dejan Vemić.

 

MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU NASTAVLjA SVOJ RAD NA OŽIVLjAVANjU SRPSKOG SELA

03.mart 2022.

  Ministarstvo za brigu o selu u oblasti poboljšanja uslova života i rada na selu, sa ciljem oživljavanja i zaustavljanja daljeg pražnjenja sela, predložilo je, a Vlada Srbije je 11. februara 2022. godine, donela Uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2022. godinu. Sprovođenje ovog Programa je od nacionalnog značaja, primenjuje se na čitavoj teritoriji Republike Srbije i za njegovu realizaciju od posebne važnosti je angažovanje jedinica lokalne samouprave. Sastanku koji je tim povodom održan u Palati Srbije danas, prisustvovala je zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić.

Tema sastanka bila je slika sela Srbije, sa akcentom na uslove za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2022. godinu. Naime, maksimalni iznos bespovratnih sredstava predviđen za kupovinu seoske kuće sa okućnicom iznosi 1.200.000,00 dinara, pri čemu ukupna vrednost ne može biti veća od datog iznosa. Na konkurs mogu da se prijave mladi poljoprivredni proizvođači starosti do 45 godina, bračni parovi, vanbračni parovi  i samohrani roditelji. Uslovi za učešće na javni konkurs podrazumevaju da je lice koje konkuriše državljanin Republike Srbije, da su punoletni, da imaju manje od 45 godina, da nisu osuđivani, da nisu vlasnici ili suvlasnici nekretnine.

Program, tekst javnog konkursa i potrebni obrasci nalaze se na sajtu Ministarstva za brigu o selu www.mbs.gov.rs

 

 

POTPISANI UGOVORI O SUFINANSIRANjU MERA ENERGETSKE SANACIJE PORODIČNIH KUĆA

02.mart 2022.

 

Danas 2.03.2022. godine, potpisani su ugovori sa građanima Smedereva o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća. Podsećanja radi, gradsko veće grada Smedereva donelo je 9. septembra 2021. godine Pravilnik o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, na osnovu koga je 23. septembra 2021. godine raspisalo Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije u domaćinstvima na teritoriji grada Smedereva. Na javni poziv prijave je dostavilo pet privrednih društava, od kojih je jedna prijava odbijena, jer priložena dokumentacija nije bila u skladu sa javnim pozivom. Takođe, na javni poziv prijave je dostavilo i pedeset devet građana, od kojih su pedest sedam bile uredne. Inače, od predviđenih 10.000.000,00 dinara budžetom grada Smedereva, za ove namene za potrebe pedeset sedam prijavljenih građana utrošeno je do 5.000.000,00 dinara.

Prisutnim građanima obratila se i zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić koja se u ime Grada zahvalila na interesovanju koje su privredni subjekti i građani pokazali prijavom na javni poziv za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova. -Komisija je na osnovu kriterijuma donetih Pravilnikom izvršila ocenjivanje i rangiranje prijava krajnjih korisnika, na osnovu koga je utvrđena rang lista, na koju nije bilo prigovora, pa je 23.02.2021. godine doneta Odluka o dodeli bespovratnih sredstava građanima za zamenu stolarije - rekla je Marković Stavrić u svom obraćanju.

 

 

 

GRAD SMEDEREVO BRINE O KVALITETU VAZDUHA

01.mart 2022.

 

 Nakon apliciranja na Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekta smanjenja zagađenja vazduha u Srbiji iz individualnih izvora, raspisan od strane Ministarstva zaštite životne sredine, Gradu Smederevu su dodeljena sredstva u iznosu od 1.580.000,00 dinara. Ukupna vrednost projekta za unapređenje kvaliteta vazduha iznosi 3.160.000,00 dinara.

Takođe, od strane Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, Ministarstvo rudarstva i energetike, Gradu Smederevu su odobrena sredstva za finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova u iznosu od 8.000.000,00 dinara. Ukupna vrednost programa energetske sanacije stambenih objekata iznosi 20.000.000,00 dinara.

 

MEĐUNARODNI DAN INVALIDSKIH KOLICA – BRIGA O OSOBAMA SA INVALIDITETOM I POBOLjŠANjE KVALITETA NjIHOVOG ŽIVOTA

01.mart 2022.

 Povodom 1. marta - Međunarodnog dana invalidskih kolica, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić obišla je u Smederevu rekonstruisane prostorije Udruženja distrofičara ,,Bolji život'', gde je poručila da su aktivnosti resornog ministarstva usmerene na brigu o osobama sa invaliditetom i poboljšanje kvaliteta njihovog života. Obilasku prostorija, koje su renovirane sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prisustvovala je i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević. Ispred Gradske uprave Smedereva prisutne je pozdravila zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić koja je istakla da je 1. mart dan kada se skreće pažnja osobama sa invaliditetom, ali da to ne treba da bude i jedini dan u godini, naglasivši da će Grad Smederevo nastaviti da prati potrebe osoba sa invaliditetom i u saradnji sa resornim ministarstvom im pruži svu neophodnu podršku. Ispred Gradske uprave Smedereva bila je prisutna i Jasmina Vojinović, kao direktorka Centra za socijalni rad Ivana Nikolić Đurđević.

 

 

PREDSTAVLjENA APLIKACIJA PREKO KOJE ĆE GRAĐANI MOĆI DA PRIJAVLjUJU EKOLOŠKE PROBLEME

09.februar 2022.

  Ministarstvo zaštite životne sredine uvodi Sistem za ekološku inspekciju, analizu i kontrolu zagađivača koji je deo jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema. U cilju implementacije jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, u prostorijama Gradske uprave Smederevo, održan je radni sastanak,  sa predstavnicima lokalnih samouprava Podunavskog okruga. Sastanku je prisustvovala državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Jokić, zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić i predstavnici Ministarstva, kao i instruktori iz firme angažovane za vršenje obuke, inspektori zaštite životne sredine i drugi predstavnici Smedereva, Velike Plane i Smederevske Palanke..

Kako je naglasila državna sekretarka ovaj sistem je namenjen prikupljanju informacija o ekološkim problemima, zagađivačima, deponijama smeća i otpada, evidentiranju i praćenju rada službi za saniranje i otklanjanje ekoloških problema, ali i za dvosmernu komunikaciju sa građanima. Takođe, istakla je važnost ovog projekta za građane Srbije, ali i za Ministarstvo zaštite životne sredine, rekavši da implementacijom ovog sistema doprinosimo rešavanju problema iz ove oblasti, a samim tim i unapređenju zaštite životne sredine i života građana.

Građani  će pomoću mobilne i veb aplikacije moći da dostavljaju informacije, kao i zahteve za rešavanje ekoloških problema koji su prisutni na njihovoj teritoriji u obliku tekstualne ili multimedijske poruke. Nakon što poruke budu usmerene Operativnom centru, njegov zadatak će biti da pravi naloge za rešavanje problema, kao i da prati izvršenje tih naloga.

Nakon održanog radnog sastanka, kao i sprovedene obuke, koja je pre svega bila namenjena inspektorima zaštite životne sredine, izvršena je primopredaja mobilnih telefona sa instaliranim softverima.

 

 

DODELjENA DIJAMANTSKA PLAKETA OD INSTITUTA ZA TRANSFUZIJU KRVI SRBIJE CRVENOM KRSTU SMEDEREVA

07.februar 2022.

 

Dobrovoljnim davanjem krvi, činimo humano delo, ali i pozivamo naše porodice i prijatelje da učine isto. Potrebno je samo malo dobre volje, kako bi smo davanjem krvi spasili živote ugroženih. Grad Smederevo je jedan od onih gradova koji može ponosno da se pohvali činjenicom da imamo humane ljude koji davanjem krvi čuvaju živote onih kojima je to neophodno.

Da je zaista tako govori i činjenica da je Smederevu pripala dijamantska plaketa Instituta za transfuziju krvi Srbije za postignute rezultate u zimskoj i letnjoj kampanji dobrovoljnog davanja krvi 2021. godine. Dijamantsku plaketu zvanično je primila zamenica gradonačelnika Smedereva Marija Marković Stavrić, u prisustvu predsednice Skupštine Vesne Kiš Kostić, predstavnika Crvenog krsta Srbije i Smedereva, kao i Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Podsećanja radi Crveni krst Smederevo je u 2021. godini ukupno prikupio 2.813 jedinica krvi, što je veliki uspeh koji je prepoznat od strane Crvenog krsta Srbije i Instituta za transfuziju krvi Republike Srbije.

 

 

33. SMEDEREVSKE SVETOSAVSKE SVEČANOSTI

27.januar 2022.

 

 Svečana akademija povodom 33. Smederevskih svetosavskih svečanosti održana je danas 26.01.2022. godine, u Centru za kulturu, u okviru koje su uručene tradicionalne nagrade - Svetosavska povelja i Nagrada za stvaralaštvo mladih.

Predsednica Skupštine Grada Smedereva Vesna Kiš Kostić, uručila je nagrade dobitnicima i prisutnima poželela da žive u duhu Svetosavlja, u slozi, ljubavi i zajedništvu. Takođe, Kiš Kostić je istakla značaj obeležavanja Svetosavskih svečanosti za grad Smederevo, i čestitala dobitnicima nagrada koji svojim znanjem, radom, zalaganjem i uspesima zaslužuju da budu primer svima.

Besednik na Svečanoj akademiji je bio Ivan Vesić, sveštenik Crkve Sveti Đorđe u Smederevu. U muzičkom delu programa nastupao je domaćin Svetosavskih svečanosti predškolska ustanova ,,Naša radost''.

Dobitnik Svetosavske povelje za 2021. godinu je Slobodan Boda Ninković, srpski glumac, koji se proslavio po brojnim pozorišnim, filmskim i televizijskim ulogama. Rođen je u Smederevu, 25. novembra, 1956. godine. Nakon završene srednje škole otišao je na Fakultet Dramskih umetnosti iz čiste radoznalosti, pošto je u Smederevu bio član amaterskog pozorišta. Nakon završenih studija, Bodina karijera počinje u pozorištu ,,Boško Buha''. Nakon toga, glumio je i u Beogradskom narodnom pozorištu, Zvezdara teatru, Bitefu, Beogradskom dramskom pozorištu.

Dobitnici Svetosavske nagrade za stvaralaštvo mladih za 2021. godinu:

Anđela Ćirić, student prve godine Elektrotehničkog fakulteta,

Milena Stepić, student prve godine Biološkog fakulteta,

Sofija Popović, student prve godine Medicinskog fakulteta,

Trivun Dević, student prve godine Elektotehničkog fakulteta

 

 

 

 

33.SMEDEREVSKE SVETOSAVSKE SVEČANOSTI

21.januar 2022.

 

 

33. SMEDEREVSKE SVETOSAVSKE SVEČANOSTI

24 - 28. JANUAR 2022. GODINE

 

                   ***

  

PONEDELjAK, 24. JANUAR

  

CENTAR ZA KULTURU SMEDEREVO - GALERIJA, 18.00


IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

(24 . januar -  15. februar)

FOTO IZLOŽBA „Sveti Sava u Svetoj zemlji".

Autor izložbe: Nebojša Janković

  

  

NARODNA BIBLIOTEKA SMEDEREVO -POZAJMNO ODELjENjE 19.00

 

KNjIŽEVNO VEČE

 

Predstavljanje nove knjige Nebojše Jankovića

Jerusalim, naš grad

u izdanju Narodne biblioteke Smederevo

 

***

  

UTORAK, 25. JANUAR

  

CENTAR ZA KULTURU SMEDEREVO - VELIKA DVORANA, 12.00

  

PROGRAM ZA NAJMLAĐE


Malo pozorište „Duško Radović"

Opera za decu

DEČJA SOBA

MUZEJ U SMEDEREVU - 18.00

IZLOŽBA SLIKA


ČEKAONICA

Autor: akademski slikar Bojan Otašević

Svečano otvaranje:25. januara u 18.00 časova u Muzeju u Smederevu;


CENTAR ZA KULTURU SMEDEREVO - KONCERTNA SALA, 19.00

  

TRIBINA

Jevanđelje i nasilje

Učesnik: teolog Blagoje Pantelić

                   ***

  

SREDA, 26. JANUAR

  

NARODNA BIBLIOTEKA SMEDEREVO - Dečje odeljenje 12.00

 

Kviz za decu osnovnoškolskog uzrasta

Svetosavlje - kviz

  

  

CENTAR ZA KULTURU SMEDEREVO - FOAJE KONCERTNE SALE, 13.00


SMOTRA „SLAVSKI KOLAČ"

Uz afirmaciju vrednih smederevskih domaćica, izložba revijalnog karaktera ukazaće i na značaj krsne slave u crkveno-narodnim običajima, tradiciji i kulturnom nasleđu srpskog naroda.

  

  

CENTAR ZA KULTURU SMEDEREVO - VELIKA DVORANA, 19.00

 

SVETOSAVSKA AKADEMIJA

- Himna Svetom Savi

- Besednik

- Program predškolske ustanove Naša radost, domaćina Svetosavskih svečanosti.

- Uručivanje Svetosavske povelje i Nagrade za stvaralaštvo mladih

  

 

                        ***

 

ČETVRTAK, 27. JANUAR

  

HRAM SVETOG ĐORĐA U SMEDEREVU, 8.30

Svetosavska liturgija i primopredaja slavskog kolača

 

Školske priredbe

  

PETAK, 28. JANUAR

  

NARODNA BIBLIOTEKA SMEDEREVO

 

9. SVETOSAVSKI LITERARNI KONKURS - 19.00

DODELA NAGRADA

I kategorija: Sveti Sava beše sin kraljevske krvi, Veliki učitelj, prosvetitelj prvi.

