SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

06.maj 2021.

Lokalna samouprava je još jednom prepoznala potrebe Javnog komunalnog preduzeća ,,Vodovod'' i izdvojila sredstva za nabavku cisterne pijaće vode. Prošle godine imali smo leto sa visokim temperaturama, ali nije bilo isključenja vode i planiranih restrikcija. Cilj nabavke ove cisterne bio je da se u tim trenucima omogući građanima uzimanje vode i na mestima gde ne postoje javne česme.

 

Obeležena gradska slava – Vaskršnji ponedeljak

03.maj 2021.

Građani Smedereva proslavili su u ponedeljak, 3. maja - Vaskrsni ponedeljak, gradsku slavu. Litija koju je predvodilo rukovodstvo Crkve i grada Smedereva, zajedno sa sugrađanima obišla je krug oko Hrama Svetog Georgija, a zatim se vratila u Hram gde se pristupilo rezanju slavskog kolača. Sečenju slavskog kolača prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, gradonačelnik Jovan Beč, zamenica gradonačelnika Marija Marković - Stavrić, savetnica gradonačelnika Milica Mijatović, predsednica Skupštine grada Vesna Kiš - Kostić, zamenik predsednice Skupštine Branče Stojanović, članovi Gradskog veća i brojni građani Smedereva. Nakon služenja Svete arhijerejske liturgije vernici su posluženi žitom, slavskim kolačem i farbanim jajima.

Važno je naglasiti da se smederevska litija održavala i u vreme despota Đurđa Brankovića, a od 2002. godine, prema skupštinskoj odluci, istog dana obeležava se i gradska slava.

 

Održana 26. redovna sednica Gradskog veća grada Smedereva

28.april 2021.

 

ODRŽANA 26. REDOVNA SEDNICA GRADSKOG VEĆA GRADA SMEDEREVA

  

      Dana 28. aprila u prostorijama Gradske uprave Smedereva održana je 26. redovna sednica gradskog veća. Na sednici je bilo razmotreno nekoliko tačaka dnevnog reda, među kojima se posebno izdvajaju tri.

      Prva tačka dnevnog reda odnosila na Predlog lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Smedereva za 2021. godinu. Naime, ovim Akcionim planom je predviđeno da lokalna samouprava može do 30.04.2021. godine, preko nadležne filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, podneti zahtev Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za učešće u finansiranju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini. Finansiranje aktivne politike zapošljavanja obavlja se iz sredstava budžeta Grada, budžeta Republike Srbije, sredstava donacija, kredita, kao i iz sredstava doprinosa za slučaj nezaposlenosti i drugih izvora. Shodno tome, sredstva koja su opredeljena za ove namere iz budžeta grada Smedereva su u iznosu od 15 miliona dinara.

 


 

     Kao druga bitna tačka dnevnog reda, razmatran je Predlog zaključka o utvrđivanju opredeljenog iznosa sredstava za podsticanje obrazovanja učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva za školsku 2020/2021. godinu. Za podsticanje obrazovanja učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva izdvojena su sredstva u iznosu od 6.000.000,00 dinara. Sredstva su namenjena za sledeće kategorije korisnika: za pružanje finansijske pomoći učenicima srednjih škola drugog, trećeg i četvrtog razreda; za finansijsku pomoć učenicima srednjih škola sa invaliditetom, zatim finansijska pomoć studentima na prvom stepenu studija; za posebne oblike usavršavanja učenika; finansijska pomoć studentima sa invaliditetom.

     Pored navedenog, potrebno je istaći i tačku dnevnog reda koja se odnosi na davanje saglasnosti za upis 20% većeg broja dece od Zakonom utvrđenog broja u formiranim vaspitnim grupama u Ustanovi, s obzirom da mrežom objekata i postojećim kapacitetima, ne mogu biti obuhvaćana sva deca prema iskazanim potrebama roditelja. Nakom sprovođena navedenog Programa stvoriće se mogućnost za otvaranje novih 440 mesta za upis dece.

 

Gradonačelnik Jovan Beč primio vakcinu protiv Kovida-19

26.april 2021.

 

Poštovani sugrađani,

 

       Danas sam primio vakcinu Sputnjik V, u Sportskoj hali Smederevo, gde se od danas vrši vakcinacija svakog radnog dana od 8h do 20h, bez prethodnog zakazivanja. Pored vakcine Sputnjik V trenutno je dostupna i vakcina AstraZeneka, a sutra nam stižu i određene količine kineske vakcine Sinofarm. Drago mi je da vidim dosta ljudi koji su došli da prime vakcinu i pozivam i druge sugrađane da se vakcinišu, s obzirom da se imunizacija stanovništva pokazala kao najefikasnije sredstvo za suzbijanje epidemije i zaštitu zdravlja.

 

 

 

 

Od 28.04. će se vršiti vakcinacija i revakcinacija stanovništva po selima isto tako bez prethodnog zakazivanja.

 

Obaveštenje o imunizaciji

23.april 2021.

 

OBAVEŠTENjE O IMUNIZACIJI

  

 

     Obaveštavamo građane da je Vlada Republike Srbije obezbedila Fajzer i Sputnjik V vakcine za imunizaciju stanovništva bez zakazivanja termina u cilju da se pomogne što većem broju građana koji žele da se prijave na imunizaciju. Imunizacija građana bez zakazivanja termina biće moguća samo za državljane Republike Srbije, kao i za strane državljane sa stalnom prijavom boravka.

 


      U ovom vremenu neizvesnosti i borbe protiv pandemije izazvane virusom COVID-19, važan činilac sigurnosti i bezbednosti svih građana jeste imunizacija stanovništva koja se pokazala kao najefikasnije sredstvo za suzbijanje epidemije i zaštitu zdravlja.

      Zvaničan dopis Jedinica lokalne samouprave, možete pogledati ili preuzeti OVDE.

 

2. redovna sednica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva

15.april 2021.

 

       Dana 14. aprila u Skupštinskoj sali Gradske uprave održana je 2. redovna sednica saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva.

       Sednici su, pored svih članova saveta, prisustvovali gradonačelnik grada Smedereva Jovan Beč, savetnica gradonačelnika Milica Mijatović, predsednica Skupštine grada Vesna Kiš Kostić i zamenik predsednika Skupštine grada Branče Stojanović.

        Sednici je predsedavao predsednik saveta Branislav Drobnjaković.

       Članove saveta je pozdravio gradonačelnik grada Smedereva Jovan Beč i tom prilikom poželeo im uspešan rad na sprovođenju Programa rada istakavši da se iskreno nada da će, kao i do sada, savet delovati na pravi način u cilju povećanja bezbednosti  saobraćaja  na  putevima  grada.

 

 

       Savet je usvojio izveštaj o radu sa finansijskim izveštajem u 2020. godini koji će biti dostavljen Gradskom veću grada Smedereva na razmatranje i usvajanje. Takođe je izvršen i dogovor oko sprovođenja Programa rada saveta u ovoj godini za čije sprovođenje su formirane radne grupe  po određenim oblastima delovanja.

        Informaciju o trenutnom stanju u bezbednosti saobraćaja je podneo član saveta, komandir Saobraćajne policije PU Smederevo, Uroš Miličević. Konstatovao je da je bezbednost saobraćaja od početka ove godine na znatno većem nivou nego u istom periodu 2020. godine. Pri tom se komandir Saobraćajne policije zahvalio gradu i rukovodstvu grada na velikoj pomoći u materijalnom opremanju Saobraćajne policije što je značajno doprinelo njenoj efikasnosti u otkrivanju i suzbijanju prekršaja u saobraćaju.

      Na sednici su izvršene i prezentacije izbora budućih lokacija sistema kontrole brzine kretanja vozila putem video nadzora (kamera) na državnim putevima (Obrad Munjas ispred Grupe za saobraćaj Gradske uprave), studije izvodljivosti izgradnje pešačko-biciklističke staze od Smedereva do Jugova (Nenad Urošević i Srđan Popović ispred JP „Urbanizam" Smederevo) i Plana održive urbane mobilnosti za grad Smederevo (diplomirani saobraćajni inženjer iz Smedereva Nikola Stojanovski). Sve prezentacije su pozdravljene od članova saveta i po istima su doneti odgovarajući zaključci.

 

Besplatna podela sadnica

05.april 2021.

 

    Obaveštavamo građane da će se  u petak 09.04.2021.godine  od 12 časova na Gradskom trgu vršiti podela besplatnih sadnica Belog jasena u okviru realizacije projekta „Zasadi svoj hlad", a na osnovu ankete Zelenog razvojnog centra.