II kategorija: Pismo Svetome Savi

III kategorija: Putuje bez puta i put se za njim rađa

 

                                       ***

  

                            PRATEĆI PROGRAMI

  

 

NARODNA BIBLIOTEKA SMEDEREVO

  

KREATIVNA RADIONICA

Dečje odeljenje

(sreda 19. januar)

Kreativna radionica za decu predškolskog uzrasta

Lik, život i delo Svetog Save


IZLOŽBE KNjIGA

Pozajmno odeljenje - otvaranje u 12.00

(24-28. januar 2022)

Sveti Sava - putuje bez puta i put se za njim rađa (Vasko Popa)

Dečje odeljenje

Srce vaše neka čuva reči moje...

Odeljenje stručne knjige

Života mojega delo : stara srpska književnost XII-XV vek

Bibliotečki ogranci u seoskim mesnim zajednicama

Sveti Sava - put časti, vere i znanja


MUZEJ U SMEDEREVU

IZLOŽBE - Stalna postavka:

Izložba „Smederevska tvrđava - od prestonice do spomenika kulture"

Izložba „ Grožđe, gvožđe i urbane vibracije".

 

POKROVITELj MANIFESTACIJE: GRAD SMEDEREVO

Ulaz na sve programe je slobodan uz primenu mera zaštite od epidemije Covid-19.

  

                                                      


 

NOVA USLUGA NA PORTALU eUPRAVA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

05.januar 2022.

 

     Na Portalu eUprava https://euprava.gov.rs/usluge/7075 dostupna je nova usluga koja omogućava elektronsko podnošenje zahteva za dobijanje parking karte za vozila osoba sa invaliditetom.

            Grad Smederevo je prihvatio preporuku Vlade Republike Srbije i uspostavio uslugu za elektronsko podnošenje zahteva za parking karte i rezervisana parking mesta za osobe sa invaliditetom ili članove njihovih porodica.

            Usluga je osmišljena da zahtevi sa pratećom dokumentacijom, umesto na papiru, stižu elektronski u obrađivački panel na Portalu eUprava. Zatim, putem sistema eZUP ovlašćena lica će po službenoj dužnosti obrađivati elektronske zahteve i proveravati sve činjenice neophodne za odlučivanje.

            Nakon završene procedure oko izdavanja parking nalepnice, Javno preduzeće „Parking servis" Smederevo poslaće nalepnicu, o svom trošku, na kućnu adresu lica koje je podnelo zahtev.

            Naš cilj je da putem dostupnosti kvalitetnih usluga i servisa olakšamo svakodnevno funkcionisanje osoba sa invaliditetom u gradu Smederevu. Takođe, osobe sa invaliditetom koje nemaju mogućnost elektronske komunikacije, moći će i dalje na šalterima Javnog preduzeća „Parking servis" da podnose zahteve kao i do sada.

            Grad Smederevo nastoji da i u narednom periodu značajno doprinese razvoju civilnog sektora, vodeći se činjenicom da je uspostavljanje i unapređenje partnerstva između organizacija civilnog društva, organa lokalne samouprave i drugih ustanova i institucija od značaja za pružanje podrške i pomoći osobama sa invaliditetom. 

 

ZAVRŠEN SPORTSKI TEREN NA CARINI

23.decembar 2021.

Danas 23.12.2021. godine gradonačelnik Jovan Beč je sa svojim saradnicima u prisustvu direktora kompanije HBIS Sihai Songom obišao završen sportski teren na Carini. Gradonačelnik se posebno zahvalio direktoru kompanije HBIS na uloženim sredstvima u sportski teren i naglasio da su oni za naš grad prihvaćeni kao domaći, sa obzirom na činjenicu koliko su do sada doprineli. -Hvala Vam na ova dva terena, jer ste pomogli da se naša deca sklone sa ulice, imaju adekvatne uslove za jedno kvalitetno detinjstvo. Grad Smederevo je svakako opredelio sredstva i za ove terene, ali vašom donacijom ste omogućili da se sredstva preusmere na neke druge potrebe - rekao je gradonačelnik.

-Neka ovo bude mesto i za sport, i za druženje i upoznavanje mladih, mesto boljeg izbora, gde će se opustiti i kroz rekreaciju činiti dobro i svom telu i duhu. To je u Kini često, a mi smo želeli da uređenjem ovih sportskih terena doprinesemo da se slične aktivnosti što češće odvijaju i u Smederevu - naglasio je u svom obraćanju direktor kompanije HBIS Sihai Song.

Tokom obilaska terena, kao i razgovora koji su vodili gradonačelnik i direktor kompanije HBIS, na terenu su se okupila deca sa fudbalskim i košarkaškim loptama, srećna jer je to mesto gde se u buduće mogu okupljati u okviru Mesne zajednice Carina.

 

 

POSETA AMBASADORA FINSKE GRADU SMEDEREVU

23.decembar 2021.

Danas 23.12.2021. godine gradonačelnik Smedereva Jovan Beč je u prostorijama Gradske uprave ugostio ambasadora Finske Nj.E. Kimmo Lähdevirta. Poseti koja je bila nezvaničnog karaktera prisustvovali su i Janne Sykkö trgovinski savetnik u ambasadi Finske, Igor Madžarević ekonomski savetnik u ambasadi Finske i Nikola Vučković direktor kompanije Vucomm d.o.o. i lokalni predstavnik finske firme Vaisala u Beogradu. Cilj posete gradu Smederevu je upoznavanje sa gradonačelnikom, kao i obilazak jedne od vodećih i prestižnih kompanija u našem gradu PKC Wiring System.

Na današnjem održanom sastanku bilo je tema o radu ove kompanije u Smederevu, broju zaposlenih ljudi, značaju i doprinosu  koji ima za naše sugrađane. Takođe, jedna od tema današnjeg sastanka bila je i proširenje proizvodnih kapaciteta kompanije PKC Wiring System. Naime, radi se o teritorijalnom proširenju Slobodne Zone Smederevo na industrijski potez Grada Požarevca.

 

 

PODRŠKA EKOLOGIJI I ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

16.decembar 2021.

Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč u okviru aktivnosti koje sprovodi PIO fond na unapređenju međugeneracijske saradnje i solidarnosti učestvovao u akciji ,,Međugeneracijska podrška prirodi''. Cilj ovih aktivnosti je da se posadi i odneguje drveće koje će doprineti boljoj ekološkoj situaciji, davaće hlad i zaštitu od vetrova, vizualno će upotpuniti celinu, estetski oplemeniti određeni prostor, doprineti održivom razvoju i zaštiti prirode i obezbediti koheziju prirodnih i veštačkih elemenata na prostoru sadnje.

Gradonačelnik je tim povodom sa decom iz Osnovne škole ,,Dimitrije Davidović'' i penzionerima koji su učestvovali u akciji, posadio sitnolisnu lipu, i na taj način podstakao na značaj zaštite životne sredine. Takođe, istakao je da će Grad Smederevo uvek podržavati akcije ovog tipa, kako bi našim sugrađanima bila obezbeđena zdrava životna sredina.

 

 

POSETA MINISTARKE PRIVREDE ANĐELKE ATANASKOVIĆ SMEDEREVU

15.decembar 2021.

Danas je u radnoj poseti Gradu Smederevu boravila ministarka privrede u Vladi Republike Srbije  Anđelka Atanasković, kao i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović. Tim povodom bili su gosti u Gradskoj upravi Smedereva, gde su sa gradonačelnikom Jovanom Bečom i njegovim saradnicima razgovarali o aktuelnim temama vezanim za sektor privrede. Nakon toga, obišli su i proizvodni pogon fabrike Jugoteks, gde su sa vlasnikom firme Dejanom Ristićem razgovarali o radu ove porodične firme koja se bavi proizvodnjom zaštitne radne odeće.

-Želeo bih da se zahvalim ministarki Anđelki Atanasković na poseti i firmi  Jugoteks na gostoprimstvu. Rekao bih samo par reči o tome koliko je naš grad poslednjih godina napredovao, kao i da smo mi danas na istorijskom maksimumu kada je reč o broju preduzetnika. Naime, Grad Smederevo ima oko 3.700 preduzetnika, takođe imamo i Železaru u kojoj radi 5.000 ljudi, kao i Industrijsku zonu u kojoj je zapošljeno oko 5.500 naših žitelja. Važno je naglasiti, da je zahvaljujući politici predsednika  Aleksandra Vučića, danas u Smederevu ispod 4.500 nezaposlenih. Danas smo na radnom sastanku razgovarali o budućim planovima, projektima, kao i investicionim ulaganjima. Očekuje nas i proširenje Industrijske zone u narednom periodu, što će dati mogućnost otvaranja novih radnih mesta. Još jednom najlepše hvala ministarki Atanasković na današnjoj poseti našem gradu - istakao je gradonačelnik Jovan Beč u svom obraćanju.

Ministarka Atanasković je s druge strane izrazila veliko zadovoljstvo i dala sve pohvale za saradnju između dva grada, Smedereva i Požarevca. -Ministarstvo privrede će uvek pomoći u svim važnim investicionim ulaganjima, biće tu za sve neophodne savete i ideje, kako bi našim domaćim  privrednicima obezbedili da budu  u poziciji da jačaju. Jugoteks je primer jedne prave porodične firme, u kojoj su i deca uključena, kako nam je malo pre rekao vlasnik Ristić, što je svakako za pohvalu jer to znači da će naša deca ostati u svojoj zemlji. Takođe, želim da istaknem da možete da računate uvek na našu podršku, kada je reč o novom zaposlenju, proširenju proizvodnje i kapaciteta kojima trenutno raspolažete - rekla je ministarka Atanasković. Pored toga, ona je izrazila izuzetno zadovoljstvo činjenicom da je Grad Smederevo koristio sredstva ministarstva za čak 400 infrastrukturnih projekata čija je vrednost oko 80 miliona dinara.

Prisutne je pozdravio i vlasnik firme Dejan Ristić koji se zahvalio ministarki, gradonačelniku Smedereva Jovanu Beču, kao i gradonačelniku Požarevca Saši Pavloviću da današnjoj poseti i naglasio da su napravljeni značajni pomaci za podršku našim privrednicima.

 

 

Dodela stipendija učenicima srednjih škola romske nacionalnosti

13.decembar 2021.

Gradonačelnik Jovan Beč je danas 13.12.2021. godine u prostorijama Gradske uprave Smedereva uručio ugovore o dodeli stipendija učenicima srednjih škola romske nacionalnosti za školsku 2021/2022 godinu. Grad je za potrebe stipendiranja 44 učenika izdvojio dva miliona i dvesta hiljada dinara u okviru Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma u gradu Smederevu.

 -Čestitam svim učenicima na dobijenim stipendijama i želim vam mnogo uspeha u daljem školovanju. Grad Smederevo će uvek podržati ovakve aktivnosti kojima se podstiču mladi ljudi na obrazovanje, a takođe bih istakao da je gradska kuća za vas uvek otvorena i da ćemo biti tu za sve što vam je potrebno - rekao je gradonačelnik Jovan Beč.

Svečanoj dodeli ugovora prisustvovala je i pomoćnica gradonačelnika Milica Mijatović, kao i Dejan Stojković član Lokalnog saveta za poboljšanje položaja Roma za Grad Smederevo i predsednik  Saveza romskih NVO ,,Smederevski forum''.

Rezultat ovih podsticaja je svakako povećanje broja učenika romske nacionalnosti koji pohađaju srednje škole.

 

 

DAJTE KRV, SPASITE ŽIVOT!

09.decembar 2021.

Pandemija KOVID-19 dovela je do značajnih promena u radu Instituta za transfuziju krvi Srbije. Kontinuirano prikupljanje dovoljnih količina krvi, minimalno 350 jedinica svakoga dana, u periodu pandemije je zaista teško, imajući u vidu da u velikom broju kompanija zaposleni rade od kuće, ili je onemogućeno organizovanje akcija u prostorijama kompanija zbog poošternih mera.

Potrebno je samo malo dobre volje, kako bi smo davanjem krvi spasili život onima kojima je ugrožen. Dobrovoljnim davanjem krvi, činimo humano delo, ali i pozivamo naše porodice i prijatelje da učine isto.

Pozivamo Vas da svojim ličnim primerom skrenete pažnju na važnost i značaj dobrovoljnog davanja krvi.

  

POTREBNO JE SAMO MALO DOBRE VOLjE! DAJ KRV! SPASI ŽIVOT!

 

 

TRADICIJA NEMA CENU, A GRAD SMEDEREVO ULAŽE U NjENO OČUVANjE

08.decembar 2021.

Tradicija je nešto što treba čuvati od zaborava, a Smederevo je grad koji svojim sredstvima pomaže da se ona očuva i za buduće generacije. U linku ispod teksta možete videti našu priču o tradiciji sela Drugovac i manifestaciji ,,Dani poljoprivrede i lova'' koja je nedavno objavljena na sajtu predsednika.

 

https://www.predsednik.rs/lat/pres-centar/najbolje-iz-srbije/tradicija-u-kojoj-sva-cula-uzivaju

 

 

ODRŽANA PREDSTAVA HUMANITARNOG KARAKTERA ZA POMOĆ MALOJ MARIJI MILUTINOV

06.decembar 2021.