 


 

 

    Građani koji su zainteresovani da učestvuju u akciji, mogu preuzeti svoju sadnicu uz koju dobijaju uputstvo kako posaditi drvo sa vezicom na koju mogu da upišu ime i datum sadnje.

    Obezbeđena je jedna sadnica po osobi, a podela će se obaviti uz pridržavanje  propisanih epidemioloških mera.

 

Počeo upis dece za vrtić preko portala E-uprave

01.april 2021.

 

Poštovani roditelji / staratelji,

danas 01. aprila 2021. godine počela je elektronska prijava za upis u PU „Naša radost" Smederevo.

Rok prijave je  do 23.04.2021. godine

Elektronsku prijavu preko Portala eUprave, možete izvršiti putem sl. linka:

 https://euprava.gov.rs/usluge/5601

 

 

 

Originalni obrazac za prijavu deteta u predškolsku ustanovu, na srpskom jeziku, možete preuzeti na sl. linku:

 https://euprava.gov.rs/media/Zahtev%20za%20upis%20dece%20u%20predskolsku%20ustanovu.pdf

Ukoliko imate tehničkih pitanja oko popunjavanja obrasca ili prijave na Portal eUprave, odgovore potražite na sl. linku:

 https://euprava.gov.rs/kontakt

Uputstvo za roditelje nalazi se na stranici POMOĆ.

 

Dodatnu podršku možete dobiti elektronskim putem: upisvrticsd@gmail.com

ili telefonskim pozivom od 9 do 13 časova radnim danima.

 

Telefon Ustanove: 026/4622 158

kontakt osoba: Jasna Redžić 064/6577 417

 

Poseta Državnog sekretara MDULS gradu Smederevu

31.mart 2021.

 

     Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Stevan Gligorin posetio je danas Smederevo, gde je razgovarao sa gradonačelnikom Jovanom Bečom, savetnicom gradonačelnika za oblast investicija i ekonomskog razvoja Milicom Mijatović, načelnikom Gradske uprave Milkom Miškovićem, zamenikom načelnika Gradske uprave Bojanom Milutinovim i članovima mobilnog tima za inkluziju Roma a u vezi sa prijavljivanjem i sprovođenjem imunizacije romskog stanovništva  protiv Covid- 19.

 

 

      Jedna od tema razgovora bila je stepen informisanosti romske populacije o virusu Covid-19, zainteresovanosti za imunizaciju, toku prijavljivanja za vakcinaciju, ali i o položaju Roma i angažovanosti lokalne samouprave na rešavanju problema sa kojima se romska populacija suočava.

 

 

       Nakon razgovora i upoznavanja sa dosadašnjim tokom iskazivanja zainteresovanosti i prijave Roma za vakcinaciju, kao i njihovog informisanja o značaju imunizacije protiv Covid-19, državni sekretar Stevan Gligorin obišao je romsko naselje u Vranovu, jedno od tri romska naselja u Smederevu, u kome živi preko 50 porodica, gde je razgovarao sa lokalnim stanovništvom o imunizaciji, ali i o drugim izazovima sa kojima se romska populacija u ovom gradu suočava.

 

PRIJAVA ZA VAKCINACIJU

30.mart 2021.

 

 

 

 

     Obaveštavaju se građani da će se počev od 29.03.2021.godine pružati pomoć u postupku registracije  za vakcinaciju putem e-uprave zainteresovanih za vakcinisanje protiv virusa - COVID-19, svakog radnog dana od 7:30 časova do 15 časova i to na šalteru br.1 Uslužnog centra Gradske uprave Smederevo kao i u seoskim i gradskim MZ.

 

SASTANAK SA PKC-OM

30.mart 2021.

    Danas smo u prostorijama  Gradske  uprave  održali  sastanak sa predstavnicima firme PKC Group. Pored menadžera Nenada Moskića i Đorđa Žiropađe, sastanku je prisustvovala i savetnica  gradonačelnika za oblast investicija i ekonomskog razvoja Milica Mijatović. Uprkos pandemiji ova firma ubrzano širi svoje kapacitete. U korist toga govori činjenica da su pre pandemije imali 2.000 zaposlenih, a za poslednjih godinu dana taj broj se uvećao za oko 1.000. Usled povećanog obima posla i novih projekata koji su u planu, oni su iskazali potrebu za novih 300 radnika, a tu spadaju i osobe sa ivaliditetom.

 

       

 

    Svi koji su zaineresovani da budu deo uspešnog tima PKC Group, mogu predati svoje radne biografije na portirnici firme ili na sledećem linku: https://www.pkcgroup.com/careers/serbia/prijava-za-posao.html

 

Radovi na lokaciji Lipska rampa

26.mart 2021.

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da će se u periodu od 27.03. do 31.03.2021. godine  na lokaciji „Lipska rampa" u Smederevu izvoditi građevinski radovi na rekonstrukciji kolovoza raskrsnice državnog puta  IB reda broj 14 i Ulice Crvene armije.

Radove će izvoditi Preduzeće za puteve Požarevac, po nalogu upravljača državnih puteva „JP Putevi Srbije".

Za vreme trajanja radova na ovoj lokaciji važiće izmenjeni režim odvijanja saobraćaja u smislu njegovog preusmeravanja i to na sledeći način:

Iz pravca Kovina - državni put IB reda broj 14 - ul. Lipski put - ul. 4. Jula - ul. Vojislava Ilića - ul. Smederevska - državni put  IB reda broj 14

Iz pravca Ralje - državni put IB reda broj 14 - ul. Smederevska - ul. Radomira R. Rankovića - ul. 29. Novembra - ul. Lipski put - državni put IB reda broj 14

Od srede 31.03.2021. godine  odvijanje  saobraćaja  na  lokaciji „Lipska rampa" i u okolnim  ulicama naselja Radinac, vratiće se u redovno stanje.

 

 

Smederevo odalo počast poginulima u NATO agresiji

24.mart 2021.

Uz poštovanje svih epidemioloških mera, danas je obeležen Dan sećanja na stradale sugrađane i 22.godišnjica od početka NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Venac u ime grada Smedereva položili su Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika i Branče Stojanović, zamenik predsednika Skupštine grada. Pored predstavnika lokalne samouprave, pripadnika Vojske Srbije i Policijske uprave Smederevo, komemoraciji su prisustvovali članovi porodica stradalih, predstavnici boračkih udruženja i civilnih organizacija.

O danima agresije, stradanjima i žrtvama koje su podneli pripadnici vojske i policije, ali i civili, govorila je Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika:

„Naš narod se oduvek s poštovanjem odnosio prema datumima i događajima koji su obeležili jedno vreme i koji predstavljaju istorijske prekretnice. U te datume ubrajamo i 24.mart-dan kada su, tačno pre 22 godine, u večernjim časovima, članice NATO pakta, suprotno svim normama međunarodnog prava, izvršile agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Građani Srbije nikada neće zaboraviti hiljade stradalih života, za nas su svi stradali bol i naša tragedija.  Godine i decenije koje dolaze čuvaju stradale u našim srcima i sećanjima i podsećaju nas svake godine iznova da nisu zaboravljeni".

 

POTPISIVANjE UGOVORA

24.mart 2021.

Gradonačelnik  Jovan Beč je ispred grada Smedereva dana 23. marta, potpisao ugovor u Ministarstvu zaštite životne sredine o sufinansiranju realizacije projekta pošumljavanja „Šeškovca".  Ministarka Irena Vujović je tokom potpisivanja ugovora najavila skori dolazak u Smederevo i podršku novim projektima.

 

Obaveštenje u vezi upisa u vrtić elektronskim putem

16.mart 2021.

 

Predškolska ustanova „Naša radost" Smederevo

Ul. Vojvode Mišića br. 4 Smederevo

Broj: 581/21

Datum: 15.3.2021. godine

 

 

OBAVEŠTENjE

     Na osnovu Pravilnika o uslovima za prijem, upis i ispis dece u Predškolsku ustanovu ''Naša radost'' Smederevo broj 467/20  od 27.02.2020 godine, raspisuje se 

 

 

KONKURS
ZA PRIJEM DECE
ZA RADNU 2021/2022. GODINU 

 

 

      U radnoj 2021/2022. godini Predškolska ustanova ''Naša radost'' Smederevo raspisuje konkurs za upis dece.

      Prijava za upis  podnosi se elektronski na portalu Euprava putem usluge Evrtić.

      Prijavu možete podneti  samostalno isključivo preko portala Euprave ukoliko već imate kreiran nalog a u suprotnom neophodna je prethodna  registracija.