Juče je u prostorijama Mesne zajednice ,,Slavija'' održana predstava humanitarnog karaktera za pomoć maloj Mariji Milutinov koja boluje od cerebralne paralize. Ovu humanitarnu akciju podržao je i Gradski odbor Srpske napredne stranke na čelu sa poverenikom Jovanom Bečom, direktorima Javnih preduzeća i odbornicima. Predstavu je odigralo amatersko pozorište ,,Slavija''. Poverenik Jovan Beč se tim povodom oglasio rekavši da će GO Srpske napredne stranke uvek podržavati ovakve akcije i obezbediti podršku za našu decu.

 

 

MINISTARKA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE IRENA VUJOVIĆ DANAS JE OBIŠLA RADOVE NA ZAMENI KOTLARNICE U SMEDEREVU

03.decembar 2021.

Danas je ministarka Irena Vujović sa gradonačelnikom Smedereva Jovanom Bečom obišla radove na zameni kotlarnice koja se nalazi u sklopu vrtića Diznilend na Senjaku. Tim povodom gradonačelnik je pozdravio ministarku Vujović ispred Grada Smedereva i zahvalio se na ukazanom poverenju, kao i podršci koju grad dobija od resornog ministarstva u cilju da građani dobiju zdraviju životnu sredinu. -Grad Smederevo ima odličnu saradnju sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine na čelu sa ministarkom Vujović. Do sada smo imali pet ili šest značajnih projekata za grad, ali posebno bih istakao zamenu kotlarnice Senjak sa mazuta na gas čija je vrednost 35 miliona dinara. Želim da istaknem da smo raspisali tender za uklanjanje divljih deponija u seoskim Mesnim zajednicama čija je vrednost 300 miliona dinara i biće sproveden u naredne tri godine - istakao je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč.

Ministarka Irena Vujović je iskazala veliko zadovoljstvo činjenicom da po drugi put obilazi Smederevo, kada je reč o projektu na kom se intenzivno radi. Pored toga, pohvalila je sve što je do sada urađeno i naglasila da će resorno ministarstvo nastaviti da sarađuje sa lokalnom samoupravom Smederevo i obezbediti svu neophodnu podršku. -Mi smo se danas okupili ispred vrtića Diznilend gde je kotlarnica Senjak u potpunosti zamenjena. Želim da istaknem da pored vrtića koji će se grejati na ekološki prihvatljiviji energent gas, još 192 stana biće priključena, kao i 15-tak lokala i tri porodične kuće, a videćemo da se ta mreža i proširi. Dakle, u skladu sa tim znači da će čak 15.200 kvadrata biti pokriveno grejanjem na gas - rekla je u svom obraćanju ministarka Irena Vujović.

Ministarka je takođe, pohvalila rad lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Jovanom Bečom na trogodišnjem  planu  za uklanjanje divljih deponija, kao i činjenicu da se intenzivno radi na projektu transfer stanice, i da će ministarstvo taj projekat podržati.

Pored toga, ministarka Vujović je ukazala na to da se životna sredina ne popravlja protestima, već kapitalnim zelenim investicijama. -Ministarstvo i Vlada Republike Srbije rade više nego ikada na rešavanju višedecenijskih problema koji se  nikako ne mogu rešiti protestima, već radom. Očekuje nas izgradnja stotine kilometara kanalizacionih mreža, formiranje reciklažnih centara, zamena kotlova, postrojenja za preradu otpadnih voda. Dakle, pozivam građane i medije da se informišu preko zvaničnog sajta Agencije za zaštitu životne sredine i Zavoda za javno zdravlje - rekla je ministarka  Vujović.

 

 

GRADONAČELNIK SMEDEREVA JOVAN BEČ UGOSTIO MLADE SPORTISTE U PROSTORIJAMA GRADSKE UPRAVE

02.decembar 2021.

Danas su gradonačelnik Jovan Beč i član gradskog veća za sport Saša Branežac  u prostorijama Gradske uprave Smederevo razgovarali sa mladim nadama našeg sporta i njihovim trenerima. Aleksandar Menković koji je nedavno osvojio zlatnu medalju u KIK boksu u disciplini K1 do 86 kilograma i njegov trener Dejan Pavić bili su gosti gradonačelnika i tim povodom razgovarali o značaju ovog sporta, ulaganjima, potrebama, ali i osvojenom zlatu. Važno je svakako istaći da je Svetsko prvenstvo bilo održano u Italiji u Lido di Jesolu, gde je bilo okupljeno 1593 takmičara iz 59 zemalja.  Pored toga, gradonačelnik je ugostio i mlade sportiste kluba MMA Fanatik Stefana Pavlovića, Mihajla Milenkovića, Stefana Zafirovića, Anastasiju Rajković i  Ljubicu Ogarević, kao i njihovog trenera Nikolu Vasiljevića, koji su našem gradu doneli medalje sa takmičenja u Vrbasu i Kuli.Važno je naglasiti da je Anastasija Rajković prva devojka iz Smedereva koja je ušla u oktagon i osvojila zlato na regionalnom turniru u Vršcu gde je učestvovalo čak 30 klubova iz osam zemalja.

-Čast mi je i zadovoljstvo da naš grad ima čime da se pohvali, mladim i vrednim sportskim nadama, koje treba u budućnosti da budu idoli novim generacijama koje dolaze. Hvala vam što imamo čime da se ponosimo i što ste na najlepši način prikazali boje našeg grada. Takođe, želim da naglasim da će grad Smederevo nastaviti da ulaže u sport i podstiče mlade ljude da se aktivnije bave sportom jer naša su deca naša budućnost - rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je takođe sa njima razgovarao i o planovima  za budućnost, kako grad može da im pomogne i naglasio da će grad uvek podržavati ovakve aktivnosti.

 

 

OBAVEŠTENjE ZA BIRAČE O OSTVARIVANjU BIRAČKOG PRAVA NA REPUBLIČKOM REFERENDUMU O POTVRĐIVANjU AKTA O PROMENI USTAVA REPUBLIKE SRBIJE, KOJI ĆE SE ODRŽATI 16. januara 2022.godine, NA OSNOVU ODLUKE NARODNE SKUPŠTINE

01.decembar 2021.

 

      Na osnovu člana 14. stav.1 i člana  21. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik Republike Srbije", br.104/2009 i 99/2011) i tačka 9. i 10., Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik Republike Srbije", broj 15/2012, 88/2018 i 67/2020, 40/21 i 90/21) člana 3. Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi („Službeni glasnik Republike Srbije", br.111/2021) i člana 3 tačka 3. Uputstva za obaveštavanje glasača o republičkom referendumu(„Službeni glasnik Republike Srbije", br.113/2021),  Gradska uprava grada Smedereva;

 

 

 OBAVEŠTAVA BIRAČE O OSTVARIVANjU BIRAČKOG PRAVA

              NA REPUBLIČKOM REFERENDUMU O POTVRĐIVANjU AKTA O PROMENI USTAVA REPUBLIKE SRBIJE, KOJI ĆE SE ODRŽATI 16. januara 2022.godine, NA OSNOVU ODLUKE NARODNE SKUPŠTINE

  

    

  

          Deo Jedinstvenog biračkog spiska za područje grada Smedereva izložen je  u sedištu  Gradske uprave  grada Smedereva, Omladinska broj 1 - kancelarija broj 70, svakog radnog dana  od 7: 30 - 15: 30 sati.

         Uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska za područje grada Smedereva, vrši se u Gradskoj upravi Smederevo, putem računarske opreme, unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana, u cilju provere da li je građanin upisan u birački spisak i da li su upisani podaci tačni.

        Zahteve  za promene u delu Jedinstvenog biračkog spiska, građani sa prebivalištem, odnosno interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji  grada Smedereva, mogu podneti Gradskoj upravi, najkasnije do dana zaključenja biračkog spiska, odnosno  zaključno sa 31. decembrom  2021. godine.

        Građani mogu podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak, da će na predstojećem republičkom referendumu, glasti prema mestu svog boravišta u zemlji (izabarano mesto glasanja), najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska odnosno zaključno sa 25.  decembrom  2021. godine.

 

                            

 

                                                                                           NAČELNIK GRADSKE UPRAVE

  

                                                                                                     Milko Mišković

 

       Broj : 014 - 1/2021-09                                                      

       u Smederevu 01. decembar 2021.godine                  

 

       Ovde možete da pogledate ili preuzmete obaveštenje u pdf fajlu.           

 

 

GRADONAČELNIK SMEDEREVA JOVAN BEČ ODRŽAO SASTANAK SA PREDSEDNICIMA MESNIH ZAJEDNICA

29.novembar 2021.

Danas 29.11.2021. godine, gradonačelnik Smedereva Jovan Beč je u prostorijama Gradske uprave održao sastanak sa predsednicima Mesnih zajednica i tim povodom ukazao na značajne projekte koji su planirani i realizaciju istih u predstojećem periodu. Ukazao je na činjenicu da je jedan od glavnih prioriteta putna infrastruktura, sanacija divljih deponija i udarnih rupa posebno u seoskim Mesnim zajednicama, postavljanje grebanog asfalta, uređenje atarskih puteva. -Moram da istaknem da se gotovo ništa nije radilo na teritoriji seoskih Mesnih zajednica proteklih godina. Kao neko ko dolazi sa sela, radiću sa svojim timom mnogo aktivnije na tome da naša sela dobiju bolje puteve, kvalitetnije osvetljenje po seoskim ulicama, kao i na sanaciji divljih deponija, obezbeđivanju sportskih terena za našu decu, uređenju Domova kulture - rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Jovan Beč.

Gradonačelnik je u svom obraćanju ukazao i na neke od prioritetnih projekata. -Ove godine je za potrebe uređenja atarskih puteva izdvojeno 36 miliona dinara i iskreno se nadam ako nam vremenske prilike to dozvole biće završeno do kraja godine. Seoske Mesne zajednice, koje su nam jedan od prioriteta ove godine dobiće 42 kilometara grebanog asfalta. Takođe spomeno bih  projekat Javno-privatno partnerstvo gde je u planu da se u naredne tri godine asfaltira 200 kilometara puta, od čega će 100 kilometara biti u gradu, a drugih 100 kilometara u selima - posebno je naglasio gradonačelnik.

Jedan od prioriteta je kako je rekao gradonačelnik Jovan Beč i projekat Javno privatno partnerstvo za osvetljenje, koji će biti jedna od tački dnevnog reda na predstojećoj Skupštini grada. Naime, cilj je da se putem navedenog projekta zameni čak 17 hiljada živinih svetiljki led rasvetom do kraja sledeće godine. -Posebno želim da naglasim da je raspisan tender za uklanjanje divljih deponija u svih 27 seoskih Mesnih zajednica čija je vrednost blizu 300 miliona dinara. Takođe, zahvaljujući dobroj saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine radi se na projektu postavljanja transfer stanice. To je dug period, ali radićemo na tome svakodnevno kako bi našim sugrađanima omogućili čistiju i zdraviju životnu sredinu - rekao je gradonačelnik Jovan Beč.

 

 

 

OBELEŽEN DAN GRADA SMEDEREVA

21.novembar 2021.

Svečanom sednicom Skupštine grada Smedereva, danas je obeležen Dan grada Smedereva, podsećajući na Aranđelovdan 1805. godine, kada je turski zapovednik dizdar Muharem Guša predao ključeve drevne tvrđave vođi srpskih ustanika, Voždu Karađorđu.

Nakon himne, u izvođenju učenice Muzičke škole ,,Kosta Manojlović'' iz Smedereva, prisutni su imali prilike da pogledaju film o dostignućima Grada Smedereva tokom predhodnog perioda. Predsednica Skupštine Grada Smedereva Vesna Kiš Kostić  je pozdravila prisutne prigodnim govorom i podsetila na značaj obeležavanja ovog datuma u našem gradu. Tim povodom istakla je da nas istorija opominje, podseća i motiviše da radimo još više i predanije, kako bi budućim generacijama ostavili grad koji će im biti inspiracija, kao i nama danas.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč je pozdravljajući goste i čestitajući Dan grada i domaćinima krsnu slavu, istakao da je Smederevo danas moderan grad, koji prednjači na svim poljima, pre svega u infrastrukturi, ali i otvaranju novih radnih mesta, stvaranju povoljnih uslova za život i rad svih naših sugrađana. Takođe, u svom obraćanju podsetio je na investiciona ulaganja, ulaganja u sport, omladinu, obrazovanje, zdravstvo, kao i sve ono što predstavlja razvojnu šansu našeg grada.


 

 

RASPISANA JAVNA NABAVKA ZA IZVOĐAČA RADOVA POVODOM IZGRADNjE ZUBNE AMBULANTE

19.novembar 2021.

Danas je raspisana javna nabavka za izvođača radova povodom izgradnje nove, osavremenjene zubne ambulante čime će biti rešen jedan od višedecenijskih problema u našem gradu. Vrednost radova procenjena je na iznos od 59 miliona dinara bez PDV-a, a početak radova se očekuje u prvom kvartalu sledeće godine. Nakon završetka radova na navedenom projektu, očekuje se i početak radova na izgradnji centralnog vrtića na mestu postojeće zubne ambulante.

 

 

 

OBELEŽEN DAN OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U PRVOM SVETSKOM RATU

30.oktobar 2021.

Opelom, polaganjem venaca i prigodnim programom kod Spomenika poginulim ratnicima u Prvom svetskom ratu, danas je obeležen 30. oktobar - Dan oslobađanja Smedereva u Prvom svetskom ratu.

Posle parastosa koji su služili sveštenici hrama Svetog Đorđa, vence su položili predstavnici:

Garnizona Vojske Srbije,

Delegacija Grada Smedereva,

Udruženje potomaka ratnika 1912-1918. godina

Gradski odbor SPS-a,

Udruženje potomaka 1912-1918. podružnica Lipe,

Gradski odbor SUBNOR-a Smederevo,

Udruženje Naša spona,

Udruženje Treće doba

Prisutnima se obratio predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912-1918. Branko Milanović, koji je podsetio na značaj obeležavanja ovog datuma u našem gradu. -Na današnji dan pre tačno 103. godine u 10:30 čula su se ova zvona i najavila da je Smederevo slobodan grad. To je ono čime možemo da budemo ponosni, pre svega na naše potomke koji su dali život da bi smo mi danas uživali slobodu. Mi ne možemo da se merimo sa Kolubarom, Cerom, Kajmakčalanom, Solunom, ali Smederevo je bilo značajna tačka od početka kako Balkanskih, tako i Prvog svetskog rata - rekao je u svom obraćanju Milanović. Na kraju svog obraćanja prisutnima se zahvalio i naglasio da se nada da će se narednih godina skupiti na ovom mestu i više ljudi jer samo tako možemo da se odužimo za sve ono što danas imamo.

 

SVEČANO URUČENI KLjUČEVI 20 STANOVA ZA IZBEGLICE U SMEDEREVU

26.oktobar 2021.

U Smederevu danas, 26. oktobra 2021. godine uručeni ključevi od dvadeset stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje imaju prebivalište u Smederevu. Finansijska sredstva za izgradnju stanova obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i komunalna infrastruktura kontribucija Grada Smedereva.

Događaju su prisustvovali Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika Smedereva, Leoneta Pajer, predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija i korisnici.

 

ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA SMEDEREVA

22.oktobar 2021.

 

Dana 21. oktobra, u velikoj sali Skupštine grada, održana je četvrta redovna sednica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti na putevima grada Smedereva. Sednicom je predsedavao Branisal Drobnjaković predsednik Saveta, a pored članova Saveta, sednici su prisustvovali i zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije na čelu sa Tomislavom Petrovićem, načelnikom Odeljenja za lokalne samouprave i predstavnici Javnog preduzeća ,,Urbanizam'' Smederevo i Gradske uprave, kao i profesor doktor Milan Vujanić.

Ključne teme održane četvrte sednice Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima Smedereva odnosile su se na prezentaciju izvršenih usluga po narudžbi grada Smedereva a po Programu Saveta za 2021. godinu putem javnih nabavki.

Grad Smederevo će u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama nastaviti da ulaže u bezbednost u saobraćaju, a pre svega u bezbednost dece kako školskog uzrasta, tako i one najmlađe.

 

SEDAMDESET SEDAM GODINA OD OSLOBAĐANjA SMEDEREVA U DRUGOM SVETSKOM RATU

16.oktobar 2021.

Danas je navršeno 77 godina od oslobađanja Smedereva u Drugom svetskom ratu. Na današnji dan, 15. oktobra 1944. godine oslobođeno je Smederevo. Borbe za oslobađanje Smedereva vođene su od 14. do 16. oktobra, kada je nemački garnizon u Smederevu primoran na kapitulaciju. U znak sećanja na taj dan, kao i radi odavanja pošte herojima koji su davali svoje živote za slobodu Smedereva, vence je položila:

Delegacija Grada Smedereva,

Gradski odbor SUBNOR-a Smederevo,

Gradski odbor SPS-a,

Udruženje dobrovoljaca, njihovih potomaka i poštavalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918,

Udruženje potomaka ratnika 1912-1918

Prisutne je pozdravio i Ranko Višekrunić koji se u ime gradskog odbora SUBNOR-a obratio i podsetio na značaj obeležavanja ovog događaja. -Drugarice i drugovi, uvaženi sugrađani, oktobarski dani su dani slobode koje sa ponosom slavimo u našem gradu. Stoga Vas pozivamo da za dve nedelje, 30. oktobra ponosno obeležimo oslobađanje Smedereva u Prvom svetskom ratu-istakao je Višekrunić.

Na kraju svog izlaganja sve prisutne je pozdravio tradicionalnim slobodarskim pozdravom SMRT FAŠIZMU - SLOBODA NARODU.

 

Potpisan ugovor za manifestaciju Miholjski susreti sela

28.septembar 2021.

U Ministarstvu za brigu o selu u oblasti tradicije na selu i očuvanja kulturno- istorijskih sadržaja, sa ciljem zaustavljanja daljeg iseljavanja sela, danas je u ime grada Smedereva Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika grada Smedereva potpisala ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.

 

Ministarstvo za brigu o selu, na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije, sprovelo je program dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije „Miholjski susreti sela“. Sredstva je dobilo 68 jedinica lokalne samouprave u kojima učestvuje preko 900 sela.

 

OTVORENA 134. SMEDEREVSKA JESEN

10.septembar 2021.

Smederevska jesen je privredno-turistička manifestacija, koja se svake godine održava u mesecu septembru, u slavu grožđa i vina Smederevskog vinogorja. Poslednjih godina ,,Smederevska jesen'' je prerasla u najznačajniju turističko-privrednu manifestaciju Podunavskog okruga. Međutim, ove godine usled pandemije biće obeležena u znatno manjem obimu, ali svakako sa svim karakteristikama koje je čine.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč otvorio je ovu 134. Smederevsku jesen. Tim povodom, pozdravio je sve sugrađane i još jednom ukazao na činjenicu da je Smederevo grad bogat tradicijom i kulturnom baštinom. Takođe, ukazao je i na činjenicu da je Smederevo grad koji neguje tradiciju održavanja Smederevske jeseni, koja je jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji.

 

ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DEČIJEG IGRALIŠTA NA DUNAVSKOM KEJU

20.avgust 2021.

 

 Kao što smo i obećali, završena je rekonstrukcija dečijeg igrališta na Dunavskom keju u Smederevu.

Igralište je formirano 2011.godine i nakon 10 godina su se stekli uslovi, a i obaveza za rekonstrukciju dečijeg igrališta, kako bi se igralište prilagodilo pravilniku o bezbednosti dečijih igrališta prema potrebama dece. Formiran je novi zemljani sloj na betonskoj podlozi , izbetonirana je ukupna površina igrališta i zalepljene su gumene anti-stres podloge. Sve dečije sprave su reparirane, postojeći metalni delovi su ošmirglani i prebojeni, a drveni delovi su ugrađeni novi. Igralište je ograđeno zaštitnom ogradom prema industrijskoj pruzi i ugrađena je adekvatna javna rasveta. U narednom periodu, kada se steknu klimatski uslovi, izvršiće se sadnja trave po obodu igrališta. Reparirane su 4 parkovske klupe i postavljene još 2 nove kao i 4 nove kante za otpatke.

Izvođač radova je firma „ Džungla 035 „ iz Jagodine, a nadzor nad izvođenjem radova je JP Urbanizam. Ugovorena vrednost radova je 7 miliona i 660 hiljada dinara bez PDV-a. Ovo je samo početak radova na uređenju Dunavskog priobalja u zoni Veslačkog kluba, a sledeći park koji je u planu za uređenje jeste spomen-park Tri heroja.

Deca su naša budućnost, moramo da radimo za njihovo bolje sutra, kao i za njihovo bolje detinjstvo.

 

 

UREĐENjE ATARSKIH PUTEVA

19.avgust 2021.

 

 

Danas je gradonačelnik Smedereva  Jovan Beč  sa saradnicima obišao početak radova na uređenju atarskih puteva u Mesnoj zajednici Dobri Do. Izvođač  radova je firma Nesam inženjering d.o.o. iz Smederevske Palanke. U narednom periodu planirano je uređenje 23 kilometara putne infrastrukture u 27 seoskih i jednoj gradskoj Mesnoj zajednici, gde će biti uloženo oko 36 miliona dinara.

 

Kao što je obećano, nastavlja se sa sprovođenjem aktivnosti na uređenju putne infrastrukture. Cilj nam  je da svaka gradska i seoska Mesna zajednica bude uređena i da  omogućimo  svakom našem žitelju uslove za neometano odvijanje svakodnevnih životnih aktivnosti - istakao je gradonačelnik Jovan Beč.

 

 

ZDRAVA ŽIVOTNA SREDINA PRIORITET ZA GRAD SMEDEREVO

06.avgust 2021.

  

 

 Danas je grad Smederevo posetila ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, koja je sa gradonačelnikom Smedereva Jovanom Bečom obišla kotlarnicu na Senjaku. Nakom toga,  u Gradskoj upravi Smederevo potpisali su ugovor vezan za zamenu iste kotlarnice sa mazuta na gas u vrednosti od 35 miliona dinara. Pored toga, grad Smederevo je zahvaljujući Ministarstvu za zaštitu životne sredine dobio i eko-čistilicu koja ne proizvodi aerozagađenja i omogućava dezinfekciju terena, kao i 120 kontejnera.

Tom prilikom, ministarka Vujović je rekla da joj je izuzetna čast da sedi pored gradonačelnika jedne lokalne samuprave koja vodi računa o ekologiji svog grada i o zdravlju svojih građana. Takođe, naglasila je da će saradnja na polju ekologije u Smederevu biti nastavljena, i pohvalila lokalnu samoupravu jer se od početka godine prijavila na sve projekte koje je raspisalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Gradonačelnik Jovan Beč se u ima grada Smedereva zahvalio ministarki Vujović i Ministarstvu  za zaštitu životne sredine na ukazanom poverenju i podršci koju daju da Smederevo bude ekološki čist grad.

 

Konverzija kotlarnica u Smederevu

03.avgust 2021.

 

 Posebnim zaključkom Vlade Srbije grad Smederevo je dobio 35 miliona dinara za konverziju kotlarnice Senjak sa mazuta na gas. Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč je tom prilikom istakao da ćemo na ovaj način rešiti dugogodišnji problem zagađenja vazduha u našem gradu, kao i da će nastaviti da rade na polju zaštite životne sredine, jer je cilj da deca rastu u zdravom životnom okruženju. Takođe, posebno se zahvalio Ministarstvu za zaštitu životne sredine i ministarki Ireni Vujović na ukazanom poverenju i podršci koju daje građanima Smedereva.

Podsećanja radi, na održanoj sednici Skupštine grada  je doneta odluka o izradi plana detaljne regulacije za gradsku toplanu, i trenutno se radi na izradi projekta za konverziju kotlarnice sa mazuta na gas u ulici Miloja Đaka.

 

Sajam zapošljavanja

19.jul 2021.

 
 
 Kompanija PKC u saradnji sa gradskom Upravom Smederevo, organizuje sajam zapošljavanja u Skupštinskoj sali gradske Uprave dana 21.07.2021. godine od 12 do 14 časova. Ova kompanija uspešno posluje u našem gradu punih sedam godina, a sa željom da proširi svoj uspešni tim, poziva sve zainteresovane građane da posete sajam.
 

 

OTVORENA FONTANA NA TRGU U SMEDEREVU

01.jul 2021.

 

Večeras je Smederevo zasjalo novim, ali opet starim sjajem jer su građani zahvaljujući gradonačelniku Jovanu Beču dobili fontanu koja pripada ovom gradu. Naime, još jednom je gradonačelnik na delu pokazao koliko mu je bitno mišljenje njegovih sugrađana i ostvario dato obećanje da gradska fontana bude gotova do kraja juna meseca.

Važno je naglasiti da je ovaj događaj okupio veliki broj građana Smedereva, ali na prvom mestu decu, na čijim se licima mogao videti osmeh i zadovoljstvo činjenicom da je naš grad dobio ono što mu je i pripadalo. Nova fontana na trgu u Smederevu je mesto koje će okupljati sve naše sugrađane koji će uživati u njenim lepotama, ali i privlačiti mnoge znatiženjne turiste da je obiđu. Gradonačelnik poručuje da će i dalje marljivo raditi na tome da naš grad bude jedan od lepših i po kvalitetu života boljih u Srbiji, kao i da mu je mišljenje njegovih sugrađana vrlo važno prilikom donošenja odluka koje su bitne za grad.

 

POSTAVLjANjE KAMENA TEMELjCA ZA IZGRADNjU VRTIĆA U DRUGOVCU

28.jun 2021.

Danas je zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država prisustvovala polaganju kamena temeljca za izgradnju vrtića u Drugovcu. Tom prilikom ambasador SAD-a Entoni Godfri je istakao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo da u ime prijateljstva SAD i Srbije može da prisustvuje svečanom polaganju kamena temeljca za izgradnju jedne važne institucije za život sela kao što je vrtić. Takođe, istakao je da će to biti jedno bezbedno mesto na kome će vaspitači i deca moći da se posvete učenju i radu. Pored toga zahvalio se zamenici gradonačelnika na prisustvu i rekao da se unapred raduje da se kroz par meseci vrati na to isto mesto i svečano otvori vrtić. Zamenica gradonačelnika se posebno zahvalila ambasadoru SAD-a u ime grada Smedereva na ukazanom poverenju i podršci koju smo dobili za izgradnju vrtića.

 

GRADONAČELNIK JOVAN BEČ SVEČANO NAGRADIO NAJBOLjE UČENIKE OSNOVNE ŠKOLE DIMITRIJE DAVIDOVIĆ

28.jun 2021.