     Elektronska prijava za upis u celodnevni boravak u trajanju od 11 časova vaspitne grupe: jaslice, vrtić i Pripremni predškolski program u celodnevnom trajanju ( deca rođena  od 1.3.2015. do 28.2.2016. godine) vršiće se  od 01.04.2021 - 23.4.2021. godine.

     NAPOMENA: Neophodno je da se na konkurs jave i roditelji/drugi zakonski zastupnici koji su u toku godine popunjavali obrazac za listu čekanja.

     Elektronska prijava za upis radi pohađanja Pripremnog predškolskog programa u objektima u gradu i u objektu MZ Osipaonica u trajanju od četiri sata za radnu 2021/2022. godinu, vršiće se u prvom upisnom roku od 1.4.2021-23.4.2021. godine, i u drugom upisnom roku od 9.8.2021-20.8.2021. godine, elektronskim putem.

 

 

    Izuzetno, roditelji/drugi zakonski zastupnici dece mogu lično od 19.4.2021 - 23.4.2021. godine, u sedištu Ustanove ul. Vojvode Mišića br. 4 ,Smederevo, popuniti prijavu u periodu od 9-14 časova.

    Upis radi pohađanja Pripremnog predškolskog programa u trajanju od četiri sata u seoskim mesnim zajednicama vršiće se u periodu od 10.5.2021 - 21.5.2021. godine, neposrednim popunjavanjem prijave kod vaspitača u prostorijama škole/MZ.

  Zahtev za premeštaj dece iz jednog objekta u drugi, dostaviti skenirano putem mejla upisvrticsd@gmail.com u periodu od 1.4.2021 - 23.4.2021. godine, preuzimanjem i popunjavanjem zahteva koji se nalazi na sajtu ustanove www.nasaradostsmederevo.

    Takođe, dodatnu relevantnu dokumentaciju za samohrane roditelje, decu sa smetnjama u razvoju, decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite i dr.,kao i za roditelje koji nisu državljani Republike Srbije ,a kojom se dokazuje navedeni status neophodno  je skenirati ili fotografisati i poslati na mejl upisvrticsd@gmail.com .

    Odluku o prijemu dece donosi Konkursna komisija koju imenuje direktor Ustanove. Rezultati Konkursa biće objavljeni na oglasnim tablama svih objekata Ustanove i na sajtu Ustanove dana 17.05.2021. godine.

   Ako roditelj, staratelj ili hranitelj deteta nije zadovoljan načinom bodovanja, podnosi pisani prigovor Komisiji za upis najkasnije u roku od 8 dana od dana isticanja liste.Komisija za upis je dužna da pisanim putem odgovori najkasnije u roku od 7 dana od dana prijema prigovora.

   Prijave i dokumentacija dostavljena pre 1.4.2021. godine, kao i nakon konkursnog roka 23.4.2021. godine, neće se uzeti u razmatranje.

   Od 26.05.2021 - 11.06.2021. godine, budući korisnici usluga će sklapati Ugovor o korišćenju usluga Predškolske ustanove ''Naša radost'' Smederevo prema rasporedu koji će naknadno biti istaknut.

    Komisija će raditi u skladu sa članom 17. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", broj 88/2017, 27/2018 -dr. zakon, 10/2019 i 6/2020), sa Pravilnikom o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis dece u predškolsku ustanovu  ("Službeni glasnik RS" broj 44/2011) i Pravilnikom o uslovima za prijem, upis i ispis dece u Predškolsku ustanovu ''Naša radost'' Smederevo.

 

  - Upis dece radi pohađanja Pripremnog predškolskog programa u trajanju od četiri sata, za radnu 2021/2022. godinu

  - DOKUMENTA KOJA SE PRILAŽU UZ ELEKTRONSKU PRIJAVU ZA UPIS DECE NA CELODNEVNI BORAVAK - ZA RADNU 2021/2022. godinu
 

 

                                                                                                                           V.d.direktora Mirjana Krstić,s.r.

                                                                                                                  

 

SUFINANSIRANjE UDRUŽENjA OSOBA SA INVALIDITETOM

12.mart 2021.

    Uz poštovanje svih epidemioloških mera , u petak 12.03. potpisani su  Ugovori o sufinansiranju udruženja osoba sa invaliditetom. Na predlog nadležne Komisije, Gradsko veće grada Smedereva je donelo Odluku o izboru programa u oblasti socijalne zaštite u 2021. godini i izvršilo raspodelu sredstava pomenutim udruženjima. Grad Smederevo je Odlukom o budžetu za 2021.godinu opredelio 14 miliona dinara za udruženja sa invaliditetom na teritoriji  grada  Smedereva. Na Javni poziv, koji je objavljen 02.decembra 2020.godine,  prijavilo se 18 udruženja osoba sa invaliditetom,koje deluju na teritoriji grada Smedereva i svih 18 udruženja je dobilo novčana sredstva prema kriterijumima i merilima koji su predviđeni Pravilnikom za izbor programa u oblasti socijalne zaštite. Odobrena sredstva udruženja će koristiti sa predviđenim planom aktivnosti za 2021. godinu.

    Ove godine izdvajamo preko 300 miliona dinara iz programa socijalne zaštite, a napominjem da pored navedene podrške, grad Smederevo ova udruženja podržava i na druge načine: obezbeđivanje prilagođenog prevoza, obezbeđivanje povlašćenog javnog prevoza, kao i obezbeđivanje usluga u oblasti socijalne zaštite, a sve u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

 

Srećan 100-ti rođendan

04.mart 2021.

Zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić i predsednica skupštine Vesna Kiš Kostić, danas su obišle našu sugrađanku Dušanku Ilić iz Saraoraca i u ime grada Smedereva čestitale joj 100-ti rođendan, poželele joj dobro zdravlje i još mnogo lepih trenutaka.

 

Portal namenjen za blagovremeno informisanje malih i srednjih preduzeća

10.februar 2021.


 

 

 Saopštenje

 

     Koristimo ovu priliku da vas informišemo da je Ministarstvo privrede objavilo  u ponedeljak  javne pozive za tri programa podrške https://privreda.gov.rs/javni_pozivi.

     Objavljeni su javni pozivi za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade, Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike  u poslovanju i Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte.

      Kako bi  preduzetnici bili upoznati sa podrškom koja im je na raspolaganju, na raspolaganju je portal namenjen za blagovremeno informisanje malih i srednjih preduzeća.

      https://preduzetnistvo.gov.rs/

 

PREZENTACIJA SISTEMA AUTOMATSKE KONTROLE BRZINE KRETANjA VOZILA PUTEM VIDEO NADZORA SA PREPOZNAVANjEM REGISTARSKIH TABLICA

08.februar 2021.

 

    Dana 05. februara u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo izvršena je prezentacija sistema automatske kontrole brzina kretanja vozila sa prepoznavanjem registarskih tablica („kamere") kao primera dobre  prakse. Prezentacija je izvršena pod pokroviteljstvom Agencije za bezbednost saobraćaja Republike  Srbije i grada Smedereva. 

   Prisustvovali su predstavnici Agenije za bezbednost saobraćaja na čelu sa direktorom g. Duškom Pešićem, predstavnici gradova Novog Pazara i Zrenjanina kao i predstavnici saobraćajne policije ovih gradova i MUP-a Republike Srbije.

 

 

 

  Ispred grada Smedereva prisustvovali su zamenica gradonačelnika g. Marija Marković Stavrić, savetnica gradonačelnika g. Jasmina Vojinović, presednik saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja g. Branislav Drobnjaković, članovi Saveta i radnici Gradske uprave.

   U ime grada Smedereva prisutne je pozdravila zamenica gradonačelnika g. Marija Marković Stavrić izrazivši veliko zadovoljstvo što je Smederevo prepoznato kao primer dobre prakse u ovoj oblasti ali i time što može da sa svojim iskustvima u primeni ovog sistema nesebično upozna  i druge gradove.

   Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja g. Duško Pešić je u svom izlaganju pohvalio grad Smederevo zbog zalaganja za povećanje bezbednosti saobraćaja istakavši da ovakav zaokružen sistem kontrole brzine vozila za sada u Srbiji ima samo Smederevo ali je i izrazio nadu da će to početi da primenjuju i drugi gradovi i da je to i osnovni cilj ove prezentacije. Naveo je da je projekat urađen uz puno poštovanje struke, da su lokacije kamera izabrane na objektivan način, da je to ostvareno potpunom saradnjom grada i saobraćajn policije i da je sve to rezultiralo znatnim povećanjem bezbednosti saobraćaja u oblasti koje pokriva sistem.

    Prezentaciju su izvršili g. Dejan Stoliković  rukovodilac Grupe za saobraćaj Gradske uprave i g. Uroš Miličević, komandir stanice saobraćajne policije PU Smederevo, koji su ujedno i članovi saveta.