 

 

Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč sa svojom saradnicom Milicom Mijatović i članom Gradskog veća za obrazovanje Mišom Ivković u Osnovnoj školi Dimitrije Davidović prisustvovao nagrađivanju najboljih učenika i sportista. Naime, gradonačelnik je imao tu čast da nagradi najbolje učenike i sportiste i na taj način ih dodatno stimuliše, kako njih, tako i drugu decu da rade na svom usavršavanju i obrazovanju. Takođe, poručio im je da nastave tim putem, jer oni su naš ponos i naša budućnost.

 

BALKANSKO PRVENSTVO U ATLETICI U SMEDEREVSKOJ TVRĐAVI

26.jun 2021.

 

Smederevo je danas domaćin prvenstva Balkana za atletičare, a na otvaranju ove manifestacije gradonačelnik Smedereva Jovan Beč je imao tu čast da ugosti našeg predsednika Aleksandra Vučića, sa kojim je obišao atletsku stazu i tvrđavu. Tom prilikom predsednik je poručio da će država pomoći taj sport i napraviti sve što još bude potrebno za atletiku, ali i naglasio da je Smederevo kao grad napredovalo.

Inače, prvenstvo Balkana u atletici za seniore i seniorke 74. po redu koje se održava u našem gradu, dovodi nam takmičare iz 19 zemalja članica Balkanske atletske federacije, više od 450 atletičara, trenera i oficijalnih lica.

Prvenstvo balkana jedno je od najmasovnijih atletskih takmičenja, a zahvaljujući Atletskom savezu Srbije Smederevo je na čelu sa našim gradonačelnikom imalo tu čast da bude domaćin ovog takmičenja koje će ostati zapisano kao jedno od najvećih u sportskoj istoriji grada.

 

 

OTVOREN POZORIŠNI FESTIVAL 38. NUŠIĆEVI DANI

16.jun 2021.

 

 

 

Pozorišni festival 38. Nušićevi  dani u Smederevu tradicionalno je otvoren juče, 15.06.2021. godine u 19.15. U skladu sa tim venac je  na spomenik velikom srpskom komediografu Branislavu Nušiću položila delegacija grada Smedereva zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić i članica veća za kulturu Maja Ćirković. Nakon toga, bila je otvorena izložba  ,,Sva  lica srpskog diplomate Branislava Nušića''. Pozorišni festival je otvorila Maja Ćirković i tim povodom istakla ,,Nušić je u to nema sumnje, kamen temeljac srpske  komedije na prelasku devetnaestog u dvadeseti vek. On je dugi niz godina bio stožer repertoara svih pozorišta Srbije, a za Srbe uopšte - reper pojma humora, analogija likova i situacija iz kojih se crpi iskustvo''.

 

 

 

Gradonačelnik Jovan Beč uručio ključeve sanitetskog vozila Domu zdravlja u Smederevu

08.jun 2021.

Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč uručio ključeve sanitetskog vozila sa kompletnom medicinskom opremom direktorki Doma zdravlja Olgici Obradović. Vrednost sanitetskog vozila je 5 miliona dinara. Ovo je značajna investicija, kojom grad  pored toga što ima za cilj da poboljša postojaću mehanizaciju u našem Domu zdravlja, želi na još jedan način da pokaže da je zdravlje naših građana na prvom mestu, posebno u vreme pandemije od koje niko nije pošteđen.

Gradonačelnik je tom prilikom naglasio da je ovo način da se pomogne svim našim sugrađanima, da dobiju bržu i bolju zdravstvenu zaštitu, kao i da će grad i u buduće nastaviti da pomaže zdravstvenu ustanovu, jer zdravlje naših građana je prioritet.

Direktorka Doma zdravlja je iskazala veliku zahvalnost na podršci koju dobijaju od grada, posebno u vreme pandemije KOVIDA - 19 i još jednom ukazala na značaj obogaćivanja voznog parka još jednim sanitetskim vozilom.

 

OBELEŽENA OSAMDESETOGODIŠNjICA PETOJUNSKE EKSPOLOZIJE

05.jun 2021.

Parastosom kod Spomen-kosturnice na Starom groblju i komemorativnim skupom kod Spomenika 5. jun obeleženo je osam decenija od eksplozije municije u smederevskoj Tvrđavi. Pisak lokomotive u 14 sati i 14 minuta, a prethodno i zvona crkve su označili trenutak kada se tog 5. juna davne 1941. godine začuo prvi prasak kod glavnog ulaza u Tvrđavu, nakon čega je izbio požar.

U znak poštenja prema brojim žrtvama ovog tragičnog događaja vence su na Spomenik 5. jun položili predstavnici rukovodstva grada zamenica gradonačelnika Marija Marković-Stavrić i predsednica Skupštine grada Vesna Kiš-Kostić, SPS - a, kao i brojna udruženja. Važno je naglasiti i prisustvo baka Jelice Jovanović, starice od  93. godine koja je ponosno položila venac.

Povodom obeležavanja ove značajne godišnjice u Muzeju u Smederevu otvorena je izložba ,,Eksplozija u Smederevu 5. juna 1941. godine - 80 godina posle'', na kojoj su prikazane fotografije, kao i bogati arhivski dokumenti.

U skladu sa protokolom, izložbu Izabrani grad, koja predstavlja deo projekta Obeležavanje osamdeset godina od eksplozije municije u Smederevskoj tvrđavi čiju realizaciju su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Smederevo, otvorio je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč, njegova savetnica Milica Mijatović i član Gradskog veća za resor kulture Maja Ćirković. On se posebno zahvalio autorima izložbe na ukazanoj časti i doprinosu da se na još jedan način pokaže poštovanje brojim žrtvama ovog nemilog događaja.

 

 

 

GRADONAČELNIK SMEDEREVA JOVAN BEČ I PREDSTAVNICI HBIS SERBIA O EKOLOGIJI I ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

03.jun 2021.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč, njegova savetnica Milica Mijatović i načelnik Gradske uprave Milko Mišković, danas su sa predstavnicima kompanije HBIS SERBIA razgovarali o primeni najsavremenijih standarda u oblasti zaštite životne sredine.

Gradonačelnik se najpre zahvalio predstavnicima kompanije na spremnosti da razgovaraju o svim pitanjima od važnosti za zaštitu životne sredine. Cilj ovog sastanka je bio da se unaprede ekološki standardi i uslovi života u našem gradu. Između ostalog, razmatrano je i pitanje postavljanja dezo barijere u Vranovu, kao i da se u budućnosti napravi studija izvodljivosti od značaja za ekologiju i zaštitu životne sredine u našem gradu. Kompanija HBIS SERBIA je najavila i otvaranje najsavremenijeg postrojenja za preradu sirovina u Smederevu, što je od velikog značaja za naš grad i predstavlja ključnu investiciju u zaštiti životne sredine.

Važno je naglasiti da je gradonačelnik posebno istakao  značaj primene najviših standarda u ovoj oblasti, ali i posebno zahvalio predstavnicima kompanije na uloženom trudu i posvećenosti aktivnostima koje se odnose isključivo na uvođenje najsavremenijih tehnologija u skladu sa svetskim parametrima u oblasti ekologije.

 

OBRAZOVANjE JE PRIORITET GRADA SMEDEREVA

01.jun 2021.

Grad Smederevo je u cilju podsticanja obrazovanja učenika i studenata  raspisao Javni poziv za dodelu finansijske pomoći učenicima i studentima na teritoriji Grada Smedereva. Za podsticanje obrazovanja učenika i studenata na teritoriji Smedereva za školsku 2020/21. godinu, Grad je Odlukom o budžetu grada Smedereva obezbedio novčana sredstva u iznosu od 6.000.000,00 dinara.

Između ostalog, izdvojena su finansijska sredstva za pet učenika sa invaliditetom; trideset studenata prvog i drugog stepena studija koji su u predhodnoj školskoj godini imali najmanju prosečnu ocenu 7,00;  petnaest studenata prvog i drugog stepena studija koji su u predhodnoj školskoj godini imali najmanju prosečnu ocenu 9,00; pet studenata prvog i drugog stepena studija sa invaliditetom; petnaest učenika srednjih škola II, III i IV razreda koji su u predhodnoj školskoj godini imali najmanju prosečnu ocenu 4,00 i deset učenika srednjih škola II, III i IV razreda koji su u predhodnoj školskoj godini imali najmanju prosečnu ocenu 4,75 i osvojili jedno od prva tri mesta u individualnoj konkurenciji na republičkom ili međunarodnom takmičenju.

Kako je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč istakao, podsticanje obrazovanja učenika i studenata u našem gradu je jedan od prioriteta lokalne samouprave, tako da će ova praksa i u buduće biti nastavljena, jer su mladi, vredni i ambiciozni ljudi budućnost našeg grada i države.

 

ZA 50 LOKALNIH SAMOUPRAVA 556 MILIONA DINARA ZA POTREBE SOCIJALNE ZAŠTITE GRAĐANA

26.maj 2021.

Danas je gradonačelnik Smedereva Jovan Beč potpisao Ugovor o namenskim transferima u socijalnoj zaštiti sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Za potrebe našeg grada izdvojena su sredstva u iznosu od 12.773.452,00 dinara. Iz uverenja da odgovornost za prepoznavanje i mapiranje potreba lokalnog stanovništva treba da bude na jedinicama lokalne samouprave, nastali su namenski transferi kao moguće rešenje i instrument podrške centralnog nivoa vlasti usmeren na lokalnim samoupravama. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je 2016. godine otpočelo sa primenom namenskih transfera za jedinice lokalne samouprave, neposredno po donošenju Uredbe o namenskim transferima. Prema rečima ministarke Darije Kisić-Tepavčević  ,,Socijalna zaštita stanovnika Srbije je prioritet države, a osmeh i zadovoljstvo ljudi su naša stalna misija''. Gradonačelnik je zahvalan Vladi Republike Srbije i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na čelu sa ministarkom Darijom Kisić-Tepavčević na ukazanom poverenju i sredstvima koja su izdvojena za potrebe naše lokalne samouprave.

 

Gradonačelnik uručio pehare na održanim Sportskim igrama sela

24.maj 2021.

U petak 21. maja gradonačelnik Smedereva Jovan Beč  je prvoplasiranim ekipama na održanim Sportskim igrama sela uručio pehare i tom prilikom Radincu, inače selu koje je posle vrlo izjednačenih borbi u devet disciplina osvojilo prvo mesto u generalnom plasmanu, poželeo mnogo uspeha u nastavku takmičenja na kome će predstavljati naš grad. Važno je naglasiti da su ove godine Sportske igde sela održane na inicijativu Sportskog saveza Srbije, u saradnji sa gradom i Savezom sportova Smederevo. Radinac kao selo koje je bilo prvoplasirano slavio je pobedu u fudbalu, odbojci, šahu, skoku u dalj iz mesta. Drugo mesto zauzeo je Binovac koji se pokazao kao najbolji u obaranju ruku, dok je treće mesto pripalo Vranovu koje je dominiralo u nadvlačenju  konopca, bacanju kamena sa ramena i rvanju. Gradonačelnik je i ovim povodom naglasio važnost bavljenja sportom za svakog od nas, posebno u vreme pandemije, kada je najvažnije sačuvati zdravlje svakog pojedinca.

 

PRIMOPREDAJA VIŠEPORODIČNOG STAMBENOG OBJEKTA U ULICI JOZEFA ŠULCA U SMEDEREVU

17.maj 2021.

Danas je sprovedena primopredaja višeporodičnog stambenog objekta u Smederevu, kojoj je prisustvovao gradonačelnik Jovan Beč, savetnica gradonačelnika Milica Mijatović i načelnik Gradske uprave Milko Mišković.

Stambeni objekat je namenjen obezbeđivanju stambenih rešenja za najugroženije, odnosno raseljena lica. U skladu sa Regionalnim stambenim programom u Republici Srbiji korisnici su lica koje su usled događaja iz perioda od 1991. do 1995. godine stekla status raseljenih lica u Republici Srbiji. Finansijska sredstva za realizaciju izgradnje dvadeset stambenih jedinica obezbeđena su kroz donatorska sredstva Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope i kroz učešće Grada. Radovi su prema planu trajali 345 dana. Izbor korisnika za dodelu stambenih jedinica u okviru objekta sprovela je Komisija sastavljena od predstavnika Grada i Komeserijata, koju je imenovao i formirao gradonačelnik grada Smedereva. Struktura sambenih jedinica je sledeća, postoji devet garsonjera, pet jednoiposobnih, pet dvosobnih i jedan dvoiposoban stan.

 

SMEDEREVO U ZNAKU MALOG FUDBALA, GRADONAČELNIK UGOSTIO NAŠE OMLADINCE

14.maj 2021.

Danas je u prostorijama Gradske uprave u Smederevu gradonačelnik Jovan Beč sa svojom savetnicom Milicom Mijatović ugostio klub Malog fudbala i uručio medalje Fudbalskog Saveza Srbije za osvojeno drugo mesto u futsalu. S druge strane kapiten i omladinski reprezentativac Srbije mladi Andrija Marijanović  je u znak zahvalnosti i podrške koju dobija klub od grada, uručio gradonačelniku medalju. Gradonačelnik je prilikom uručivanja medalja rekao mladim fudbalerima da trebaju biti ponosni na ostvarene rezultate, čestitao im na osvojenom drugom mestu i poželeo puno uspeha u daljem radu. Takođe, istakao je da će grad i u buduće ulagati u mlade sportiste jer su upravo oni velike nade naše države.