    Svi gosti su iskazali veliko interesovanje za primenu sistema i izjavili su da će preuduzeti odmah sve aktivnosti na uspostavljanju ovakvog sistema u svojim gradovima.

    Nakon prezentacije izvršen je obilazak kamernih mesta na terenu i prostorija stanice saobraćajne policije iz kojih se upravlja sistemom.

 

     Slika sa prezentacije, možete pogledati ovde:

     - Slika 1. - Slika 2. - Slika 3.  - Slika 4.  - Slika 5.  - Slika 6.

 

REZULTAT ANKETE ZA GRADSKU FONTANU

01.februar 2021.

Poštovani sugrađani,

zahvaljujemo vam se na učešću u odabiru budućeg izgleda fontane našeg grada!

Vaš izbor je varijanta broj 2

 

 

 

Anketa za odabir budućeg izgleda fontane

26.januar 2021.

 

Poštovani sugrađani, na sledećim fotografijama možete videti dve varijante budućeg izgleda fontane kao i glasati za izgled koji vam se više dopada.

 

VARIJANTA 1


 
 

 
 

VARIJANTA 2

 
 

 

Glasanje je završeno.

Za više fotografija kliknite ovde.

 

 

VAŽNO SAOPŠTENjE

26.januar 2021.

Od utorka, 26. januara na svim punktovima za vakcinaciju moći će da se vakcinišu isključivo građani koji su dobili poziv od elektronske uprave sa terminom vakcinacije. Termin za vakcinaciju građani će dobiti nakon prijave na portalu eUprave ili pozivom kontakt centra. Molimo građane da poštuju procedure prijave i same vakcinacije jer je to najbolji način da svoju vakcinu dobiju svi, po utvrđenim prioritetima. Zbog toga Vlada Srbije još jednom poziva sve građane da dolaze na vakcinaciju isključivo u terminu kada im je ona i zakazana.

 

Dodela stipendija učenicima srednjih škola romske nacionalnosti

17.decembar 2020.

    Uz poštovanje svih epidemioloških mera, gradonačelnik grada Smedereva, Jovan Beč, u četvrtak 17.12.2020. godine uručio je ugovore o dodeli stipendija učenicima srednjih škola romske nacionalnosti za školsku 2020/2021 godinu. Na početku svečane dodele, gradonačelnik je čestitao svim učenicima i poželeo mnogo uspeha u daljem školovanju. Svečanoj dodeli ugovora prisustvovale su i Milica Mijatović, savetnik gradonačelnika za oblast investicija i ekonomskog razvoja, kao i Jasmina Vojinović, savetnik gradonačelnika za oblast infrastrukture i lokalni ekonomski razvoj. 

    Grad je za stipendiranje 44 učenika izdvojio dva miliona i dvesta hiljada dinara u okviru lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma u gradu Smederevu. Rezultat ove mere je povećanje broja učenika romske nacionalnosti koji pohađaju srednju školu.

 

     

 

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

24.novembar 2020.

Poštujući mere propisane Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID - 19, kao i najnovije mere koje je usvojila Vlada Republika Srbije 21. novembra 2020. godine u cilju suzbijanja epidemije COVID - 19, na teritoriji grada Smedereva primenjuju se sledeće mere:

 

- zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, s tim što su od ove mere izuzete radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi);

  

- ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova, klubova i sl.), trgovinskih centara, pozorišta, bioskopa i drugih ustanova kulture i priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću tako da ti objekti neće raditi od 18.00 časova do 05.00 časova narednog dana, u periodu od 24. novembra  2020. godine zaključno sa 3. decembrom 2020. godine;

  

- prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova;

  

- radno vreme prodavnica i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, izuzev radnog vremena apoteka, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21.00 čas do 05.00 časova narednog dana, u periodu od 17. novembra 2020. godine zaključno sa 1. decembrom 2020. godine;

  

- u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite;

  

- u svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra;

  

- zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija;

  

- puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja;

  

- u vozilima javnog prevoza propisuje se stroga kontrola obaveze nošenja zaštitnih maski, kao i ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila; 

- zabrana korišćenja spa i velnes centara;

  

- sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda;

- sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice);

  

- česta dezinfekcija svih javnih objekata;

  

- dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama;

  

- obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti;

  

- stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao isvih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi;

  

- omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta;

  

- obaveza javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Smederevo da na ulazima u svoje poslovne prostorije istaknu naredbu o obavezi nošenja maski, merenja temperature i dezinfekcija ruku, postavljanje dezo barijera, kao i vršenje dezinfekcije zatvorenog prostora tri puta dnevno;

  

- obaveza upravnika stambenih zgrada da organizuju redovno održavanje higijenu zgrada, a JP Gradsko stambeno Smederevo da vrši dezinfekciju zgrada (ulazi i liftovi);

  

- formiran je stručno - operativni tim za praćenje situacije na teritoriji grada Smedereva u vezi zarazne bolesti COVID - 19.

 

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju na teritoriji grada Smedereva, Gradski Štab za vanredne situacije biće u stalnom zasedanju.

 

ODLUKA O PROGLAŠENjU VANREDNE SITUACIJE NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

20.novembar 2020.

 

Na osnovu člana 38. stav 1. i člana 39. stav 1. tačka 3. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Sl. glasnik Republike Srbije", broj 87/2018), a na osnovu predloga Gradskog Štaba za vanredne situacije grada Smedereva  sa 167.sednice, broj 87-1-24/2020-02 od 20. novembra 2020. godine,

Gradonačelnik grada Smedereva donosi

   

ODLUKU

o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Smedereva

  

1.      Proglašava se vanredna situacija na teritoriji grada Smedereva, zbog elementarne nepogode prouzrokovane širenjem epidemije zarazne bolesti COVID-19, na teritoriji grada Smedereva.

2.      Vanredna situacija se proglašava radi daljeg sprovođenja preventivnih mera zaštite bezbednosti i zaštite života i zdravlja stanovništva.

3.      Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u „Službenom listu grada Smedereva".

 

Broj: 020-132/2020-07

U Smederevu, 20. novembra 2020. godine

 

GRADONAČELNIK GRADA SMEDEREVA
Jovan Beč

 

21. novembar Dan grada Smedereva

20.novembar 2020.

Drage sugrađanke i sugrađani,

 

    Uz dobre želje za budućnost i prosperitet našeg grada, upućujem vam srdačne čestitke povodom 21. novembra Dana grada Smedereva.

  Čuvajući Aranđelovdan kao Dan grada Smedereva čuvamo našu istoriju, čuvamo sećanje na herojstvo, društvenu i moralnu snagu naših predaka. Budimo dostojni njihovog uspeha i postojani da idemo napred ka budućnosti na koju ćemo biti ponosni.

   Dan grada ove godine obeležavamo u senci korona virusa, bez praznične atmosfere i bez gostiju, ali bogatiji za iskustvo stečeno u borbi protiv  pandemije. Verujem da ćemo iz ove situacije izaći jači, mudriji i povezaniji više nego ikad.

   Do tada dragi Smederevci, slavite život, slavite zdravlje, slavite Aranđelovdan, slavite naše Smederevo u svojim srcima i u krugu porodice.

                                      

Predsednica Skupštine grada Smedereva

Vesna Kiš Kostić

 

Dan oslobođenja Smedereva u Prvom svetskom ratu

30.oktobar 2020.

    Danas je obeležen dan oslobođenja Smedereva u Prvom svetskom ratu. Vence su položili predstavnici lokalne samouprave Vesna Kiš Kostić, predsednik Skupštine grada Smedereva i Slaviša Stošić, član Gradskog veća zadužen za resor finansija. Takođe, vence su položile delegacije Vojske Srbije, Udruženje potomaka ratnika 1912-1918, Udruženje potomaka ratnika iz Lipa, Gradskog odbora SUBNOR-a i članovi Gradskog odbora SPS-a.

 

 
    Spomenik na koji su danas na 102 godišnjicu oslobođenja položeni venci postavnjen je i osveštan 1. decembra 1926. godine na godišnjnicu osnivanja Kraljevine SHS, na glavno trgu u Smederevu. Na spomeniku je uklesano 288 imena palih i umrlih vojnih obveznika. Na žalost, to nije konačan spisak imena svih Smederevaca stradalih u ratu.
 
   
 
 

 

Prijem generalnog sekretara Kulturno-prosvetne zajednice Srbije

23.oktobar 2020.

    U sredu 22. oktobra 2020. godine u Gradskoj upravi u Smederevu, savetnik gradonačelnika Jasmina Vojinović primila je generalnog sekretara Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živoslava Ajdačića i člana Kulturno prosvetne zajednice Miomira Filipovića. Razgovarali su o radu Kulturno umetničkih društava i Udruženja žena sa teritorije grada Smedereva gde su pohvalili sistem rada za koji smatraju da je jedinstven u Srbiji. Tema je bila i takmičenje sela gde će Grad Smederevo imati svoje predstavnike.

 


 

 

Sednica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva

22.oktobar 2020.

    Održana je prva sednica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva. Pored stalnog saziva sednici su prisustvovali Jovan Beč, gradonačelnik grada Smedereva i Jasmina Vojinović, savetnica gradonačelnika i tom prilokom pozdravili su prisutne, iskazali zadovoljstvo dosadašnjim radom saveta i poželeli mnogo uspeha u narednom periodu. Sednicom je predsedavao predsednik Saveta Branislav Drobnjaković, član Gradskog veća zadužen za resor saobraćaj  i bezbednost. Na konstituivnoj sednici Saveta izabran je koordinator za saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Dejan Stoilković, rukovodilac grupe za saobraćaj u GU Smederevo. Razmatran je izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na području grada Smedereva za 2019. godinu. Podnet je i izveštaj o realizaciji u tekućoj godini i planirane aktivnosti do kraja godine. Donet je predlog izmene i dopune programa korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva za 2020. godinu.
 
 

 

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Smedereva

21.oktobar 2020.

          U okviru realizacije Programa VI – Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji koju finansira nemačka razvojna banka KfW, a sprovodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gradonačelnik grada Smedereva, Jovan Beč, savetnik gradonačelnika Jasmina Vojinović i predstavnici JKP Vodovod Smederevo održali su radni sastanak sa predstavnicima Tima za podršku Programa, na čelu sa gospodinom Fricom Švajgerom.

            Tema današnjeg sastanka bila je koordinacija aktivnosti za pripremu i realizaciju Projekta - Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Smedereva, konceptnog izveštaja za Smederevo, koji Tim za tehničku podršku priprema u saradnji sa predstavnicima grada Smedereva i JKP Vodovod Smederevo.

            Prezentacija Konceptnog izveštaja od strane Tima za podršku Programa očekuje se krajem novembra meseca. Pozitivne ocene ovog izveštaja biće preduslov za zaključenje ugovora o saradnji i finansiranju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Smedereva.

            Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i iskazana opredeljenost da se, po završetku institucionalne i tehničke pripreme, što pre krene u realizaciju ove važne investicije.

 

 

 

Sastanak gradonačelnika sa predstavnicima PKC-a

20.oktobar 2020.

    U prostorijama Gradske uprave Smederevo, gradonačelnik  Smedereva Jovan Beč primio je predstavnike "PKC Wiring Systems" DOO Smederevo Nenada Moskića, menadžera operacija i Đorđa Ziropađu HR menadžera. U prijatnoj atmosferi razgovarali su o nastavku uspešne saradnje, kao i o proširenju kapaciteta završavanjem nove hale. Predstavnici kompanije iskazali su potrebu za prijem 300 novih radnika. Inače "PKC Wiring Systems" DOO Smederevo je kompanija koja ima najveći promet u Slobodnoj zoni Smederevo. Gradonačelnik je pozvan da uzvrati posetu.
 
 

 

U parku Tri heroja obeležen Dan oslobođenja Smedereva

16.oktobar 2020.

    Na današnji dan pre 76 godina, nakon trodnevnih borbi, Smederevo je oslobođeno od okupatora u Drugom svetskom ratu. Tradicionalno na današnji dan, u znak sećanja, na spomenike u parku „Tri heroja“ vence su položili predstavnici lokalne samouprave Vesna Kiš Kostić, predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, zamenik predsednika Skupštine grada Smedereva, predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a i udruženje potomaka ratnika 1912-1918.

          Na strani oslobodilaca tokom Drugog svetskog rata borilo se više od 6000 Smederevaca, a njih 990 nije dočekalo oslobođenje. Trojica su proglašeni za narodne heroje, Ivan Stefanović Srba, Milivoje Stojković Mića, i Svetomir Mladenović Sveta.

 

 

 

 

Svečanom akademijom obeležen Dan belog štapa u Smederevu

16.oktobar 2020.

    U Smederevu je 15. oktobra, u organizaciji slepih Srbije, održana svečana akademija povodom obeležavanja 65 godina postojanja rada organizacije i Međunarodnog dana slepih. Akademiji su prisustvovali Biljana Barošević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milan Stošić, predsednih Saveza slepih Srbije, Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika grada Smedereva kao i drugi predstavnici lokalne samouprave.

 

 

 

 

Sednica Predsedništva SKGO

15.oktobar 2020.

    Gradonačelnik grada Smedereva Jovan Beč prisustvovao je Trećoj sednici Predsedništva SKGO, koja se održala 14. oktobra 2020. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština u Beogradu.

Na sednici se razmatralo o sledećim tačkama:

1.    Usvajanje zapisnika Druge, elektronske sednice Predsedništva SKGO

2.    Izveštaj generalnog sekretara o sprovođenju Akcionog plana SKGO za implementaciju
Strateškog plana SKGO (2018-2021) za devet meseci 2020. godine

3.    Najava održavanja 48. skupštine SKGO

4.    Predlog inicijative za izmene i dopune Zakona o naknadama za korišćenje javnih
dobara

5.    Pregled finansijskih kretanja u lokalnoj samoupravi u prvoj polovini 2020. godine
(prezentacija)

6.    Informacija o novim projektima

 

6.1.        Projekat Javne  i  privatne finansije za  razvoj  - Obezbeđivanje održivih lokalnih
zajednica unapređivanjem procesa planiranja lokalnog razvoja u Republici Srbiji"

6.2.        Projekat „Podsticajno roditeljstvo kroz igru"

 

7.  Međunarodna saradnja

7.1.        Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o postupku i kriterijumima za utvrđivanje
predloga članova i zamenika članova delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i
regionalnih vlasti Saveta Evrope

7.2.        Predlog odluke o raspisivanju javnog poziva za kandidovanje članova i zamenika članova
delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

7.3.        Informacija o obnovi sastava delegacije SKGO u Političkom komitetu Saveta evropskih
opština i regiona

 

 

 

 

 

Oktobar, Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

09.oktobar 2020.

    Oktobar se kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke obeležava širom sveta. Tim povodom je savetnik gradonačelnika grada Smedereva Jasmina Vojinović sa saradnicima organizovala tribinu koja ima za cilj da ukaže na važnost prevencije kod ovih oboljenja koja se mogu izlečiti ukoliko se otkriju na vreme. O ovoj temi, na Gradskom trgu u Smederevu govorila je doktorka Sonja Dunčić, uz simbolično puštanje roze balona.

 

 

 

 

Sastanak sa predstavnicima Socijalno humanitarnih organizacija

08.oktobar 2020.

Danas su u prostorijama GU Smederevo, gradonačelnik Jovan Beč i član Gradskog veća Dragan Stanić, zadužen za resor socijalne zaštite, primili predstavnike Socijalno humanitarnih organizacija sa teritorije grada Smedereva.

Na sastanku se razgovaralo o prethodnoj, kao i poboljšanju uzajamne saradnje.

 

 

 

 

 

Sastanak predstavnika grada Smedereva i predstavnika kompanije HBIS

06.oktobar 2020.

    Danas je u prostorijama kompanije HBIS GROUP Serbia Iron & Steel d.o.o. održan sastanak predstavnika kompanije, direktora Song Sihai, generalnog direktora Zhao Jun, pomoćnika generalnog direktora Wang Lianxi, direktora sektora za odnose s javnošću Tatjane Bjelić i rukovodstva grada Smedereva, gradonačelnika Jovana Beča i savetnika gradonačelnika Jasmine Vojinović. U prijatnoj atmosferi razgovarali su o uspešnoj dosadašnjoj saradnji, kao i o obostranoj želji da se ta saradnja nastavi i unapredi. Uzajamna podrška i saradnja grada i najveće kompanije u regionu koja zapošljava veliki broj ljudi je od izuzetnog značaja za funkcionisanje grada.
 
                  

 

Jesenji sajam cveća, meda, zimnice i vina

03.oktobar 2020.