 

GRADONAČELNIK UGOSTIO MLADOG PRVAKA BALKANA U GRADSKOJ UPRAVI

13.maj 2021.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč zajedno sa savetnicom Milicom Mijatović i članom Gradskog veća za resor sporta i omladine Sašom Branežcem ugostio je danas u Gradskoj upravi mladog i proslavljenog sportistu Nemanju Gavrilovića koji je osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 61. kilogram u boksu, na Prvenstvu Balkana koje se održalo u Zagrebu. Gradonačelnik je čestitajući Nemanji, istakao da će grad Smederevo, i pored svih dosadašnjih ulaganja kako u boks, tako i u druge sportove, nastaviti da radi na poboljšanju uslova treniranja i rada za sve mlade ljude. Takođe, naglasio je važnost bavljenja sportom za buduće generacije, jer se kroz sport oblikuju prave vrednosti kod mladih ljudi, a posebno kada su ljudi kao Nemanja idoli budućim naraštajima.

 

Obeležavanje dana pobede nad fašizmom

09.maj 2021.

Himnom i minutom ćutanja danas je odata počast žrtvama Drugog svetskog rata

  

Vence su kod spomenika u Parku tri heroja položile delegacije Grada Smedereva zamenica gradonačelnika Marija Marković - Stavrić i član Gradsko veća Dejan Milenković, Gradskog odbora SPS - a, Gradskog odbora SUBNOR - a, Udruženje potomaka ratnika 1912-1918. i Društvo za razvoj bratskih odnosa Ruska Federacija-Republika Srbija-Republika Belorusija iz Smedereva.

Nakon polaganja venaca, okupljenima se obratio i predstavnik Gradskog odbora SUBNOR - a Ranko Višekrunić.

,,Drugovi i drugarice, poštovani sugrađani čast mi je da se danas ispred SUBNOR - a grada Smedereva obratim. Sakupili smo se danas, ispred bisti narodnih heroja smederevskog kraja Ivana Stevanovića - Srbe, Milenka Stojkovića - Miće i Svetomira Mladenovića - Svete da podsetimo na današnji dan kada je posle 49. meseci smrtonosnih bitaka Hitlerova soldateska u Berlinu sa belom zastavom podigla ruke i priznala krah pred udruženim narodima među kojima je naš dao krupan doprinos pobedi i zlatnim slovima se upisao u slavni deo istorijske istine.''

Svoj govor Ranko Višekrunić je završio poznatim pozdravom ,,Smrt fašizmu, sloboda narodu''.

 

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

06.maj 2021.

Lokalna samouprava je još jednom prepoznala potrebe Javnog komunalnog preduzeća ,,Vodovod'' i izdvojila sredstva za nabavku cisterne pijaće vode. Prošle godine imali smo leto sa visokim temperaturama, ali nije bilo isključenja vode i planiranih restrikcija. Cilj nabavke ove cisterne bio je da se u tim trenucima omogući građanima uzimanje vode i na mestima gde ne postoje javne česme.

 

Obeležena gradska slava – Vaskršnji ponedeljak

03.maj 2021.

Građani Smedereva proslavili su u ponedeljak, 3. maja - Vaskrsni ponedeljak, gradsku slavu. Litija koju je predvodilo rukovodstvo Crkve i grada Smedereva, zajedno sa sugrađanima obišla je krug oko Hrama Svetog Georgija, a zatim se vratila u Hram gde se pristupilo rezanju slavskog kolača. Sečenju slavskog kolača prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, gradonačelnik Jovan Beč, zamenica gradonačelnika Marija Marković - Stavrić, savetnica gradonačelnika Milica Mijatović, predsednica Skupštine grada Vesna Kiš - Kostić, zamenik predsednice Skupštine Branče Stojanović, članovi Gradskog veća i brojni građani Smedereva. Nakon služenja Svete arhijerejske liturgije vernici su posluženi žitom, slavskim kolačem i farbanim jajima.

Važno je naglasiti da se smederevska litija održavala i u vreme despota Đurđa Brankovića, a od 2002. godine, prema skupštinskoj odluci, istog dana obeležava se i gradska slava.

 

Održana 26. redovna sednica Gradskog veća grada Smedereva

28.april 2021.

 

ODRŽANA 26. REDOVNA SEDNICA GRADSKOG VEĆA GRADA SMEDEREVA

  

      Dana 28. aprila u prostorijama Gradske uprave Smedereva održana je 26. redovna sednica gradskog veća. Na sednici je bilo razmotreno nekoliko tačaka dnevnog reda, među kojima se posebno izdvajaju tri.

      Prva tačka dnevnog reda odnosila na Predlog lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Smedereva za 2021. godinu. Naime, ovim Akcionim planom je predviđeno da lokalna samouprava može do 30.04.2021. godine, preko nadležne filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, podneti zahtev Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za učešće u finansiranju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini. Finansiranje aktivne politike zapošljavanja obavlja se iz sredstava budžeta Grada, budžeta Republike Srbije, sredstava donacija, kredita, kao i iz sredstava doprinosa za slučaj nezaposlenosti i drugih izvora. Shodno tome, sredstva koja su opredeljena za ove namere iz budžeta grada Smedereva su u iznosu od 15 miliona dinara.

 


 

     Kao druga bitna tačka dnevnog reda, razmatran je Predlog zaključka o utvrđivanju opredeljenog iznosa sredstava za podsticanje obrazovanja učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva za školsku 2020/2021. godinu. Za podsticanje obrazovanja učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva izdvojena su sredstva u iznosu od 6.000.000,00 dinara. Sredstva su namenjena za sledeće kategorije korisnika: za pružanje finansijske pomoći učenicima srednjih škola drugog, trećeg i četvrtog razreda; za finansijsku pomoć učenicima srednjih škola sa invaliditetom, zatim finansijska pomoć studentima na prvom stepenu studija; za posebne oblike usavršavanja učenika; finansijska pomoć studentima sa invaliditetom.

     Pored navedenog, potrebno je istaći i tačku dnevnog reda koja se odnosi na davanje saglasnosti za upis 20% većeg broja dece od Zakonom utvrđenog broja u formiranim vaspitnim grupama u Ustanovi, s obzirom da mrežom objekata i postojećim kapacitetima, ne mogu biti obuhvaćana sva deca prema iskazanim potrebama roditelja. Nakom sprovođena navedenog Programa stvoriće se mogućnost za otvaranje novih 440 mesta za upis dece.

 

Gradonačelnik Jovan Beč primio vakcinu protiv Kovida-19

26.april 2021.

 

Poštovani sugrađani,

 

       Danas sam primio vakcinu Sputnjik V, u Sportskoj hali Smederevo, gde se od danas vrši vakcinacija svakog radnog dana od 8h do 20h, bez prethodnog zakazivanja. Pored vakcine Sputnjik V trenutno je dostupna i vakcina AstraZeneka, a sutra nam stižu i određene količine kineske vakcine Sinofarm. Drago mi je da vidim dosta ljudi koji su došli da prime vakcinu i pozivam i druge sugrađane da se vakcinišu, s obzirom da se imunizacija stanovništva pokazala kao najefikasnije sredstvo za suzbijanje epidemije i zaštitu zdravlja.

 

 

 

 

Od 28.04. će se vršiti vakcinacija i revakcinacija stanovništva po selima isto tako bez prethodnog zakazivanja.

 

Obaveštenje o imunizaciji

23.april 2021.

 

OBAVEŠTENjE O IMUNIZACIJI

  

 

     Obaveštavamo građane da je Vlada Republike Srbije obezbedila Fajzer i Sputnjik V vakcine za imunizaciju stanovništva bez zakazivanja termina u cilju da se pomogne što većem broju građana koji žele da se prijave na imunizaciju. Imunizacija građana bez zakazivanja termina biće moguća samo za državljane Republike Srbije, kao i za strane državljane sa stalnom prijavom boravka.

 


      U ovom vremenu neizvesnosti i borbe protiv pandemije izazvane virusom COVID-19, važan činilac sigurnosti i bezbednosti svih građana jeste imunizacija stanovništva koja se pokazala kao najefikasnije sredstvo za suzbijanje epidemije i zaštitu zdravlja.

      Zvaničan dopis Jedinica lokalne samouprave, možete pogledati ili preuzeti OVDE.

 

2. redovna sednica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva

15.april 2021.

 

       Dana 14. aprila u Skupštinskoj sali Gradske uprave održana je 2. redovna sednica saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva.

       Sednici su, pored svih članova saveta, prisustvovali gradonačelnik grada Smedereva Jovan Beč, savetnica gradonačelnika Milica Mijatović, predsednica Skupštine grada Vesna Kiš Kostić i zamenik predsednika Skupštine grada Branče Stojanović.

        Sednici je predsedavao predsednik saveta Branislav Drobnjaković.

       Članove saveta je pozdravio gradonačelnik grada Smedereva Jovan Beč i tom prilikom poželeo im uspešan rad na sprovođenju Programa rada istakavši da se iskreno nada da će, kao i do sada, savet delovati na pravi način u cilju povećanja bezbednosti  saobraćaja  na  putevima  grada.

 

 

       Savet je usvojio izveštaj o radu sa finansijskim izveštajem u 2020. godini koji će biti dostavljen Gradskom veću grada Smedereva na razmatranje i usvajanje. Takođe je izvršen i dogovor oko sprovođenja Programa rada saveta u ovoj godini za čije sprovođenje su formirane radne grupe  po određenim oblastima delovanja.

        Informaciju o trenutnom stanju u bezbednosti saobraćaja je podneo član saveta, komandir Saobraćajne policije PU Smederevo, Uroš Miličević. Konstatovao je da je bezbednost saobraćaja od početka ove godine na znatno većem nivou nego u istom periodu 2020. godine. Pri tom se komandir Saobraćajne policije zahvalio gradu i rukovodstvu grada na velikoj pomoći u materijalnom opremanju Saobraćajne policije što je značajno doprinelo njenoj efikasnosti u otkrivanju i suzbijanju prekršaja u saobraćaju.

      Na sednici su izvršene i prezentacije izbora budućih lokacija sistema kontrole brzine kretanja vozila putem video nadzora (kamera) na državnim putevima (Obrad Munjas ispred Grupe za saobraćaj Gradske uprave), studije izvodljivosti izgradnje pešačko-biciklističke staze od Smedereva do Jugova (Nenad Urošević i Srđan Popović ispred JP „Urbanizam" Smederevo) i Plana održive urbane mobilnosti za grad Smederevo (diplomirani saobraćajni inženjer iz Smedereva Nikola Stojanovski). Sve prezentacije su pozdravljene od članova saveta i po istima su doneti odgovarajući zaključci.

 

Besplatna podela sadnica

05.april 2021.

 

    Obaveštavamo građane da će se  u petak 09.04.2021.godine  od 12 časova na Gradskom trgu vršiti podela besplatnih sadnica Belog jasena u okviru realizacije projekta „Zasadi svoj hlad", a na osnovu ankete Zelenog razvojnog centra.

 


 

 

    Građani koji su zainteresovani da učestvuju u akciji, mogu preuzeti svoju sadnicu uz koju dobijaju uputstvo kako posaditi drvo sa vezicom na koju mogu da upišu ime i datum sadnje.

    Obezbeđena je jedna sadnica po osobi, a podela će se obaviti uz pridržavanje  propisanih epidemioloških mera.

 

Počeo upis dece za vrtić preko portala E-uprave

01.april 2021.

 

Poštovani roditelji / staratelji,

danas 01. aprila 2021. godine počela je elektronska prijava za upis u PU „Naša radost" Smederevo.

Rok prijave je  do 23.04.2021. godine

Elektronsku prijavu preko Portala eUprave, možete izvršiti putem sl. linka:

 https://euprava.gov.rs/usluge/5601

 

 

 

Originalni obrazac za prijavu deteta u predškolsku ustanovu, na srpskom jeziku, možete preuzeti na sl. linku:

 https://euprava.gov.rs/media/Zahtev%20za%20upis%20dece%20u%20predskolsku%20ustanovu.pdf

Ukoliko imate tehničkih pitanja oko popunjavanja obrasca ili prijave na Portal eUprave, odgovore potražite na sl. linku:

 https://euprava.gov.rs/kontakt

Uputstvo za roditelje nalazi se na stranici POMOĆ.

 

Dodatnu podršku možete dobiti elektronskim putem: upisvrticsd@gmail.com

ili telefonskim pozivom od 9 do 13 časova radnim danima.

 

Telefon Ustanove: 026/4622 158

kontakt osoba: Jasna Redžić 064/6577 417

 

Poseta Državnog sekretara MDULS gradu Smederevu

31.mart 2021.

 

     Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Stevan Gligorin posetio je danas Smederevo, gde je razgovarao sa gradonačelnikom Jovanom Bečom, savetnicom gradonačelnika za oblast investicija i ekonomskog razvoja Milicom Mijatović, načelnikom Gradske uprave Milkom Miškovićem, zamenikom načelnika Gradske uprave Bojanom Milutinovim i članovima mobilnog tima za inkluziju Roma a u vezi sa prijavljivanjem i sprovođenjem imunizacije romskog stanovništva  protiv Covid- 19.

 

 

      Jedna od tema razgovora bila je stepen informisanosti romske populacije o virusu Covid-19, zainteresovanosti za imunizaciju, toku prijavljivanja za vakcinaciju, ali i o položaju Roma i angažovanosti lokalne samouprave na rešavanju problema sa kojima se romska populacija suočava.

 

 

       Nakon razgovora i upoznavanja sa dosadašnjim tokom iskazivanja zainteresovanosti i prijave Roma za vakcinaciju, kao i njihovog informisanja o značaju imunizacije protiv Covid-19, državni sekretar Stevan Gligorin obišao je romsko naselje u Vranovu, jedno od tri romska naselja u Smederevu, u kome živi preko 50 porodica, gde je razgovarao sa lokalnim stanovništvom o imunizaciji, ali i o drugim izazovima sa kojima se romska populacija u ovom gradu suočava.