    Danas je u Smederevu zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić otvorila Jesenji sajam cveća, meda, zimnice i vina koji se održava pod pokroviteljstvom grada Smedereva. Ove godine spojili smo izlagače svih navedenih proizvoda sa ciljem da predstavimo Smederevo kao grad u kome je tradicionalno, osim grožđa, vina i voća, u sve većoj meri zastupljena i proizvodnja cveća, meda i zimnice. Od danas pa sve do 31. oktobra, grad Smederevo će ugostiti brojne renomirane cvećare, proizvođače meda, vinare, kao i vredne domaćice sa zimnicom. Na ovogodišnjem sajmu učestvuje oko 50 izlagača. Potrudićemo se da naredne godine broj onih koji će doći na sajam bude barem još dva puta veći.

 


 

 

Sedmi pozorišni festival TEATAR U TVRĐAVI

20.septembar 2020.

    Teatar u tvrđavi održaće se od 21. do 25. septembra 2020. godine u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Na ovogodišnjem pozorišnom festivalu očekuje vas bogat program u prelepom okruženju pored Dunava.

 

Program:

 

Ponedeljak, 21.09.2020.

 

Koncertna dvorana Centra za kulturu 18č

Promocija knjige Ane Đorđević i Aleksandra Milosavljevića "Smederevo 1941."

Stradanje glumaca SNP-a u Smederevu 1941.

Na promociji će govoriti:

Ana Đorđević - autorka komada i rediteljka predstave

Dr Zoran Đerić - upravnik Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad

Aleksandar Milosavljević - autor teksta "Stradanje glumaca SNP-a u Smederevu 1941."

Milovan Filipović - glumac i direktor drame Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad

 

Ponedeljak, 21.09.2020.

 

Mali grad, Smederevska tvrđava 20č

"Smederevo 1941."

Srpsko narodno pozorište Novi Sad

Predstava je posvećena glumcima SNP-a nastradalim u smederevskoj eksploziji 5.juna 1941. godine.

Reditelj: Ana Đorđević

Igraju: Milan Kovačević, Tanja Pjevac, Vukašin Ranđelović, Alisa Lacko, Gordana Đurđević Dimić...

 

Utorak, 22.09.2020.

 

Mali grad, Smederevska tvrđava 20č

"Dva viteza iz Verone"

Vilijam Šekpir

Šabačko pozorište

Režija: Mia Knežević

Igraju: Miloš Vojnović, Strahinja Barović, Kristina Pajkić, Ivana Jokić, Nikola Breković, Ljubiša Barović. Vladimir Milojević, Dušan Simić...

 

Sreda, 23.09.2020.

 

Mali grad, Smederevska tvrđava 20č

"M.I.R.A"

Bitef teatar

Koncept, režija i dizajn scene: Andraš Urban

Igraju: Mirjana Karanović, Suzana Lukić, Anđela Jovanović, Isidora Simijonović i Gorica Regodić

Muzičari: Danilo Tirnanić i Igor Mirković

Predstava nije za mlađe od 18 godina.

 

Četvrtak, 24.09.2020.

 

Mali grad, Smederevska tvrđava 18č

"Tri praseta"

Predstava za decu

Kruševačko pozorište

Tekst: Hans Kristijan Anderesen

Režija: Zoran Lozančić

Igraju: Marija Gašić, Slađana Nestorović Ristić, Jovanka Andrić, Nikola Rakić

 

Četvrtak, 24.09.2020.

 

Mali grad, Smederevska tvrđava 20č

"Kako vam drago"

Vilijam Šekpir

Narodno pozorište Niš / Kruševačko pozorište

Nišvil džez teatarski festival

Adaptacija, režija, scenografija: Nikita Milivojević

Igraju: Nebojša Vranić, Dragoslav Savić Safa, Sonja Isailović, Zoran Karajić, Miloš Cvetković, Nikola Rakić, Aleksandra Marinković...

 

Petak, 25.09.2020.

 

Mali grad, Smederevska tvrđava 20č

Lepa Brena prodžekt

Koncept i režija: Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević

Tekst: Olga Dimitrijević, Vedranka Klepica, Slobodan Obradović, Maja Pelević, Tanja Šljivar

Igraju: Jovana Gavrilović, Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Tamara Krcunović, Ivan Marković

 

Prodajna mesta:

 

Bilet servis Centra za kulturu Smederevo

Radnim danima od 10 do 20č

Subotom i nedeljom od 17 do 20č

Od 21. do 25. septembra od 10 do 18č

 

Na ulazu u Mali grad Smederevske tvrđave

Od 21. do 25. septembra od 18:30 do 20č

 

Dobro došli!

 

 

 

 

Delegacija Olimpijskog komiteta Srbije u poseti Smederevu

15.septembar 2020.

    Danas je grad Smederevo posetila delegacija Olimpijskog komiteta Srbije, na čelu sa Božidarom Maljkovićem. Nakon obilaska prostorija Veslačkog kluba Smederevo, delegaciji je priređen prijem u Gradskoj upravi. Slavnog trenera su ispred grada Smedereva pozdravili gradonačelnik Jovan Beč, savetnik gradonačelnika Jasmina Vojinović i član Gradskog veća Saša Branežac. U prijatnom razgovoru dogovoreni su koraci kako bi se obezbedili najbolji mogući uslovi za razvoj olimpijskog sporta sa ciljem da Smederevo dobije predstavnika na Olimpijskim igrama u Tokiju preko smederevskog veslača Veselina Savića.

 

 

Dunav film fest Smederevo 2020

10.septembar 2020.

    Treće izdanje međunarodnog filmskog festivala Dunav film fest u okviru koga će premijerno biti prikazivana aktuelna i značajna ostvarenja kinematografija podunavskih zemalja biće održano u periodu od 11. do 16. septembra, uz propisane mere zaštite i poštovanje preporuka Kriznog štaba vezanih za sprečavanje širenja virusa COVID-19 i njegovog suzbijanja.

Tokom festivala publika će imati priliku da uživa u filmovima vrhunskog kvaliteta na tri atraktivne lokacije. Filmska ostvarenja u sklopu takmičarske selekcije, kao i filmovi nove produkcije odabrani za specijalne projekcije biće prikazivani u Malom gradu Smederevske tvrđave. Snažno filmsko iskustvo očekuje gledaoce i na Pristaništu na Dunavu gde će moći da prate filmove u okviru programa “Best of Europe“. Na platou kod Karađorđevog duda odigravaće se projekcije srpskih filmskih klasika. Cena ulaznice po večeri za program u Malom gradu je 200 dinara, dok je za programe na drugim lokacijama ulaz slobodan.

U skladu sa savremenim tendencijama, publici je omogućeno da prati odabrane filmove i putem platforme Moj Off u periodu od 12 časova do ponoći u danu kada su najavljeni.

 

 

 

Otkazana manifestacija Smederevska jesen

07.septembar 2020.

    Ove godine, zbog povećanog rizika po zdravlje građana, usled pandemije Covid-19, neće biti održana privredno - turistička manifestacija „Smederevska jesen“. Zbog mera zdravstvene zaštite „Smederevska jesen“ neće biti održana na način koji je bio uobičajen proteklih godina, sa obimom i bogatstvom sadržaja na koje smo navikli. Organizacioni odbor odlučio je da u čast najstarije gradske manifestacije, u četvrtak, 10. septembra, gradski trg bude ukrašen velikim grozdom, kao zaštitnim znakom „Smederevske jeseni“ u čiju će čast nekoliko dana krasiti centar grada, kao atrakcija pored koje će sugrađani moći da se fotografišu. Veliki grozd biće izložen na gradskom trgu do nedelje, 13. septembra.

 

 

 

 

Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede

02.septembar 2020.

 

Kabinet predsednice Vlade Republike Srbije pripremio je Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede sa ciljem da informacije o podsticajima i oblicima podrške budu dostupne na jednom mestu, prvenstveno kompanijama koje ulažu u istraživanje  i razvoj, pa i ostatku privrede.

 

https://inovacije.srbijastvara.rs/

 

Obaveštenje o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata

01.septembar 2020.

    Vlada Republike Srbije izmenila je i dopunila Uredbu o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i propisala sledeće:

                „Radno vreme ugostiteljskih objekata ograničava se tako da objekti koji nemaju baštu i noćni klubovi neće raditi od 21.00 čas do 06.00 časova narednog dana, dok objekti koji imaju baštu neće pružati ugostiteljske usluge u zatvorenom delu objekta od 21.00 čas, a u otvorenom delu objekta (bašti) od 01.00 časa do 06.00 časova narednog dana.“

                „Radno vreme prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 23.00 časa do 06.00 časova narednog dana.“

 

 

                                                                                                                   KOMANDANT GRADSKOG ŠTABA ZA

                                                                                                                           VANREDNE SITUACIJE

                                                                                                                                      Jovan Beč

 

Sve spremno za polazak u školu

31.avgust 2020.

      Sve škole u Smederevu spremne su za početak nove školske godine.  Obrazovnim  ustanovama na teritoriji grada na vreme su prosleđena uputstva ministarstva prosvete za organizaciju rada u uslovima epidemije virusa Covid 19. Nastava je organizovana u skladu sa uputstvima i uz poštovanje svih mera prevencije i očuvanja zdravlja učenika i zaposlenih. Svim učenicima čestitamo početak nove školske godine, a posebnu dobrodošlicu u škole želimo svim smederevskim  prvacima. Istovremeno, u skladu sa preporukama o bezbednosti dece u saobraćaju apelujemo na vozače na pojačan oprez u zonama oko škola. 

 

Određena resorna zaduženja za članove Gradskog veća

28.avgust 2020.

    Dana 28.08.2020. godine održana je prva sednica Gradskog veća, u novom sazivu, na kojoj je, između ostalog, doneto rešenje o određivanju resornih zaduženja za članove Gradskog veća grada Smedereva.  

 

Resorna zaduženja članova Gradskog veća:

 

Resor sporta i omladine SAŠA BRANEŽAC

Resor javnih preduzeća ČASLAV ILIĆ

Resor saobraćaja i bezbednosti BRANISLAV DROBNjAKOVIĆ

Resor kulture, turizma i informisanja MARINA TIRNANIĆ

Resor prosvete i populacione politike ALEKSANDRA MITIĆ

Resor poljoprivrede i ruralnog razvoja JOVANA LUKIĆ

Resor mesnih zajednica i infrastrukture DEJAN MILENKOVIĆ     

Resor urbanizma, komunalnik delatnosti i zaštite životne sredine MILOŠ TOMOVIĆ

Resor finansija SLAVIŠA STOŠIĆ

Resor socijalne zaštite DRAGAN STANIĆ

 

Doneta odluka o ukidanju vanredne situacije na teritoriji grada Smedereva

28.avgust 2020.

 

Ministar Zoran Đorđević posetio Smederevo

27.avgust 2020.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja, bio je danas u Smederevu gde se sastao sa novim gradskim rukovodstvom. Kako je izjavio na konferenciji, to je i bila svrha posete, da se upozna sa novim ljudima na čelu Smedereva.

     "Smederevo je perspektivni, ozbiljan grad koji je u prethodnom periodu privukao dosta novih investicija i siguran sam da će i novo rukovodstvo raditi na tome da ih ovde bude još više".

Posebno je istakao važnost prekvalifikacije i dokvalifikacije oko 4800 građana koji su trenutno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Što se tiče Železare, ministar je rekao  da su joj, pre dolaska kineske kompanije, dani bili odbrojani, da su se dugovi nagomilavali, a da sada imamo kompaniju koja ostvaruje dobit i zapošljava veliki broj ljudi. To što je jedna visoka peć ugašena, kako je rekao, nije ništa neobično niti alarmantno, i ranije je jedna peć gašena ili stavljana na tihi hod, zbog remonta ili situacije na tržištu čelika.

     "Mi se dičimo time da smo nezaposlenost smanjili sa 26 na 9,6 posto, nismo zadovoljnisa tim, vrlo jasnu instrukciju imamo i od predsednika da moramo da radimo da to bude 5 posto, a da bismo postigli tih 5 posto ne možemo da dopustimo da ljudi budu otpušteni".

Otkaze u PKC-u nije želeo da komentariše podvukavši da su u tom slučaju podnete tužbe, te bi svako njihovo izjašnjavanje moglo da se protumači kao priklanjanje jednoj od strana, a njegov zadatak je, kako je rekao, da brine o svim radnicima i poslodavcima.

Ministar se osvrnuo i na trenutnu situaciju sa korona virusom i kada je ovdašnji starački dom imao 87 zaraženih korisnika u aprilu i rekao da nije bilo propusta rukovodstva i zaposlenih u ovoj ustanovi i da je u Smederevo sad sve kako treba, ali da je oprez neophodan, posebno sada kada su gerontološkim centrima dozvonjene posete.

     "Mi smo spremni kao ministrastvo i za vakcinaciju protiv gripa, tu smo pripremu uradili pre mesec dana, dostavili Kriznom štabu kako i po kojim prioritetima ćemo da vakcinišemo i to će biti osnov, ukoliko se pojavi vakcina protiv korone, za tu vakcinaciju".

 

 

Konstitutivna sednica Skupštine grada Smedereva

26.avgust 2020.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Smedereva verifikovano je 70 odborničkih mandata:

1. Aleksandar Vučić - Za našu decu. - 46 mandata

2. Ivica Dačić - "Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) - Dragan Marković Palma" - 12 mandata

3. Metla 2020 - Profesor Nebojša Jovanović - 4 mandata

4. Aleksandar Šapić - Pobeda za Smederevo - 4 mandata

5. Grupa građana - Ujedinjena demokratska Srbija - Ključ promena - Za naše Smederevo - dr Ivan Stevanović - 4 mandata

 

 

    Jovan Beč, diplomirani inženjer menadžmenta izabran je za gradonačelnika grada Smedereva, na predlog novoizabranog predsednika Skupštine grada Smedereva Vesne Kiš Kostić. Za zamenika gradonačelnika izabrana je Marija Marković Stavrić, za zamenika predsednika Skupštine Branče Stojanović, a za sekretara Skupštine izabran je Goran Milentijević.

    Za nove članove Gradskog veća izabrani su Miloš Tomović, Saša Branežac, Dejan Milenković, Jovana Lukić, Marina Tirnanić, Časlav Ilić, Aleksandra Mitić, Branislav Drobnjaković, Slaviša Stošić i Dragan Stanić.

 

Posebne mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti

17.jul 2020.

Na osnovu Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti  COVID-19  („Službeni glasnik Republike Srbije", broj 66/2020, 93/2020, 94/2020 i 100/2020), Gradski štab za vanredne situacije grada Smedereva, na 151. sednici, održanoj dana 17.07.2020. godine doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Smedereva, broj 87-1-32/2020-02.

S tim u vezi Gradski štab za vanredne situacije grada Smedereva donosi sledeće

  

O B A V E Š T E Nj E

Primenjuju se sledeće posebne mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti:

- zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite,

- u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite,

- u svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra,

- zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija,

- ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata koji nemaju baštu i noćnih klubova, tako da ti objekti neće raditi od 21.00 časa do 06.00 časova narednog dana,

- ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata koji imaju baštu, tako da ti objekti neće pružati ugostiteljske usluge u zatvorenom delu objekta od 21.00 časa, a u otvorenom delu objekta (bašti) od 23.00 časa do 06.00 časova narednog dana,

- prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova,

- puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja,

- u osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložiti okupljanja, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica),

- u javnom prevozu obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila,

- zabrana korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara,

- sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda,

- sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice),

- česta dezinfekcija svih javnih objekata,

- dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama (preporuka),

- što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Napred navedene mere propisane su Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 („ Službeni glasnik Republike Srbije", broj 66/2020, 93/2020, 94/2020 i 100/2020).

                                                                                                                        

Komadant Gradskog štaba za

                                                                             vanredne situacije grada Smedereva                     

                                                                                             

                                                                                                            dr Jasna Avramović

 

DONETA ODLUKA O PROGLAŠENjU VANREDNE SITUACIJE NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

17.jul 2020.

Na osnovu člana 38. stav 1. i člana 39. stav 1. tačka 3. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama ( „Službeni glasnik Republike Srbije", broj 87/2018) i člana 41. Statuta grada Smedereva („Službeni list grada Smedereva", broj 2/2019 - prečišćen tekst), na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije grada Smedereva sa 151. sednice, održane 17. jula 2020. godine,

 

Gradonačelnica grada Smedereva donosi

 

 

 

O D L U K U

O PROGLAŠENjU VANREDNE SITUACIJE NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

 

 

1. Proglašava se vanredna situacija na teritoriji grada Smedereva, zbog elementarne nepogode prouzrokovane širenjem epidemije zarazne bolesti COVID-19, na teritoriji grada Smedereva.

 

2. Vanredna situacija se proglašava radi daljeg sprovođenja preventivnih mera zaštite bezbednosti i zaštite života i zdravlja stanovništva.

 

3. Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u „Službenom listu grada Smedereva".

 

            Broj 020-65/2020-07

U Smederevu, 17. jula 2020. godine           

     GRADONAČELNICA

     GRADA SMEDEREVA

                                   

                                                                                                          dr Jasna Avramović

 

PU „Naša radost“ dobila saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za ukupno 167 radnih mesta

29.maj 2020.