 

PRIJAVA ZA VAKCINACIJU

30.mart 2021.

 

 

 

 

     Obaveštavaju se građani da će se počev od 29.03.2021.godine pružati pomoć u postupku registracije  za vakcinaciju putem e-uprave zainteresovanih za vakcinisanje protiv virusa - COVID-19, svakog radnog dana od 7:30 časova do 15 časova i to na šalteru br.1 Uslužnog centra Gradske uprave Smederevo kao i u seoskim i gradskim MZ.

 

SASTANAK SA PKC-OM

30.mart 2021.

    Danas smo u prostorijama  Gradske  uprave  održali  sastanak sa predstavnicima firme PKC Group. Pored menadžera Nenada Moskića i Đorđa Žiropađe, sastanku je prisustvovala i savetnica  gradonačelnika za oblast investicija i ekonomskog razvoja Milica Mijatović. Uprkos pandemiji ova firma ubrzano širi svoje kapacitete. U korist toga govori činjenica da su pre pandemije imali 2.000 zaposlenih, a za poslednjih godinu dana taj broj se uvećao za oko 1.000. Usled povećanog obima posla i novih projekata koji su u planu, oni su iskazali potrebu za novih 300 radnika, a tu spadaju i osobe sa ivaliditetom.

 

       

 

    Svi koji su zaineresovani da budu deo uspešnog tima PKC Group, mogu predati svoje radne biografije na portirnici firme ili na sledećem linku: https://www.pkcgroup.com/careers/serbia/prijava-za-posao.html

 

Radovi na lokaciji Lipska rampa

26.mart 2021.

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će se u periodu od 27.03. do 31.03.2021. godine  na lokaciji „Lipska rampa" u Smederevu izvoditi građevinski radovi na rekonstrukciji kolovoza raskrsnice državnog puta  IB reda broj 14 i Ulice Crvene armije.

Radove će izvoditi Preduzeće za puteve Požarevac, po nalogu upravljača državnih puteva „JP Putevi Srbije".

Za vreme trajanja radova na ovoj lokaciji važiće izmenjeni režim odvijanja saobraćaja u smislu njegovog preusmeravanja i to na sledeći način:

Iz pravca Kovina - državni put IB reda broj 14 - ul. Lipski put - ul. 4. Jula - ul. Vojislava Ilića - ul. Smederevska - državni put  IB reda broj 14

Iz pravca Ralje - državni put IB reda broj 14 - ul. Smederevska - ul. Radomira R. Rankovića - ul. 29. Novembra - ul. Lipski put - državni put IB reda broj 14

Od srede 31.03.2021. godine  odvijanje  saobraćaja  na  lokaciji „Lipska rampa" i u okolnim  ulicama naselja Radinac, vratiće se u redovno stanje.

 

 

Smederevo odalo počast poginulima u NATO agresiji

24.mart 2021.

Uz poštovanje svih epidemioloških mera, danas je obeležen Dan sećanja na stradale sugrađane i 22.godišnjica od početka NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Venac u ime grada Smedereva položili su Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika i Branče Stojanović, zamenik predsednika Skupštine grada. Pored predstavnika lokalne samouprave, pripadnika Vojske Srbije i Policijske uprave Smederevo, komemoraciji su prisustvovali članovi porodica stradalih, predstavnici boračkih udruženja i civilnih organizacija.

O danima agresije, stradanjima i žrtvama koje su podneli pripadnici vojske i policije, ali i civili, govorila je Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika:

„Naš narod se oduvek s poštovanjem odnosio prema datumima i događajima koji su obeležili jedno vreme i koji predstavljaju istorijske prekretnice. U te datume ubrajamo i 24.mart-dan kada su, tačno pre 22 godine, u večernjim časovima, članice NATO pakta, suprotno svim normama međunarodnog prava, izvršile agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Građani Srbije nikada neće zaboraviti hiljade stradalih života, za nas su svi stradali bol i naša tragedija.  Godine i decenije koje dolaze čuvaju stradale u našim srcima i sećanjima i podsećaju nas svake godine iznova da nisu zaboravljeni".

 

POTPISIVANjE UGOVORA

24.mart 2021.

Gradonačelnik  Jovan Beč je ispred grada Smedereva dana 23. marta, potpisao ugovor u Ministarstvu zaštite životne sredine o sufinansiranju realizacije projekta pošumljavanja „Šeškovca".  Ministarka Irena Vujović je tokom potpisivanja ugovora najavila skori dolazak u Smederevo i podršku novim projektima.

 

Obaveštenje u vezi upisa u vrtić elektronskim putem

16.mart 2021.

 

Predškolska ustanova „Naša radost" Smederevo

Ul. Vojvode Mišića br. 4 Smederevo

Broj: 581/21

Datum: 15.3.2021. godine

 

 

OBAVEŠTENjE

     Na osnovu Pravilnika o uslovima za prijem, upis i ispis dece u Predškolsku ustanovu ''Naša radost'' Smederevo broj 467/20  od 27.02.2020 godine, raspisuje se 

 

 

KONKURS
ZA PRIJEM DECE
ZA RADNU 2021/2022. GODINU 

 

 

      U radnoj 2021/2022. godini Predškolska ustanova ''Naša radost'' Smederevo raspisuje konkurs za upis dece.

      Prijava za upis  podnosi se elektronski na portalu Euprava putem usluge Evrtić.

      Prijavu možete podneti  samostalno isključivo preko portala Euprave ukoliko već imate kreiran nalog a u suprotnom neophodna je prethodna  registracija.

     Elektronska prijava za upis u celodnevni boravak u trajanju od 11 časova vaspitne grupe: jaslice, vrtić i Pripremni predškolski program u celodnevnom trajanju ( deca rođena  od 1.3.2015. do 28.2.2016. godine) vršiće se  od 01.04.2021 - 23.4.2021. godine.

     NAPOMENA: Neophodno je da se na konkurs jave i roditelji/drugi zakonski zastupnici koji su u toku godine popunjavali obrazac za listu čekanja.

     Elektronska prijava za upis radi pohađanja Pripremnog predškolskog programa u objektima u gradu i u objektu MZ Osipaonica u trajanju od četiri sata za radnu 2021/2022. godinu, vršiće se u prvom upisnom roku od 1.4.2021-23.4.2021. godine, i u drugom upisnom roku od 9.8.2021-20.8.2021. godine, elektronskim putem.

 

 

    Izuzetno, roditelji/drugi zakonski zastupnici dece mogu lično od 19.4.2021 - 23.4.2021. godine, u sedištu Ustanove ul. Vojvode Mišića br. 4 ,Smederevo, popuniti prijavu u periodu od 9-14 časova.

    Upis radi pohađanja Pripremnog predškolskog programa u trajanju od četiri sata u seoskim mesnim zajednicama vršiće se u periodu od 10.5.2021 - 21.5.2021. godine, neposrednim popunjavanjem prijave kod vaspitača u prostorijama škole/MZ.

  Zahtev za premeštaj dece iz jednog objekta u drugi, dostaviti skenirano putem mejla upisvrticsd@gmail.com u periodu od 1.4.2021 - 23.4.2021. godine, preuzimanjem i popunjavanjem zahteva koji se nalazi na sajtu ustanove www.nasaradostsmederevo.

    Takođe, dodatnu relevantnu dokumentaciju za samohrane roditelje, decu sa smetnjama u razvoju, decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite i dr.,kao i za roditelje koji nisu državljani Republike Srbije ,a kojom se dokazuje navedeni status neophodno  je skenirati ili fotografisati i poslati na mejl upisvrticsd@gmail.com .

    Odluku o prijemu dece donosi Konkursna komisija koju imenuje direktor Ustanove. Rezultati Konkursa biće objavljeni na oglasnim tablama svih objekata Ustanove i na sajtu Ustanove dana 17.05.2021. godine.

   Ako roditelj, staratelj ili hranitelj deteta nije zadovoljan načinom bodovanja, podnosi pisani prigovor Komisiji za upis najkasnije u roku od 8 dana od dana isticanja liste.Komisija za upis je dužna da pisanim putem odgovori najkasnije u roku od 7 dana od dana prijema prigovora.

   Prijave i dokumentacija dostavljena pre 1.4.2021. godine, kao i nakon konkursnog roka 23.4.2021. godine, neće se uzeti u razmatranje.

   Od 26.05.2021 - 11.06.2021. godine, budući korisnici usluga će sklapati Ugovor o korišćenju usluga Predškolske ustanove ''Naša radost'' Smederevo prema rasporedu koji će naknadno biti istaknut.

    Komisija će raditi u skladu sa članom 17. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", broj 88/2017, 27/2018 -dr. zakon, 10/2019 i 6/2020), sa Pravilnikom o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis dece u predškolsku ustanovu  ("Službeni glasnik RS" broj 44/2011) i Pravilnikom o uslovima za prijem, upis i ispis dece u Predškolsku ustanovu ''Naša radost'' Smederevo.

 

  - Upis dece radi pohađanja Pripremnog predškolskog programa u trajanju od četiri sata, za radnu 2021/2022. godinu

  - DOKUMENTA KOJA SE PRILAŽU UZ ELEKTRONSKU PRIJAVU ZA UPIS DECE NA CELODNEVNI BORAVAK - ZA RADNU 2021/2022. godinu
 

 

                                                                                                                           V.d.direktora Mirjana Krstić,s.r.

                                                                                                                  

 

SUFINANSIRANjE UDRUŽENjA OSOBA SA INVALIDITETOM

12.mart 2021.

    Uz poštovanje svih epidemioloških mera , u petak 12.03. potpisani su  Ugovori o sufinansiranju udruženja osoba sa invaliditetom. Na predlog nadležne Komisije, Gradsko veće grada Smedereva je donelo Odluku o izboru programa u oblasti socijalne zaštite u 2021. godini i izvršilo raspodelu sredstava pomenutim udruženjima. Grad Smederevo je Odlukom o budžetu za 2021.godinu opredelio 14 miliona dinara za udruženja sa invaliditetom na teritoriji  grada  Smedereva. Na Javni poziv, koji je objavljen 02.decembra 2020.godine,  prijavilo se 18 udruženja osoba sa invaliditetom,koje deluju na teritoriji grada Smedereva i svih 18 udruženja je dobilo novčana sredstva prema kriterijumima i merilima koji su predviđeni Pravilnikom za izbor programa u oblasti socijalne zaštite. Odobrena sredstva udruženja će koristiti sa predviđenim planom aktivnosti za 2021. godinu.

    Ove godine izdvajamo preko 300 miliona dinara iz programa socijalne zaštite, a napominjem da pored navedene podrške, grad Smederevo ova udruženja podržava i na druge načine: obezbeđivanje prilagođenog prevoza, obezbeđivanje povlašćenog javnog prevoza, kao i obezbeđivanje usluga u oblasti socijalne zaštite, a sve u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

 

Srećan 100-ti rođendan

04.mart 2021.

Zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić i predsednica skupštine Vesna Kiš Kostić, danas su obišle našu sugrađanku Dušanku Ilić iz Saraoraca i u ime grada Smedereva čestitale joj 100-ti rođendan, poželele joj dobro zdravlje i još mnogo lepih trenutaka.

 

Portal namenjen za blagovremeno informisanje malih i srednjih preduzeća

10.februar 2021.


 

 

 Saopštenje

 

     Koristimo ovu priliku da vas informišemo da je Ministarstvo privrede objavilo  u ponedeljak  javne pozive za tri programa podrške https://privreda.gov.rs/javni_pozivi.

     Objavljeni su javni pozivi za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade, Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike  u poslovanju i Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte.

      Kako bi  preduzetnici bili upoznati sa podrškom koja im je na raspolaganju, na raspolaganju je portal namenjen za blagovremeno informisanje malih i srednjih preduzeća.

      https://preduzetnistvo.gov.rs/

 

PREZENTACIJA SISTEMA AUTOMATSKE KONTROLE BRZINE KRETANjA VOZILA PUTEM VIDEO NADZORA SA PREPOZNAVANjEM REGISTARSKIH TABLICA

08.februar 2021.

 

    Dana 05. februara u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo izvršena je prezentacija sistema automatske kontrole brzina kretanja vozila sa prepoznavanjem registarskih tablica („kamere") kao primera dobre  prakse. Prezentacija je izvršena pod pokroviteljstvom Agencije za bezbednost saobraćaja Republike  Srbije i grada Smedereva. 

   Prisustvovali su predstavnici Agenije za bezbednost saobraćaja na čelu sa direktorom g. Duškom Pešićem, predstavnici gradova Novog Pazara i Zrenjanina kao i predstavnici saobraćajne policije ovih gradova i MUP-a Republike Srbije.

 

 

 

  Ispred grada Smedereva prisustvovali su zamenica gradonačelnika g. Marija Marković Stavrić, savetnica gradonačelnika g. Jasmina Vojinović, presednik saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja g. Branislav Drobnjaković, članovi Saveta i radnici Gradske uprave.

   U ime grada Smedereva prisutne je pozdravila zamenica gradonačelnika g. Marija Marković Stavrić izrazivši veliko zadovoljstvo što je Smederevo prepoznato kao primer dobre prakse u ovoj oblasti ali i time što može da sa svojim iskustvima u primeni ovog sistema nesebično upozna  i druge gradove.

   Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja g. Duško Pešić je u svom izlaganju pohvalio grad Smederevo zbog zalaganja za povećanje bezbednosti saobraćaja istakavši da ovakav zaokružen sistem kontrole brzine vozila za sada u Srbiji ima samo Smederevo ali je i izrazio nadu da će to početi da primenjuju i drugi gradovi i da je to i osnovni cilj ove prezentacije. Naveo je da je projekat urađen uz puno poštovanje struke, da su lokacije kamera izabrane na objektivan način, da je to ostvareno potpunom saradnjom grada i saobraćajn policije i da je sve to rezultiralo znatnim povećanjem bezbednosti saobraćaja u oblasti koje pokriva sistem.

    Prezentaciju su izvršili g. Dejan Stoliković  rukovodilac Grupe za saobraćaj Gradske uprave i g. Uroš Miličević, komandir stanice saobraćajne policije PU Smederevo, koji su ujedno i članovi saveta.

    Svi gosti su iskazali veliko interesovanje za primenu sistema i izjavili su da će preuduzeti odmah sve aktivnosti na uspostavljanju ovakvog sistema u svojim gradovima.

    Nakon prezentacije izvršen je obilazak kamernih mesta na terenu i prostorija stanice saobraćajne policije iz kojih se upravlja sistemom.

 

     Slika sa prezentacije, možete pogledati ovde:

     - Slika 1. - Slika 2. - Slika 3.  - Slika 4.  - Slika 5.  - Slika 6.

 

REZULTAT ANKETE ZA GRADSKU FONTANU

01.februar 2021.

Poštovani sugrađani,

zahvaljujemo vam se na učešću u odabiru budućeg izgleda fontane našeg grada!

Vaš izbor je varijanta broj 2

 

 

 

Anketa za odabir budućeg izgleda fontane

26.januar 2021.

 

Poštovani sugrađani, na sledećim fotografijama možete videti dve varijante budućeg izgleda fontane kao i glasati za izgled koji vam se više dopada.

 

VARIJANTA 1


 
 

 
 

VARIJANTA 2

 
 

 

Glasanje je završeno.

Za više fotografija kliknite ovde.

 

 

VAŽNO SAOPŠTENjE

26.januar 2021.

Od utorka, 26. januara na svim punktovima za vakcinaciju moći će da se vakcinišu isključivo građani koji su dobili poziv od elektronske uprave sa terminom vakcinacije. Termin za vakcinaciju građani će dobiti nakon prijave na portalu eUprave ili pozivom kontakt centra. Molimo građane da poštuju procedure prijave i same vakcinacije jer je to najbolji način da svoju vakcinu dobiju svi, po utvrđenim prioritetima. Zbog toga Vlada Srbije još jednom poziva sve građane da dolaze na vakcinaciju isključivo u terminu kada im je ona i zakazana.

 

Dodela stipendija učenicima srednjih škola romske nacionalnosti

17.decembar 2020.

    Uz poštovanje svih epidemioloških mera, gradonačelnik grada Smedereva, Jovan Beč, u četvrtak 17.12.2020. godine uručio je ugovore o dodeli stipendija učenicima srednjih škola romske nacionalnosti za školsku 2020/2021 godinu. Na početku svečane dodele, gradonačelnik je čestitao svim učenicima i poželeo mnogo uspeha u daljem školovanju. Svečanoj dodeli ugovora prisustvovale su i Milica Mijatović, savetnik gradonačelnika za oblast investicija i ekonomskog razvoja, kao i Jasmina Vojinović, savetnik gradonačelnika za oblast infrastrukture i lokalni ekonomski razvoj. 

    Grad je za stipendiranje 44 učenika izdvojio dva miliona i dvesta hiljada dinara u okviru lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma u gradu Smederevu. Rezultat ove mere je povećanje broja učenika romske nacionalnosti koji pohađaju srednju školu.

 

     

 

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

24.novembar 2020.

Poštujući mere propisane Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID - 19, kao i najnovije mere koje je usvojila Vlada Republika Srbije 21. novembra 2020. godine u cilju suzbijanja epidemije COVID - 19, na teritoriji grada Smedereva primenjuju se sledeće mere:

 

- zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, s tim što su od ove mere izuzete radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi);

  

- ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova, klubova i sl.), trgovinskih centara, pozorišta, bioskopa i drugih ustanova kulture i priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću tako da ti objekti neće raditi od 18.00 časova do 05.00 časova narednog dana, u periodu od 24. novembra  2020. godine zaključno sa 3. decembrom 2020. godine;

  

- prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova;

  

- radno vreme prodavnica i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, izuzev radnog vremena apoteka, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21.00 čas do 05.00 časova narednog dana, u periodu od 17. novembra 2020. godine zaključno sa 1. decembrom 2020. godine;

  

- u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite;

  

- u svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra;

  

- zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija;

  

- puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja;

  

- u vozilima javnog prevoza propisuje se stroga kontrola obaveze nošenja zaštitnih maski, kao i ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila; 

- zabrana korišćenja spa i velnes centara;

  

- sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda;

- sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice);

  

- česta dezinfekcija svih javnih objekata;

  

- dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama;

  

- obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti;

  

- stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao isvih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi;

  

- omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta;

  

- obaveza javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Smederevo da na ulazima u svoje poslovne prostorije istaknu naredbu o obavezi nošenja maski, merenja temperature i dezinfekcija ruku, postavljanje dezo barijera, kao i vršenje dezinfekcije zatvorenog prostora tri puta dnevno;

  

- obaveza upravnika stambenih zgrada da organizuju redovno održavanje higijenu zgrada, a JP Gradsko stambeno Smederevo da vrši dezinfekciju zgrada (ulazi i liftovi);

  

- formiran je stručno - operativni tim za praćenje situacije na teritoriji grada Smedereva u vezi zarazne bolesti COVID - 19.

 

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju na teritoriji grada Smedereva, Gradski Štab za vanredne situacije biće u stalnom zasedanju.

 

ODLUKA O PROGLAŠENjU VANREDNE SITUACIJE NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

20.novembar 2020.

 

Na osnovu člana 38. stav 1. i člana 39. stav 1. tačka 3. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Sl. glasnik Republike Srbije", broj 87/2018), a na osnovu predloga Gradskog Štaba za vanredne situacije grada Smedereva  sa 167.sednice, broj 87-1-24/2020-02 od 20. novembra 2020. godine,

Gradonačelnik grada Smedereva donosi

   

ODLUKU

o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Smedereva

  

1.      Proglašava se vanredna situacija na teritoriji grada Smedereva, zbog elementarne nepogode prouzrokovane širenjem epidemije zarazne bolesti COVID-19, na teritoriji grada Smedereva.

2.      Vanredna situacija se proglašava radi daljeg sprovođenja preventivnih mera zaštite bezbednosti i zaštite života i zdravlja stanovništva.

3.      Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u „Službenom listu grada Smedereva".

 

Broj: 020-132/2020-07

U Smederevu, 20. novembra 2020. godine

 

GRADONAČELNIK GRADA SMEDEREVA
Jovan Beč

 

21. novembar Dan grada Smedereva

20.novembar 2020.

Drage sugrađanke i sugrađani,

 

    Uz dobre želje za budućnost i prosperitet našeg grada, upućujem vam srdačne čestitke povodom 21. novembra Dana grada Smedereva.

  Čuvajući Aranđelovdan kao Dan grada Smedereva čuvamo našu istoriju, čuvamo sećanje na herojstvo, društvenu i moralnu snagu naših predaka. Budimo dostojni njihovog uspeha i postojani da idemo napred ka budućnosti na koju ćemo biti ponosni.

   Dan grada ove godine obeležavamo u senci korona virusa, bez praznične atmosfere i bez gostiju, ali bogatiji za iskustvo stečeno u borbi protiv  pandemije. Verujem da ćemo iz ove situacije izaći jači, mudriji i povezaniji više nego ikad.

   Do tada dragi Smederevci, slavite život, slavite zdravlje, slavite Aranđelovdan, slavite naše Smederevo u svojim srcima i u krugu porodice.

                                      

Predsednica Skupštine grada Smedereva

Vesna Kiš Kostić

 

Dan oslobođenja Smedereva u Prvom svetskom ratu

30.oktobar 2020.

    Danas je obeležen dan oslobođenja Smedereva u Prvom svetskom ratu. Vence su položili predstavnici lokalne samouprave Vesna Kiš Kostić, predsednik Skupštine grada Smedereva i Slaviša Stošić, član Gradskog veća zadužen za resor finansija. Takođe, vence su položile delegacije Vojske Srbije, Udruženje potomaka ratnika 1912-1918, Udruženje potomaka ratnika iz Lipa, Gradskog odbora SUBNOR-a i članovi Gradskog odbora SPS-a.

 

 
    Spomenik na koji su danas na 102 godišnjicu oslobođenja položeni venci postavnjen je i osveštan 1. decembra 1926. godine na godišnjnicu osnivanja Kraljevine SHS, na glavno trgu u Smederevu. Na spomeniku je uklesano 288 imena palih i umrlih vojnih obveznika. Na žalost, to nije konačan spisak imena svih Smederevaca stradalih u ratu.
 
   
 
 

 

Prijem generalnog sekretara Kulturno-prosvetne zajednice Srbije

23.oktobar 2020.

    U sredu 22. oktobra 2020. godine u Gradskoj upravi u Smederevu, savetnik gradonačelnika Jasmina Vojinović primila je generalnog sekretara Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živoslava Ajdačića i člana Kulturno prosvetne zajednice Miomira Filipovića. Razgovarali su o radu Kulturno umetničkih društava i Udruženja žena sa teritorije grada Smedereva gde su pohvalili sistem rada za koji smatraju da je jedinstven u Srbiji. Tema je bila i takmičenje sela gde će Grad Smederevo imati svoje predstavnike.

 


 

 

Sednica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva

22.oktobar 2020.

    Održana je prva sednica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva. Pored stalnog saziva sednici su prisustvovali Jovan Beč, gradonačelnik grada Smedereva i Jasmina Vojinović, savetnica gradonačelnika i tom prilokom pozdravili su prisutne, iskazali zadovoljstvo dosadašnjim radom saveta i poželeli mnogo uspeha u narednom periodu. Sednicom je predsedavao predsednik Saveta Branislav Drobnjaković, član Gradskog veća zadužen za resor saobraćaj  i bezbednost. Na konstituivnoj sednici Saveta izabran je koordinator za saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Dejan Stoilković, rukovodilac grupe za saobraćaj u GU Smederevo. Razmatran je izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na području grada Smedereva za 2019. godinu. Podnet je i izveštaj o realizaciji u tekućoj godini i planirane aktivnosti do kraja godine. Donet je predlog izmene i dopune programa korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva za 2020. godinu.
 
 

 

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Smedereva

21.oktobar 2020.

          U okviru realizacije Programa VI – Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji koju finansira nemačka razvojna banka KfW, a sprovodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gradonačelnik grada Smedereva, Jovan Beč, savetnik gradonačelnika Jasmina Vojinović i predstavnici JKP Vodovod Smederevo održali su radni sastanak sa predstavnicima Tima za podršku Programa, na čelu sa gospodinom Fricom Švajgerom.

            Tema današnjeg sastanka bila je koordinacija aktivnosti za pripremu i realizaciju Projekta - Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Smedereva, konceptnog izveštaja za Smederevo, koji Tim za tehničku podršku priprema u saradnji sa predstavnicima grada Smedereva i JKP Vodovod Smederevo.

            Prezentacija Konceptnog izveštaja od strane Tima za podršku Programa očekuje se krajem novembra meseca. Pozitivne ocene ovog izveštaja biće preduslov za zaključenje ugovora o saradnji i finansiranju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Smedereva.

            Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i iskazana opredeljenost da se, po završetku institucionalne i tehničke pripreme, što pre krene u realizaciju ove važne investicije.

 

 

 

Sastanak gradonačelnika sa predstavnicima PKC-a

20.oktobar 2020.

    U prostorijama Gradske uprave Smederevo, gradonačelnik  Smedereva Jovan Beč primio je predstavnike "PKC Wiring Systems" DOO Smederevo Nenada Moskića, menadžera operacija i Đorđa Ziropađu HR menadžera. U prijatnoj atmosferi razgovarali su o nastavku uspešne saradnje, kao i o proširenju kapaciteta završavanjem nove hale. Predstavnici kompanije iskazali su potrebu za prijem 300 novih radnika. Inače "PKC Wiring Systems" DOO Smederevo je kompanija koja ima najveći promet u Slobodnoj zoni Smederevo. Gradonačelnik je pozvan da uzvrati posetu.
 
 

 

U parku Tri heroja obeležen Dan oslobođenja Smedereva

16.oktobar 2020.

    Na današnji dan pre 76 godina, nakon trodnevnih borbi, Smederevo je oslobođeno od okupatora u Drugom svetskom ratu. Tradicionalno na današnji dan, u znak sećanja, na spomenike u parku „Tri heroja“ vence su položili predstavnici lokalne samouprave Vesna Kiš Kostić, predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, zamenik predsednika Skupštine grada Smedereva, predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a i udruženje potomaka ratnika 1912-1918.

          Na strani oslobodilaca tokom Drugog svetskog rata borilo se više od 6000 Smederevaca, a njih 990 nije dočekalo oslobođenje. Trojica su proglašeni za narodne heroje, Ivan Stefanović Srba, Milivoje Stojković Mića, i Svetomir Mladenović Sveta.

 

 

 

 

Svečanom akademijom obeležen Dan belog štapa u Smederevu

16.oktobar 2020.