Na osnovu Zaključka Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje korisnika javnih sredstava, broj 112-4181/2020 od 26. maja 2020. godine, Gradu Smederevu - PU „Naša radost", data je saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za ukupno 167 radnih mesta i to:

- 46 radnih mesta (visoka stručna sprema), broj izvršilaca 46;

- 39 radnih mesta (viša stručna sprema), broj izvršilaca 39;

- 34 radna mesta (srednja stručna sprema), broj izvršilaca 34 i

- 48 radnih mesta (niža stručna sprema), broj izvršilaca 48.

 

Smederevo dobija jedinstven stadion u regionu

28.maj 2020.

Širenje infrastrukture u Srbiji za kraljicu sportova se nastavlja. Srpski Atletski Savez / SAS / danas je potpisao ugovor o sufinansiranju projekta za rekonstrukciju atletske staze u Smederevskoj tvrdjavi. Ugovor su potpisali gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović i generalni sekretar SAS-a, Slobodan Branković.

 „Očekujemo da radovi počnu u julu i da se završe tokom avgusta ove godine. To će biti jedinstven atletski objekat na svetu i vrlo atraktivan za organizaciju medjunarodnih i domaćih takmičenja, jer će biti izmedju zidina Smederevske tvrdjave“, rekao je Slobodan Branković.

“Zahvaljujući upornosti Srpskog atletskog saveza konačno ćemo uspeti da realizujemo ovaj projekat. Pre osam godina, udarili smo kamen temeljac (2012) , a ovog avgusta će svi gradjani Smedereva dobiti jedan stadion na koji će biti ponosni”, rekla je, pored ostalog, gradonačelnica našeg grada, dr Jasna Avramović.

Sredstva za ovaj projekat je pored grada Smedereva dalo Ministarstvo omladine i sporta RS. kao i Srpski atletski savez koji će deo pokriti iz svojih sponzorskih i donatorskih sredstava. Pored pomenutih institucija ogromnu podršku pružio je i predsednik Atletskog kluba Smederevo, Darko Savić.

 

Obaveštenje u vezi upisa u vrtić elektronskim putem

31.mart 2020.

 

     Predškolska ustanova

     „ Naša radost "

     Smederevo

 

 

O B A V E Š T E Nj E

 

 

 

      Konkurs za prijem dece u celodnevni boravak (u trajanju od 11 sati) za radnu 2020/2021.godinu Predškolska ustanova „Naša radost" Smederevo je raspisala od 1.aprila 2020.godine (puštanje usluge elektronske prijave, takođe kreće od 1. Aprila 2020.godine)

       Zbog aktuelne epidemiološke situacije u Republici Srbiji, kao i proglašenja vanrednog stanja, zahtev za upis dece u predškolsku ustanovu podnosi se ISKLjUČIVO ELEKTRONSKIM PUTEM PREKO E-PORTALA.

       Upustvo za otvaranje naloga na portalu možete pogledati na sledećem linku.

 

 

Rok prijave se produžava do 15.05.2020.godine

 

      U  cilju utvđivanja prioriteta za upis za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u razvoju, decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite i dr. potrebno je dokumentaciju fotografisati ili skenirati i dostavite putem mejla na  upisvrticsd@gmail.com, kojom se dokazuje navedeni status.

   Zahteve za premeštaj dece iz jednog objekta u drugi objekat  dostavite takođe skeniran putem mejla: upisvrticsd@gmail.com.

     Sva pitanja  Konkursnoj komisiji moguće je postaviti elektronskim putem na mejl adresu: upisvrticsd@gmail.com ili telefonskim pozivom, od 9-13 časova: 064/65-77-417 - kontakt osoba Jasna Redžić, telefon Ustanove: 026/4622-158.

     Roditelji će imati mogućnost da lično podnesu zahtev za upis, po završetku vanrednog stanja, i to u roku od 7 dana, od dana stupanja na snagu Odluke o ukidanju vanrednog stanja, svakog radnog dana od 9-13 časova, objekat "Hajdi" (na blagajni) ul. Vojvode Mišića br. 4, Smederevo.

 

      Važna napomena:

      - deca koja su korisnici usluga vrtića ne podnose prijave za upis

      - zdravstvene potvrde za decu,dostaviće se prilikom polaska u vrtić

 

      *** Link za elektronsko podnošenje upisa preko portala E-uprave.

 

24. mart Dan sećanja na žrtve NATO agresije

24.mart 2020.

Danas se navršava 21 godina od početka NATO agresije na našu zemlju. Za 11 nedelja bombardovanja poginulo je 14 pripadnika vojske i policije iz Smedereva. To su Branislav Nikolić, Radiša Đorđević, Mlađan Radojković, Adem Beriša, Staniša Pavić, Dragan Komarica, Robert Lajčak, Blagoja Radić, Ivica Serafinović Čivija, Toplica Ilić, Bojan Radojković, Dejan Sedlarević, Miroslav Milošević i Milutin Dobrić.

 

ZA VREME VANREDNOG STANjA SVE INFORMACIJE NA NOVOM PORTALU

20.mart 2020.

Poštovani za vreme trajanje vanrednog stanja sve informacije o radu, odlukama, preporukama i preduzetim merama u našem gradu možete pratiti na portalu:

stab.smederevo.org.rs.

 

 

 

DOPUNA ODLUKE o Ograničenju rada svih ugostiteljskih objekata

17.mart 2020.

Republika Srbija
GRAD SMEDEREVO
GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE
Broj: 87-1-3/2020-02
17. mart 2020. godine
Smederevo
Na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije („Sl.glasnik RS", broj. 29/2020) i člana 41.stav 4. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Sl. glasnik RS", broj 87/2018), Eradski štab za vanredne situacije grada Smedereva, na svojoj 124. sednici, održanoj 17. marta 2020. godine, donosi

DOPUNU ODLUKE

koja se odnosi na ograničavanje radnog vremena svih ugostiteljskih objekata (restorana, kafića , barova i ostalih ugostiteljskih objekata) na teritoriji grada Smedereva od 08,00 do 20,00 časova. U ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena dozvoljeno je prisustvo najviše 50 (pedeset) osoba, zajedno sa osobljem objekata.
U ugostiteljskom objektu razmak između osoba mora biti najmanje 2( dva) m, a za 1 (jedno) lice koje boravi u objektu mora biti obezbeđen prostor od 4 ( četiri) m2
Vlasnici ugostiteljskih objekata su u obavezi da ispred objekta naznače ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno unutar objekta.

 

NA TERIOTIRIJI GRADA SMEDEREVA NEMA ZARAŽENIH NI OBOLELIH OD KORONA VIRUSA

17.mart 2020.

U  Smederevu  nema  zaraženih virusom  KOVID 19 i to je dobra informacija. Dobra je i vest da se  gradski štab za vanredne situacije  nalazi u stalnom zasedanju.

Štab za vanredne situacije grada Smedereva  doneo  je odluku o formiranju Stručno operativnog tima  i mini kriznih štabova u javnim preduzećima i ustanovama , kako bi se obaveštavali zaposleni o nastaloj situaciji, izjavila je gradonačelnica i komandant štaba  dr Jasna Avramović na konferenciji za novinare.

Gradonačelnica je rekla da je naloženo  svim  operativnim štabovima u Bolnici i Domu zdravlja  kao i  HES-u da što više i što češće  kontaktiraju sa  lokalknim  medijima i prezentuju građanima informacije koje mogu da im budu od  koristi.

Kol centar  za sve građane kojima je potrebna pomoć volontera u dopremanju hrane ili lekova, nalazi  se u Crvenom krstu Smederevo i njegov broj je 026/4622-543.

 

Ograničenje rada svih ugostiteljskih objekata

16.mart 2020.

Dana 16.03.2020. održana je 123. sednica Gradskog Štaba za vanredene situacije grada Smedereva. Sednicom je predsedavala Dr Jasna Avramović gradonačelnica i komandant Gradskog Štaba, Dejan Stošić zamenik gradonačelnice i zamenik komandanta Štaba. Na sednici je doneta odluka:

 

Republika Srbija
GRAD SMEDEREVO
GRADSKO ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE
Broj: 87-1-2/2020-02
16.mart 2020.godine
Smederevo

Na osnovu proglašenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, Gradski štab za vanredne situacije grada Smedereva, na svojoj 123. sednici, održanoj 16.marta 2020. godine, donosi

ODLUKU

kojom se ograničava radno vreme svih ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova i ostalih ugostiteljskih objekata) na teritoriji grada Smedereva od 08:00 do 20:00 časova. U ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena dozvoljeno je prisustvo najviše 50 (pedeset) osoba, zajedno sa osobljem objekata.

KOMANDANT GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE
Dr Jasna Avramović